vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

CatalinaSky
Ker nikjer ne najdem podatkov o izvoru sledeče bolečine, se obračam na ženski del tekaške populacije.
Približno 14 dni po koncu menstruacije, se po kakšnih 15ih minutah teka (prej/pozneje je odvisno od intenzivnosti teka) pojavi topa bolečina v maternici, identična kot pri menstrualnih krčih. V naslednjih desetih minutah krč popusti, pojavi se nov, ampak krajši, itd. dokler bolečina ne izzveni.. včasih je too much in se ustavim, včasih vseeno nadaljujem. Moteče je predvsem zato ker ne morem dat vsega od sebe ko grem na kakšen tek, pa tud zato ker ne vem kaj se pravzaprav dogaja. Takoj po menstruaciji je nekaj časa vse uredu, nobenih bolečin, potem pa spet...do naslednjega meseca :) Menstruacije imam sicer boleče, a šibke (3 dni).
Ima še katera podobne izkušnje??
 up
Jaz imam iste težave! Bolečina se pojavi dva tedna po menstruaciji in je precej močna. Jaz sem moram takrat ustavit, počepnit in skrčena čakat, da bolečina mine. Pojma nimam, kaj bi to bilo. Je pa zelo zelo zoprno in to je tudi eden izmed razlogov, da se ne udeležujem tekem :(

Tudi jaz imam boleče menstruacije, vendar po zagotovilu ginekologa, naj bi bilo vse ok z mano. Upam, da bo katera vedela, kaj bi to bilo.
Na pamet mi pade sam ta razlaga, da gre dost krvi v mišice in potem se maternica razjezi, ker se jo tako neolikano moti pri gradnji nove posteljice ;)
Sam zakaj nas ima pol sam pečšica takšne probleme? Bivša profesorca pri telovadbi je omenila, da bi lahko bil vzrok nizko ležeča maternica, sam res ne znam ocenit kje je za maternico nizko :)
Rada bi potrditev da ni škodljivo na dolgi rok, plodnost in te zadeve :roll:
Nekaj našla po brskanju po netu..

Svetovni medij pravi, da maternico stresajo krči ves čas, le da so večinoma tako blagi, da jih še čutimo ne. Sicer pa po domače mehanizem menstrualne bolečine: ob krču se žile v steni stisnejo in zaradi pomanjšanega doprinosa kisika, se sprostijo prostangladini, ki krč okrepijo, žal pa tudi povzročajo bolečino.
Tako da..si predstavljam...usluga izločanju prazne posteljice in rojevanju nenamerno okrne najin užitek pri teku sem pa tja. Mišično delo zahteva kisik in hranila za katera ostanejo rodila prikrajšana -> prostangladin -> bolečina... Zveni verjetno?

Zares velika škoda je, da se odpoveduješ organiziranim tekom na ta račun :!: Saj je velik minus, ampak ko je pa toliko plusov tečt v pisani družbi bolj ali manj so-mišljenikov.. Če ti ni odveč pretiravat s protibolečinskimi tabletami, lahko vzameš pet dni pred načrtovano tekmo vsak dan eno in ga odtečeš lepo zadeta, bolelo te 100% ne bo.

:)
Uporabniški avatar
 Pyrexia
Tudi sama imam že nekaj let enake probleme. Ugotovila sem, da je to v času od ovulacije do menstruacije, celih 14 dni, tako kot si rekla, po nekih 15 minutah teka. Meni pomaga, če začnem tečt v počasnejšem tempu in po določenem času tečem šele normalen tempo, potem se krči ne pojavijo. To je vse, kar sem ugotovila. Bila sem tudi pri ginekologinji in ni ugotovila nobene težave oz. vzroka za to.
 up
Ja, verjamem, da se je udeleževat tekem nekaj posebnega. Eno 21 sem žal izpustila letos, ampak upam, da bom uspela it na ljubljanskega. Enkrat je res treba začet :wink:

Drugače pa imam ta mesec pregled pri ginekologu, pa ga bom še enkrat vprašala. Bom javila, kaj bom izvedela.
 zdravje
CatalinaSky napisal/-a:Ker nikjer ne najdem podatkov o izvoru sledeče bolečine, se obračam na ženski del tekaške populacije.
Približno 14 dni po koncu menstruacije, se po kakšnih 15ih minutah teka (prej/pozneje je odvisno od intenzivnosti teka) pojavi topa bolečina v maternici, identična kot pri menstrualnih krčih. V naslednjih desetih minutah krč popusti, pojavi se nov, ampak krajši, itd. dokler bolečina ne izzveni.. včasih je too much in se ustavim, včasih vseeno nadaljujem. Moteče je predvsem zato ker ne morem dat vsega od sebe ko grem na kakšen tek, pa tud zato ker ne vem kaj se pravzaprav dogaja. Takoj po menstruaciji je nekaj časa vse uredu, nobenih bolečin, potem pa spet...do naslednjega meseca :) Menstruacije imam sicer boleče, a šibke (3 dni).
Ima še katera podobne izkušnje??

Za menstrualne bolečine in ženske težave obstajajo naravna zelišča. Malo klikni po spletu.
 Lotos
zdravo

Približno na sredini menstrualnega cikla pride do ovulacije, kar je ob rednih ciklih 14 dni po menstruaciji. Ob tem se seveda maternica lahko krči, to je čas ko se le-ta pripravlja na vgnezditev oplojenega jajčeca. Če do tega ne pride se cikel odvrti do konca in imaš ponovno menstruacijo. Glede na težave kakršne si opisala mislim da je to to. Ob tem se lahko pojavi tudi krvavitev iz nožnice, ki pa ni taka kot ob menstruaciji, lahko le par kapljic, nič hujšega. Moj predlog je le, da si pač bolj pozorna ob tem času cikla na to, kakšnega teka se boš udeležila. Ni nujno, da te bodo ti krči sedaj stalno spremljali. Ti le poskušaj uživati v teku. Tudi jaz imam včasih težave, ampak zaradi tega še nisem nikoli vnaprej razmišljala, da ne bi šla tečt. Če pa je bolečina vseeno tako močna, v tistem času pač izpusti željeni tek. Nove priložnosti bodo vedno :)

lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA