vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 IČA
Od začetka leta imam vseskozi težave, večino me je mučil išias v križu in stalen, pekoč občutek v desni ritnici, ter bolečina v desnem kolku. Počival sem dva meseca in delno saniral zadevo, sedaj pa se je vse skupaj ponovilo in to mesec (sedaj samo še tri tedne) pred LM. Poleg ostalega pa so se mi pojavile še bolečine v goleni, ne vem točno ali vnetje pokostnice ali mogoče stres fraktura goleni. Moram povedati, da sem pronator in tudi uporabljam copate z oporo in to modele, ki so mi bili svetovani v TS glede na moj slog teka. Zadnji vikend sem bil na tečaju Urbana Praprotnika, kjer smo se tudi snemali in ugotovil sem, da kljub "ustreznim" copatom še vedno kar precej proniram na desno nogo, torej nogo s katero imam težave. Zanimivo, da sem na testiranju v TS proniral znatno več z levo nogo :shock: in tudi po občukih v obutvi imam levo stopalo bolj plosko od desnega. Je pa še ena stvar, že več kot leto se po poškodbi gležnja na desni nogi ta poškodba precejkrat ponavlja in vezi imam kar precej zrahljane.

Pa da preidem k bistvu...močno razmišljam o po meri narejenih ortopedskih vložkih, pa me zanima kdo ima kakšne izkušnje s temi, kje in kaj se splača kupiti (cena ni važna), kakšne copate nosite tisti, ki to uporabljate itd. Skratka vsak nasvet in izkušnja je dobrodošla...

Za pomoč in nasvete se zahvaljujem in upam da se vidimo na LM, ter da mi ne bo potrebno odpirati podobne teme http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.php?p=149975#149975&sid=8efeef78ee5533ab8eee24b9a55e64e9

lp
Uporabniški avatar
 simi
iz osebne izkušnje...

Priporočam ti take narejene po meri; res pa je, da nisem poskusila drugih. Poznam le dr. Kaloperja, Gib sistemi d.o.o.
Tudi sama sem si jih pred 2 letoma dala narediti. Razlog je bila bolečina na goleni, ki je nisem bila vajena in me je motila pri teku, pa sem šla k osebnemu zdravniku po nasvet (med drugim mi je naročil, da nikakor ne sem odnehati teči).
Na pregled k dr. Kaloperju sem tako šla z napotnico, sami vložki pa so stali 19.000 SIT (sedanjih 80 EUR). Na izdelavo vložkov sem nato čakala okoli dva tedna. Koliko stane pregled (samoplačniško) ne vem, mislim, da je bil tudi okoli 20.000 SIT, preveri.

Vložki so iz umetne snovi, lahko se jih pere, praktični. Je pa zaradi tega treba imeti za kako številko večje superge. Nosila sem jih dve leti, zdaj pa ne več, ker težav nimam več. Bili so dobro investicija!

Skratka, priporočam http://www.gib-sistem.si
Uporabniški avatar
 jonas
Tudi v Mariboru je že nekaj časa diagnostični center Diasu. Sam poleti veliko kolesarim, pozim pa tečem. Pri teku me je velikokrat začelo boleti koleno in nisem našel razloga za bolečino, sam vem da imam že od malega ploske noge. No pa sem šel sem na testiranje, kjer so ugotovili da eno nogo obremenjujem bolj kot drugo in še druge nepravilnosti. Dal sem si narediti vložke za statiko (kolesarski čevelj,pancer,...) in dinamični vložek (tek, hoja,..) saj je noga pri teku oz. kolesarjenju drugače obremenjena. Skratka sem zelo zadovoljen, bolečine ni več in tudi počutje je dosti boljše, ko vem da imam zdaj vse porihtano. :)

tako drugače izgleda ta test, kjer z pritiskom na občutljivo podlago izmerijo, kje, kako in z kakšno težo in površino obremenjujemo stopala
Slika
Slika

tako pa izgledajo moji novi vložki :D
Slika

Slika

INFO:
barbara@diasu.si
dejan@diasu.si
lackova cesta 39
Nazadnje spremenil jonas, dne 06 Okt 2008, 12:58, skupaj popravljeno 7 krat.
Uporabniški avatar
 IČA
Hvala za odgovore.

@jonas
to mi je zelo zanimivo, tudi lokacijsko, upam da ne bom moral predolgo čakati na pregled/test.

Še vprašanje za pronatorje...kakšne coptate uporabljati v kombinaciji s takšnimi vložki (glede pronacije) ?

lp
 olupek
kar se tiče obutev, ki naj bi pomagale pri pronaciji oziroma supinaciji.... take obutve ni... vsak človek je unikat in vsako stopalo tudi.. že najmanjše odstopanje od idealnega položaja stopala pomeni pronacijo (nizek stopalni lok- plosko stopalo je posledica) ali supinacijo (visok stopalni lok), zato je od posameznega stopala odvisno kakšno odstopanje ima (levo različno od desnega).. da se določi pravilna oblika stopala in temu primerna opora za nogo so potrebne meritve... in te meritve delajo v Mariboru kot je ze prej omenjeno...
Uporabniški avatar
 IČA
V petek sem bil na testiranju v zgoraj omenjenem diagnostičem centru v Mariboru. Ugotovlejeno je bilo, da desno, torej težavno, nogo bolj obremenjujem kot levo, na levi nogi pa je močnejša obremenitev na peti. Testi so potrdili moje občutke, ki jih imam pri teku. Konec tedna naj bi bili vložki izdelani in upam, da jih bom lahko med vikendom že tudi kaj stestiral. Mogoče kar malo preveč pričakujem od tega, sploh zdaj, ko sem zares moral odpovedati udeležbo na LM in je morala precej nizko :cry: .

lp

PS: pa zopet me bo čakalo iskanje primernih copat, vendar tokrat za neutralno stopalo, še malo pa ne bo več prostora v omari, ker to bo že peti par letos :shock: :?
Uporabniški avatar
 mirc1
Zdravo ICA mam vprasanje glede vlozkov kako se kaj obnesejo?
Uporabniški avatar
 Ksenija
IČA napisal/-a:Od začetka leta imam vseskozi težave, večino me je mučil išias v križu in stalen, pekoč občutek v desni ritnici, ter bolečina v desnem kolku. Počival sem dva meseca in delno saniral zadevo, sedaj pa se je vse skupaj ponovilo in to mesec (sedaj samo še tri tedne) pred LM. Poleg ostalega pa so se mi pojavile še bolečine v goleni, ne vem točno ali vnetje pokostnice ali mogoče stres fraktura goleni. Moram povedati, da sem pronator in tudi uporabljam copate z oporo in to modele, ki so mi bili svetovani v TS glede na moj slog teka. Zadnji vikend sem bil na tečaju Urbana Praprotnika, kjer smo se tudi snemali in ugotovil sem, da kljub "ustreznim" copatom še vedno kar precej proniram na desno nogo, torej nogo s katero imam težave. Zanimivo, da sem na testiranju v TS proniral znatno več z levo nogo :shock: in tudi po občukih v obutvi imam levo stopalo bolj plosko od desnega. Je pa še ena stvar, že več kot leto se po poškodbi gležnja na desni nogi ta poškodba precejkrat ponavlja in vezi imam kar precej zrahljane.

Pa da preidem k bistvu...močno razmišljam o po meri narejenih ortopedskih vložkih, pa me zanima kdo ima kakšne izkušnje s temi, kje in kaj se splača kupiti (cena ni važna), kakšne copate nosite tisti, ki to uporabljate itd. Skratka vsak nasvet in izkušnja je dobrodošla...

Za pomoč in nasvete se zahvaljujem in upam da se vidimo na LM, ter da mi ne bo potrebno odpirati podobne teme http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.php?p=149975#149975&sid=8efeef78ee5533ab8eee24b9a55e64e9

lp

kako si se pa z išiasom spopadel? samo počival?
Uporabniški avatar
 IČA
mirc1 napisal/-a:Zdravo ICA mam vprasanje glede vlozkov kako se kaj obnesejo?

zaenkrat še težko podam kakšno konkretno mnenje, ker sem napravil premalo km s temi novimi vložki (cca 50), trenuto pa sem se težave odločil sanirati s počitkom in razgibavanjem ter masažo. Lahko pa povem to, da sem pri prvem teku s temi vložki spet dobil nazaj prave tekaške občutke, žal pa sem pri tem fasal dva konkretna žulja na podplatih in moral pavzirati dva tedna. Nabaviti sem moral tudi nove copate (neutralne), ki pa so me tudi ožulili na peti.
Kar lahko povem je to, da pomagajo proti najbolj moteči bolečini v kolku.

kako si se pa z išiasom spopadel? samo počival?

moj problem je bolj vkleščen živec v ritnici in sevanje bolečine v kolk in ledveni predel
http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.php?p=160703#160703&sid=3fa5b26ea4e318e1c009da35200912e2
počivam, masiram, raztezam, sedaj bom poskusil še z elektro stimulatorjem za bolj globoko masažo. Bomo videli, upam na uspešno sezono 2009.
 Leon
Zdravo, zanima me cena pregleda v tem centru v Mariboru, ki ga omenjate in kasnejše izdelave vložkov???

Hvala in Lp
Uporabniški avatar
 IČA
Leon napisal/-a:Zdravo, zanima me cena pregleda v tem centru v Mariboru, ki ga omenjate in kasnejše izdelave vložkov???

Hvala in Lp

cena pregleda 80 €,
vložki pa so različnih kvalitet in namebnosti, cen za vse se sedaj ne spomnim več, moji so bili 135€

lp
 Leon
Hvala ti!!
 laufar
Pozdrav!

Tudi jaz sem dobil svoje ortopedske vložke pa me kr konkrteno pritiskajo v levem stopalu. Fiziater mi je sicer rekel, da bo na začetko nekaj časa trajalo da se noga navadi, sam me vseen zanima, če ste imeli tudi tisti, ki vložke imate podobne izkušnje. Zanimivo je da v desnem podplati sice čutim tiste izbokline, vendar ni tako moteče.
Uporabniški avatar
 Samo:-)
jonas napisal/-a:stran diagnostičnega centra Maribor
http://www.diasu.si

Sem zadnjič priporočil to stran enemu kolegu pa link ne dela več!? :?:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA