O povezavi med črnimi nohti in mokrimi nogavicami imam pomisleke.
Mokri zokni lahko povzročijo žulje, ni pa nujno. Zgovorno pričajo nekateri ultramaratoni po dežju. Primer je lanski tek čez Pohorje, kjer je silno vlivalo, pa nisem imel žuljev. Torej igra vlogo tudi sreča. Seveda si jaz namažem noge z vazelinsko kremo, ki vlago takoj odpravi iz kože dalje - v nogavico in ta spet dalje - sušenje
Črni nohti po maratonu so po mojem mnenju lahko tudi posledica dolgotrajnega odrivanja. Ker noga ni navajena toliko ur takšnega pritiskanja, se v parih dneh po maratonu pod nohti nabere kri, ki se nato strdi in ...
Glavni in najpogostejši vzrok za črne nohte je nezaznavno dotikanje nohta s tenisko, ali celo samo s pretesno obutim zoknom. Iz istega razloga se priporoča za maraton obuti vsaj številko večje teniske. Celo iste teniske, ki so ustrezne za 10 km teke, lahko na maratonu preveč nadražijo noht in bo postal črn.
Tekač z nogo 42 kupi teniske npr. 43 in pol, pri nakupu nogavic pa izbere velikost 39-42. Velikost je popolnoma ustrezna, vendar jaz predlagam, da se pri obuvanju pred maratonom nogavice pri prstih na nogi z roko malo potegnejo naprej, da se razbremeni še tako mali pritisk na prste.
Garancije, da po maratonu ne bo črnih nohtov, ni!
Iz takšne snovi smo, kot naše sanje … saj vse je v glavi, čuj