vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

sara555
Lepo pozdravljeni! :)

Imam na videz precej nedolžno težavico, ki pa zna kar konkretno pokvariti tekaške užitke. Ko pretečem nekje več kot 5 km, se mi na notranji strani stopal pojavijo ogromni žulji, ki tako bolijo, da ne morem nadaljevat s tekom (pa nimam tako nizkega praga bolečine) ...
Baje obstajajo neki geli/kreme za ublažitev, zato vas prosim če je kdo z izkušnjami lahko malo bolj konkreten glede tega. Morda kak trik?

Že vnaprej hvala za odgovore
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Vazelin (navaden ali ognjičev), oba dobiš v DM-u pod njihovo znamko (Balea). Malo te bodo čudno gledali.
Pred tekom dobro premasiraš noge (ne vpije se tako hitro ker gre za maščobo), obuješ zokne čez pa gas. Preverjeno na Balatonu :wink:

Pomaga tudi pri drugih občutljivih (pregibnih) delih.

Lp

Uroš
 Dzoni Wajsmiler
Uroš, potem praviš, da bi tale Balea pomagala tudi za drgnjenje med nogami?
Ne glede na to, kaj imam oblečeno (pajkice, kratke hlače, pajkice+spodnjice), sem totalno odrsan na notranjih straneh stegen. Praktično do krvi.
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Pomaga samo dobro namaži! Ne šparat. Kot sem omenil sem dodobra preizkusil na Balatonu, 118 km nekaj stopinj nad 30, teklo z mene. Nobene odrgnine in brez žuljev, še na vsakdanjem treningu imam hujše posledice :mrgreen:
Uporabniški avatar
 mare
Dzoni Wajsmiler napisal/-a:Uroš, potem praviš, da bi tale Balea pomagala tudi za drgnjenje med nogami?
Ne glede na to, kaj imam oblečeno (pajkice, kratke hlače, pajkice+spodnjice), sem totalno odrsan na notranjih straneh stegen. Praktično do krvi.

Če si kdaj imel dojenčka, veš z čim vsem si ga mazal. Kar je dobro zanj je odlično zate. Vazelin, praška pasta itd. Jaz prisegam na puder. (tudi proti žuljem)

Sara nobene logike ni, da imaš v 21. stoletju žulje po 5 km teka, še manj da tečeš z bolečimi žulji. Rešitev ni v blažitvi bolečin, žuljev ne sme biti. Opravi abecedo: pravilne superge, velikost, zavezovanje, tekaške nogavice, tehnika teka. Glede na položaj žuljev imaš lahko nekoliko deformirano stopalo, kar lahko zahteva posebne vložke, za to potrebuješ pomoč strokovnjaka. Včasih so dovolj že banalne stvari: dvojne nogavice, Uroševa Balnea, moj puder...
 sezonski
Hej

Tole temo bom pa kar izkoristil :) :

Namreč tudi jaz dobim podobno kot sara po cca. pol ure, 40 min teka precej velike žulje na notranji strani stopal. Če samo hodim do tega ne pride. Najprej me je samo leva ožulila, zdaj pa obe. Superge so sicer dobre, Nike Bowerman (vprašanje pa če so za moje noge)

Zanima me torej, a sem si kupil napačne superge? Po pravici povedano, kupil sem jih pred časom, takrat nisem kaj dosti spremljal pronacije, supinacije, itd. Ali so žulji lahko posledica, da je superga napačna in čas da kupim druge superge - ali morda kdo po povedanem ve, kaj od tega rabim - nevtralno za supinacijo ali pronacijo, ali je čas da samo kupim tubico mazila:)

Hvala za odgovor, lp
Uporabniški avatar
 Andreja_T
pomoje so tud copati, še posebej, če žuli samo v enih čevljih... sama nisem nikoli mela problemov z izjemo enega adidas modela že pred časom. sem mislila, da ga bom ulaufala, pa sem noge flikala s trakom, mazala, ipd. na koncu sem zamenjala copat in je blo ok. je pa težko že v trgovini ocenit, da te bo copat žulil na notranji strani stopalnega loka.

drugače pa, 1. pomoč za žulj (če ni prevelik), je tale trak. se ga zalepi direktno na kožo/žulj, ne šparat, kar več cm čez žulj na vsako stran, nato se ga ne odstrani, ampak se počaka, da začne sam odstopat, kar se zgodi po par dneh, če ga zalepiš na čisto kožo. nato gre z lahkoto dol, da ne povlečeš še pol kože stran:
Slika
kupujem v müllerju in se izjemoma držim preizkušene firme, ker pri ostalih firmah lepilo ni tako dobro držalo.
 criptus
Prosim za pomoč !!!

15. Lj maraton je tik pred vrati, moji treningi v sklepni fazi, jaz pa sem fasal žulj, tako da komaj hodim :x

Nastal je na mezincu spodaj in to samo po 9-h kilometrih, kar se mi še ni zgodilo. Res je, da sem v nedeljo tekel 20, ampak brez posledic.

Ker ne bi rad zamudil svoje prve polovičke, niti treningov, moram hitro ukrepat.

Kaj predlagate? Kako na hitro sanirat žulj? Počivati ali stisnit zobe ob pomoči kakšnega obliža in nadaljevat s tereningom?

Prosim za nasvet in hvala vnaprej.

Mimogrede, super forum tole pa moja prva tema.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA