vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

 Gregi
#233746
Lep pozdrav... včeraj na teku se mi je pri 9 kilometru (ponavadi odtečem 10ko 3-4x na teden) zgodilo nekaj nenavadnega... Med tekom sem imel povprečen utrip pri 160, kar naenkrat pa sem začutil razbijanje srca v vratu in grlu, pogledam na uro.... 230 utripov na / min... Star sem 40, tako da si taežko privoščim takele "ekstreme"... Je to palpitacija? Zgodilo se mi je prvič... ima kdo izkušnje s čim takim...

BTW... ko sem se ustavil, je utrip v cca. 1 minuti padel pod 120. Zadnji kilometer sem pešačil, nisem upal več teči :(
 ton
#233748
Grega, meni bi se bolj zdelo muha tvojega merilnika (mene navadno na biciklu 'osreči' s podobnimi vrednostmi), če bi ob tem, kot pišeš, ne čutil razbijanja v telesu. Stopi do zdravnika in razloži zadevo.
 milk
#233756
Pri 230 utripa pri svojih letih bi v najboljšem primeru končal na urgenci in če bi slučajno ostal živ, ti verjetno ne bi bilo do pisanja na forumu. Tvoj maximum je verjetno okoli 180 ali nekaj čez in gotovo ga brez posledic nebi mogel prekoračiti za kakih 50 utripov. :shock:
Moj maksimum je okoli 170 utripov, pa mi dostikrat kaže merilec ob povratku s hriba, pri hoji in teku navzdol tudi utrip 178 :roll: . Ko nekoliko popravim merilni pas (nekoliko premaknem in dvignem) utrip pade na okoli 100 ali celo manj, odvisno od tempa teka navzdol. To je pravi podatek, včasih pa se merilcem "urtga" in merijo nerazumne vrednosti.
Bitje si čutil verjetno že prej, le ko si videl višino izmerjenega utripa, si postal na to bolj pozoren in ker te je zaskrbelo se je bitje še okrepilo. :P
Dokaz za to, da je bila težava v merilcu in ne pri tebi, da je v tem, da je tako hitro padel utrip, verjetno si med tem nekoliko premaknil pas in je pričel meriti realno vrednost. Drugič če se boš počutil v mejah normale, lahko zaradi tega mirno tečeš naprej.
 Gregi
#233757
@milk... sicer ne vem, v kakšnih intervalih meri merilec srčnega utripa (povprečen) utrip in za kakšen časovni pas... vendar dvomim, da bi zaradi sunka utripa na 230bpm moral na urgenco. Morda je šlo za kakšno aritmijo, ki jih je HRM razpoznal kot utripanje, ne vem... dejstvo je, da sem najprej začutil močno in zelo hitro utripanje v grlu in vratu, šele potem sem pogledal na uro... Tudi tvoj "dokaz" ne more držati, saj se senzorja za utrip (prsnega pasa) nisem popolnoma nič dotikal, utrip pa je enakomerno padal... Namreč, z "postrani" nameščenim pasom imam kar precej izkušenj... malo prestaviš in pade utrip iz npr. 250 na 150 v trenutku...
Uporabniški avatar
 klatez
#233769
Kateri HR pas pa imaš?
Si sedaj dobil novega, ko so ti menjali uro?
Pa mogoče objavi to včerajšnjo zadevo na Garmin Connect in prilepi link.
 Gregi
#233778
klatez napisal/-a: Pa mogoče objavi to včerajšnjo zadevo na Garmin Connect in prilepi link.

http://connect.garmin.com/activity/49822563

HR pas je od Garmina, tisti, ki pride z FR 405ko. Da bi bilo zaradi nove ure dvomim, saj je 9,5 km delovalo normalno. Sicer pa ne vem, zakaj bi bila tahnična napaka, ko pa gre za to, da sem v momentu čutil podivjanost srca, pogledal na uro in videl puls 230. Sicer pa se iz diagrama vidi, da se je zadeva zgodila "v trenutku"...
Uporabniški avatar
 klatez
#233781
Hja, tukaj zgleda tako kot si opisal. Škoda, da si uro ustavil, ko se ti je to zgodilo in ni posneto dalje, kaj se je dogajalo.

Pas imaš verjetno ta, a ne?
Slika
Ti pasovi so načeloma zelo dobri in pri teh jaz še nisem imel problemov z čudnimi špicami.
Drugače pa je pri novih soft premium pasovih.

Zanimalo me je tudi ali je ta pas nov ali ga imaš še od prejšnje ure.

Glede na druge znake, ki jih opisuješ, bi mogoče vseeno obiskal zdravnika.
Forumovski nasveti niso dovolj...
#233782
Lahko, da je bila zunanja motnja ali pa je prišlo do slabega stika HR z telesom, ali kaj tretjega. Sam sem imel podobne fore, ko mi je na Garminu pisalo, da imam čez 200 utripa jaz pa se še segrel nisem.

Evo nekaj primerov:
http://connect.garmin.com/activity/42133032
tu je kar sredi treninga peak

Največkrat pa se mi je dogajalo tole:
http://connect.garmin.com/activity/41337614
ko je podivjal že na začetku.

Glede tega, da si čutil utrip v grlu je normalno, jaz ga vedno ko pomislim nanj. Tako, da bi sklepal, da gre za psihološki učinek, če je pa kaj resnega pa je pametno obiskat kardiologa, kar predlagam da narediš 1x letno. Je treba pač včasih malo zatežit, da dobiš napotnico. Ampak raje preventiva kakor kurativa.

Lp

Uroš
 Leedo
#233783
Glede na opis tvojih težav, bi rekel, da gre res za aritmijo srca (se pa tudi jaz ne strinjam z izjavo o urgenci). Sam sicer nimam izkušenj, je pa imel povsem podobne težave moj brat.
Ko je bil mlajši, je imel te težave le približno 1x letno, kasneje pa je zadeva postajala vse pogostejša (po vsej verjetnosti je k tem pripomogel vrhunski šport). Na koncu je zadevo rešil z operacijo.

Sicer ne vem če gre v tvojem primeru za tako resen primer, bi ti pa vsekakor priporočal pogovor z zdravnikom!

Lep pozdrav.
Uporabniški avatar
 Peklenski
#235740
To se men tud občasno dogaja, EKG normalen.. Dohterca mi je lani napotnco napisala, pa zaenkrat še nism bil pr specialistu. Verjetno se bom počas odloču it (zihr je zihr). Pojavi se lahk pa med treningom, al pa med gledanjem filma. Z uro ni nč narobe, tole je blo "posneto" z axn700, zdej mam pa rs800cx pa je isto. Itak čutiš, da ti srce nenormalno razbija in se ti kr belo nardi če nadaljuješ s tekom..

Slika

p.s. ko mi je začelo nabijat herc, sm se usedu in počaku da se je stanje umirilo, pol pa gasa naprej..
Uporabniški avatar
 pajo
#235743
Gregi napisal/-a:Lep pozdrav... včeraj na teku se mi je pri 9 kilometru (ponavadi odtečem 10ko 3-4x na teden) zgodilo nekaj nenavadnega... Med tekom sem imel povprečen utrip pri 160, kar naenkrat pa sem začutil razbijanje srca v vratu in grlu, pogledam na uro.... 230 utripov na / min... Star sem 40, tako da si taežko privoščim takele "ekstreme"... Je to palpitacija? Zgodilo se mi je prvič... ima kdo izkušnje s čim takim...

BTW... ko sem se ustavil, je utrip v cca. 1 minuti padel pod 120. Zadnji kilometer sem pešačil, nisem upal več teči :(

Aretmija srca. Skoraj 100%! Ker imaš enake težave kot jih imam sam. Vsaj po tem kar si napisal. Tudi mene so takoj napotili na urgenco. Potem smo delali nek 24h test srca, ki pa je pokazal, da je vse več ali manj v mejah normale. Tečem lahko normalno seveda v mejah mojih težav. Pravilno dihati med tekom redno opazovanje srčnega utripa in če je res previsok pa malce hoje. Ne moremo vsi enako hitro se poditi na tekih. Saj bi rad pa če ne gre. Drži se in uživaj pri teku. Naj te ne ovira preveč.
 cvetko
#236045
Enako se je meni zgodilo lani, takoj sem odhitel v zdravstveni dom, in še isti dan h kardiologu, kjer so mi naredili UZ, EKG vse v mejah normale, poslali so me h psihologu, ki je ugotovil, da sem anksiozen.
Imam tudi povečano telesno težo (še kakih 6 kg), določil sem si cilj, da do konca leta shujšam še za par kg.
Vsak dan treniram, tudi zato mi je šlo na živce, da sem konstantno čutil srčni utrip. Ugotovil sem, da je zelo odvisno od hrane, več sadja zelenjave manj boš čutil utrip. Čeprav se tu in tam še pregrešim (ne jem več slanega, razen sladko še me mantra :))
Zgodilo se mi je tudi na tekmi, podivjan srčni utrip itd.. Šel sem ven potem je minlo in bilo je normalno. To je bilo že dolgo nazaj. Sedaj lahko potrkam na les in povem, da že 6 mesecov ni bilo nič takega. Upam, da sploh več nebo :D
To so lahko tudi psihični problemi.

LP
 zighec
#248923
Pozdravljeni :)
Meni se je včerej ko sem tekel zgodil nekaj podobnega kot pište vi... Ubistvu sm normalno kot vedno začeu mal počasnej...potem ko se je telo ogrev pa teku tempo okol 4.50 na km...utrip je bil kot vedno okoli 160 vse lepo in prav...nakar se mi je kar od enkrat dvignu utrip na 192 ....teku sm še vedno naprej vendar je biu občutk kot da je mal težji vse skup ( tempo je npr padu na 5.15) ..ko sem pač opazu da je utrip tak sem seveda čist popustu in zgolj še trimčku tolko da ni zlo na hitr padu nazaj na normalno stanje..potem sem normalnu teku naprej...Je pa res, da ko mi je utrip tako nahitr narastu nism meu občutka kot ga pišete nekateri da čutš nvem kako razbijanje oz vidiš pred sabo "belo" ...jst sm teku skorajda normalno...meu sm mal tazga čudnga občutka (ne najdm prave besede) zato sm pogledu na uro in tkrt vidu tistih neverjetnih 190+ utripa.... mislite da je to aritmija ? na grafu res izstopa zgolj en hribčk..teh 30s ko je tako narastu utrip... Hvala za odgovore že vnaprej :)

lp!
#248930
zighec napisal/-a:...začeu mal počasnej...ogrev...biu občutk...zlo na hitr...nism meu...čutš nvem...jst sm teku...meu sm mal tazga čudnga...najdm...sm pogledu...tkrt vidu...hribčk..


pa kaj je res tako težko koliko-toliko pravilno slovensko pisat?
 Miha-
#248940
Gregi napisal/-a:Lep pozdrav... včeraj na teku se mi je pri 9 kilometru (ponavadi odtečem 10ko 3-4x na teden) zgodilo nekaj nenavadnega... Med tekom sem imel povprečen utrip pri 160, kar naenkrat pa sem začutil razbijanje srca v vratu in grlu, pogledam na uro.... 230 utripov na / min... Star sem 40, tako da si taežko privoščim takele "ekstreme"... Je to palpitacija? Zgodilo se mi je prvič... ima kdo izkušnje s čim takim...

BTW... ko sem se ustavil, je utrip v cca. 1 minuti padel pod 120. Zadnji kilometer sem pešačil, nisem upal več teči :(


Pojdi k zdravniku, naj ti posluša srce in naredi EKG. Če bo vse vredu, kar tudi po mojem bo, se ne obremenjuj več in teči normalno naprej...

Srce prenaše celo življenje vse naše stresne situacije in itd. tako da včasih tudi malo pobezla, vendar to še ne pomeni, da je kaj narobe :)

Kolikokrat meni kakšna mišica trza :lol:

Za srce se pa itaq vsi ustrašimo, pa je najbolj trdoživa mišica v našem telesu :)

lp, miha

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA