vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Pozdravljeni,

imam en zanimiv problem. Že celo življenje se redno rekreiram, ukvarjam s športom in sem tako ali drugače fizično aktiven. Star sem nekaj čez 30 in bi rad sprobal kaj novega. Do sedaj sem se namreč večinoma ukvarjal s kolektivnimi športi, sedaj pa mi je kar naenkrat zapasalo delat nekaj, kjer si sam s sabo, sam svoj gospodar, trener, neodvisen od ostalih itd. In sem se odločil za tek - najbolj logična izbira, v bistvu najbolj naravna in primordialna oblika rekreacije in športa.

Opremo imam: tekaške copate (nad 100eur cena, po priporočilu osebja v hervisu naj bi bile primerne za moja stopala), zimska tekaška oblačila, celo tekaške štumfe sem nabavil :)

No, pojavil se mi je sledeči problem:

10, 12km pretečem brez se utrudit (imam pač dobro zalogo kondicije od prej), samo sem opazil, da so začela kolena v tem mrazu popuščati...kot sem izbrskal na netu, se mi pojavljajo klasične zadeve za tekače - tekaško koleno, pol nek liotifibialni sindrom (verjetno nisem pravilno napisal :)... pač rahle bolečine (vnetja?) na območju kolenskega sklepa - čez pogačico in na zunanjih straneh sklepa.

In zdaj ne vem več kaj narediti. Telo bi lahko laufalo tudi kšn kilometer več, samo kolena ne dovolijo. Zdej sem na pavzi, delam vaje, ki sem jih našel na netu, za moč in raztegljivost, kšn obkladek dam na obolela mesta in to je to.

Kakšen predlog? A se mi je to pojavilo zaradi mraza, zaradi pretreniranosti? 1x tedensko sem tekel ok. 10km, vmes pa 2-3x po cca. 5 km.

A naj enostavno počakam, da ta mraz mine?

Kako naj sploh zastavim svoje treninge glede na moje sposobnosti (ne ravno slaba kondicija za tekača začetnika) in ovire (težave s koleni)? Kr treningi, ki so dostopni na internetu so narejeni ali za totalne začetnike (3min hoje, 1 min teka in podobno) ali pa za že utečene tekače.

Hvala za morebitne odgovore,

U.
Živjo,
Čisto na hitro iz izkušenj in iz tega kar sem v zadnjih letih poštudiral 8) .
1. Verjetno si malce preveč ambiciozno zastavil zato te telo opozarja, da malce oladi. Kondicijo imaš (tudi jaz sem jo imel nekoč od becikla), vendar tek je povsem druga reč. Precej bolj zahtevno, čeprav je bolj naravna aktivnost kot kolo.
2. Superge imaš kakršne imaš in po mojih izkušnjah je edini pravi način za ugotovit kakšne superge rabiš počasni posnetek teka od zadaj in pa občutek, ki ga imaš v supergah. Iz prvega ugotoviš kako stabilne superge rabiš (če si pronator bolj stabilne, sicer manj), iz drugega pa izbereš model, ki se ti "vsede" na nogo najbolje.
3. Verjetno tehnike teka ne obvladaš zato sklepi in ostalo trpi več kot bi bilo potrebno. Tečemo namreč ponavadi preveč po petah. Rešitev? Jaz sem šel na tekaški tečaj/delavnico enega izmed ponudnikov (najdeš na natu brez problema) in za zelo ugoden denar ugotovil, da je treba malce delat tudi na tehniki.....
4. Mraz sicer naj nebi bil problem, vendar ob primernem ogrevanju meni osebno sploh ni problem. V bistvu je lušno tečt med snežinkami. Je pa res, da se ogrevam ko star desc. Že v bloku s hojo po stopnicah gor in dol,.....Pa ogrevalna krema in podobno. No malo tudi zaradi nedavnih dveh butastih poškodbah....
Upam, da sem ti kaj v pomoč.
lp,
Miha
Jeseni leta 2002 sem kupil orbitrek in ga celo zimo gonil. Nabil sem kondicijo. Spomladi pa se odločil, da začnem tečt. Prvi dan z lahkoto 5 km, drugi dan 6 km, potem pa dva tedna prisilnega počitka. Kolena niso zdržala. Na orbitreku je bilo drugače, sklepi niso trpeli. Nato pa sem nadaljeval počasi in vztrajno, brez pretiravanja, še nekaj let sem preko bolečine spoznaval razne mišice na nogah. :roll:
Takrat je glava hotela več, kot so noge zmogle, sedaj pa je včasih obratno... :lol:

Počasi in po pameti, pa nikar se ne primerjaj s starimi mački, ultratekači. Ti zmorejo več, kot si lahko sploh predstavljaš. Za to so dooolgo in trdo garali... :wink:
Pa vso srečo in lahke noge!
:juhuhu:
Tipična težava pri prehitrem povečanju pretečene razdalje. Če do zdaj nisi tekel, moraš svoje mišice, kosti in sklepe na tek privajati postopoma, ne pa kar naenkrat preteči 15 km.
Teci krajše razdalje vsaj nekaj tednov oziroma mesecev. Potem postopoma povečuj razdaljo. Postopoma pomeni, da če zdaj lahko brez bolečin pretečeš 10 km, boš čez tri mesece morda pretekel 13 ali 15 km, ne pa npr. 30.
Ok, kako pa naj si potem okvirno razporedim tereninge, če bi recimo hotel teči 3-4x na teden in bi zaenkrat tekel samo navadno, brez kšnih intervalnih tekov, fartlekov itd.?

Kakšne razdalje naj si dam na začetku?
Najboljše bo tečt vsaki drugi ali tretji dan, tako da se bo lahko telo vmes regeneriralo (za to je dobrodošel dodatek magnezij - Donat ali kapsule). Dolžina pa naj bo odvisna od dnevnega razpoloženja in morebitnih bolečin. Tudi par kilometrov (3-5) dolg tek je trening! Ko začne fejst bolet, je boljše odnehat.
Enkrat tedensko bi naj bil dolg počasen tek, vmes pa teki dolžine po želji (obvezno krajši). Intervalov in fartlekov se je na začetku boljše izogibat. Pa kak tek v rahel klanec je dobrodošel, navzdol pa previdno.
Iz vseh mnenj, ki bodo še sledila, pa potegni nekakšno srednjo pot, kajti vsakemu posebej paše nekaj drugega.
:D
ma ja, sej tako sem tudi sam razmišljal zastaviti: 2 - 3 kratke treninge (pač, odvisno od počutja) in enega daljšega. tako sem razumel, da je najboljše za začetek, glede na informacije, ki sem jih zbral z interneta.

malo me je vseeno presenetilo, kako so se noge odzvale, ker s pljuči in glavo res nisem imel težav, pa tudi pazil sem, da nisem neki forsiral pretirano :) konec koncev sem takoj reagiral, čim so se pojavile bolečine :(

bo treba očitno res še bolj počasi in bolj postopno.

Kakšne cilje je realno si postaviti za prvo leto, če bi rad šel na kakšno dirko? Nameraval sem iti v Radence maja in seveda na LM, samo nisem še si prišel na čisto, kakšne razdalje naj grem tečt? 10km maja in mali maraton LM - je to dovolj zdravo za začetek?

Hvala vsem za vse odgovore,

U.
Koliko časa že traja ta tvoja sezona teka? Pomoje ni nič nenavadno, če te prve tedne boli cel kup stvari. Jaz imam skoraj vsako leto tekaško palzo po kak mesec, dva, tri.. pa me potem prva dva tedna vračanja vse boli. Glede na to, da si še mlad, mal stisni zobe in bo minilo.

Če vprašaš forumljane, ti bojo povedali, da tečejo večinoma vsi tam nekje od 45min do 1h, kar je ravno prav za lep trening. Prvih 10min greš res počasi, potem malo dvigneš tempo, zadnjih 5 minut pa spet počasi.
V glavnem, teči počasi in se koncentriraj na držo, pa se fajn raztegni na koncu in bo.

Malo močnejše priprave za radence pa začneš s prvim aprilom, v mescu in pol lahko tudi za dober čas na 21 natreniraš.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA