vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

vaanjcika
Čaw....sem dokaj ''frišna'' tekačica....tečem cca 4 mesece....
S tekom sem začela dokaj agresivno, saj sem v roku meseca, meseca in pol pretekla že 12km....tako sem si poškodovala kolk, in sem potem zmanjšala razdaljo, pa se mi je kolk nekako pozdravil....v ponedeljek sem pa šla teč, pa je vse potekalo normalno.....brez bolečin.....v torek zjutraj me je pa začelo boleti stopalo.....in to samo zunanji lok stopala.....in to tako močno, da nisem mogla normalno hodit.....bolečina je še vedno tu, včeraj čez dan se je malo zmanjšala, zvečer pojačala, danes je spet malo bolje....otekline pa nimam.....ima kdo kakšne izkušnje s tako zadevo?
Moram pa povedat da se pred tekom VEDNO ogrejem, in po teku vedno raztegnem, tako da v tem ne more biti problem.....
Že vnaprej hvala za deljenje vašega mnenja z mano, kakšnega nasveta,..... :)
 Krž
Lahko bi šlo za preozek tekaški copat. Morda bi pomagalo, če si malo odtegneš vezalke.

lp
 vaanjcika
Imam zelooooo ozko nogo, in sem komaj najdla dost ozek copat, tako da m islim da v tem ni problem.....imam pa adidasove tekaške copate (Supernova Glide 3), primerne za tek po trdih površinah, ker najpogosteje tečem po asfaltu.....tu pa tam tečem okoli jezera, kjer je pač travnata površina, en konec poti tudi makadam, nazadnje sem pa tekla na štadionu, kjer je tartan, in ni tako hudo trda površina.....drugače pa tečem po ravnih površinah....
Nekako se mi zdi da vse skupaj izvira iz poškodbe kolka....ne vem če je to možno, ker se mi je takrat bolečina v kolku nadaljevala po meči proti kolenu....sedaj je kolk ok, meča me pa še kar malo boli.....
Uporabniški avatar
 pajo
vaanjcika napisal/-a:Imam zelooooo ozko nogo, in sem komaj najdla dost ozek copat, tako da m islim da v tem ni problem.....imam pa adidasove tekaške copate (Supernova Glide 3), primerne za tek po trdih površinah, ker najpogosteje tečem po asfaltu.....tu pa tam tečem okoli jezera, kjer je pač travnata površina, en konec poti tudi makadam, nazadnje sem pa tekla na štadionu, kjer je tartan, in ni tako hudo trda površina.....drugače pa tečem po ravnih površinah....
Nekako se mi zdi da vse skupaj izvira iz poškodbe kolka....ne vem če je to možno, ker se mi je takrat bolečina v kolku nadaljevala po meči proti kolenu....sedaj je kolk ok, meča me pa še kar malo boli.....

Za asfalt večina ve, da ni primerna površina za tek. Mogoče samo ne pa redno. Supreg ne poznam zato jih ne bom komentiral. So vsaj pol cifre večje ali so ravno knap? Delaj vaje na splošno za noge: meča, tetiva.... Tudi vaje za hrbet niso napačne. Mogoče vsaj za mene si za začetek začela prehitro z kilometrino. Preveč za začetek. Počasi kam se ti tako mudi. :D . Pozdravi se do konca. Če boš pa še kdaj poslušala svoje telo kaj ti govori ti bo pa tek še bolj pri srcu. Uživaj.
 Rok531
jaz sem imel spomladi enake težave (pravtako nisem mogel hoditi). Po parih dneh počitka bolečine nisem čutil več, ko pa sem šel na tek pa se je po 2-3 km spet pojavila in sem peš komaj prišel do doma.
Krivi so bili tekaški copati, saj sem z njimi naredil že krepko čez 1500km. Ko sem kupil nove so težave izginile in se do zdaj niso več pojavile.
Priporočam ti, da preveriš če si kupila ustrezne tekaške copate za tvojo nogo (preveri tudi ali si pronator, supinator ali nekaj vmes, najbolje, da se o tem posvetuješ v kakšni strokovni trgovini.)
 Vinci
Ja, to se pri meni tudi pojavlja pri večjih in daljših obremenitvah. Pri meni samo na desnem stopalu. Pač neko vnetje tam nekje v stopalnem loku. Plantarni fasciitis se temu reče. Pri meni pomaga masaža stopala. Pod mizo imam skoz steklenico in ko delam vozim s stopalom steklenico gor in dol. Na ta način masiram in raztegujem plantarno fascijo in bolečina izgine že po dnevu ali dveh. Tudi pojavlja se redkeje in v blažji obliki, če si tako masiram stopalo recimo pol ure na dan. So se druge oblike masaže in raztegovanja plantarne fascije, ampak ta je meni najbolj komot in mi ne vzame prav nič časa.
 sitrader
Meni se je tudi to enkrat zgodilo, samo na levi nogi. Po enem treningu ko sem bistveno povečal obremenitev. Na srečo je dva dni počitka naredilo svoje in vse je bilo ok. Aja pa kremce so najbrž tudi pripomogle.

Zdaj če le morem probam kakšno vajo kdaj naredit proti temu... just in case in če se le spomnem ;)
 vaanjcika
pajo napisal/-a:Za asfalt večina ve, da ni primerna površina za tek. Mogoče samo ne pa redno. Supreg ne poznam zato jih ne bom komentiral. So vsaj pol cifre večje ali so ravno knap? Delaj vaje na splošno za noge: meča, tetiva.... Tudi vaje za hrbet niso napačne. Mogoče vsaj za mene si za začetek začela prehitro z kilometrino. Preveč za začetek. Počasi kam se ti tako mudi. :D . Pozdravi se do konca. Če boš pa še kdaj poslušala svoje telo kaj ti govori ti bo pa tek še bolj pri srcu. Uživaj.

Ja, vem da asfalt ni primeren.....bom poskusila na bolj nogam prijazni podlagi....tudi to vem da sem začela prehitro....sem sedaj umirila tempo....
Superge so malo prevelike, tako so mi svetovali v trgovini, in sem jih upoštevala.....
Po 1 tednu počitka me ne boli več....malo še sicer ''čutim'' stopalo, ampak se izboljšuje, tako da sedaj prakticiram orbitrek, pri katerem ni hude obremenitve na sklepe, čez čas bom pa spet začela in tako kot si rekel....počasi....
Bom pa poskusila tudi z vajami....hvala za nasvet!
Lep dan ti želim! :)
Nazadnje spremenil vaanjcika, dne 02 Avg 2011, 09:51, skupaj popravljeno 2 krat.
 vaanjcika
Vinci napisal/-a:Ja, to se pri meni tudi pojavlja pri večjih in daljših obremenitvah. Pri meni samo na desnem stopalu. Pač neko vnetje tam nekje v stopalnem loku. Plantarni fasciitis se temu reče. Pri meni pomaga masaža stopala. Pod mizo imam skoz steklenico in ko delam vozim s stopalom steklenico gor in dol. Na ta način masiram in raztegujem plantarno fascijo in bolečina izgine že po dnevu ali dveh. Tudi pojavlja se redkeje in v blažji obliki, če si tako masiram stopalo recimo pol ure na dan. So se druge oblike masaže in raztegovanja plantarne fascije, ampak ta je meni najbolj komot in mi ne vzame prav nič časa.

Ja sem brala o tem plantarnem fascilitisu, ampak mislim da se tu gre za notranji lok.....mene pa boli zunanji.....o bolečinah na zunanjem loku stopala pa nisem nič konkretnega našla, edino da je nek živec ki gre od kolka pa do gležnja, in mislim da je tu problem, da stopalo boli ravno zaradi kolka s katerim sem imela težave že kar nekaj časa nazaj.....
Drugače pa havla za nasvet, bom poskusila tudi z masažo :)
 vaanjcika
Rok531 napisal/-a:jaz sem imel spomladi enake težave (pravtako nisem mogel hoditi). Po parih dneh počitka bolečine nisem čutil več, ko pa sem šel na tek pa se je po 2-3 km spet pojavila in sem peš komaj prišel do doma.
Krivi so bili tekaški copati, saj sem z njimi naredil že krepko čez 1500km. Ko sem kupil nove so težave izginile in se do zdaj niso več pojavile.
Priporočam ti, da preveriš če si kupila ustrezne tekaške copate za tvojo nogo (preveri tudi ali si pronator, supinator ali nekaj vmes, najbolje, da se o tem posvetuješ v kakšni strokovni trgovini.)

Ja, imam prave copate, sem preverila to vse preden sem jih kupila.....sem namreč supinator, in ti copati so namenjeni supinatorjem, in nevtralnim tekačem......tako da mislim da v copatah ni problem.....
Hvala vseeno za nasvet! :)
Uporabniški avatar
 Biz
Asfalt pa tudi ni tak bav bav za sklepe. Če bi bilo to res, potem bi imeli maratonci in ultramaratonci že vsi umetne sklepe. Po mojem mnenju gre bolj za navajenost telesa na neko površino in tehniko teka. Recimo Mravlje lahko teče 6 dni zapored, vmes faše vnetje pokostnice (prvi dan) in "preživi", jaz osebno bi lahko pretekel 40 km in preživel b.p.(recimo), nekdo drug pa bo že po 8 km asfalta čisto preč in ga bodo bolela kolena ali gležnji ali kaj drugega. Očitno ni vse samo v podlagi.

Drugače pa kot odgovor na ta post. Sama ugotavljaš, da si začela agresivno. Pa se malo umiri in vzami stvari bolj postopoma, raje manj kot več. Mislim, da je to boljši recept za dolgoletno tekanje v zadovoljstvo in tvoje zdravje. Počasi se daleč pride. :)
 Vinci
vaanjcika napisal/-a:
Vinci napisal/-a:Ja, to se pri meni tudi pojavlja pri večjih in daljših obremenitvah. Pri meni samo na desnem stopalu. Pač neko vnetje tam nekje v stopalnem loku. Plantarni fasciitis se temu reče. Pri meni pomaga masaža stopala. Pod mizo imam skoz steklenico in ko delam vozim s stopalom steklenico gor in dol. Na ta način masiram in raztegujem plantarno fascijo in bolečina izgine že po dnevu ali dveh. Tudi pojavlja se redkeje in v blažji obliki, če si tako masiram stopalo recimo pol ure na dan. So se druge oblike masaže in raztegovanja plantarne fascije, ampak ta je meni najbolj komot in mi ne vzame prav nič časa.

Ja sem brala o tem plantarnem fascilitisu, ampak mislim da se tu gre za notranji lok.....mene pa boli zunanji.....o bolečinah na zunanjem loku stopala pa nisem nič konkretnega našla, edino da je nek živec ki gre od kolka pa do gležnja, in mislim da je tu problem, da stopalo boli ravno zaradi kolka s katerim sem imela težave že kar nekaj časa nazaj.....

Fascia gre od pete do vseh petih prstov. Načeloma te lahko boli kjer koli zaradi tega. Delaj masaže (s steklenico) recimo 4-krat po pol ure vsak dan in sem 99%, da bo pomagalo. Če ne bo, mi lahko pošlješ ful jezno zasebno sporočilo. :)

EDIT: Ne boli te zato, ker tečeš po trdi podlagi, ampak ker se nekaj (po moje fasciia) razteguje bolj kot običajno. Če tečeš po mehki podlagi, pride v bistvu do tovrstne poškodbe hitreje, ker se podplat bolj upogiba in vezi raztegujejo.
 vaanjcika
Vinci napisal/-a:
vaanjcika napisal/-a:

Fascia gre od pete do vseh petih prstov. Načeloma te lahko boli kjer koli zaradi tega. Delaj masaže (s steklenico) recimo 4-krat po pol ure vsak dan in sem 99%, da bo pomagalo. Če ne bo, mi lahko pošlješ ful jezno zasebno sporočilo. :)

EDIT: Ne boli te zato, ker tečeš po trdi podlagi, ampak ker se nekaj (po moje fasciia) razteguje bolj kot običajno. Če tečeš po mehki podlagi, pride v bistvu do tovrstne poškodbe hitreje, ker se podplat bolj upogiba in vezi raztegujejo.

Ahaaaa torej je bolečina lahko kjerkoli....ker na netu vztrajno pišejo o notranjem loku, ter o bolečini od sredine pete proti prstom....hvala za info :)
LoooL :)
Zmenjeno, če ne bo pomagal se pripravi na jezno sporočilo :D :D :D
Drugače bi pa blo tole res bolj logično...da zaradi teka po mehki podlagi lahko pride hitreje do poškodbe, ker sem ponavadi vedno tekla po asfaltu, dan preden se mi je pa pojavila poškodba, sem pa tekla po stadionu, torej po tartanu, ki je dosti mehek.....hmmmm so there's something to think about.... ;)
 vaanjcika
Biz napisal/-a:Asfalt pa tudi ni tak bav bav za sklepe. Če bi bilo to res, potem bi imeli maratonci in ultramaratonci že vsi umetne sklepe. Po mojem mnenju gre bolj za navajenost telesa na neko površino in tehniko teka. Recimo Mravlje lahko teče 6 dni zapored, vmes faše vnetje pokostnice (prvi dan) in "preživi", jaz osebno bi lahko pretekel 40 km in preživel b.p.(recimo), nekdo drug pa bo že po 8 km asfalta čisto preč in ga bodo bolela kolena ali gležnji ali kaj drugega. Očitno ni vse samo v podlagi.

Drugače pa kot odgovor na ta post. Sama ugotavljaš, da si začela agresivno. Pa se malo umiri in vzami stvari bolj postopoma, raje manj kot več. Mislim, da je to boljši recept za dolgoletno tekanje v zadovoljstvo in tvoje zdravje. Počasi se daleč pride. :)

Po moje tale tek po asfaltu tud ne bi smel bit tak kot si rekel bav bav.....pa tud copate mam take k so namenjene teku po asfaltu, tak da......
Ja, to je res....agresiven začetek.....jah, bla sem čist navdušena, glede na to da npr v osnovni, srednji šoli nisem bla zmožna preteč 600 m....ponavadi sem po pol kroga na stadionu ''umrla'' lol sedaj sem se pa odločla da bom začela teč, navdušla me je prijatlca....in že prvi tek z njo sem zdržala naenkrat ene 2, 3 km.....in od tega navdušenja sem stopnjevala čist prehitro....na, zdej pa mam.....ampak tek sem pa reeeeeees vzljubla, in si ne znam več predstavljat življenja brez, zato pa zdej res ''cvikam'' zarad tele poškodbe, ker ne bi rada da bi mogla nehat zarad nje.....
Tak da zdej mal pavze s tekom, bom ''gonla'' orbitrek, da se mal ''poceli'' pol pa lepo počasi nazaj tek :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA