vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

#223093
Nisem ne vem kako dobra tekačica. In priznam, da sem tudi precej pretežka. Ko sem končno obupala nad raznoraznimi dietami, sem se odločila, da začnem tečt. Sprva zelo redko (cca. enkrat na 14 dni) in zelo malo (cca. 2 km).
Kot moj prvi cilj sem si zadala preteči 5 km na DM teku. In ker bo to čez slab mesec, sem si rekla, ok, bo treba mal večkrat "trenirat", da si naberem kondicijo in vzdržljivost. Tako sem prejšnji mesec tekla cca. 3x/teden.
Kar me žalosti je, da vsakič, ko grem tečt, pretečem manj in v slabšem času. :cry: In vedno bolj obupujem, da bom sploh zmogla tistih 5 km. Slika


Slika

HEEEELP
#223094
3-krat na teden je po moje pravi pristop za začetnico.
Napako pa po mojem mnenju delaš nekje drugje: glede na to, da si začetnica, morajo biti tvojo treningi POČASNI in ne predolgi. Če želiš vsakič preteči več in hitreje, se boš izčrpala. Lepo se loti treninga počasi, pa kljub temu napreduješ.
Če boš na primer ta teden tekla enkrat 30 minut, pa potem dvakrat po 20 minut, lahko naslednji teden enega od tekov podaljšaš za 10 minut ali tudi manj (govorim na pamet, sama veš, koliko si zdaj sposobna teči), drugih dveh treningov pa ne podaljšuj.
Pri tem naj bodo vsi tvoji teki tako počasni, da jih boš zmogla z lahkoto. Ne glej uro, ne primerjaj tempa, ne skušaj vsakič narediti več. Če bi kljub temu rada dokaz za napredek, naredi en testni trening recimo enkrat na 14 dni ali 3 tedne, ne pa vsak teden.
#223098
Iz tvojega nicka sklepam, da si stara malo nad 30.
Pulz 170 je vsekakor previsok, na ta način ne boš pridobivala kondicije.
Poskusi res z zelo počasnim tekom ali pa hitro hojo, dokler ne boš (v nekaj mesecih) znižala pulza.
#223102
Proteini, lahke maščobe ter veliko veliko mineralov...vse v obliki osnovne prehrane in ne prehrnaskih dodatkov...Pa spanje, spanje...Če spat ne moreš pa veliko veliko zeleno listne zelenjave...Pa bo koj prišel nov sunek napredka.
#223109
Toplo priporočam 13-tedenski program teka in hoje. Mogoče bi lahko izpustila začetne tedne, če si že dovolj pripravljena. Za sklepe in vezi je dobro, če začneš zelo postopno in počasi. Sama in še kar nekaj mojih bližnjih smo začeli teči po tem programu in vsi smo brez težav prišli do končnih 10 km.
Če se mi zdaj zgodi, da dolgo časa ne morem teči (imela sem dve poškodbi - ne zaradi teka), se mi ta program še vedno zelo obnese. Začnem nekje na sredini in hitro napredujem. Zalotila sem se, da me sicer zanese in pretiravam. Na začetku me sicer tiste pavze, ki jih predpisuje program, motijo in se mi zdijo povsem odveč, po par tednih pa je rezultat očiten: tečem hitreje in lažje.
Želim ti veliko vztrajnosti in veselja pri teku!
Lp, A.
#223111
Sem že razmišljala o programih teka. Tudi začela sem tako. 1min teka-1min hoje. No, ko je bilo treba povečat na 2min teka-1 min hoje, mi že ni več ustrezalo. :? Nekako si zdaj zadajam take cilje. Najprej preteči 1km v enem kosu. Nato 2km v enem kosu, itd. No in tu sem zdaj začela opažat nazadovanje. Če sem še pred kratkim zmogla preteči 2 km brez ustavljanja, zdaj ne zmorem več. In NE tečem hitreje. Nekako sem pričakovala, da bom npr. v roku parih mesecev vsaj malo napredovala. Pa ne. Pravzaprav nazadujem. :roll:
#223113
Nikar ne obupaj! Ovire so v življenju zato, da jih premagamo; podobno kot na atletski stezi!

Res začni postopoma, kot so ti svetovali, ker se mora telo najprej prilagoditi.

Ljudje običajno napačno identificirajo probleme v svojem življenju in zato najprej opazijo prekomerno telesno težo, upad kondicije, nezmožnost neke aktivnost, idr. Pozabijo, pa da je njihov problem z najvišjo prioriteto za reševanje ravno pomanjkanje vztrajnosti.

Opozarjam te, da brez vztrajnosti ne bo šlo, tako kot pri dietah ni. Zato poizkusi ves angažma usmeriti, ne samo v želen rezultat - zmožnost preteči 5 km, pač pa tudi v pridobivanje vztrajnosti in delovnih navad! Tako bodo tekli kilometri in kile kopnele! Bruce Lee je nekoč dejal: "Drill is the answer."

Lep sončen dan še naprej,

M.
#223125
Pozdravljena!

Podal bi še moje mnenje, čeprav nisem nek tekaški teoretični strokovnjak. Mislim, da je tvoje bistvo, da migaš 3 krat na teden. Samo tega se drži, pa bo prišla tudi kondicija. Seveda pa je fino, če imaš nek cilj. Če se ti ta cilj ne zdi uresničljiv že čez en mesec bo pa padel v jeseni. Takrat bo še slajši. Drugače pa pulz 170 absolutno preveč. Samo vztrajaj in ne pretiravaj. Počasi bo prišlo vse na svoje mesto. Morda boš potrebovala kakšno leto, da boš lahkotno odtekla 5-10km. Pa nič zato.
Pri pridobivanju kondicije je pa tako, ene zmatra sapa, ene mišice, ene pa oboje. Če med tekom ne moreš nič govoriti, je za rekreacijo prehud tempo, če pa še lahko govoriš med tekom, pa te noge bolijo, pol pa kar šibaj dalje z bolečino v mišicah. Brez bolečin pa ni napredka, to pa verjetno že veš.
Pa še to. S kolegom tečeva že štiri leta. Pa ne misli da je kaj šlaufa okoli trebuha izgubil. Praktično nič, je pa okrepil noge, znižal pulz v mirovanju in izboljšal splošno počutje. Imamo pač različne gene. Za trebuh je potrebno še kaj drugega početi, za nekatere pač samo tek ni dovolj.
Pa srečno!
#223128
Za trebuh je potrebno še kaj drugega početi, za nekatere pač samo tek ni dovolj.
Popaj, upam, da nisi imel v mislih krepilnih vaje za trebušne mišice. Z njim dodatno prekrvavimo ta predel in naredimo mišice pod oblogo, kar je želeno, a ravno tako ni dovolj.

Potrebno je ustvariti zmeren kalorični deficit! Torej spet smo pri dieti - urejenem in nadzorovanem prehranjevanju. Da bi lažje zdržali z zmernim deficitom tekom dneva, je pomembno, da ne le zdravo jemo, temveč se tudi izogibamo OH z visokim GI (preprečimo nihanja glukoze in posledično inzulina).

LP,

M.
#223146
O dietah pa raje ne bi. :? Poznam vso teorijo od vseh diet (Call me Mrs. Diet :lol: ). Sem si za letošnjo novoletno obljubo dala, da ne grem več na nobeno dieto. :lol:

Hvala vsem za odgovore. Jap, najbrž bo res vztrajnost tisti glavni razlog.

Na DM pa grem, pa če potem takoj umrem. :lol: :lol: :lol:
Slika
#223159
Jaz bi ti svetoval, da za nekaj časa nadomestiš tek s kolesom (glede na to, da si napisala, da imaš preveliko telesno težo...kar mislim, da se predvsem kaže v previsokem srčnem utripu, že pri majhnih hitrostih...), ker boš bolj varna pred poškodbami, pa tudi večkrat na teden bi lahko šla na kolo in bi tako lažje shujšala...idealno bi bilo, da bi se praktično vsak dan gibala vsaj pol ure, na kolesu lahko tudi eno uro ali več. ker bi tako okrepila tudi srce in bi potem čez nekaj časa lažje tekla hitreje pri nižjem pulzu...

Lp! :wink:
#223166
Nataša,
ponavadi se ne oglašam, ampak tole mi zveni tako poznano :)

Tečem leto in pol, začela pa sem precej kasneje, kot je razbrati o tvojih letih. Na začetku sem imela težave preteči tri krat tristo metrov; ampak sem vztrajala, in počasi je nastalo 10 minut, pa 20 minut, in trije kilometri, pa štirje in tako naprej. S hitrostjo se nisem nikoli preveč ukvarjala, čeprav priznam, da sem kar zavistno gledala vse, ki so v "eleganci" švignili mimo mene. :D

DM je bil moj prvi uradni tek, prav fino je bilo :D
Ne oklevaj, pridi tudi ti, postavi se nekam v zadnje vrste, itak se ves čas ne da tečt zaradi gužve, v klanec pa lahko tako ali tako hodiš (tako kot veliko deklet). Si pa na koncu ponosen sam nase in vesel, da ti je uspelo :)

Torej, včasih tečem lažje, včasih težje, ampak po vsakem teku se vedno počutim bolje.
S hitrostjo se še vedno ne ukvarjam preveč, ne rečem pa, da mi ni všeč, ko vidim, da določeno progo pretečem hitreje kot npr. jeseni, da ne rečem velikooo lažje.

S kilogrami pa je tako, brez kakšne posebne diete je šlo s tehtnice nekaj kilogramov (letos pozimi); ampak že kar nekaj časa pa kupujem dve številki manjša oblačila (to je pa tudi nekaj, al ne? :D :D )
Kar vztrajno naprej, boš videla, da ti bo všeč.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA