vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 trifko
#200942
pozdravljeni,

pred dvema tednoma sem bil operiran za kilo/pruhom, pa me zanima kakšna so vaša mnenja in če ma kdo izkušnje z tem kdaj se lahko začneš ukvarjati spet z tekom itd... na izvidu iz bolnice so mi napisali samo da naj ne dvigujem težjih bremen 2meseca. prosim vas za vaša mnenja

LP
#200957
Mogoče moje mnenje in izkušnje niso ravno prava praksa za širšo populacijo in vendar ...
7.6.2008 zaznana poškodba - dimeljska kila
23.7.2008 operacija
28.8.2008 ultramaraton Tour du Mont-blanc

Torej le pet tednov po operaciji ultra tek 166 km in 9.500 m vzpona.

O vsej zadevi sem se dogovarjal z zdravnico. Počitek, vstajanje, lahno gibanje po stanovanju, hoja po dvorišču, 20 minut hoje, ...
Zdravnica mi je dala jasno vedeti, da bom z ustreznim počitkom po 4 tednih zaceljen ter da bo zgolj en teden premalo, da se povrnem v kondicijo.

Dosledno sem spoštoval navodila, saj bi le mali kiks postavil zadevo v čas pred operacijo in še slabši.

Uspelo mi je, ker sem verjel v zdravniško besedo in vase. Podroben potek gibanja po dnevih pa bi lahko pogledal na garmina, saj brez njega menda nisem stopil iz hiše. Ni bilo lahko. Poslušal sem telo in ko sem začutil ... se en dan nisen prikazal iz hiše.

Več pa napišem morda, če bo kaj časa :D

Veliko tekačev se ubada s kilo, čeprav medicina pravi, da tek za kilo ni naporen. Predvsem se je treba izogibati vsakršnemu dvigovanju bremen.

Pa veliko sreče pri zdravju vsem nam kilavcem :wink:
#201035
Pozdrav Zdravkotu
Sam Bog te je poslal, da si se oglasil
glede kile oz. dimelj. Ker imam podobne težave,
tako kot si jih ti imel vidim, da se imam kam obrniti.
Namreč čakam samo še na datum, ker sem uvrščen na prioritetno listo
in bi ti bil zelo zahvalen še za dodatna navodila oz nasvet Ker sem to leto veliko tega prestal in se mislim dosledno držati navodila kirurga, da bom drugo leto
pripravljen za treninge in tekme. Osebno ti želim še veliko pretečenih kilometrov
in predvsem pa brez poškodb. Jegart
#201038
Hvala Zdravkotu za nasvet, pozdravljen tudi jegart, vidim da imaš tudi probleme z kilo, jaz sem sicer mlajši in mi zato niso vsadili mrežice katera "baje" na istem mestu prepreči ponovni nastanek kile, meni so samo zašili in odležal sem v bolnici 2dni potem sem šel domov, prvi teden po operaciji so bile prisotne bolečine se so pa postopoma zmanjševale in danes je že druga pesem:) samo muči me to ker mi niso v bolnici dali nobenih navodil kako in kdaj se lahko začnem rekreirat in dalje trenirat, vglavnem 2meseca naj se bi izogibal dvigovanju težjih bremen, bi se pa rad pozdravil res do konca zato upam, da bo zdravko ali kdo drug še kaj več povedal o obdobju okrevanja, saj nebi še enkrat šel na operacijo:)
 mak
#201042
Pozdravljen!
škoda, ker nisem iz takšnega testa kot ZdravkoC :D ; on piše, da je kar hitro prišel k sebi, meni se je pa zavleklo. Rečeno je bilo 3 mesece brez dvigovanja težkih bremen ??? ( 100kg, pralni stroj, škaf perila, gajba pira , :? ) za tek pa ni bilo govora - ko se bom boljše počutil. Začel sem po dveh mesecih - lepo počasi in se mi zdi kar dobro, brez težav, vendar sem opazil 3-ji mesec spet "tisto izboklino" :--( - nimam pojma ali so bile kriva prej omenjena bremena ( razen 100kg ) ali tek ?
Spomnim pa se, da sem še leto dni zaskrbljen delal trebušnjake, ker sem imel občutek, da se bo spet kaj zgodilo. Ampak ne skrbi, mogoče sem sam preveč občutljiv in boš ti že čez mesec dni že povsem pri sebi :laola -vsaj takšne so moje želje.
P.S Sosed v bolniški postelji , ko sva čakala na operacijo, je bil kmet in že 6x operiran za kilo. Pravi, da se na kmetiji nič ne naredi samo in gre takoj po odpustu že v hlev, na njivo ...se pravi, da nekaj je na izogibanju fizičnih obremenitev.
#201070
Jaz sem bil operiran ambulantno. Zdrav splet. Dr. Pocajt. Vstavljena mrežica. Dohtarca mi je pojasnila, da mrežica nič ne bo držala, saj ni temu namenjena, temveč, da se rana na širše zabradi in je tako "varjeni del" širši in močnejši.

Po operaciji sem počival nekaj časa v neki prehodni sobi, so me setre in dohtarca malo pogledale ... po ca 2 urah sem moral vstati iz postelje pod nadzorom in se vleči nazaj. Čez eno uro ponovno vstajanje in nazaj in čez eno uro zadnje vstajanje in oblačenje. Sestra me je le opazovala, če se lahko sam oblečem, saj je to bila moja naloga. Na srečo sem prišel v coklah, saj ne vem kako bi si obul čevlje.
Prišla me je iskat žena in me nežno odpeljala domov.

Dohtarci (beri Dr. Pocajtova) sem razložil svoje športne aktivnosti, med operacijo sem ves čas govoril in razumela me je. Zato mi je dala podrobna navodila. Ko sem vprašal, kdaj lahko začnem z aktivnostmi, je rekla, da se bova zmenila ko vzame šive.

V prvi dobi sem moral doma ležati in se le vsaki dve uri vstati in po par korakih nazaj uležti. Moram povedat, da sem takoj opustil tablete proti bolečinam, ker sem hotel točno vedet, kaj se z rano dogaja.

V drugi dobi sem lahko začel s hojo, in sicer po 20 minut. Za podrobnejše podatke pa moram že na Garmina pogledat.
Toliko za sedaj ... se še beremo :D
#263469
poletni oktober je še tu, a mojega pravega gibanja še ni ...
29.o9.'11. me je v bolnišnici Izola operiral dr.Kruh. Operacija je trajala 1 uro in 35 min., obojestranska ingvinalna kila - dimeljska. Anestezijo sem dobil v hrbet in imel omrtvičeno telo od popka navzdol. Kljub strahu pred tako narkozo sem med operacijo ves čas komuniciral z dr. in asistentkami. Le tolažili so me, ko so videli kako se z rokami prepričujem, če imam še noge na mestu! :shock: Predvsem so jih zanimale moje tekaške izkušnje in želje za naprej, saj sem tudi sam želel, da bo poseg opravljen za ta namen-vstavljena mrežica!
Tri ure po operaciji sem v sobi prvič premaknil noge in začel čutiti pekoče bolečine na spodnjem delu trebuha :--( . Sestre so bi v infuzijo dodale protibolečinsko injekcijo in zvečer še eno, a od spanja vseeno dve noči ni bilo nič. Vsak premik v postelji je nabral potne srage, a za odnehat ni bilo. Naslednji dan sem prvič probal vstat s postelje, a me je skoraj sesulo in so mi sestre svetovale še malo počitka. Sam sem pod večer prvič premaknil do kopalnice :) in teh 5m me je res dvignilo, da sem vsake tri ure ponovil vajo in projekt "kopalnica" se je končal v nedeljo zvečer (prvič po operaciji odvajanje blata!!!), ko me je prišla iskat žena in sin. Pred vožnjo domov sem vzel tableto proti bolečinam, od tedaj pa ne več.
Doma sem šesti dan po operaciji prvič šel po stopnicah do spalnice-1.nad, drugače pa sem se utaboril v pritličju. V dnevni sobi imam bazo na kavču, na gugalniku prenosnik in na ležalnem stolu masažno blazino. Vsak dan je manj bolečin, predvsem me sedaj moti spanje oz.nespanje, ker se še vedno ne morem obrniti na bok in postanejo po dveh urah ležanja na miru bolečine v križu prehude, vstanem se malo premaknem na drug sedež, razgibam in si sestavljam play listo komadov moje mladosti. :idea:
Po pošti sem prejel odpustnico v kateri piše naj ne napenjam trebušne stene, lahka hrana, redno odvajanje in kontrola 16.11.2011. V primeru težav takoj!
Sem zadovoljen in lahko le poprosim g.Zdravkota za še kakšno hitrejšo bližnjico k popolni vrnitvi.!
HVALA vsem za skrb in sporočila, posebno nedeljska iz Nabrežine...
#272308
Pozdravljeni.

Tudi sam sem bil 23.1.2012 že drugič (na istem mestu) operiran, zaradi dimeljske kile.

Prvič so mi samo "zašili", kar bi naj zadoščalo, saj sem še mlad itd.,...(22let). Šiv je "držal" približno 3 leta, brez težav sem lahko tekal, kolesaril, hodil v hribe, aktivno igral skvoš, torej tedensko vsaj 4x športna aktivnost. 8) No potem pa smo šli lani čez Pohorje(Pohorska transverzala) in sem spet začutil tisti stari občutek....in bulica je bila tukaj.... :roll:
Mislim oz. predvidevam, da je bilo prvič nekaj narobe z notranjimi šivi, saj se mi zadeva ni dobro zacelila...ampak je takratni osebni zdravnik povedal, da se bo to samo uredilo...očitno se ni. :?:

Kot sem že zgoraj omenil sem bil 23.1.2012 ponovno operiran in sem trenutno še v domači oskrbi, da se to dobro zaceli itd.,....tokrat so mi vstavili mrežico in težav naj ne bi več imel. :)

Ker sem nekako izgubil zaupanje v naše "bogove v belem", me zanima kako dolgo ste vi doma počivali(brez teka,kolesa,....) ?
Kirurg, mi je svetoval naj počivam vsaj 1 mes.-mirovanje, nato počasi hoja,hitra hoja, stopnjevanje glede na bolečino v predelu operacije...

Tako, tukaj je še moja zgodba...upam, da mi več ne bo treba pod nož zaradi dimeljske ali druge kile. :)

Lp.
#272335
legi86 napisal/-a: ...Ker sem nekako izgubil zaupanje v naše "bogove v belem", me zanima kako dolgo ste vi doma počivali(brez teka,kolesa,....) ?
Kirurg, mi je svetoval naj počivam vsaj 1 mes.-mirovanje, nato počasi hoja,hitra hoja, stopnjevanje glede na bolečino v predelu operacije...

Pri teh problemih pa nimaš alternative, da ne bi zaupal kirurgom. Dohtar ti je dal dobra navodila, po mojih izkušnjah se je enako izšlo. Pazi, da ne dviguješ kaj v teh 4 tednih. Seveda pa hoja in malo hitrejša hoja je bila pri meni že znotraj štirih tednov.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA