Uroš Sobočan
Ne pozabi na intervalne treninge z njimi dviguješ VO2max, brez tega ti dolgi treningi razen vzdržljivosti nič ne prinesejo
To vsekakor.Mislim da so prav intervali tista "dodana vrednost" treninga, pa še človek se počuti po njih mnogo bolje kot pa dolgih tekih
Predvidevam, da še nisi tekel z njim. Ni problem samo v teži, tudi ožuljen si precej. Poleg tega se nekoliko stil teka spremeni, torej si posledično nekoliko počasnejši in ne moreš dati vse od sebe.
O ja sem, kr nekaj dolgih tekov (35 km) sem naredil s Camelbackom.Ampak bolj ko razmišljam o tem bolj mi prihaja nasproti slike iz kolesarskih maratonov, kjer sem imela sam vedno ne glede na vreme dva 1/2 literska bidona ob tem da so imeli nekateri flaše prilepljene na okvir ali pa celo v žepih majice. Je pač tako, ko človek ni suveren in nima izkušenj takrat mnogokrat začne v težnji po varnosti in gotovosti pretiravat.In enako je z Camelbackom na maratonu,bržkone ga nihče ne rabi,ima pa človek s tem občutek nekakšne gotovosti in neodvisnosti...kar je seveda čisto brez veze, kot da je kdaj na oskrbovalnih točkah zmanjkalo vode in napitkov
Zato pravim je boljše tečt na vodo kar se tekočine tiče, svoje dodatke pa spraviš v žepek na hlačah ali vzameš kolesarsko majico.
Prav včeraj sem bral eno zanimiv članek, ki ga je napisal en maraton trener, ki pripravlja po več sto tekmovalcev na maraton.Na treningu dolgega teka (35 km) je na oskrbovalnih točkah opazoval, kaj pijejo tekmovalci in tisti ki so pili vodo so bili vedno spredaj tisti, ki so pili izotonične tek. pa zadaj.Torej če bomo pili vodo bomo spredaj
To ni samo voda. Sama voda se ne more tako učinkovito absorbirat v telesu, kakor če zaužiješ raztopino. Natrij je pa eden izmed najpomembnejših mineralov pri teku, čeprav nekateri mislijo, da magnezij, slednjega je potrebno imeti kot dodatek pri vsakodnevni prehrani, na samem teku nič ne pomaga.
Vsekakor Voda in NaCl.Sama voda je lahko v veliki vročini velik problem.Vsekakor se strinjam; Na je tisti, ki je pomemben in tudi krči po večini ne prihjajo zaradi pomanjkanja Mg pačpa K in točno je to kar si napisal; vnos Mg pred tekmo je brez veze enako tudi vnos med samo tekmo.
mare
Jaz sem si nekako izračunal, da na 10 km porabim v hladnih razmerah dober liter vode in 800 kcal.
Na maratonu mogoče na treningu pa nikoli ne porabiš 800 kcal. na 10 km. Povprečna poraba na treningu dolgega teka (35 km) je med 1500-2000kcal.
Kar se pa tekočine tiče ti pa čisto verjamem da je tako.
moram zaužiti 3 litre tekočine.
To je pa po moje zelo težko.Na uro se lahko iz črevesja resorbira ob optimalni sestavi max. 800ml tekočine.To pomeni, da mora biti v vodi vsaj 40-60g sladkorjev in pa do 2g NaCl.Ker pa je to na tekmi skoraj nemogoče doseči, in je vnos tekočine zelo povezan z žejo in željo tekmovalca in ne toliko s potrebno telesa, se zgodi, da tekočina pač ne prehaja tako hitro v kri.Pa še nekaj je pomembno; bolj ko je tekmovalec "dober" manj tekočine si lahko privošči med maratonom; pri teh tekmovalcih, je namreč količina krvi v trebušni votlini tako minimalna, da skoraj ni resorbcije tekočine iz črevesja; zato se šampijoni samo polivajo in spirajo usta z vodo.
Nobeden ni tako nor, da ne bi našel nekoga ki je še bolj nor in ta ga bo zagotovo razumel.
F. Nietzsche