vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

TigerHU
Pozdrav vsem!

Pred nekaj dnevi sem si pretrgal ahilovo tetivo. Glede na vse informacije, ki jih imam do sedaj, je to zelo neprijetna poškodba in z dolgotrajno rehabilitacijo.

Zanima me kako poteka rehabilitacija, kako dolgo in na kakšen način, vaje itd. predvsem pa kdaj bom lahko spet začel teč.

Hvala za kakršnokoli informacijo.

lp, Robi
 lona
Oj, ja, je daljša rehabilitacija. Vsaj nekaj mesecev, da se zagotovo pozdravi, če ne se ponavlja. Fiztioterapija pomaga (čimhitreje) in počitek (ne tekat, lahko plavaš). Nato pa vaje za ojačanje. Tako so meni svetovali. Fizioterapijo dobiš na napotnico-seveda se čaka, laser moraš doplačat. Morda so tu kakšne spremembe, saj se je to meni dvarkat zgodilo pred leti. Prioporčam, da ugotoviš, kako je do tega prišlo. Pri meni je bil dvakrat vzrok daljša hoja po hribih-očitno gojzerji (tako sem sama ugotovlia, ni rečeno, da je pravilno).
Je pa že bilo o tem nekaj napisano, malo pobrskaj. Hitro okrevanje!
lp
Uporabniški avatar
 Pina
Bom kar to temo uporabla:
...po mesecu dni imam še vedno problem za mojo ahilovo tetivo. Pajo mi je svetoval počitek in sem ga pridno ubogala. Še vedno pa se zadeva ni kaj dosti spremenila: Boli (čuti se kot neko pekoče hrustanje) me spodnji del tetive (tam kjer je priraščena na peto) vendar samo v primeru, da imam nogo popolnoma stegnjeno in tetivo napeto, v primeru pokrčenega kolena me nič ne boli, tudi če pritiskam nanjo. Imam pa stalno občutek otopelosti tega predela. Med tekom me nič ne boli, razen ko se raztezam začutim to hrustanje.
Zdej me pa zanima, če je imel kdo podoben primer in kako ga je saniral.

Pa še neki: v primeru, da želim do fizioterapevta: ali mi mora osebni zdravnik najprej napisatio napotnico za ortopeda ali lahko dobim direkt napotnico za fizioterapevta. Že da pridem na vrsto prek napotnice bo trajalo najmanj 3 mesce :(.

Kaj pa vi mislte?
 Zenith
Imel podobne probleme. Šel do radiologinje, ki je tetivo poslikala z UZ. Osebna zdravnica mi je dala napotnico pod NUJNO, v zdrav. domu sem dobil termin za fizioterapijo v enem tednu. Hodil na terapije dva tedna, kjer sem se z laserjem moral kar sam ubadati. Pač naenkrat nas je bilo okoli 10 na terapiji in seveda dve terapevtki se posvetita tahudim primerom. Vmes sem hladil tetivo z ledom, masiral z naklofen gelom..... Po enem mesecu nobenega napredka.

Kasneje mi je kolego svetoval osebo, ki se ukvarja s športnimi poškodbami. Če ti laično razložim se je poškodba tetive sanirala s frikcijsko masažo, elektrostimulacijo in frikcijskimi trakovi. Predvsem je bilo potrebno razbit kristalizacijo, ki se tvori pri takih poškodbah. Po parih dneh terapije sem že lahko pretekel kak kilometer brez novih poškodb.
Naknadno sem si dal narediti še vložke za superge v Ortopedskem studiu in kupil CEP-ke.
 sezonski
Zdravo,

mogoče poskusite z Back on Track nogavicami. Niso sicer nadomestilo za fizioterapijo, vseeno pa precej pospešijo zdravljenje. Ko saniraš poškodbo pa jih lahko nosiš kot preventivo (nekaj ur pred tekom, da ogreješ vezi in sklep oz. po teku za hitrejšo regeneracijo). Vsekakor mislim, da je to boljše kot razna mazila.

lp in uspešno okrevanje
 h_ana
No se bom še jaz vrinila v to temo. Sem začetnica in tečem po 13-tedenskem programu. Sedaj sem v enajstem tednu in kakšen teden nazaj me je začela mučiti ahilova tetiva (najbrž). Boli me med tekom pri odrivu, vendar ne cel trening, ampak na začetku in proti koncu in pa pri hoji po stopnicah navzdol, ko se raztegne. Ne bi rada odnehala tik preden pridem do 10 km, ampak ne za vsako ceno. Ker me sedaj dva tedna čakajo lažji treningi, me zanima če je varno, da nadaljujem, pa tudi če s počasnejšim tempom teka (če je to sploh možno). Boli me pa nekaj cm nad gležnjem, zadaj, tečem pa večinoma po makadamu in gozdnih poteh.
Uporabniški avatar
 Pina
Nevem, jst bi na tvojem mestu malo počivala. Mene ni nikoli bolelo med tekom, pa sm vseeno počivala mesec dni. Zadnjih nekaj dni pa se mi je stanje dosti izboljšalo, tako da mogoče vseeno ne bo potrebno k fizioterapevtki ta teden. :) Je pa zanimivo, da se cel mesec ni čisto nič izboljšalo, kljub mirovanju, zdaj pa kar naenkrat skoraj več nič ne zateguje. Bomo vidli kakšno bo stanje v ponedeljek :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA