vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

G-man
Pozdravljeni,

sicer to vprašanje verjetno ni primerno za navdušence za tek, me pa vseeno zanima. Tečem eno leto, cca 3x tedensko po 6 do 9 km, lahko rečem da se je nabralo slab tisočak, kar se mi ne zdi tako malo, glede na lenarjenje, k isem ga počel prej. Začel sem zaradi želje po izgubi teže, kar mi je v precejšnem delu uspelo, še vedno pa tehtam skoraj 130 kg pri 194 cm. Vsi me opozarjajo, da bom uničil kolena, gležnje kolke.... Doslej sem imel enkrat vnet sklep v gležnju, občasno me boli po teku naslednje jutro leva peta in desni nart a nič drastičnega. Za kolena sploh ne vem. Zaenkrat. Tečem na Wave riderju, ki se počasi poslavlja, trudim se teči po pesku (občasno še malo asfalta), prav tako se trudim ne nabijati na pete (čisto po prstih pa tudi ne morem, ker sem poskušal in fasal vnetje gležnja pred cca 9 meseci), torej lahko rečem, da sem vsaj nekoliko osveščen pri početju. Ker sem res težkokategornik, me zanima, če lahko s tem početjem nadaljujem brez da se uničim, ker potem nima smisla, saj mi je prioriteta zdravje. Tudi pulza pri 35letih ne spuščam preko 160/min. Mi je pa tek užitek, zadnjič sem poskusil nekaj biciklirat, pa mi sploh ne diši..... Alternativa bi bila morda kvečjemu nordijska hoja, a za isti učinek (porabo kcal) rabim vsaj 2x več časa.

Predvsem bi bil vesel nasvetov starejših večletnih tekačev, ki nimajo ravno 60 kg......
G-man napisal/-a:Predvsem bi bil vesel nasvetov starejših večletnih tekačev, ki nimajo ravno 60 kg......

Sicer ne po spolu, ne po kilaži, še najmanj pa po starosti ne sodim v to kategorijo - in zato se zanalašč oglašam. :lol:
Vsak šport je lahko škodljiv, če pretiravaš. Kaj je pretiravanje, pa je odvisno od posameznika. Upam, da si tisto vnetje do konca pozdravil, da se ne bi spremenilo v kaj kroničnega. In če si, potem jaz osebno ne vidim posebnih težav, če nadaljuješ tako, kot to počneš že zdaj (se pravi, da ne začneš preveč povečevati kilometrine ali tempa).

P. S. Aja, samo še nekaj mi ni jasno:
Tudi pulza pri 35letih ne spuščam preko 160/min.

Razumela bi, če bi rekel, da zaradi kilaže in posledično možne preobremenjenosti srca. Ampak: od kdaj tekači, stari 35 let, spadajo med starejše? Jaz imam dve leti manj, pa gre pulz večkrat čez 180.
Poškodbo sem seveda saniral in hvala za bodrilne besede. V mislih sem imel predvsem razne obrabe sklepov, ki z leti pripeljejo do kroničnih bolečin. Če sem starejši tekač? Kaj jaz vem. V primerjavi z 20 letnikom sem, v primerjavi s 60 letnikom nisem. Nekje sem bral, da je max. pulz 220 - leta, torej je moj max. 185. Če se grem nek fat burn, je potem 80% (al je celo 60% saj ne vem) te vrednosti idealka za fat burn, jaz pa sem s pulzom med 150 in 160 stalno čez. Jaz sem se nekako odločil, da preko 160 ne grem, ne vem zakaj a zdi se mi zdravo. Lahko, da se motim. A pri 150 npr še nekako komot čvekam pri teku in sem pri sebi, medtem ko nad 160 postane življenje težko.

Imam kolege mojih let, ki ne spravijo pumpe pri teku navkreber čez 150, a to je pomojem izjema.
:D

mene bi pri vseh podatkih, ki si jih nanizal najbolj skrbelo glede telesne teže. Pri takšni teži boš sčasoma res uničil vse sklepe, ampak ne zaradi teka, tudi pri hoji jih boš. Najprej naredi nekaj s težo, potem pa telo dodatno obremenjuj. Praviš da ti kolo ne diši. Pa vendar je za kurjenje maščob najprimernejši, z najmanj posledicami.
semjul napisal/-a::D

mene bi pri vseh podatkih, ki si jih nanizal najbolj skrbelo glede telesne teže. Pri takšni teži boš sčasoma res uničil vse sklepe, ampak ne zaradi teka, tudi pri hoji jih boš. Najprej naredi nekaj s težo, potem pa telo dodatno obremenjuj. Praviš da ti kolo ne diši. Pa vendar je za kurjenje maščob najprimernejši, z najmanj posledicami.

Naredil sem že precej(-20) in delam še naprej. A ne gre 40 kg v enem letu, tud nabiral sem jih dlje. Samo s stradanjem je težko, je fino še migat zraven. Ugotavljam pa, da vsi športi vzamejo bistveno več časa kot tek, zato je to tudi eden najpoglavitnejših razlogov.
no jaz jih imam pri 182cm cca 90 kg pa mirno tečem 3x do 4x na teden tudi po 20km pa nimamkakšnih težav, če me žekaj začne boleti pa pač spustim kakšen trening, pri tvoji teži je pa po mojem prava stvar kolo , jaz sem na sobnem kolesu in pri zmanjšanem vnosu hrane izgubil cca 18kg potem sem pa začel dokaj redno laufat.
spela* napisal/-a: P. S. Aja, samo še nekaj mi ni jasno:
Tudi pulza pri 35letih ne spuščam preko 160/min.

Razumela bi, če bi rekel, da zaradi kilaže in posledično možne preobremenjenosti srca. Ampak: od kdaj tekači, stari 35 let, spadajo med starejše? Jaz imam dve leti manj, pa gre pulz večkrat čez 180.

Sem ravno včeraj v Tek Plus prebrala, da ženske pri 35 letih že spadajo v kategorijo veteranke :shock: .
drejko napisal/-a:no jaz jih imam pri 182cm cca 90 kg pa mirno tečem 3x do 4x na teden tudi po 20km pa nimamkakšnih težav, če me žekaj začne boleti pa pač spustim kakšen trening, pri tvoji teži je pa po mojem prava stvar kolo , jaz sem na sobnem kolesu in pri zmanjšanem vnosu hrane izgubil cca 18kg potem sem pa začel dokaj redno laufat.

Mene je sobno kolo čist razočaralo. 2 meseca 3x tedensko po eno uro, niti kile.
Uporabniški avatar
 teoo
G-man, največji problem so začetki, ko telo niti približno ni prilagojeno. Glede na to, da tečeš že eno leto brez večjih problemov, po moje ni panike. Se pa splača vključit še kake počepe in nasploh vaje za moč nožnih mišic.
teoo napisal/-a:G-man, največji problem so začetki, ko telo niti približno ni prilagojeno. Glede na to, da tečeš že eno leto brez večjih problemov, po moje ni panike. Se pa splača vključit še kake počepe in nasploh vaje za moč nožnih mišic.

Hvala. Takih odgovorov sem vesel. :)
Uporabniški avatar
 Biz
Je že tako, da tek ni za vsakogar,
...
...
...
...
samo za 97-98% ljudi.

(citat je sposojen - s twitterja, avtorja pa sem pozabil)
Vreme napisal/-a:So ti že odgovorili vsi predhodniki, mene pa samo zanimo, kdo so tisti VSI, ki te opozarjajo,da si boš uničil sklepe???

Hja, profesorji športa res ne. Najbolj me je "prestrašil" en stric ki res veliko hodi in je že cca 60 let star in se večkrat srečava. Drugi so pa taki in drugačni kolegi, ki so pač mnenja, da sem pretežek za tek. Res pa noben od njih ni ravno nek divji športnik. Jaz sem se nekako našel, tistih svojh 60 min miru, ko sem sam s sabo, shujšal sem že precej, a še ka al pa nič mi je vseeno (fino bi sicer bilo da bi), tako da bom tekel, dokler bosta čas in zdravje dopuščala.Vmes bom seveda pazil na dobre copate, če se bo dalo bom tekel po pesku, in poskušal čimmanj pristajati na petah. Se mi zdi, da bom s tem naredil veliko. Se motim?
LP

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA