vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 vencelj
Uroš Sobočan napisal/-a:Vencelj ne razmišljaj o fizični utrujenosti ampak raje o psihični. Odpri kak portal z novicami pa ti bo jasno o čem govorim.

Lp

Uroš

Prav gotovo ima to velik vpliv.
Že to, če veš, kaj te čaka čez dan (težak dan, negotovost ali pa nekaj težko pričakovanega, lepega) zelo vpliva na jutranjo "lahkotnost".
O novicah pa raje ne bi :| .

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 5r002
6 ur? :shock: Če ne spim 8 ur na dan je pri meni že panika... :lol:
Začasna rešitev med šihtom je kapučino, najboljša pa je "power sleep" po šihtu (do 30 min je običajno dovolj).
Če sem zaspan grem popoldan najprej na kratek spanec, tek pa prestavim (na termin po spancu ali na večer/noč).

Tudi pri mojih jutranjih tekih traja nekaj dlje časa da se zbudim oz. da mašina zalaufa... :D Tako je začetek počasnejši, čas ko sem pripravljen na hiter tek in višji pulz pa je daljši.
V primeru, da je tekma zjutraj prej popijem kapučino.

Sicer pa na spanec res vpliva mnogo dejavnikov!
Uporabniški avatar
 EčO
skorc napisal/-a:Pa nekako gre... Med tekom imam iste simptome kot ti, meni je še toliko lažje dremat, ker tečem ponoči, na cesti ni norije in je mir... :) Pazit moraš le da te ne odnaša proti sredini ceste in, da imaš dobro ogret gleženj, ko te klecne čez bankino. Je pa kar hecno, ko se "zgubiš" in se potem naenkrat zaveš pa si misliš "uau glej kje sem že, še pol urce pa sem doma". :lol:

Ne vem ali se ti hecaš ampak men se je to res že nekajkrat zgodilo......
Uporabniški avatar
 Vreme
Zanimiva tema potegnjena iz naftalina :clap:

Sam sem jutranji človek, kar pomeni, da mi prija vstajat zgodaj, no ja prezgodaj ravno ne ampak ura med 6 in 7 zjutraj je zame zakon. Posledično zaradi tega, je tudi moj čas ko padem v posteljo najbolj idealen tam nekje okrog 22 najkasneje do 23 ure. Če spim majn že zgledam kot da me luna nosi :?

Sem lani pozno jeseni en "nočni" maraton za trening naredil in takrat sem tudi na trenutke poskušal malce oči zapret, zadremat po domače. Bi človek kar zasanjal. Očitno gre tečt in spati zraven, samo jarki morajo biti dovolj daleč :lol:

Se pa mi vseeno poraja vprašnje, kako prenesti nočni tek, ki se nadaljuje v jutro. Si še ne znam predstavljati, ampak nekaj sem govoril okoli, da bom drugo leto tudi to poskusil :shock:
Uporabniški avatar
 bush81
Če bi sam ustajal ob 5 in hodil ob 23 spat, ne bi imel energije niti za na forum kaj napisat, kaj šele da bi šel laufat. :) Zame je obvezno najmanj 7 ur spanja, drugače sem cel dan slab in nimam volje it laufat. Toliko spanja je potrebno, brez tega ne gre, sploh če si aktiven.
 John Wayne
vencelj napisal/-a: :arrow: Jaz imam tako službo, da non stop migam, vsedem in umirim se le med malico, a je že problem :roll: ;
:arrow: spat hodim običajno med 22. in 23.uro, vstajam ob 6. uri, torej imam spanja 7-8 ur. To bi moralo biti dovolj...torej je problem drugje :? :?:

Potem je tvoj primer res drugačen od mojega, saj 7-8 ur naj bi bilo za odraslega človeka čisto dovolj.
Pa se ti zjutraj, ko se zbudiš, zdi da si se naspal ali se bolj težko spraviš k sebi?
 skorc
Smešno, ne smešno - vse skupaj je res že malo noro. A tako pač je, ko človek za voljo "preluftane" mladosti lovi še zadnje trenutke le te ter se za voljo prihajajoče krize srednjih let, trudi podoživet vsaj delno katarzo. :D

Do dopolnjenega 30-tega leta sem si zadal za cilj nekaj takega kot je napovedovala reklama loterije Slovenije. Najprej štalca, pol pa kravca... dodal sem še telička, za voljo začetniške tekaške evforije uvrstitev na lestvico ECU in za voljo osebnega zadovoljstva še en lepo okranclani papir mariborske univerze.

Časa imam še do oktobra, nekaj stvari sem že izpolnil, morda v malo pomešanem vrstnem redu. Najprej je bila kravca, potem teliček, uvrstitev v ECU in štalca. Kar manjka je še tisti prekleti, okranclani papir, ki bo potrdil, da sem dovolj pritegnjen, da lahko mirne duše pišem in govorim oslarije. Kot kaže pride v roku meseca dni. Aja, pa k župniku bo treba še prepis za kravco naredit. Za sedaj je samo za-arana.

Nah, pa imamo razlog zakaj malo spim in sem prepariran s kofeinom. Ampak kot že rečeno, v roku meseca dni se mi obetajo boljši časi. Komaj čakam. :wink:
Uporabniški avatar
 Radolca
drušna, dobr ste me nasmejal s temle :!:
naj povem naš družinski (k)urnik. malemu so že zrasli zobje, tko da panike ni več tako velike. pa še mami ponavad poštima nočno jamrranje od malega. jaz ga sploh ne slišim, ker tistih šest ali malo več ur spim kot polh (ki rad smrči :lol: ). drži pa tudi, da trdno spim približno 5 ur, potem se pa že začnem prebujati in obračati v postelji :wink:
spat se gre pri nas od desetih do enajstih enktrat (mali že dve uri prej "greje posteljo"), ustaja se pa ob petih, medtem ko se je predlani oz. do septembra že ob štirih. res je tudi, da naju največkrat mali zbudi, za vikend je ponavadi prvi na nogah. zdi se mi, da je 6 ur spanca dovolj, ali kakšno minuto vač. kar mi manjka med tednom skušam nadomestiti za vikend popoldne, če seveda ni kakšne druge neobveznosti :?
da bi pa med tekom dremal ali zehal, se mi pa še ni in mislim, da se mi tudi ne bo, zgodilo. će ne drugega je škoda časa za zehanje :D

PS: moja boljša polovica je "še bl trpežna", kar se malo spanja tiče.
Pa dobro počivajte še naprej :lol:
Uporabniški avatar
 vencelj
John Wayne napisal/-a:
vencelj napisal/-a: :arrow: Jaz imam tako službo, da non stop migam, vsedem in umirim se le med malico, a je že problem :roll: ;
:arrow: spat hodim običajno med 22. in 23.uro, vstajam ob 6. uri, torej imam spanja 7-8 ur. To bi moralo biti dovolj...torej je problem drugje :? :?:

Potem je tvoj primer res drugačen od mojega, saj 7-8 ur naj bi bilo za odraslega človeka čisto dovolj.
Pa se ti zjutraj, ko se zbudiš, zdi da si se naspal ali se bolj težko spraviš k sebi?

Zjutraj pravzaprav dokaj lahko vstajam- budilko imam ob 06:02, običajno je ne dočakam in se poberem kakih 10 min prej. S tem nimam problemov, ne "lovim" še dodatne minute...
Čez dan pa tako, kot sem že napisal: dokler sem v "pogonu", gre, ko se vsedem, četudi le za 10 min, je z mano konec.
Je pa res, da se ponoči zbudim 3x ali 4x, saj običajno potem spet zaspim, včasih v par minutah, včasih pa tudi pol ure (ali več)ne. Počitek "izgubi na kvaliteti". V skrajnih primerih (mogoče enkrat mesečno) se mi zgodi, da se zbudim npr. ob dveh zjutraj, potem pa uro in pol ali celo dve ne zaspim...takrat se pa zjutraj res komaj poberem.

LP, vencelj
 John Wayne
vencelj napisal/-a: Zjutraj pravzaprav dokaj lahko vstajam- budilko imam ob 06:02, običajno je ne dočakam in se poberem kakih 10 min prej. S tem nimam problemov, ne "lovim" še dodatne minute...
Čez dan pa tako, kot sem že napisal: dokler sem v "pogonu", gre, ko se vsedem, četudi le za 10 min, je z mano konec.
Je pa res, da se ponoči zbudim 3x ali 4x, saj običajno potem spet zaspim, včasih v par minutah, včasih pa tudi pol ure (ali več)ne. Počitek "izgubi na kvaliteti". V skrajnih primerih (mogoče enkrat mesečno) se mi zgodi, da se zbudim npr. ob dveh zjutraj, potem pa uro in pol ali celo dve ne zaspim...takrat se pa zjutraj res komaj poberem.

Kaže da kvantiteto počitka sicer imaš, a manjka mu kvaliteta. Ob tvojem opisu stanja in ob dejstvu, da to traja že dolgo, se mi zdi, da ne bi škodilo, če se malo pogovoriš s kakšnim strokovnjakom, ki se spozna na motnje spanja. Verjetno bi ti dal kakšno idejo kako se zadeve lotiti, saj predvsem pri vožnji to res niso heci, na daljši rok pa se lahko stvar še poslabša. Za začetek si lahko prebereš tole (če si nisi že):
http://www.zaspan.si/o-spanju/motnje-spanja/

Lahko noč in dober spanec ti želim
Uporabniški avatar
 Bobek
vencelj napisal/-a:Je pa res, da se ponoči zbudim 3x ali 4x, saj običajno potem spet zaspim, včasih v par minutah, včasih pa tudi pol ure (ali več)ne. Počitek "izgubi na kvaliteti". V skrajnih primerih (mogoče enkrat mesečno) se mi zgodi, da se zbudim npr. ob dveh zjutraj, potem pa uro in pol ali celo dve ne zaspim...takrat se pa zjutraj res komaj poberem.

LP, vencelj

To se meni dogaja, če prepozno jem. Če imam zadnji obrok najkasneje ob 19 uri je v redu in spim celo noč kot polhek, dostikrat pa se raje nabutam ob 21 uri ali še kasneje in potem se zbujam na 2 uri, hodim na WC, meditiram v postelji...
Uporabniški avatar
 zajc
Enostaven nasvet proti motnjam spanja. Tecite zjutraj pred službo ali šolo ali opravki. Zjutraj pomeni res zjutraj, najkasneje do 7-8 ure. Zagotovljeno (mogoče ne takoj) boste spali ponoči kot dojenčki. Mogoče boste na začetku kakšno kitico odspali v službi (šoli) :oops: ampak čez čas se vam to ne bo več dogajalo in boste bili cel dan polni energije. Cenili boste vsako dodatno uro spanja in za spanje žrtvovali posedanje pred TV ali računalnikom in boste spali v enem kosu. Tudi jokajoči dojenček pol metra stran vas ne bo zbudil :wink: Vse to sem testiral na sebi in lahko rečem, da deluje :wink:
Uporabniški avatar
 grb
zajc napisal/-a:Enostaven nasvet proti motnjam spanja. Tecite zjutraj pred službo ali šolo ali opravki. Zjutraj pomeni res zjutraj, najkasneje do 7-8 ure. Zagotovljeno (mogoče ne takoj) boste spali ponoči kot dojenčki. Mogoče boste na začetku kakšno kitico odspali v službi (šoli) :oops: ampak čez čas se vam to ne bo več dogajalo in boste bili cel dan polni energije. Cenili boste vsako dodatno uro spanja in za spanje žrtvovali posedanje pred TV ali računalnikom in boste spali v enem kosu. Tudi jokajoči dojenček pol metra stran vas ne bo zbudil :wink: Vse to sem testiral na sebi in lahko rečem, da deluje :wink:

Se lahko tudi jaz podpišem pod tole. Samo je pa res, da potem razni "negibljivi" trenutki tekom dneva (recimo kak sestanek) kar klicejo po tem, da bi človek rahlo zaprl oči :-)
 kovit
vencelj napisal/-a:
Zjutraj pravzaprav dokaj lahko vstajam- budilko imam ob 06:02, običajno je ne dočakam in se poberem kakih 10 min prej. S tem nimam problemov, ne "lovim" še dodatne minute...

LP, vencelj

Kaj pa če bi poskusil s športno abstinenco...takole za pol leta?
 skorc
kovit napisal/-a:Kaj pa če bi poskusil s športno abstinenco...takole za pol leta?

Potem je še slabše. Če človek leže v posteljo obremenjen s problemni prejšnjega in prihodnjega dne, sploh ne more spat. Vsaj pri merni je tako, da če imam zvečer "polno" glavo, se moram še fizično "zmatrat", da lahko zaspim.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA