vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

G-man
Pozdravljeni,

sem popolnoma nov na forumu, bral sem že precej, oglašam pa se s svojo težavo v gležnju. Napisal bom kar prrecej, upam, da kdo prebere vse in poda nek dober nasvet.

Kot prvo, (bil) sem zelo težak, sem tudi precej visok (192cm), star 34 let. Imam rahlo otečen levi gleženj že cca 8-9 mesecev. Oteklino spremlja rahla bolečina v predelu narta, ki se jo občuti le zjutraj ali ponoči, če grem na WC. Enkrat sem šel k zdravniku, ki me je predvsem zaradi teže poslal na test putike. Negativno, a nekoliko preblizu mejne vrednosti.

1.7.2010 začnem s tekom, po večletnem premoru ukvarjanja s športom. (prej bil precej aktiven pred 30. letom). Tečem skoraj vsak dan, počasi, delam samo na pulz, max 155 udarcev na minuto. Začnem z cca 3 km (asfalt, na morju), počasi in postopno povečujem na cca 5 do 6 km (doma, peščena rekreacijska pot - ravnina). Tečem cca 4x tedensko. Od samega navdušenja zavržem stare Adidas tekaške copate in si kupim Mizuno Wave rider 13

1.8.2010 Bolečina v nartu se veča - obiščem znanega športnega fizioterapevta - najde boleče mesto v sklepu med kostema navicular in cuneiform bone (glej sliko) Trdi da gre za vnetje, in da je to znana poškodba. Zdravi z vakumom, masažo (auuu), laserjem, ultrazvokom. Bolečina se premakne en sklep niže, kar je fizioterapevt najavil. z naslednjim obiskom sanira tudi to.

05.8.2010 Začnem prakticirati tek po prstih (prebral knjigo Born to run). Nekaj dni se vlačim okoli z neverjetnim musklfibrom v mečih, a stvar steče b.p. Pretečem cca 40 km (po cca 5 na dan, jasno, še vedno počasi, samo pulz mi je važen, max 155)

19.08.2010 - ob skrbni hrani sem od 1.7. izgubil že cca 13 kg.

20.08. Rahlo me boli glavni sklep v gležnju, morda je oteklina nekoliko povečana. Grem teč. Brez posebonosti odtečem standardnih 6 krogov (po 900m), no morda je malo bolelo...

21.08. zjutraj skoraj ne stopim več na nogo. Počakam čez vikend in v ponedeljek ponovno k fizioterapevtu. Najdeva točko pod sklepom, kjer neka vez ali kaj jaz vem kaj, boli kot sam satan. Naredi mi vakum, masažo (obupna bolečina) in ultrazvočno terapijo 30 min. Sprememb na boljše ni.

Osebni zdravnik piše napotnice in predlaga obkladke. RTG ne pokaže ničesar posebnega, morda le rahle začetke nekakšne obrabe, ki pa po trditvah ortopeda niso nič posebnega, pač nisem več star 15 let. Samoplačniško obiščem ortopeda, ki mi v sklep da blokado, to je cca 10 cm igla, ki je bila cela v sklepu. Slika kaže nogo en dan po obisku ortopeda -blokadi. Ortped trdi, da gre za vnetje sklepa v kombinaciji z višjo vrednostjo sečne kisline v krvi - putike, ker mu pač povem, da sem bil enkrat na testu blizu mejne vrednosti. Dobim 7 tablet, ki so protivnetne in precej zmanjšajo oteklino.

7.9.2010 Grem še na ultrazvok, ki pokaže, da je pravzaprav povsod v sklepu tekočina - vnetje. V sklepni ovojnici imam cca 2,4 cm x 0,8 cm veliko tekočino. Prav tako dam ponovno kri zaradi putike, test ponovno negativen. Dobim zdravila za putiko, poskusno jih moram jesti 14 dni, če oteklina izgine, je putika potrjena, sicer ne.

Vsi mi odsvetujejo tek.
Fizioterapevt je še najbolj optimističen in trdi, da je moja napaka v teku po prstih, sicer do tega vnetja sklepa ne bi prišlo. lahko spet tečem, ampak ne po prstih , ko se bom tako počutil.
Ortoped svetuje bicikel in plavanje, dokler se ne pozdravi do konca, vsaj 2 meseca.
Osebni zdravnik trdi, da je obraba in da nimam kaj več računati na tek.

3 dohtarji, 3 diagnoze, jaz pa ne vem kaj naj sedaj. Sem pa skoraj 100% da ne more biti putika. Oteklina je sedaj bistveno manjša, izginila pa še ni.

Ne vem sicer, kaj točno bi želel slišati, vem pa, da sem sedaj pričel gonit sobno kolo in da mi nekako ni do tega. POLAR mi pokaže v 45 min sobnega kolesa porabo 1000 kcal, medtem ko sem jih pri teku pokuril skoraj 1500. Je to sploh mogoče sanirati ali ne...pojma nimam.
Človek se zmotivira, želi nekaj naredit zase.. potem pa tkole. ne vem... res ne.
Priponke
blokada.jpg
blokada.jpg (73.22 KiB) Pogledano 7780 krat
noga.jpg
noga.jpg (67.9 KiB) Pogledano 7776 krat
Uporabniški avatar
 olem
Ojla,

Jaz sem imel podoben problem. Le, da se je pri meni to zgodilo na teku...nekje 5-6km začutim bolečino, ki se je stopnjevala.
Bolel me je cel gleženj. Na koncu nisem mogel več stopit na nogo.Pregled pri zdravniku ni pokazal nič posebnega. Teden dni nisem mogel čisto nič.Najhuje je bilo iti na wc ponoči -> smrtna obsodba.
Po prvih predvidevanjih, da je zvin gležnja, se je izkazalo, da je bil res rahel zvin, vendar se je v kasnejšem odbobju pokazalo, da je prišlo do vnetja celotnega gležnja.
Bolelo me je prav tam kot tebe, pa tudi na zunanji petni strani.
Kaj je pomagalo?
Počitek. 2 meseca brez teka. Popolnoma brez. Delal sem vaje za razgibavanje gležnja, doma vaje za moč. Veliko plaval (3 tedne vsakodnevnega plavanja) preden sem spet začel teči. Ko je bila bolečina res zelo zelo majhna sem začel teči. Zdaj (potrkam na les) je vse OK. Še vedno me spremlja strah, da bo kaj narobe...ampak gleženj se drži. Tedensko delam vaje za gleženj (preventiva)..

No. Kaj sem hotel povedati. Mogoče ni poškodba taka kot je tvoja, je pa posledica enaka. Moje mnenje je počitek, led na gleženj, kaka krema in bo. Če boš nadaljeval z tekom in temi bolečinami se ti lahko stanje samo poslabša ...

Upam, da hitro saniraš poškodbo..
 mitoc
Težko bi kaj pametnega svetoval, lahko pa napišem mojo izkušnjo. No, moje težave niso v gležnju, ampak v stopalu. Je pa boleče mesto ravno tam kjer piše G-man, okrog kosti navicular (čolničasta) in cuneiform (klinasta).
Pred 3 tedni sem si poškodoval podplat (ureznina in močan udarec), ko sem bos skočil z zidu. Po enotedenskem počitku se mi je ureznina normalno zacelila. Medtem sem imel stopalo povito, na nogo sem stopal z zunanjim delom stopala. Ko sem po enem tednu stopalo obremenil, se mi je pojavila bolečina vzdolžnega stopalnega loka, ki se je ob naporu stopnjevala (po cca. 4 km teka). Točnega mesta bolečine niti nisem mogel določiti, tudi oteklina ni bila nikjer vidna. Po nekajdnevnem počitku se je bolečina umirila in se nato ob naporu spet pojavila. Sedaj sem boleče mesto že določil in sicer, če sem pritisnil na točko okrog prej omenjenih stopalnih kosti. Baje, da se tej točki reče N-točka. Prebral sem kup gradiva in glede na simptome mislim, da imam frakturo navikularne kosti. Če to drži, sledi najmanj 6 tednov počitka in neobremenjevanja, verjetno tudi imobilizacije stopala. Kar pomeni, da odpadeta tako polmaraton Milje-Koper kot Ljubljanski maraton. Zanima me kaj storiti v zvezi z že plačano prijavnino za Milje-Koper?
 G-man
Torej lahko recemo, da se bo stvar po vsej verjetnosti sanirala.

Pretiraval nisem, upam, saj mi ni do tega, da bi od sedaj naprej samo se bicikliral...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA