vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

kundum
Pripravljam se za M 42 km in ugotavljam, da med dolgimi tek zgubim kr precej na teži.Vse to gre seveda na rovaš izgube tekočine. Pri 3 urnem teku je to lahko tudi do 3 kg. Vem da po izgubi 2% tel teže prihaja do povišanega pulza in do 20% padca sposobnosti.
Kako je sploh možno na tekmi ( in seveda tudi na trenungu) nadomestiti izgudo več kot 3 litrov tekočine. Maksimalni resorbcija iz črevesja pri teku je cc. 8 dl na uro, pa še tukaj bi moral piti kr naprej.Torej če bi pil vsakih 5 km 2 dl, lahko popiješ na M maksimalno cc.1,6 l tekočine, kar je občutno premalo.
Kakšne so vaše izkušnje oz. kaj mi svetujete?
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Za hidracijo je pomembneje poskrbeti že par dni najprej, še posebej na dan pred tekmo. Med samo tekmo je tako dovolj na 5 km spit cca 1,5 dl tekočine.

To kar pišeš, da izgubiš 3 kg tekom treninga ni v redu, oziroma je ogromen šok za telo. Kot sem omenil moraš za vse skrbet že prej tekom dneva, da je telo dovolj "namočeno". Tekači moramo popiti več kot pa je dnevni priporočeni vnos MZ.
Drugače pa trening 1,5 h+, obvezno pijača zraven!

Lp

Uroš
 kundum
Lepa ti hvala za odgovor;
To glede hidracija se popolnoma strinam, vendar tudi telo ima svoj maksimum preko katerega ne moremo.Če se nalivam ves dan s tekočino bo višek šel pač skozi ledvidca ven.Torej sem lahko kvečemu oprimalno hidriran.
Težko pa razumem,kako naj bo dovolj popiti vsakih 5 km 1,5 dl, če vem, da bom izgubil na M najmanj 3 litre tekočine.To da izgubim 3 kg na 35 km je pač dejstvo,ki ga bom moram vzeti bržkone v obzir na to kako intenzivno uravnavam temperaturo telesa s potenjem pač ne morem vplivati; Bil bi zelo vesel, če mi lahko poveš na kakšen način bi to lahko spremenil. Mislim pa da to ni samo moj proble; Alberto Salazar ja na OI 1984 izgubil na uro 3,5 l tekočine, ki jih sigurno ni mogel nadomestiti z pitjem med tekmo samo.BIli so celo časi, ko so veljali maratonci, ki veliko pijejo med tekmo za slabo pripravljene.
In ne nazadnje je menda glavni razlog za slabši rezultat od planiranega pri maratoncih prav dehidracija. Prepričan sem, da bi bil marsikdo šokiran nad cifro na tehtnici, če bi se stehtal gol pred in po trening teku na np.35 km.
Uporabniški avatar
 vencelj
Uroš je na kratko strnil bistveno :!:
Sicer je na netu veliko o dehidraciji in hidraciji v vzdržljivostnih športih skupaj z koristnimi nasveti, a so članki v glavnem komercialno naravnani in ne bom dajal povezav...saj so zelo lahko dosegljivi :wink: .
Je pa pri več ur trajajočih naporih voda premalo, saj moramo nadomestiti še kaj drugega (elektroliti...)...Nada Kozjek, npr. svetuje samo dodatek soli...

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Nisem rekel da se nalivaj čez cel dan. Kar sem imel v mislih je da pri vsakem obroku popij še kozarec vode, dosti sadja in zelenjave pa je telo na naravni način hidrirano, višek pa se izloči, sicer pa že po barvi urina ti je jasno če pretiravaš ali piješ premalo. Saj nisi robot da bi vse računal na decilitre in litre malo se opazuj pa je. Optimalno ali ne tega ni.
Pravi maratonec, ki gre na rezultat študira par mesecev naprej kako s prehrano, hidracijo in treningi, tega hidracija gotovo ne bo presenetila. Žal rekreativci ne razmišljamo dovolj o tem, le tek, tek in še enkrat samo tek, potem pa se dogaja to kar se (Radenci lansko leto?!?!?).

Balaton (118 km), pri 30 stopinjah, sem odtekel na vodo in bobipalčke (torej sol) popil še pol litra piva (B12) in pojedel krožnik testenin. Vsi so mi talali norce. Včasih je bolje razmišljati čim bolj po kmečko, pomembno je le, da vidiš cilj pred sabo, ki si si ga zadal. Branje člankov je pa ključnega pomena, če se misliš bolj resno spustiti v stvari, ti je Vencelj napisal.

Kaj ti predlagam pa je da se manj oblečeš. Za tekače velja neko splošno pravilo, da je boljše, če te malo zebe. Temperatura se lažje odvaja, manj si moker in posledično nekoliko hitrejši.

Lp

Uroš
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
kundum napisal/-a: Prepričan sem, da bi bil marsikdo šokiran nad cifro na tehtnici, če bi se stehtal gol pred in po trening teku na np.35 km.

Imel sem priložnost, da so me tehtali dan pred startom Spartathlona (83 kg) in takoj ob prihodu v cilj (80 kg). Na srečo se nisem rabil sleči do golega :lol: . Prvi dan teka je bila vročina preko 30 stopinj. S potenjem izgubljam povprečno več vode, kot sotekači. Na postajah vzamem običajno dva lončka vode. Namesto bobipalčk sem pojedel na vsaki postaji po pet krekerjev. Torej, se da preživet.
 kundum
Vem da ste vsi, pravi dugoprogaši in da mogoče takšna vprašanja zvenijo vam skoraj brezvezna, zame kot začetnika pa so jako pomembna.
Np. povsod povdarajajo, da naj se pije na treningih samo voda, mogoče še malo NaCl.Cilj tega naj bi bil v treniranju " totalnega spraznjevanja glikogenskih rezerv".Vendar kako naj človek trenira nap. 35 km z pospeševanjem na maraton tempu zadnjih 15 km, če ima glikogenske rezerve že v rdečih cifrah ? Na maščobo pač ni mogoče laufat v maraton tempu ali pač?

Uroš Sobočan
Balaton (118 km), pri 30 stopinjah, sem odtekel na vodo in bobipalčke (torej sol) popil še pol litra piva (B12) in pojedel krožnik testenin. Vsi so mi talali norce.

To je vsekakor fenomen, ki ga ne moreš nikakor posploševati.Bržkone se telo s časoma tudi natrenira in je sposobno skoraj na "čudežen" način izkoriščati energijo,vendar ne vem čemu naj bi nek maratonc svoje telo maltretiral z vodo in bobi palčkami oz. mu ne dovajal prepotrebne energije v obliki OH na eni strani kot vir energije na drugi pa kot podlago za izotoničnost tekočine.

Branje člankov je pa ključnega pomena, če se misliš bolj resno spustiti v stvari, ti je Vencelj napisal.

Članke berem še preveč in dobro poznam fiziologijo presnove vode v telesu.
Vprašanja postavljam zato, ker vem da ste tukaj veliki praktiki in imate goro izkušenj in da se od takšnih človek lahko več nauči kot pa od 100 knjig.

Zdravko C
Imel sem priložnost, da so me tehtali dan pred startom Spartathlona (83 kg) in takoj ob prihodu v cilj (80 kg). Na srečo se nisem rabil sleči do golega :lol: . Prvi dan teka je bila vročina preko 30 stopinj. S potenjem izgubljam povprečno več vode, kot sotekači. Na postajah vzamem običajno dva lončka vode. Namesto bobipalčk sem pojedel na vsaki postaji po pet krekerjev. Torej, se da preživet.

E vidiš to je zame totalna uganka; Pri 30 C, in izgubi 3 kg kar znese cc. 4% ( kar je že kar huda dehidracija) in si lepo šibal dalje. Vem tudi, da ga ni maratonca, ki ne bi na cilju bil v rahli dehidraciji..očitno se tudi to da s časoma natrenirati.Povej mi, zakaj piješ samo vodi in ne izotoničnih napitkov, ki vsebujejo OH.?Ah ja in še nekaj, na slike te vidim s Camelbackom,ali ga kdaj uporabljaš tudi na maratonih?
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
kundum napisal/-a:Cilj tega naj bi bil v treniranju " totalnega spraznjevanja glikogenskih rezerv".Vendar kako naj človek trenira nap. 35 km z pospeševanjem na maraton tempu zadnjih 15 km, če ima glikogenske rezerve že v rdečih cifrah ? Na maščobo pač ni mogoče laufat v maraton tempu ali pač?

Za to so pomembni intervalni treningi, da dvigneš VO2max. Posledično ima telo pri višji obremenitvi dovolj kisika, da začne z oksidacijo telesne maščobe in sam prehod iz enega goriva na drugega več ne predstavlja tako hude ovire ("hit the wall" efekt).

kundum napisal/-a:To je vsekakor fenomen, ki ga ne moreš nikakor posploševati.Bržkone se telo s časoma tudi natrenira in je sposobno skoraj na "čudežen" način izkoriščati energijo,vendar ne vem čemu naj bi nek maratonc svoje telo maltretiral z vodo in bobi palčkami oz. mu ne dovajal prepotrebne energije v obliki OH na eni strani kot vir energije na drugi pa kot podlago za izotoničnost tekočine.

Ni fenomen, je le vztrajno treniranje tudi pri 35 stopinjah celzija (večurni treningi). Telo pač moraš pripraviti, da je pripravljeno odreagirat na vse situacije, ki so dane na tekmah in naše telo je zelo prilagodljivo in se hitro uči.
Zakaj? Ker posledično si manj odvisen od postankov, ki ti vzamejo nekaj časa in je tvoj rezultat lahko kako minuto ali dve na koncu boljši. Pri ultramaratoncih pa zato, ker nikoli ne veš kdaj ostaneš brez spremstva in so okrepčevalnice bolj boge (isto lep primer Balaton).

kundum napisal/-a:Članke berem še preveč in dobro poznam fiziologijo presnove vode v telesu.
Vprašanja postavljam zato, ker vem da ste tukaj veliki praktiki in imate goro izkušenj in da se od takšnih človek lahko več nauči kot pa od 100 knjig.

Saj je prav da vprašaš, teorija je eno praksa nekaj čisto drugega in ljudje smo si zelo različni, vsak pač mora ugotoviti, kako njegovo telo funkcionira. Takrat si car. Pa ne vzet mojih postov kot napada ali kaj, zdi se mi dobra debata.

kundum napisal/-a:E vidiš to je zame totalna uganka; Pri 30 C, in izgubi 3 kg kar znese cc. 4% ( kar je že kar huda dehidracija) in si lepo šibal dalje. Vem tudi, da ga ni maratonca, ki ne bi na cilju bil v rahli dehidraciji..očitno se tudi to da s časoma natrenirati.Povej mi, zakaj piješ samo vodi in ne izotoničnih napitkov, ki vsebujejo OH.?Ah ja in še nekaj, na slike te vidim s Camelbackom,ali ga kdaj uporabljaš tudi na maratonih?

Sam se raje držim načela da mi vsaka hrana nekaj da, zato izbiram tisto, ki mi da več in ni "umetne" pridelave. Poleg tega so mi izotonični napitki delali hude preglavice, kar se tiče želodčnih težav. Sam sem tako tudi po posvetu z nekaj ultramaratonskimi legendami (doma in pri sosedih) presedlal na to da čim bolj enostavno je, tem bolje je, tudi za telo.

Na maratonih pa je nesmiselno uporabljat camelback.

Lp

Uroš
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Kamelca je za trekinge.
Zraven vode obvezno uživaj še nekaj. Jaz redno ližem Enervit tablete. Na daljše treninge vzamem tudi gel. Nikakor ne maltretiram telo in ga izžemam, temveč ga hranim in vzdržujem v dobri moči.

Ne pisat
Np. povsod povdarajajo, da naj se pije na treningih samo voda, ...

saj to nikjer ne povdarjajo :shock: :?:
 kundum
Uroš Sobočan
Za to so pomembni intervalni treningi, da dvigneš VO2max. Posledično ima telo pri višji obremenitvi dovolj kisika, da začne z oksidacijo telesne maščobe in sam prehod iz enega goriva na drugega več ne predstavlja tako hude ovire ("hit the wall" efekt).

To kar si napisal je logično,vendar povsod se le povdarja, da so dolgi treningi tisti, ki te natrenirajo kako najbolje izkoriščati maščobe.Bojda je tako da se šele po 1 uri 1/2 začne telo bolj aktivno ukvarjati z metabolizmom maščob; do takrat bolj ali manj šiba na glikogen; pač odvisno od natreniranosti tekača.

Ni fenomen, je le vztrajno treniranje tudi pri 35 stopinjah celzija (večurni treningi). Telo pač moraš pripraviti, da je pripravljeno odreagirat na vse situacije, ki so dane na tekmah in naše telo je zelo prilagodljivo in se hitro uči.
Zakaj? Ker posledično si manj odvisen od postankov, ki ti vzamejo nekaj časa in je tvoj rezultat lahko kako minuto ali dve na koncu boljši.

Se strinjam, telo je sposobno neverjenih razsežnosti in celo tega, da lahko natreniraš tek pri dehidraciji.Vendar vseeno je v ozadju neka stopnja višje adaptacije na extremen razmere kot jo ima povprečen človek; Ker laufat 100 km na vodo,bobi palčke in testenine.. bržkone imaš tako raztegljivo aerobno območje kot "gumi twist" :wink:

Pa ne vzet mojih postov kot napada ali kaj, zdi se mi dobra debata.

Oh ne sploh ne jemljem kaj kot napad, nasprotno super se mi zdi takšna debata,v meni je ogromno vprašanj in vsakega odgovora sem zelo vesel.

Na maratonih pa je nesmiselno uporabljat camelback.

Zakaj to meniš; saj če tako laično pomislim, ima to tudi prednosti; zraven imaš tisto tekočino ki jo poznaš, toliko kot hočeš, piješ takrat ko hočeš; edini minus je teža.

Sam se raje držim načela da mi vsaka hrana nekaj da, zato izbiram tisto, ki mi da več in ni "umetne" pridelave.

Se popolnoma strinjam; jabolko je veliko več kot zgolj skupek vitaminov, mineralov, fruktoze in vode.

Zdravko C.
Zraven vode obvezno uživaj še nekaj. Jaz redno ližem Enervit tablete. Na daljše treninge vzamem tudi gel. Nikakor ne maltretiram telo in ga izžemam, temveč ga hranim in vzdržujem v dobri moči.

Piješ pa vedno samo vodo ali tudi kakšno izot.mešanico?
Kdaj vzameš gele; ali po občutku ali imaš naštudirano na koliko km poješ kakšnega?

saj to nikjer ne povdarjajo :shock: :?:

O ja marsikje. Np tukaj http://www.herbertsteffny.de/ratgeber/trinktraining.htm
Pa tudi znani avstrijski športni zdravnik Kurt Mossbugrer prisega na vodo+NaCl na treningih.No jaz tega ne prakticiram, se mi zdi preveč kruto za telo.
Uporabniški avatar
 mare
Jaz sem si nekako izračunal, da na 10 km porabim v hladnih razmerah dober liter vode in 800 kcal. Na maratonu bi torej porabil 5 l vode. Če si lahko brez problemov privoščim znižanje teže za 2 kg, moram zaužiti 3 litre tekočine. Nekaj viška imam že od prej (predhodna hidracija), kakšna 2 kozarčka spijem neposredno pred začetkom teka, potem pa na vsaki okrepčevalnici kozarček ali dva vode in izotoničnega napitka. Pijem, kar mi pač dajo, edino kar bi me motilo, bi bil presladek napitek in bi ga potem sam redčil. Ocenil sem, da mi od potrebne energije, če odštejem nakopičene ogljikove hidrate in energijo, pridobljeno iz maščobe zmanjka več kot 1000 kcal. Zato jem na vseh okrepčevalnicah (malo) in dopolnim s 3 geli. Soli dobim delno z izotoniki in geli, bi mi pa med tekom sedla kakšna juhica, kar pa nudijo zelo redko. Na maratonu sem nekaj eksperimentiral tudi s soljo, pa mi jo je v glavnem odnesel dež. Drugače pa bi šlo tako, da pojem eno žlico soli in takoj poplaknem z vodo. Za sol nisem računal, koliko naj bi je zaužil, znameniti triatlonec Cokan je imel natančno izračunano in je imel na kolesu bidon z koncentrirano solno raztopino. Tiste bobipalčke se mi sploh ne zdijo slaba ideja, jaz bom naslednjič poskusil s kakšnimi presticami in arašidi.
Uporabniški avatar
 ugor
mare napisal/-a: Tiste bobipalčke se mi sploh ne zdijo slaba ideja, jaz bom naslednjič poskusil s kakšnimi presticami in arašidi.

Arašide skenslaj ker ti bodo obležali na želodcu oz. ti bodo šli po hitri poti ven.
LP
 ton
Tele številke o izgubi vode in potrebni energiji se mi zdijo nekam vesoljske. Mare, take 'izgube' ne boš pokril niti v primeru, če boš tisto uro namesto teka sedel, pil in jedel! Liter in 800! Ob taki porabi bi ljudje padali v cilj ko presušeni slaniki!
Za ironmanske dirke velja, da na kolesu (ki je še najbližje sedežu za mizo) skušaj vnašati 300 do 400 kalorij na uro. Za tekaški del Friel (Triathlete's Training Bible) svetuje tam 200 kot še dovolj, več pa izrecno v primeru, če si povečan vnos intenzivno natreniral.
Glede soli imaš varianto s tabletkami, zadostna količina je je v izo napitkih ob progi (če ti le pašejo) in v gelih, žal pa se je ne da prej 'uskladiščiti', saj jo izgubljaš s potenjem in lulanjem (ob premočni hidraciji pred tekmo lahko tudi nevarno 'spereš sol' iz telesa že z obiskovanjem stranišča pred štartom...)
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
kundum napisal/-a:To kar si napisal je logično,vendar povsod se le povdarja, da so dolgi treningi tisti, ki te natrenirajo kako najbolje izkoriščati maščobe.Bojda je tako da se šele po 1 uri 1/2 začne telo bolj aktivno ukvarjati z metabolizmom maščob; do takrat bolj ali manj šiba na glikogen; pač odvisno od natreniranosti tekača.

Ne pozabi na intervalne treninge z njimi dviguješ VO2max, brez tega ti dolgi treningi razen vzdržljivosti nič ne prinesejo. Pa dolgi trening je 25+ km, kar se tiče treningov za maraton.

kundum napisal/-a:bržkone imaš tako raztegljivo aerobno območje kot "gumi twist" :wink:

pa trmast ko hudič moreš bit :wink:

kundum napisal/-a:Zakaj to meniš; saj če tako laično pomislim, ima to tudi prednosti; zraven imaš tisto tekočino ki jo poznaš, toliko kot hočeš, piješ takrat ko hočeš; edini minus je teža.

Predvidevam, da še nisi tekel z njim. Ni problem samo v teži, tudi ožuljen si precej. Poleg tega se nekoliko stil teka spremeni, torej si posledično nekoliko počasnejši in ne moreš dati vse od sebe. Zato pravim je boljše tečt na vodo kar se tekočine tiče, svoje dodatke pa spraviš v žepek na hlačah ali vzameš kolesarsko majico.

kundum napisal/-a:O ja marsikje. Np tukaj http://www.herbertsteffny.de/ratgeber/trinktraining.htm
Pa tudi znani avstrijski športni zdravnik Kurt Mossbugrer prisega na vodo+NaCl na treningih.No jaz tega ne prakticiram, se mi zdi preveč kruto za telo.

To ni samo voda. Sama voda se ne more tako učinkovito absorbirat v telesu, kakor če zaužiješ raztopino. Natrij je pa eden izmed najpomembnejših mineralov pri teku, čeprav nekateri mislijo, da magnezij, slednjega je potrebno imeti kot dodatek pri vsakodnevni prehrani, na samem teku nič ne pomaga. Pri daljših tekih pa je ključnega pomeni nadomeščat tudi minerale, vendar sem sam mnenja da pri maratonu, če uživaš polnovredno hrano tega še ni potrebno, vse kar je več pa obvezno.

ugor napisal/-a:Arašide skenslaj ker ti bodo obležali na želodcu oz. ti bodo šli po hitri poti ven.
LP

In zakaj bi jih naj? Če mu ustrezajo ne vidim razloga. To je tisto ko sledimo nečemu kar je napisano in ne poslušamo sami sebe. Tudi uživanje čokolade pri teku odsvetujejo, 12 urni tek sem večinoma oddelal na tako z lešniki.

Lp

Uroš
 kundum
Uroš Sobočan
Ne pozabi na intervalne treninge z njimi dviguješ VO2max, brez tega ti dolgi treningi razen vzdržljivosti nič ne prinesejo

To vsekakor.Mislim da so prav intervali tista "dodana vrednost" treninga, pa še človek se počuti po njih mnogo bolje kot pa dolgih tekih :wink:

Predvidevam, da še nisi tekel z njim. Ni problem samo v teži, tudi ožuljen si precej. Poleg tega se nekoliko stil teka spremeni, torej si posledično nekoliko počasnejši in ne moreš dati vse od sebe.

O ja sem, kr nekaj dolgih tekov (35 km) sem naredil s Camelbackom.Ampak bolj ko razmišljam o tem bolj mi prihaja nasproti slike iz kolesarskih maratonov, kjer sem imela sam vedno ne glede na vreme dva 1/2 literska bidona ob tem da so imeli nekateri flaše prilepljene na okvir ali pa celo v žepih majice. Je pač tako, ko človek ni suveren in nima izkušenj takrat mnogokrat začne v težnji po varnosti in gotovosti pretiravat.In enako je z Camelbackom na maratonu,bržkone ga nihče ne rabi,ima pa človek s tem občutek nekakšne gotovosti in neodvisnosti...kar je seveda čisto brez veze, kot da je kdaj na oskrbovalnih točkah zmanjkalo vode in napitkov :D

Zato pravim je boljše tečt na vodo kar se tekočine tiče, svoje dodatke pa spraviš v žepek na hlačah ali vzameš kolesarsko majico.

Prav včeraj sem bral eno zanimiv članek, ki ga je napisal en maraton trener, ki pripravlja po več sto tekmovalcev na maraton.Na treningu dolgega teka (35 km) je na oskrbovalnih točkah opazoval, kaj pijejo tekmovalci in tisti ki so pili vodo so bili vedno spredaj tisti, ki so pili izotonične tek. pa zadaj.Torej če bomo pili vodo bomo spredaj :D

To ni samo voda. Sama voda se ne more tako učinkovito absorbirat v telesu, kakor če zaužiješ raztopino. Natrij je pa eden izmed najpomembnejših mineralov pri teku, čeprav nekateri mislijo, da magnezij, slednjega je potrebno imeti kot dodatek pri vsakodnevni prehrani, na samem teku nič ne pomaga.

Vsekakor Voda in NaCl.Sama voda je lahko v veliki vročini velik problem.Vsekakor se strinjam; Na je tisti, ki je pomemben in tudi krči po večini ne prihjajo zaradi pomanjkanja Mg pačpa K in točno je to kar si napisal; vnos Mg pred tekmo je brez veze enako tudi vnos med samo tekmo.

mare
Jaz sem si nekako izračunal, da na 10 km porabim v hladnih razmerah dober liter vode in 800 kcal.

Na maratonu mogoče na treningu pa nikoli ne porabiš 800 kcal. na 10 km. Povprečna poraba na treningu dolgega teka (35 km) je med 1500-2000kcal.
Kar se pa tekočine tiče ti pa čisto verjamem da je tako.

moram zaužiti 3 litre tekočine.

To je pa po moje zelo težko.Na uro se lahko iz črevesja resorbira ob optimalni sestavi max. 800ml tekočine.To pomeni, da mora biti v vodi vsaj 40-60g sladkorjev in pa do 2g NaCl.Ker pa je to na tekmi skoraj nemogoče doseči, in je vnos tekočine zelo povezan z žejo in željo tekmovalca in ne toliko s potrebno telesa, se zgodi, da tekočina pač ne prehaja tako hitro v kri.Pa še nekaj je pomembno; bolj ko je tekmovalec "dober" manj tekočine si lahko privošči med maratonom; pri teh tekmovalcih, je namreč količina krvi v trebušni votlini tako minimalna, da skoraj ni resorbcije tekočine iz črevesja; zato se šampijoni samo polivajo in spirajo usta z vodo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA