vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

#209008
Glede te poškodbe in njene sanacije potrebujem nekaj nasvetov.

Konec septembra sem si natrgal mišico (mečo) in nato dobesedno miroval 2 meseca. Tudi, če ne bi želel mirovat drugače nisem moral, ker je bolelo za znoret. Zdravniki so sicer postavli diagnozo, da nimam hematona in krvavitev, mišica pa bi naj bila kot v krču ter takoj pod mečo nek defekt. Svetovali so mirovanje, masiranje in raztezanje do bolečine.

Sedaj sicer že hodim naokrog, vendar na koncu dneva čutim rahlo bolečino na spodnji notranji strani meče. Na tem mestu čutim tudi zatrdlino(enako je opazil tudi zdravnik). Zaradi tega sem 2x obiskal masažni studio, kjer so mi sicer svetovali, da bo takšno poškodbo najbolje saniral fizioterapevt. Tukaj pa je sedaj dilema, namreč...
Če grem k fizioterapevtu z napotnico, bom verjetno čakal vsaj en mesec, da pridem na vrsto. Načeloma se meni osebno ne mudi razen, če ne bo za sanacijo poškodbe prepozno. Kako je s tem?

Govoril sem tudi že z fizioterapevtom, ki se dejansko ukvarja s sanacijo poškodb športnikov. Opisal sem mu težavo in mi svetoval neko določeno terapijo, ki je primerna glede na pretečen čas od dneva poškodbe. Načeloma verjamem njegovi oceni poškodbe, edino cena....je pač kakšna je...50€ na terapijo in to bi bilo nekje 5x. 250€ pa pač ni malo...mogoče za nekatere. Sicer je število terapij svetoval približno, dokler ne pogleda noge. OK, ker bi rad še kdaj tekel, bi pač "prebolel" ta denar, če bo vse vredu. Bi pa me pošteno razp*****, če ne bi bilo učinka za ta denar.
Ta fizioterapevt je omenil (pač na podlagi mojega opisa poškodbe), da sta problem na mestu zatrdline mišice, kalcij in prekrvavitev. In temu priporočal ustrezno terapijo.

V nekem postu sem bral, ko je ena tekačica imela neko poškodbo, ki jo je najprej poskušal sanirat nek XY fizioterapevt, kar pa ni prineslo nekega rezultata, zato je kasneje samoplačniško obiskala nekega priporočenega fizioterapavta, ki ji je odpravil omenjeno poškodbo. (če kdo ve za katero temo gre, naj prosim posreduje link, ker jaz je nisem najdel).

Glede na to, da nimam izkušenj s sanacijo takšnih poškodb, na forumu pa vas je kar nekaj, ki se na te zadeve spoznate, me zanima vaše mnenje kaj storit.

Počakat, da mine samo od sebe?
Z napotnico k fizioterapvtu?
Samoplačniško, da ne bo prepozno?

Kakršen koli nasvet je dobrodošel....
#209009
verjetno gre za gastrocnemius? takole je- pri natrganju mišic se pojavi hematom, je pa odvisno od števila poškodovanih vlaken.. glede na to, da pri tebi hematoma ni bilo verjetno poškodba ni bila zelo huda, kar vse ostale navedbe (o bolečini dva meseca..) malo pridejo navzkriž same s seboj. ne vem ali so bili zdravniki površni ali pa si narobe prebral ali slišal izvid.

glede na zatrdlino in krč se mi bolj dopade delna ruptura ampak spet ni bilo hematoma tako da res ne vem :D

v glavnem o zdravljenju.. bojim se, da je dva meseca po poškodbi že kar malo pozno, ker je z zdravljenjem potrebno začeti takoj (najprej Rice, potem kakšni ultrazvoki ipd.. pa tako naprej do kineziterapije). če je ruptura preprečuješ nastanek brazgotine ampak za to je pri tebi že prepozno če je bila mišica slučajno delno strgana kar pa glede na to da ni bilo hematoma spet ni bila..

seveda je pa potrebno vse skupaj izvajati glede na vrsto poškodbe, ki pa je pri tebi zelo sumljiva ali pa zelo specifična. kakšen je bil pa mehanizem poškodbe? kakšen tenis?
#209164
Tudi jaz ves čas razmišljam podobno kot ti, kar se tiče sorazmerje med bolečino, časom in diagnoze. Do sedaj so me pregledovali pač splošni zdravniki. Da omenim za primer, da prvi zdravnik, ki me je sprejel isti dan, ko sem se poškodoval, sploh ni opazil kaj nenavadnega. Ostali zdravniki, ki so me kasneje pregledovali so opazli zatrdlino in defekt, ki je nekje v višini narastišča pod mečo. Pa še marsikaj se je dogajalo, še mesec dni po poškodbi.
Ker leve strani nisem mogel uporabljat niti za sedenje in ležanje še 1 mesec po poškodbi...kaj šele za premikanje, sem imel težave z desnjo stranjo, da sem prejel protibolečinske injekcije in tablete. In, ker sem po cca. 1 mesecu še vedno imel zatečeno nogo so opravili še UZ glede suma na trombozo. V glavnem kar en kup nekih pi*darij.
Ta zatrdlina v spodnjem delu meče je sicer sedaj že manjša (se mi vsaj zdi, da je), je pa še vedno prisotna. Celo na masaži so opazli, kateri so mi tudi svetovali fizioterapijo, ker se z masažo to more odpravit. Evo, tako je to.
Sicer sem odprl temo, da mi svetujete kaj naredit, ampak sem se vseeno odločil, da grem v petek k fizioterapevtu, ki se dejansko ukvarja z takšnimi in podobnimi poškodbami. Upam, da mi bo odkrito povedal ali imam "zafurano" nogo do konca ali pa se bo dalo še tekat naokrog z ustreznimi terapijami.
STENA, upam, da se motiš, da je že prepozno.
Ni bil tenis, stopnica je bila.
#209173
Možno pa tudi, da je ta zatrdlina kakšna kri, ki se je zlila in sedaj splahnjuje.. Mogel bi na urgenco, ker bi ti tam zagotovo bolj natančno kdo kaj povedal, ker se bolj spoznajo na tovrstne poškodbe.. Glede vse napisano si imel zadevo vsaj delno strgano in bi moral dati skozi določen protokol zdravljenja.

Verjetno bo res najboljše, da greš k fizioterapevtu (ampak takemu, ki se spozna na take zadeve in ne k takemu, ki ti bo vzel samo denar) ali pa h kakšnemu specialistu. Upam, da se pozdravi zadeva in da ni bilo strganine, ker bo v tem primeru noga prej ali slej ok, drugače pa odvisno od velikosti brazgotine.

Veliko sreče in znanja pravih ljudi, pa poročaj!
#209420
Tako, ravno sem prišel izpod fizioterapevskih rok. V petek nisem bil, ker sem šel k drugemu fizioterapevtu, z ogromno priporočili. Prvega sem izbral na "blef".

Diagnoza hematom! Vprašal sem ga glede plave noge, ker je pač nisem imel pri poškodbi in mi je razložil, da ni nujno, da se pojavi. Razložil je nekaj v zvezi ovojnice. Nisem si vsega zapomnil.
V glavnem moja težava glede zatrdline-hematoma naj ne bi bila huda in se bo dala zlahka rešit. Še z obsežnejšimi poškodbami se je "boril" in jih rešil. Spodbudno.
Toliko o kvaliteti opravljenega UZ, nekaj dni po poškodbi!

Danes me je obdelal z dvema laserjema in UZjem ter me odposlal z povito nogo. Jutri pa imam še en tretma. Verjetno bo kasneje še kakšen. Toliko za enkrat...
#220043
Mi lahko kdo pojasni sledeči pojav?!
Po cca. 5 mesecih počitka sem začel ponovno tečt, vendar se žal pojavljajo problemi. V tem času sem nekje zadnja 2 meseca aktivno poganjal sobno kolo, kjer bolj trpi zgornji del nog. Pri kolesarjenju nisem imel problema z meči.

Sedaj sem začel tečt po programu HOJA/TEK.
Problem je ta, da že po nekaj minutah teka postanejo meča in tetivi napete. Na zadnjem poskusu sem imel meča tako trda, da sem imel občutek kot, da mi bo počila koža. Dobesedno sem hodil do doma kot robot, ker nisem upal naredit normalnega koraka, da ne bi kaj počilo v meči ali tetivi. In to je bilo po cca. 10 minutah teka.
Precej dolgo pa so po teku tudi prisotne zbadajoče bolečine na zadnji strani noge, in sicer od kolena pa vse do gležnja.
Pred tekom vedno hodim nekaj minut in po teku naredim raztezne vaje.
Kakršenkoli nasvet je dobrodošel.
#220070
glede na vse napisano si strgal mečno mišico (verjetno neka manjša natrganina). Sedaj si lep čas počival, pred tem pa si miroval zaradi poškodbe. Mišična masa se je zmanjšala, mišice verjetno nekoliko zakrčile-skrajšale, "pozabile pa so tudi pravilno delati". Potem pa začneš teči in jo ponovno močno obremeniš (očitno preveč tudi če menjaš hojo in tek). Fizioterapijo si opravil, hematom je verjetno izginil, razlog pa je ostal. To je približno tako kot da na kolesu predreš zračnico pa ti jo nekdo zaflika, zmontira in napumpa pa ne nazaj :). Skratka, malo bo treba napravit kakšne vaje za moč (recimo kakšnedvige na prste), pošteno delati na gibljivosti (raztezanje recimo 2x dnevno, z občutkom ne forsirat raztezanja v bolečino), pa mogoče še kdaj kakšno vajo za ravnotežje napraviš na travniku. Potem pa začneš postopno teč kot si začel sedaj. Tole je malo bolj postopna varjanta.

Takole po občutku !! tvoja meča je potrebno pošteno raztegnit in okrepit.
#220140
Ker nisem bral celotne zgodbe bom kar ustrelil - ali si bil pri ortopedu na meritvah? Je možno, da je poškodvana ahilova tetiva? Ta namreč sega od pete pa do meč, kjer se razdeli v Y in se nato drži tako oblikovanih mečnih mišic. Priznam, nisem strokovnjak, daleč od tega, ampak meni se je to, kar ti opisuješ, (hvala bogu) zgodilo v blagi obliki, tako da sem odšepal domov, sedaj po tednu dni pa je že bolje in lahko normalno tečem, a s spremenjeno tehniko - pristanek s celotnim stopalom in ne več na prste, kakor sem to počel.

Če maš slabo oz. neprimerno obutev, ti lahko vsaki tek sproži reakcijo telesa. Zaradi tega ti priporočam meritve pri ortopedu in po potrebi izdelavo vložkov. Upam da sem ti kaj pomagal.

uspešno okrevanje
#220268
Upam, da je res tako in, da ni kaj drugega :| .
Glede ahilove tetive je tako:
Pod levo mečo imam po lanski poškodbi brazgotino oz. vdolbino dolžine cca. 4 cm, ki poteka horizontalno, no malenkost je poševno. Globina je tudi precejšnja. Od poškodbe pa do sedaj se ni spremenila. Na tem delu včasih po obremenitvi čutim rahlo (res rahlo) bolečino, včasih tudi v mirovanju, če pritisnem na to mesto.
#224583
Bolečina, kisem jo opisal v prejšnjem postu je še vedno prisotna. Včasih bolj, včasih manj. Nisem več prepričan ali naj tečem ali naj počivam ali koj* qur**...ne morem drugače napisat.
Ko tečem imam v mislih....evo...spet se trga in tečem precej s strahom glede ponovne poškodbe in bolečine.
Na primer, na mestu, kjer sem bil pred daaavnimi leti operiran zaradi razlitja slepiča, še opčasno čutim bolečino...kjer je šiv. In seveda vem, da je tam zaceljeno.
Ali je lahko to tudi pri meči? Se pravi, da je zaceljena pa kljub temu boli?!
Vsak nasvet ali izkušnja je dobrodošla.
#224597
Lojfer,
ko sem bral tvojo težavo sem mi je zdelo, da berem sebe, kajti imel sem popolnoma enako težavo. Bolečina ahilove (natrganine) se širijo od konca mečne mišice pa vse do ahilove, tako da včasih sploh nisem vedel kje me točno boli. Celo z barvico sem vsako mesto označil in to pokazal specialistu, pa se je samo nasmejal in mi razložil, da se bolečina "potuje" po živcih. Prvi problem je v tem, da brazgotina "skrajša" kito in ko tečeš jo razteguješ in to spet boli. Včasih zelo boli. Traja leta, da brazgotina "izgine". Hodil sem na vse mogoče terapije ultrazvoj, laser, masaža, vaje v kliničnem.... in nič ni bilo bolje. Bil sem obupan, še toliko bolj, ker sem bil del poletove tekaške ekipe 2005. Tako kot mi je rekel zdravnik je edino čas tisti, ki pozdravi. Hkrati mi je svetoval, da najdem drug šport in sem. Kolesarjenje. Veliko ljudi sem spoznal, ki so imeli enako težavo in so začeli kolesariti. Nisem si mislil, da me bo kolesarstvo tako prevzelo. Letos sem si celo kupil karbonca. Kolesarjanje ne obrenjuje ahilove, tako sem treniral "na polno" tudi po več ur sem bil na kolesu in to brez najmanjše bolečine. Fantastiččno. Prekolesaril sem franjo, trento, vršič.... brez težav.
Letos 2010 sem ponovno začel teči, ko govorim o ponovnem teku, mislim na tekmovalni tek, saj veš rekreativne prireditve. Tako sedaj kolesarim in tečem. Super je. Počutim se zelo močnega, ker lahko delam oboje.
Vse skupaj je trajalo 5 let, da sem spet začel teči kot nekoč. Kaj hočemo to je del življenja. Po eni strani je super, ker nikoli ne bi spoznal lepote kolesarjenja. Še bolje je to, da oboje treniram. Ne obupaj, najdi nov izziv do odprave poškodbe.
Lep dan, Joe.
#225104
Haa...5 let?!?! Sem se kar bal, da bom morda slišal/prebral kaj takega. Verjetno to ni pri vseh enako, verjamem pa, da sem eden izmed tistih nesrečnikov, ki bom potreboval precej več časa, da bom znova normalno tekel.
Glede kolesarjenja, da ne obremenjuje ahilove tetive, se povsem strinjam, saj izvajam spinning programe na sobnem kolesu in tam nimam toliko težav, razen pri res zahtevnem programu, kjer so vključeni sprinti, vzponi itd...in še tukaj dejansko po 45 minutah.
Samo kolesarjenje v naravi me spljoh ne navdušuje. Če primerjam z tekom, kjer res z užitkom tečem pa sploh ni primerljivo (govorim za sebe). Vem, da je kolesarjenje ena izmed opcij, če dejansko ne bom mogel več tečt.
Meni osebno ni v interesu tekmovalen tek ampak čisto rekretivni tako, da vse kar bi si želel je, da bi lahko vsak drugi dan tekel vsaj 10km tako, kot sem jih pred poškodbo. Sedaj mi nekako uspe pretečt 5km, vendar z kombinacijo hoje :? . Mah...bi bil že zadovoljen, če bi lahko tekel vsak drugi dan vsaj teh 5km brez hoje.
No ja, očitno me čaka še "trnova pot" do teka brez hoje.
#344887
Pozdravljeni!

Prebral sem ves blog, in me zanima kakšna je bila sanacija poškodbe in kako je sedaj. Tudi sam sem imel pred letom dni podobno poškodbo "natrgano mečno mišico, dvoglavo mečno mišico in ahilovo tetivo, ter hematom velikosti 8x4x1 cm". Pri prvem ultrazvoku niso našli ničesar in so mi rekli, da bom čez kakšen dan ali dva lahko že normalno hodil, sam pa se na nogo nisem mogel niti opreti. Ker tako nisem mogel vzdržat, sem šel pač samoplačniško na drugi ultrazvok, kje so mi ugotovili natrgano mečno mišico, dvoglavo mečno mišico in ahilovo tetivo ter hematom. Zanimam me kako dolgo je potrebno, da se hematom razbije in izgine iz telesa in kako je kaj z brazgotino, ali ostane večno ali sčasoma izgine.

LP
#358171
Pozdravljeni!

Med oktobrskimi pocitnicami sem se poškodovala. Igrali smo nogomet in ena prijateljica me je s kolenom udarila v zgornji del mečnice. Po tem par dni nisem mogla hoditi, šla sem k maserju in na 2 fizioterapiji. Nato sem lahko normalno hodila in tekla, le težava je da do danes ne morem skakati v daljino z zaletom, kar tudi treniram. Ko se odrinem se mi zdi kot da se mi musics prestavi in zgubim ravnotežje tako da ne morem narediti doskoka. Zanima me kaj naj naredim... vsak dan pa si mažem s hladilno kremo. Vse lahko normalno delam le skočit ne morem iz zaleta.

Hvala za Vašo pomoč!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA