vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

#247052
Lep pozdrav

Že kar nekaj časa se ubadam z vneto patelarno tetivo (tetiva pod pogačico). Imel sem že artroskopsko operacijo, po kateri se stanje bistveno ni izboljšalo. Moj ortoped mi je predlagal PRP injekcijsko terapijo (pacientu naj bi ortoped vzel kri, jo centrifugiral in vbrizgal v vneto tetivo, katera naj bi pospešil regeneracijo). Terapija naj bi bi mela okoli 80-85% uspešnost pri kroničnih vnetjih. Sedaj pa me zanima ali ima kdo od vas že izkušnje s to terapijo, oz. ve kje se ta terapija izvaja. Slišal sem, da jo opravlja neka ortopedinja iz Ptuja.

Za vse odgovore se zahvaljujem
#247061
sam imam podobne težave z kolenom (zato sem tudi pristal na tem forumu,ker sem mogel opustiti svoj šport hehe)....za to terapijo slišim prvič! ponavadi se vbrizgajo kortikosteroidi ali kaj podobnega,zato te prosim da napišeš še kaj več o tem in srečno z zdravljenjem!
Nazadnje spremenil Tengu, dne 03 Jul 2012, 15:43, skupaj popravljeno 1 krat.
#247066
Tengu napisal/-a:sam imam podobne težave z ramenom (zato sem tudi pristal na tem forumu,ker sem mogel opustiti svoj šport hehe)....za to terapijo slišim prvič! ponavadi se vbrizgajo kortikosteroidi ali kaj podobnega,zato te prosim da napišeš še kaj več o tem in srečno z zdravljenjem!


Te 100% razumem, tudi sam ne morem trenirati košarke že skoraj tri leta. Terapija se imenuje PLATELET RICH PLASMA (PRP), ki naj bi se uporabljala že več let v kozmetične in ortopedske namene. Za več informacij ti predlagam, da si poiščeš na netu ali pogledaš na youtube-u je opisan in prikazan cel proces.
#247069
brajo napisal/-a:
Tengu napisal/-a:sam imam podobne težave z ramenom (zato sem tudi pristal na tem forumu,ker sem mogel opustiti svoj šport hehe)....za to terapijo slišim prvič! ponavadi se vbrizgajo kortikosteroidi ali kaj podobnega,zato te prosim da napišeš še kaj več o tem in srečno z zdravljenjem!


Te 100% razumem, tudi sam ne morem trenirati košarke že skoraj tri leta. Terapija se imenuje PLATELET RICH PLASMA (PRP), ki naj bi se uporabljala že več let v kozmetične in ortopedske namene. Za več informacij ti predlagam, da si poiščeš na netu ali pogledaš na youtube-u je opisan in prikazan cel proces.

Hvala ti,bom malo pobrskal po spletu in povprašal ortopeda o zadevi :D

hotel sem iti na blokado a so mi jo prijatelji odsvetovali.češ da naj bi se poškodba čez čas še poslabšala za ceno nebolečine in sem se premislil...hvala ti še enkrat!
#247070
Predlagam, da si na spletu preberete, zakaj pride do ventja ali kakšnih drugih poškodb vezi. Odgovor boste najhitreje našli če iščete pod acidoza ali zakisanost telesa. Priporočam branje. Spada pod čist osnove o zdravju in delovanju telesa.
#247075
abcd napisal/-a:Predlagam, da si na spletu preberete, zakaj pride do ventja ali kakšnih drugih poškodb vezi. Odgovor boste najhitreje našli če iščete pod acidoza ali zakisanost telesa. Priporočam branje. Spada pod čist osnove o zdravju in delovanju telesa.


Jaz pa tebi predlagam da si prebereš kaj več o tendinitisu in tendinozi in o športnih poškodbah. Do moje poškodbe je prišlo zaradi športa..perveč skokov, preveč treningov, premalo počitka in prešibke mišice, ne pa zato ker sem kisel.
Edina opcija pri meni, ker je težava kronične narave (dodatno: imel sem parcialno rupturo ligamenta) je operacije odprtega kolena in rezanje degeneriranega dela tetive (uspešnost po operaciji 50-60%) ali pa injekcijske terapije.
#247098
Ne samo, da sem si prebral o tendinitisu, sem ga tudi imel. Zaradi ponavljajočih obremenilnih gibov pri športu sem dobil vnetje vezi, ki se prej nikoli ni pojavilo.
Po fizio in laserski terapiji ni bilo popolnoma nič boljše. Zdravnica mi je kortikosteroide odločno odsvetovala saj imajo hude stranske učinke. Ko pa na googlu vneseš vnetje vezi pa kaj hitro prideš do strani, ki sem jih omenil. Zraven je tudi napisano kako to odpraviš.
Sedaj že leta nimam več s tem problemov, čeprav vezi pri športu znatno bolj in večkrat obremenjujem kot prej.
Kako bo kdo stvar odpravil je čisto njegova izbira jaz samo opozarjam na eno možnost več.
#247142
Hvala za nasvet abcd,samo moja poškodba je čista stvar "kilometrine" in leta zlorab!
Pač z leti se stvar razvije v kronično in to je to,acidoza gor ali dol...je pa dobro vedeti kakorkoli :D

p.s.: abcd,prosim linkaj to stran da si malo preberemo....sem googlal a nič najdel o odpravi problema,samo o nastanku!
#247213
To sem bral že leta nazaj. Sem pa za foro pregledal zakisanost telesa na googlu pa so že preve dve strani kar v redu. Večkrat ti bodo hoteli kaj prodati :), kakšno vodo ali Basica šport itd. V osnovi so vzroki in posledice v veliki večini vedno enako navedene, zato ti predlagam, da si prebereš čim več, da boš lahko izluščil bistvo. Lahko greš poglet tudi na kakšen fitnes forum. Tam tudi dosti vedo :)
#360060
pozdrav,

glede patelarnega tendinitisa, če ga je kdo imel izmed vas in potem zdravil z PRP terapijo.... zanima me, kako dolgo se je vleklo vnetje, kaj ste naredili, da bi vnetje zvodenelo, ali je bilo kaj izboljšanja samo s krepitvijo kvadricepsa in fizioterapijo...
namreč, prejšnje leto(junija in septembra) sem imela dve operaciji na MTP I sklepu (palčni sklep, odrivni). po zadnji operaciji ležanje oz. nemiganje dva meseca, ker sem imela stopalo v medicinskem čevlju, in atrofija mišic. Ko sem se vrnila k normalnim in športnim aktivnostim pa patelarni tendinitis in plika. Bila pri dr. Husseini-ju, ki je predlagal fizioterapijo z Tecar in krepitev kvadricepsa. Zdaj je od tega že več kot pol leta, imam pa še vedno občasno bolečine. V hrib se sploh ne upam iti, sem pa iz Gorenjske... Delam vaje za kvadriceps, trikrat na teden sem na fitnesu in delam leg extension in vse druge vaje za noge, da ne pride do neravnovesja, kolesarim na sobnem kolesu... Ko že mislim, da lahko povečam obremenitev ali podaljšam kolesarjenje, se mi pa spet pojavi vnetje... Za znoret in začaran krog. Vsaj plika ni več zatečena. Kvadricepsi so se okrepili, še vedno niso taki kot pred operacijama, saj vnetje je vsakič manj izrazito, pa vendar.... Me spomni, da ne smem nikoli pozabiti na kolena...Hribolazenje pa to sezono očitno spet odpade.
Rada bi izvedela iz vaših izkušenj, kako dolgo je trajalo, da se je vnetje umirilo in izginilo, kaj vse ste počeli, da je zvodenelo... itd.
Če ste bili na istem in ste zmagali v boju z vnetjem, da vem, da je na koncu upanje, da bo bolje....
Na lavf pa niti ne pomislim, čeprav je ortoped po operacijah predlagal tek...
Hvala za deljenje vaših izkušenj glede patelarnega tendinitisa, in lep pozdravček :clap:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA