vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Tak je torej.

Po razdalji ca 700 metrov je s pljuči in nogami ok, srce pa kakor kdaj. Ne gre za to, da bi mi utrip podivjal, ni nobene slabosti. Samo včasih je utrip ok in ne gre do zgornje meje, spet drugič pa po 700 metrih že tolče na 192.
Da ne bo začudenja - nisem natreniran tekač, laufam bolj za vikend po nekaj km, nikoli v enem kosu. Torej 700m - 1km, nekaj pešačenja, nato zopet tek.

Zanima me - se da natrenirati srce za večjo vzdržljivost? Takrat, ko se utrip približa ali pa je že na zgornji meji, so ponavadi pljuča še ok, pa tudi noge in sem v dilemi, ali teči dalje ali pa se ustaviti. Sicer se ves čas kontroliram na uri, pa vseeno...pa še, ko imam muzko v ušesih, se mimogrede spozabiš in ne pogledaš pravočasno na uro, utrip je pa lahko že nekje v Himalaji.

So, what can I do?

p.s.: Pri kolesarjenju, kjer so seveda večje razdalje, z utripom nimam težav. Kak klanec se seveda dvigne, sicer pa je ok.
O tem, da so merilci utripa lahko včasih nezanesljivi, smo že pisali. Preveri če imaš dovolj zategnjen pas in če je na pravem mestu. Ni namreč verjetno, da bi ti le občasno pri enakem tempu srce podivjalo. Srčni utrip pa se uspešno znižuje z daljšimi manj intenzivnimi teki. Daljši pomeni vsaj več kot dve uri v enem kosu (mogoče s kakim zelo kratkim postankom) manj intenzivno pa pomeni večinoma v območju od 65 - 75 %, drugače pa od 50 - 80 %.
bike007 napisal/-a:Tak je torej.

Po razdalji ca 700 metrov je s pljuči in nogami ok, srce pa kakor kdaj. Ne gre za to, da bi mi utrip podivjal, ni nobene slabosti. Samo včasih je utrip ok in ne gre do zgornje meje, spet drugič pa po 700 metrih že tolče na 192.
Da ne bo začudenja - nisem natreniran tekač, laufam bolj za vikend po nekaj km, nikoli v enem kosu. Torej 700m - 1km, nekaj pešačenja, nato zopet tek.

Zanima me - se da natrenirati srce za večjo vzdržljivost? Takrat, ko se utrip približa ali pa je že na zgornji meji, so ponavadi pljuča še ok, pa tudi noge in sem v dilemi, ali teči dalje ali pa se ustaviti. Sicer se ves čas kontroliram na uri, pa vseeno...pa še, ko imam muzko v ušesih, se mimogrede spozabiš in ne pogledaš pravočasno na uro, utrip je pa lahko že nekje v Himalaji.

So, what can I do?

p.s.: Pri kolesarjenju, kjer so seveda večje razdalje, z utripom nimam težav. Kak klanec se seveda dvigne, sicer pa je ok.

Vrjemi, da je srce zadnja omejitev, vse drugo ne more več kot srce. :wink:

Teč brez pulzmetra in se nekaj obremenjevati!

Ta elektronka samo štalo dela med rekreativci, nemesto da bi v športu uživali.
Sej to je fora rekreacije, ali pač? :roll:
Poskusi prvo en kilometer hodit in potem teči, da se telo ogreje in pasm, ki ti pulz meri, malo ovlaži, če ga nisi že ko si šel tečt.
Sam imam pogosto podobno težavo ko grem tečt brez ogrevanja, mi utrip prvi kilometer kar poskoči(do 180), čeprav je tempo počasen-ogrevalni. Po enem kilometru pa mi pokaže normalno vrednost(130-140). Sam tečem po občutku, šele po enem kilometru začnem verjeti pulzu. V teku treba uživat, preveč zanašanja na tehnologijo ni dobro :D
Včasih navlažim, sicer pa se sam po nekaj minutah, ker hitro zašvicam. ;)
Res si pa ne želim, da dol padm zarad prenaprezanja...sm se že nekajkrat ujel (tud na kolesu), da imam previsok impulz, pa sploh nism takoj porajtu, k sm biu tok "not".
...preveč kompliciraš. Takrat ko ne moremo več, nas začne "telo" samo ustavljati brez, da bi vedeli kolikšen je utrip. Rajši razmisli o tem kako tečeš, oziroma zakaj tečeš tako hitro, da ti se utrip dvigne v višave že po manj kot enem km :mrgreen: .

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA