vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

mojA
Živjo!
Hvala Hribolazec, se bom pozanimala.
Ikseks: sedaj mi nohti rastejo naravnost vendar si za njih vzamem precej časa, pravzaprav za celotna stopala (trda koža, otiščanci). Ko si nohte piliš pazi tudi na obliko na koncu, ker se konice nohtkov hočejo obračati navznoter. Nohte imam čimbolj pristrižene,ker so mehki in se drugače hitro dvignejo in poškodujejo. S pilico si jih poravnaj in skrbi, da se ti ne obrnejo v kožo. Pred spanjem si stopala tudi namažem s kremo. Večkrat si stopala tudi sčetkam in pazim na trdo kožo, da se mi ne pojavlja. Najbolj pomagajo mazila proti trdi koži. Super je tudi piling iz mešanice kuhinjske soli in olivnega olja. Odstrani staro in suho kožo in jo zmehča.
Na ta način imam veliko manj težav tudi z žulji. Poskusila bom tudi z vazelinom pred tekom, ker se mi po dolgem teku ob straneh hočejo delati otiščanci in žulji.

Lp, Mojca
 Iksek
Po e pošti sem kontaktiral prodajalno Koala šport in jih zaprosil za informacije. Povedali so mi da vložke imajo, samo je potrebno pred tem videti stopalo, kar je seveda popolnoma razumljivo, saj se tega ne da kupiti preko spleta.
Hvala za informacije vsem.
LP
 spela*
Znova odpiram temo "nohti". :D
Namreč, po maratonu v Radencih sem imela dva črna nohta, oba palca. Na desno nogi ni problem, se je zadeva sanirala. Na levem palcu mi je polovia nohta odmrla in se nalomila. Noht (tudi odmrli del) se še vedno drži na palcu, a zdaj v teh dneh se mi je začel počasi odmikati od njega, kar povzroča bolečine, zato sem ga začela striči, kar pa tudi boli.
V glavnem, ali naj preprosto čakam dalje ali naj to saniram? Pravzaprav kakšnih težav nimam, tekla sem tudi maraton v Berlinu, brez problemov, res pa so se nohti tam spet malo nadražili in ta zadnja nevšečnost se je pojavila PO maratonu. Pa tudi to je res, da me je kakšnega kirurškega posega "malo" strah. :D
Uporabniški avatar
 lukav
spela* napisal/-a:Znova odpiram temo "nohti". :D
Namreč, po maratonu v Radencih sem imela dva črna nohta, oba palca. Na desno nogi ni problem, se je zadeva sanirala. Na levem palcu mi je polovia nohta odmrla in se nalomila. Noht (tudi odmrli del) se še vedno drži na palcu, a zdaj v teh dneh se mi je začel počasi odmikati od njega, kar povzroča bolečine, zato sem ga začela striči, kar pa tudi boli.
V glavnem, ali naj preprosto čakam dalje ali naj to saniram? Pravzaprav kakšnih težav nimam, tekla sem tudi maraton v Berlinu, brez problemov, res pa so se nohti tam spet malo nadražili in ta zadnja nevšečnost se je pojavila PO maratonu. Pa tudi to je res, da me je kakšnega kirurškega posega "malo" strah. :D

Za tolažbo pa tale slikca :lol: Sem jo ravno danes videl na Facebooku...
Priponke
1379958_10151641226046922_1857935390_n.jpg
1379958_10151641226046922_1857935390_n.jpg (52.71 KiB) Pogledano 30196 krat
 mojA
Kakšen hec že spet! Sem hotela sama sebi odgovort (to temo sem odprla daljnega leta 2007).

Špela! V tem času sem našla rešitev! Da noge ne ždijo ves čas v zaprtih sandalih, natikačih itd sem si na nogah naredila umeten noht - samo na tistemu, ki je čuden. Poškodovane nohte čimbolj zbrusim in obrežem, predhodno namakam v slani vodi.Potem ga skoraj ni in preko tega ostanka ti bo pedikerka potegnila umetni noht, silikon ali ne vem kaj je to. Potem ti še polakira vse skupaj z bolj obstojnim lakom in ojla, smo zmagal! Tak noht je kar dolgo obstojen, lepo ga obrezuješ po potrebi, lakiraš ipd.
Drugače so pa črni nohti in odstopi oz. breznohtno stanje - stalnica. Pa kaj potem - je vredno :D

Pa še nekaj! Nikar ne pojdi vlečt dol nohta, ker je brez veze. Enkrat so me prepričali - NAPAKA! Boli, pa še dalj časa ne moreš tečt in tudi nov noht, ki ti potem zraste, ni nič boljši, lepši, obstojnejši.

Poskušaj si predreti žulj pod nohtom s sterilno iglo, kmalu bo boljše, boš videla. Pa pazi na čistočo, da se ne zagnoji.
 spela*
mojA napisal/-a:Kakšen hec že spet! Sem hotela sama sebi odgovort (to temo sem odprla daljnega leta 2007).

Špela! V tem času sem našla rešitev! Da noge ne ždijo ves čas v zaprtih sandalih, natikačih itd sem si na nogah naredila umeten noht - samo na tistemu, ki je čuden. Poškodovane nohte čimbolj zbrusim in obrežem, predhodno namakam v slani vodi.Potem ga skoraj ni in preko tega ostanka ti bo pedikerka potegnila umetni noht, silikon ali ne vem kaj je to. Potem ti še polakira vse skupaj z bolj obstojnim lakom in ojla, smo zmagal! Tak noht je kar dolgo obstojen, lepo ga obrezuješ po potrebi, lakiraš ipd.
Drugače so pa črni nohti in odstopi oz. breznohtno stanje - stalnica. Pa kaj potem - je vredno :D

Pa še nekaj! Nikar ne pojdi vlečt dol nohta, ker je brez veze. Enkrat so me prepričali - NAPAKA! Boli, pa še dalj časa ne moreš tečt in tudi nov noht, ki ti potem zraste, ni nič boljši, lepši, obstojnejši.

Poskušaj si predreti žulj pod nohtom s sterilno iglo, kmalu bo boljše, boš videla. Pa pazi na čistočo, da se ne zagnoji.

Hej, hvala, tprej nohta ne bom šla vleči dol. :)
Prebadanje zdaj ne pride več v poštev, ker je noht že nekaj mesecev mrtev. Bom torej še malo počakala, da se odloči spodaj zrasti nov, potem bom pa videla, kako izgleda. Umetni noht pa utegne biti potem prav dobra ideja, na to niti slučajno še nisem pomislila. :clap:
 mojA
Me veseli, da lahko pomagam. Sedaj je res najbolje, da zadevo pustiš, namakaš, piliš. Jaz sem si v lekarni kupila še nekaj za namazat nohte, ker so bolj dovzetni za gljivice. Noht pili tudi po vrhu, itak bo ali pa je še zadebeljen, in ga namaži, ker gre zdravilo lažje v noht in v narastišče novega nohta.
Glede pedikerjev je bolj tako, da kaj dosti pojma o nohtih na nogah nimajo. Sama sem jih precej naučila v AVE-ju v Podutiku, povej, da veliko tečeš in rabiš umeten noht na nogah, da ti bodo dali pravo osebo. Dokler pa ni nujno, ga pa kar pusti tako kot je.

lp!
 Jola
Ojla Špela, ni nujno, da so črni nohti in breznohtno stanje stalnica ! Na enem Kraškem maratonu, kjer je gori doli, pa malo več daš od sebe, pa zopet kri....padla odločitev, da moram nekaj narediti! Preverjeno ! Jaz sem to rešila s copatami, ki nimajo roba okoli podplata. Sedaj imam ASICS gel noosa tri 5 in pa ADIDAS energy boost. Obojne sem kupovala s popustom (2=3), ker nas je pač več in me ni prišlo tako drago, pa imam sedaj mir z nohti, brez bolečin in krvi in črnih nohtov sem že 6 let. Dolgo sem mislila, ker mi je noht odstopal-brez krvi- da imam glivice, pa še zdravnica , ki mi je noht pogledala-sicer od daleč, ne od blizu, je rekla tako, potem pa mi je kozmetičarka pedikerka, ko sem si šla noht brusiti, rekla, da imam "nabite" nohte, ko sem ji povedala, da tečem. Tudi laboratorijski izvid je 2x pokazal negativno, jaz pa zapravljala tri leta denar za kreme in spraye, pa posebne lake.... Po tistem sem zamenjala copate, kupila 2 para enakih ASICS, ker drugih brez roba nisem našla, sedaj pa še ADIDAS in sem že dobrih 6 let rešena vseh nadlog okoli nohtov. To so sicer moje izkušnje, morda pa še komu to pomaga ! LP
 Urbban
Sem prebral celotno temo in še kej zraven in sem dobil mnogo koristnih informacij kako in kaj v bodoče. Sploh to, da si bom zdej nabavil tekaške čevlje večje številke kot imam dejansko velikost noge.

Pred dvemi meseci sem opravil turo Ljubljana -Triglav, po približni trasi ki jo je na svojem blogu opisal David Kadunc, pa sta se mi v črno obarvala oba palca. Še predno je levi noht odpadel, se je zgodil Knap trail in ponovitev štorije, tako da sem imel s krvjo zalit tudi že spodnji noht, ki v tem času ni zrasel še niti do polovice. In je začel pod njim rasti že tretji noht. Precej neugodna situacija, zato sem pobrskal po tekaškem forumu in videl, da le nisem edini Zemljan s tovrstnimi težavami. :D
 TONEK
Tudi jaz sem imel vrsto let podobne težave. Po ravnem sicer ne tečem veliko, po razgibanem terenu in teku daljšem od ure in pol, pa uporabljam za celo številko večje copate. Na daljšem teku namreč noge malce zatečejo, pa še zaključek teka je ponavadi spust in če je obutev majhna in ne dovolj in nepravilno zavezana, so posledice hitro tu.
 Gregsonic
Na strani od Western States Endurance Run sem naletel na anketo o tem, katero opremo uporabljajo udeleženci tega teka. Med drugim so jih povprašali tudi s katerimi nogavicami tečejo. Največ, 31% jih je teklo v Injinji petprstnih nogavicah, 17% v Drymax nogavicah, ostalo so druge znamke.

http://www.wser.org/2015/09/03/2015-runner-survey-results/

Glede na množično uporabo zna biti očitno nekaj posebnega na teh štumfih!? Zanima me, ali ima kdo izkušnje s temi nogavicami, ali so res tako zelo dobre in kaj jih loči od ostalih taboljših, ki jih kupujemo pri nas, kje se jih dobi, ali so poznani kakšni primerljivi izdelki ...
 bod
Isto situacijo imaš pri obutvi, lučkah in nahrbtnikih. En vodili brand, 1-2 zasledovalca in potem množica "žalujočih ostalih".
 Joc61
Sam sem rešil težavo z nohti z dve številki večjo obutvijo, nogavice pa nosim čisto navadne brez vsakih problemov. Poskusil sem tudi z Falke nogavicami, pa ni nobene razlike razen v ceni. Lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA