vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 IRA
Pa smo razvozljali ...

Ampak ... a vas v vsej tej maščobi in hitrosti ne vrže v ovinku ven s superg??? :twisted: :?: :twisted:
Uporabniški avatar
 Loni
majcha72 napisal/-a:Bo kar Gehwohl. :) To pomeni "gre dobro" v nemščini. ;)
Sicer pa tale mastna krema menda res pomaga - vsaj mož pravi, ki je še v JLA vojsko služil, da ni blo boljšega kot krema 48.

Hehe, Natasa ima prav Gehwol brez h, ma glavno, da ima ta prave substance noter. Jaz sem si zdaj nabavila še tiste silikonske nastavke za med prste, ker imam probleme s kazalcem in sredincem na desni nogi, kakor koli, ali postrižem nohte ali ne, vedno so nogavice krvave. Pa da vidimo, saj boli nič, ma ravno dogajat se pa ne bi smelo.
Uporabniški avatar
 lenči
Včeraj kljub kremi pridelala žulj - vzrok - zokni Hofer, predebeli, preveč potenja, predolgi prst. Za debele štunfe so copati premajhni :oops: .
Uporabniški avatar
 platfus
Sjerbus!

Hvala vam za zelo hitre odgovore in nasvete!!
Prvo grem iskat v trgovino nogavice (še ne vem-rad bi takšne,ki bi ostale čim dlje suhe), pa kremico kupit!
Žulja pa ne vem ali naj predrem ali ne! Zaenkrat sta zalepljena z
Hansaplast oblizi za velike zulje! Imam občutek in tudi otipam,
da sta polna vode oz. tekočine, ki se izloči v žulje.

Še enkrat vsem skupaj hvala!

Platfus

p.s.
Iz ovinka me pa kljub temu, da bom pete namazal z mastno kremo, zaradi centrifugalne sile (beri teža pritiska ob tla) ne bo vrglo, ker hitim zlo počas!!
 luzr
Še trikrat preberi kaj piše na tretji strani Laufer. ;)
Žulje lahko tudi samo prebodeš...

Nogavice. Kupi ene tanjše tekaške, ki segajo pod kost gležnja in druge, malce debelejše in višje, uporabne v mehkih pohodnih čevljih in pri teku v hladnejšem vremenu.
Za resne gojzarje boš rabil spet čisto druge ali dvojne nogavice.
Uporabniški avatar
 IRA
platfus napisal/-a:Sjerbus!

Hvala vam za zelo hitre odgovore in nasvete!!
Prvo grem iskat v trgovino nogavice (še ne vem-rad bi takšne,ki bi ostale čim dlje suhe), pa kremico kupit!
Žulja pa ne vem ali naj predrem ali ne! Zaenkrat sta zalepljena z
Hansaplast oblizi za velike zulje! Imam občutek in tudi otipam,
da sta polna vode oz. tekočine, ki se izloči v žulje.
Da se kej novega naučimo :)

Še enkrat vsem skupaj hvala!

Platfus

p.s.
Iz ovinka me pa kljub temu, da bom pete namazal z mastno kremo, zaradi centrifugalne sile (beri teža pritiska ob tla) ne bo vrglo, ker hitim zlo počas!!

Hej ...

Jest bi ti predlagala, da žulja predreš in namažeš z BEPANTEN PLUS ... jih kar hitro posuši.
Pa čim več časa imej bose noge, da jih zrak suši!

Nogavice pa res nabavi nove, ponavadi so te tekaške okoli 10€.
Se mi pa zdi, da so tanjše variante nekoliko bolj uporabne.

Jaz imam dvoje debele pa mogoče pridejo v poštev v resnično mrzlih dneh.
In ja ... tudi superge so kaj hitro premale z debelimi štumfi!

Srečno saniraj žulje, pa poročaj kaj ti je pomagalo, kaj si odkril, da je bil razlog za ponavljajoče se žulje.

Loni ... si že sprobala silokone?
Kako pa je to met na nogah? Moti?

Lp
Uporabniški avatar
 lenči
Jaz sem žulj predrla, dezinficirala, namazala in danes sploh ne vem, da je bil :lol: .
 Liquid
Po Berlinskem maratonu sem ostal brez 3 nohtov na desni nogi. Četrti je že v fazi odhoda, peti pa bo verjetno ostal (ali pa tudi ne). :? Drugače sedaj tečem brez problemov, me pa zanima, če je na kaj treba še posebno pazit, ker pač nohtov ni in so v fazi, da bojo spet pokukali na plan. Imate mogoče kakšen koristen nasvet, kako naj skrbim za nohte v fazi rasti? Glede na to, da me sedaj čaka še 21km v LJ, ne bi rad da se zadeva še poslabša.

Drugače sem pa nohte izgubil po neumnosti, ker sem šel med tekom, zaradi neznosne vročine pod 'tuš'. Ker je bil ta tuš bolj podoben Slapu Savica, sem stopil v precej veliko lužo. Rezultat tuširanja, pa so bili krvavi nohti. Leva noga, ki je ostala suha, nima nikakršnih posledic, oziroma so nohti bp preživeli maraton.

Vsak nasvet je dobrodošel. :mrgreen:
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
O povezavi med črnimi nohti in mokrimi nogavicami imam pomisleke. :nono:

Mokri zokni lahko povzročijo žulje, ni pa nujno. Zgovorno pričajo nekateri ultramaratoni po dežju. Primer je lanski tek čez Pohorje, kjer je silno vlivalo, pa nisem imel žuljev. Torej igra vlogo tudi sreča. Seveda si jaz namažem noge z vazelinsko kremo, ki vlago takoj odpravi iz kože dalje - v nogavico in ta spet dalje - sušenje

Črni nohti po maratonu so po mojem mnenju lahko tudi posledica dolgotrajnega odrivanja. Ker noga ni navajena toliko ur takšnega pritiskanja, se v parih dneh po maratonu pod nohti nabere kri, ki se nato strdi in ...
Glavni in najpogostejši vzrok za črne nohte je nezaznavno dotikanje nohta s tenisko, ali celo samo s pretesno obutim zoknom. Iz istega razloga se priporoča za maraton obuti vsaj številko večje teniske. Celo iste teniske, ki so ustrezne za 10 km teke, lahko na maratonu preveč nadražijo noht in bo postal črn.
Tekač z nogo 42 kupi teniske npr. 43 in pol, pri nakupu nogavic pa izbere velikost 39-42. Velikost je popolnoma ustrezna, vendar jaz predlagam, da se pri obuvanju pred maratonom nogavice pri prstih na nogi z roko malo potegnejo naprej, da se razbremeni še tako mali pritisk na prste.

Garancije, da po maratonu ne bo črnih nohtov, ni!
Uporabniški avatar
 Biz
Ta trik z vazelino sem že velikokrat prebral od dolgoprogašev, pa tudi za tek po hribih. En anglež je omenjal "non-petrolium vaseline"... V glavnem, kateri lubrikant je ok, pa da se dobi pri nas? Katerikoli?
Uporabniški avatar
 solatka
Biz napisal/-a:Ta trik z vazelino sem že velikokrat prebral od dolgoprogašev, pa tudi za tek po hribih. En anglež je omenjal "non-petrolium vaseline"... V glavnem, kateri lubrikant je ok, pa da se dobi pri nas? Katerikoli?

Compeed "labela" :lol: je OK. No, vsaj pri meni je delovala (dolga hoja vsak dan ves mesec, v najhujši vročini). Povprašaj v DM. Taka majhna zelena plastična "labela" je.

Sicer pa pri žuljih pride prav tudi šivanje. Iglo in sukanec dezifinciraš (sukanec je v šivanki) in potem vstaviš nit v žulj (kot bi šival) in to nit pustiš en dan v žulju (po potrebi več, ampak načeloma, če je majhen žulj zadostuje en dan), da tekočina iz žulja odteka.
Uporabniški avatar
 solatka
Loni napisal/-a:Pa podplate pred vsakim daljšim tekom z eno fajn mastno kremo namazat, nasvet izkušenih tekačev, ki se ga kar držim od Domžal dalje in od takrat tudi nimam nobenih problemov z žulji več. Tečem pa tudi sama v Mico nogavicah, so mi enostavno "the best".

Hm... jaz vedno dobim žulje, če si noge pred tekom ali pohodom namažem z mastno kremo (krema povzroči, da se noge še bolj potijo). Sem ugotavljala, da ne smem mazati niti zvečer nog, če grem naslednje jutro na kak pohod. So bili žulji takoj tu.
 luzr
Biz napisal/-a:Ta trik z vazelino sem že velikokrat prebral od dolgoprogašev, pa tudi za tek po hribih. En anglež je omenjal "non-petrolium vaseline"... V glavnem, kateri lubrikant je ok, pa da se dobi pri nas? Katerikoli?

Biz, vazelin dobiš v Muellerju, je preverjeno dobra. Imajo jo tudi druge štacune s kozmetiko.
Kreme za roke od Nivee do različnih cenejših kopij so vse dobre. Bolj gosta in manj kot je mastna, boljše je. Za moje šibke nožice...

Biz napisal/-a:kateri lubrikant je ok
:mrgreen: :-- :lol: 8) :roll: :laola :clap: :D Za kakšne namene pravzaprav rabiš to?
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Jaz uporabljam vazelinsko kremo z ognjičem. Deluje tudi protivnetno in je fajn tudi za mazanje po dolgotrajnem teku - na oguljenih mestih, ki niso bila predhodno namazana.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA