vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

kan
Mogoče je že imel kdo takšno situacijo in bo znal svetovat kaj bi bilo lahko narobe:

DESNO KOLENO

Pred 15 leti se mi je v srednji šoli pri skoku v kolenu nekaj »premaknilo« in potem nisem več mogel do konca stegniti kolena (do iztega je manjkalo kakšnih 10 stopinj) Bolelo me ni, bila je samo ta omejitev v iztegu. Če sem hotel nogo iztegnit na silo ni šlo, bolelo me pa ni. Kot bi bila neka kost premaknjena in bi blokirala premik. Potem sem se čez nekaj dni slučajno počepnil in ko sem se vstal je bilo zopet vse kot prej. To se mi je potem večkrat ponavljalo, da ko sem se počepnil (včasih sem pri čepenju in obračanju slišal tudi škrtanje v kolenu) ali pod stolom zvijal nogo, da se mi je v kolenu premaknilo in zadevo sem rešil tako da sem nogo sprostil, jo z rokami pokrčil, jo potisnil navzven in jo pri tem iztegoval. Če ni uspelo prvič, sem ponavljal dokler mi ni uspelo. To se je dogajalo v povprečju enkrat ali dvakrat na mesec. (Isto se mi je dogajalo tudi z drugo nogo vendar vseskupaj morda 10krat v življenju)

Pred leti sem šel k ortopedinji, ki je pretipala funkcionalnost kolena vendar ni ugotovila nič posebnega. Rekla je samo da imam nekatere mišice šibke in bi jih moral ojačati.
Hotela je da bi nogo spravil v tisto čudno stanje vendar pa mi ni uspelo.

Tako je bilo vse do začetka oktobra, ko se je pri počepu zopet zgodilo. Stvar sem poskusil rešiti kot ponavadi vendar mi očitno ni uspelo ali pa je bil drugačen premik (nogo sem imel razgreto od hoje in nabiranja kostanja, zato morda nisem prav čutil kolena)
Ko sem se naslednji dan zbudil, noge nisem mogel iztegnit -manjkalo je cca 15 stopinj. Poleg tega me je, ko sem prišel do teh 15 stopinj v kolenu zabolelo skoraj kot bi me zbodlo z iglo (srediče kolena, rahlo proti naprej in levo)
Poslan sem bil na operacijo meniskusa. Od operacije (artroskopije) so minili 3 meseci. Koleno je bilo 2 tedna po operaciji enako kot danes oz. se ne izboljšuje.
Sedaj do iztega manjka kakšnih 5 stopinj . Pri iztegovanju je bila tudi po operaciji prisotna tista zbadajoča bolečina, ki pa je zadnji čas že skoraj izginila-morda tudi zato ker bolj pazim kako hodim.
Funkcionalnost kolena se nič ne izboljšuje. Mogoče je celo slabše ker sedaj se ne morem več počepnit ali pokrčit noge, da bi zadevo spravil nazaj kot bi to lahko storil pred operacijo.
Tik pred operacijo sem sicer poskusil pa se mi je v kolenu nekaj zataknilo, tako da kolena nisem mogel več niti malo iztegnit, ker če sem hotel, me je zelo zabolelo, tako da sem se kar ustrašil kaj pa zdaj ko bo moralo biti koleno do konca pokrčeno. Čez 10 minut sem poskusil in koleno sem brez problemov iztegnil kot da se nebi nič zgodilo.

Če nogo sprostim jo lahko iztegnem do konca, vendar čutim, da koleno ni ok. Če jo hočem zravnat s samo nogo, pa se ne iztegne in zadaj levo čutim napeto mišico. Zato tudi ko grem spat noge nimam iztegnjene.
Občutek za nogo je najboljši ko je pokrčena vsaj 40 stopinj ali več. Če pa bi nogo hotel pokrčit do konca ali se na nogo počepnit pa bi me zelo zabolelo (ta bolečina ni tista zbadajoča pri iztegu ampak je v celem kolenu.

Če tipam levo in desno koleno se ta razlikujeta.
- koleno ima pri iztegu noge zadaj izbočene mišice
- koleno ima na levi in desni strani (tam kjer sta bili narejeni luknjici pri operaciji) pri iztegu kolena občutit kosti, ki jih v drugem kolenu ni.

Ortoped, ki zna brati iz tipanja kolena bi verjetno povedal še kaj več.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA