vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 Pyrexia
#221306
Že nekaj časa imam probleme pri teku zjutraj, namreč zelo hitro po začetku teka, ratam zelo omotična in postane mi slabo. Ponavadi se mi to dogaja tudi pri generalnem pospravljanju stanovanja, dokler nekaj ne zaužijem. Potem je mir kako urco ali dve in se vse spet ponovi. No, pred kratkim sem bila na odvzemu krvi in ugotovila, da imam zelo nizek sladkor v krvi. Torej, verjetno bo hipoglikemija. Enostavno moram na vsake 2 uri nekaj jest in če slučajno zaradi prenatrpanega urnika ne morem par ur nič pojest, postanem omotična in nastopi slabost. Če sem tudi telesno aktivna, se začnem potem celo trest in imam občutek, da bom padla skupaj, če se ne bom ustavila.

Če pa se npr. preko celega dneva dovolj "nafilam" s hrano, pa imam zvečer potem dovolj energije za tek. Zjutraj ni variante, razen če pojem zajtrk in počakam, da mi začne telo črpat energijo od zajtrka. Pa še to samo za pol urce, potem pa mi sladkor spet hudo pade.

Probleme pa imam tudi, če se najem preveč OH-jev. Potem postanem tako utrujena, da nisem za nikamor. Prebava mi enastavno izčrpa ves kisik in bi šla samo spat :D

Pri kolesarjenju pa npr. ne morem it na daljšo turo, če nimam kake čokoladice poleg.

Ima kdo kako idejo, kako se rešit tega, ali se vsaj naučit živet s tem?

Hvala,

Tanja
Uporabniški avatar
 raf
#221308
temu se reče po mojem laičnem mnenju motena toleranca na glukozo. zakaj je prišlo do tega boš morala odgovor poiskati pri specialistih, ampak ponavadi je tako, da ti tudi tam pravijo, pač se zgodi, kot meni, ker sem pač imel smolo in sem fasal tip1 diabetes.
Zadeve si v osnovi že uredila, če se redno prehranjuješ in to kar delaj. imej redne obroke na 3 urice v zmerni količini hrane in boš zadevo imela čisto pod kontrolo, oziroma čez čas sploh ne boš opazila, da je sploh kaj narobe s tabo.
Uporabniški avatar
 Bobek
#221313
Pred leti sem imel nekaj problemov s padci sladkorja. To je popolnoma izginilo, ko sem povsem črtal vse sladkarije.
 nana
#221321
Pyrexia napisal/-a:Ima kdo kako idejo, kako se rešit tega, ali se vsaj naučit živet s tem?

Tudi jaz moram ves čas pazit, da mi sladkor preveč ne pade. V otroštvu (ko še nisem sama skrbela za to), se mi je večkrat zgodilo, da sem padla skupaj. V odraslem obdobju se mi je zgodilo enkrat (iz čistega miru) in dvakrat pri večjih fizičnih naporih (planinarjenje).

Meni pri večjih fizičnih naporih zelo pomagajo sladke tekočine (npr. čaj) ali pa dextroza, ki pa jo vedno poplahnem z vodo. Tudi dehidracija me spravi v takšno (slabo) stanje. Če pred tekom zajtrkujem, pojem kos kruha z medom ali marmelado. Med je bolj učinkovit, samo vedno mi ne paše :wink: Pri dolgotrajnejših naporih (več ur) zadevo uspešno rešijo ovseni kosmiči - imam pa pri zauživanju le teh prebavne motnje, zato se jim raje izognem.
Upam, da ti bo kaj od tega pomagalo. Poročaj :D
Uporabniški avatar
 Pyrexia
#221347
Bobek napisal/-a:Pred leti sem imel nekaj problemov s padci sladkorja. To je popolnoma izginilo, ko sem povsem črtal vse sladkarije.

Sumim, da je pri meni tudi to vzrok. Ker sicer pojem dosti sladkorja. Ne toliko samih sladkarij, pač pa si precej sladkam razne čaje in kavo, pojem veliko sladkega sadja, itd...
Tudi o tem sem že razmišljala, da bi omejila vnos sladkorja, če bi pomagalo, ker opažam precejšnje nihanje sladkorja v krvi.
Uporabniški avatar
 Pyrexia
#221348
nana napisal/-a:
Pyrexia napisal/-a:Ima kdo kako idejo, kako se rešit tega, ali se vsaj naučit živet s tem?

Tudi jaz moram ves čas pazit, da mi sladkor preveč ne pade. V otroštvu (ko še nisem sama skrbela za to), se mi je večkrat zgodilo, da sem padla skupaj. V odraslem obdobju se mi je zgodilo enkrat (iz čistega miru) in dvakrat pri večjih fizičnih naporih (planinarjenje).

Meni pri večjih fizičnih naporih zelo pomagajo sladke tekočine (npr. čaj) ali pa dextroza, ki pa jo vedno poplahnem z vodo. Tudi dehidracija me spravi v takšno (slabo) stanje. Če pred tekom zajtrkujem, pojem kos kruha z medom ali marmelado. Med je bolj učinkovit, samo vedno mi ne paše :wink: Pri dolgotrajnejših naporih (več ur) zadevo uspešno rešijo ovseni kosmiči - imam pa pri zauživanju le teh prebavne motnje, zato se jim raje izognem.
Upam, da ti bo kaj od tega pomagalo. Poročaj :D


Tudi jaz imam enake probleme z dehidracijo in moram imet npr. pri kakšni daljši turi s kolesom s sabo vsaj 2 l tekočine.

Sicer pa hvala, vsak nasvet je dobrodošel. Bom poročala, če bodo kake pozitivne spremembe :wink:
Uporabniški avatar
 Loni
#221350
Doktorat iz skup padanja, nizkega cukra, nizkega pritiska, nizkega železa... Je kar nekam izvodenelo vse skupaj, tudi s pomočjo kemije, je pa res, da prakatično skoraj nikoli ne grem od doma brez nečesa za prigrizniti, brez tekočine je pa praktično "no go", pri teku, če gre za razdaljo pod 10 km, še zdržim, potem je pa bolj švoh. In nikoli na tešče, to prakticiram pa zadnji dve leti.

Raf, pri meni so bili testi za diabetes na srečo negativni, zadnjič delani 2007.
Uporabniški avatar
 Bobek
#221354
Pyrexia napisal/-a:Tudi o tem sem že razmišljala, da bi omejila vnos sladkorja, če bi pomagalo, ker opažam precejšnje nihanje sladkorja v krvi.


Omejitev pri meni ni pomagala, samo popolno črtanje vsega sladkega (razen sadja), kar je pa seveda težko, ker je to zasvojenost.
 zappa
#221487
Kot opisuješ, se mi zdi, da boš zelo veliko lahko naredila s preureditvijo prehrane. Če ne poznaš, se seznani z glikemičnim indeksom živil (kaj je in kaj pomeni) in kako izbirati jedi z nizkim glikemičnim indeksom - razpredelnice z GI različnih jedil in sestavin hrane. Zadeva je opisana tudi v Montignacovi knjigi (Jem, torej hujšam), čeprav je precej poenostavljeno, ampak glavne stvari dobro pojasni. Bukla je sicer o hujšanju na bazi jedi z nizkim GI in na pravem kombiniranju različnih sestavin v obroku - da recimo ne kombiniraš pri istem obroku OH-jev (škrobnatih zadev) in maščob.

Na kratko, jedi z visokim GI so predvsem različni "nezdravi" OH-ji oziroma jedi, ki jih vsebujejo: rafinirana žita, bele testenine in kruh, krompir, sladkor (glukoza) in še marskaj (od sadja sta precej visoko recimo lubenica in banana). Visok GI pomeni, da po zaužitju med prebavo povzročijo velik in hiter dvig glukoze v krvi nad normalni nivo zaradi česar se izloči veliko inzulina (lahko preveč). Čez čas nivo glukoze zaradi delovanja inzulina pade pod osnovni nivo (hipoglikemija), ki je tem večja, čim večja je bila pred tem hiperglikemija. Šele nato gre nivo počasi nazaj v izhodišče (če je vse normalno). Višji ko je GI, močnejša in hitrejša so nihanja navzgor in navzdol in s tem posledice. Pri tistih s "pokvarjenim" metabolizmom (diabetes 2) so pa nihanja še večja. Utrujenost nekaj ur po zavzitju "slabih" OH je zato posledica tega odboja nivoja glukoze pod izhodišče po začetni hiperglikemiji. "Dobri" OH-ji (oz. jedi z nizkim GI) pa povzročijo manj burno hiperglikemijo, zato manj in bolj enakomerno izločanje inzulina in nato manjšo hipoglikemijo v končni fazi. Tako približno.

Jasno pa, da se prepričaj pri dohtarjih, če je vse ostalo o.k.
 ajitam
#222907
črtaj hitro prebavljive sladke pijače, uživaj kompleksne OH z nizkim GI. tudi živila s srednjim GI so OK, če jih kombiniraš z drugimi, zlasti "balastnimi" živili, da upočasniš prebavo in s tem prehajanje v krvni obtok.

raje prenizek krvni sladkor in urejena prehrana, kot obrano! :)
Uporabniški avatar
 Pyrexia
#223198
Hvala za vse nasvete. Že dva tedna se poskušam držat zgornjih nasvetov. Namesto sadnega jogurta si v službo nesem ovsene kosmiče in jogurt. Namesto dveh žličk sladkorja v kavici si sedaj dam pol žličke (čisto grenke še ne zmorem :? ). Omejila sem tudi količino kave (mala šalčka - za približno 4 požirke). Jem vsaj 5x na dan (to sem sicer že prej, vendar tudi sladkane stvari. Ne pijem več cedevite (ki sem jo dnevno popila vsaj liter), sladkanih čajev (samo že nesladkane - med sem opustila). Si pa včasih kaki dan privoščim sojin desert z okusom vanilije (ko me popade lakota po sladkem in noče minit :) )
Jem polnozrnat, ržen ali črn kruh. Belemu rižu in krompirju pa se ne morem odpovedat, prav tako ne pizzi :) (Omejim pa vsaj količino - polovičen obrok)

Upam, da bo kaki napredek :) Trenutno se počutim malo boljše, utrujenost me ne matra več toliko, ker nikoli nisem nažrta in tudi nikoli prestradana :clap:
 ajitam
#223534
Sam sem si pred dvema dnevoma dal na neki prireditve, kjer sem sodeloval, izmeriti sladkor, maščobe, holesterol in tlak. Vse BP, razen sladkorja - prenizek! Počutil sem se odlično, nobenih težav z vidom, utrujenostjo ...

Po kratki analizi prve polovice dneva, sem hitro prišel do zaključka. Iz službe sem moral na to prireditev in sem izpustil kosilo (to se meni zgodi res vsake nekaj let). Namesto kosila sem "pospravil" majhno vrečko jafa piškotkov. Nato sem po nekaj urah opravil meritev in nič čudnega; sladkor prenizek. Hrane je bilo malo, a bila je z visokim GI, kar je nenadno povišalo sekrecijo inzulina. Ker je moje telo, vsaj tako predpostavljam, zdravo in se dobro odziva na inzulin, je hitro pospravilo ves sladkor. Ni mi preostalo drugega, odšel sem do naslednje stojnice in se nažrl svežega sadja. :)
 milk
#223719
Po tem, kar si napisala, da ješ sedaj, ko paziš na prehrano, (kakšen je bil tvoj jedilnik šele pred tem!) ni čudno, da imaš težave, če si nekoliko bolj občutljiva na nihanje insulina.
Dobro se seznani z delovanjem in učinkom hormona insulina in se prehranjuj tako, da boš obdržala skozi cel dan čim bolj enakomerno količino glukoze (in posledično insulina) v krvi. V takem primeru, gotovo ne boš imela nobenih težav. Seveda pa bo potrebno za to žrtvovati tudi krompir, pico in še marsikaj drugega, kar sedaj sestavlja tvoj jedilnik. :cry:

Mimogrede: lakota te popade tedaj, ko si pred tem zaužila nekaj z visokim GI,
kar ti je povišalo koncentracijo glukoze v krvi,
kar je sprožilo pretirano izločanje insulina,
kar je povzročilo padec sladkorja v krvi,
kar je povzročilo hudo lakoto,

kar je povzročilo prenajedanje s hrano z visokim GI,
kar ti je povišalo koncentracijo glukoze v krvi,
kar je povzročilo pretirano izločanje insulina .......
(to je kot pesem brez konca).

Upam, da ti je sedaj vsaj približno jasno, kje je srž problema. O teh rečeh najdeš na straneh, kjer pišejo o GI in o insulinu, ogromno napisanega, tako da se ni težko o tem dobro podučiti. (Oziroma je težko, ker najdeš v posameznih člankih celo nasprotujoče si trditve, sploh glede vsebnosti GI v živilih, toda s pozornim branjem, ti bo postalo jasno kdo ima prav ali bolje rečeno, v katerem primeru ima kdo prav). Če ti ne bo kaj jasno, pa vprašaj na forumu, gotovo boš dobila dosti odgovorov, seveda pa bodo tudi ti lahko nasprotujoči ali vsaj zelo različni in boš moraja na podlagi vsega prebranega izluščiti tisto, za kar boš lahko prepričana, da vsaj v pretežni meri drži.

Za ilustracijo: že zgoraj omenjene banane so tak primer. Imele naj bi visok GI. To seveda ni res in hkrati je to čista resnica (ali pa je nekje vmes) - vse je odvisno od tega, koliko so zrele. Zelene banane imajo precej nizek GI, zelo zrele pa precej visok GI.
Tako, vidiš, da te čaka kar precej študija, da ti bodo stvari vsaj približno jasne. :roll:
Uporabniški avatar
 Pyrexia
#231040
Evo, spet se javljam z novimi informacijami in novimi težavami :roll:

Bila sem na odvzemu krvi pri svoji zdravnici, kjer so mi naredili celotno krvno sliko. Sladkor 4,1 na tešče.

Prejšnji teden se mi je nenadoma pojavila motna lisa v vidnem polju očesa in sem šla na očesni oddelek v bolnico, kjer so mi predlagali sprejem v bolnišnico, da opravijo preiskave. Izkazalo se je, da imam krvavitev v zadnjem delu očesa, navzven nič vidno. Sumili so sladkorno, ker sladkornim bolnikom pogosto pokajo žilice v očeh, jaz pa sladkorja nimam. Poleg okulističnih pregledov, so mi spet vzeli kri in sladkor je bil 4,5 na tešče. Torej, sladkorja nimam, imam pa novi problem. Namreč, zakaj se mi je pojavila krvavitev v očesu. :roll: Preiskave niso pokazale nič, zdrava sem kot riba, holesterola in drugih maščob v krvi nimam, da bi bila nevarnost strdka. Čakam pa na izvide za trombofilijo. Meni več nič ni jasno. :--(

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA