vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 boatjan
#276619
Pozdravljeni!

Sem rekreativni tekač, sem srednjih let in nedavno so mi ugotovili, da imam težave s krvnim pritiskom. Sem dobil zdravila in zdaj imam zjutraj preden vzamem tableto pritiski približno 125/70, puls pa 42. Ker imava z ženo tri otroke težko najdem čas za tek, zato bi šel tečt zgodaj zjutraj, pa me zanima ali je bolje najprej tečt in potem vzeti tableto ter pojesti zajtrk ali pa prej vzeti tableto, nekaj malega pojesti in iti tečt. Tableto pa je potrebno vzeti pred zajtrkom.

Ko tečem popoldne, pretečem približno 10 km za tempo 5:20 ali delam kilometrske distance za 4:20. Pri distancah imam pulz okoli 145.

Ali pozna kdo kakšne vaje za uravnavanje pritiska. sem prebral nekje, da ugodno vpliva stiskanje gumjastega obročka z roko.

Lep pozdrav!
#276628
Za zniževanje visokega pritiska je reci/piši približno 50 različnih tablet. Nekatere so podobne po načinu delovanja, nekatere pa se precej razlikujejo (torej po načinu kako dosežejo znižanje tlaka). Nekatera vplivajo bolj na ožilje, nekatera na srce, nekatera na volumen krvi, itd itd... pa še miljon variant različnega sproščanja kjer je pri nekaterih važno kaj delaš potem, pri drugih spet ne...

Ker te težave ne bomo rešili tu na forumu, svetujem vsakemu rekreativcu ki se zdravi za kronično boleznijo (še posebej če je srca in ožilja), da se posvetuje z zdravnikom kakšna vadba je ok (po potrebi naredi test).

Da ne bo kakšne panike... Lahko da ni nič posebnega, pa vseeno ne bo škodilo.


Kar zadeva tiste žoge. Sicer ne poznam zadeve, ampak meni to deluje kot neka stres kontrola terapija. Stiskanje žoge namreč zmanjšuje stres. Če je to vzrok visokega pritiska, potem najbrž zna kaj pomagati. Če pa je visok pritisk kot bolezen že kronična (ko žile enkrat zgubijo elastičnost, se to ne popravi nikoli več - vsaj trenutno, ne vem kakšne terapije bodo čez 20 let) pa je tudi praviloma terapija kronična. V vsakem primeru posvetujete s strokovnjakom. Laiki po moje ne morejo dati pravega nasveta. Žal.


Vem da bolj malo pomaga.

LP
#276630
Preden sem dobil zdravila sem imel včasih pri zdravniku pritisk malo preko meje 140/90. Ker pa je zgleda višji pritisk podedovan, oče že 50 let je tablete proti pritisku, sem dobil zdravila. Mi pritisk tudi hitro naraste in potem hitro pade. Mi je zdravnica rekla, da z zdravili ti skoko ne bodo preveliki, se pravi bolj za uravnavanje, kot za nižanje.
#276642
spela* napisal/-a:
boatjan napisal/-a: in zdaj imam zjutraj preden vzamem tableto pritiski približno 125/70,


Kaj je res narobe s pritiskom?S 125/70 res ni nič narobe. Finta je najbrž v tem, da v kolikor gre za kronično bolezen, ob prenehanju jemanja zdravil, pritisk spet naraste. Torej je uredu samo dokler ga držiš z zdravili, ob prekinitvi pa gre spet po svoje. Tako domnevam.

Če ti rata spravit na 120 brez drugih problemov je še super. Ogromno ljudi kljub zdravilom težko spravi pod 140...

lp
#276648
vencelj napisal/-a:Moje mnenje: če je pritisk "le" 140, je bolje to kot tablete.


hehe ;)

Saj 140 še ni taka strašna sila. Problem je, če je kljub tabletam še vedno visok.

Govorim za normalno stanje v mirovanju. Ne za stanje, ko gledaš dnevnik na televiziji ;)
#276654
sitrader napisal/-a:
vencelj napisal/-a:Moje mnenje: če je pritisk "le" 140, je bolje to kot tablete.


hehe ;)

Saj 140 še ni taka strašna sila. Problem je, če je kljub tabletam še vedno visok.

Govorim za normalno stanje v mirovanju. Ne za stanje, ko gledaš dnevnik na televiziji ;)


Jaz govorim o tem, da je morda odločitev za tablete pri takem pritisku napačna. Vsake tablete nekaj popravljajo, a nekje drugje delajo škodo in se jih je bolje izogibati, če ne gre (oz. dokler ne gre) za nekaj bolj resnega. Seveda pa smo ljudje zelo različni: eni k zdravniku takoj "za vsak drek", nekateri pa napol mrtvi nikamor. Taki smo... :roll:
140 (oz. med 135 in 145) je moj običajni pritisk že leta, pa mi na misel ne pride, da bi zato jemal tablete. Pred kratkim sem si nabavil kvaliteten merilec in ga sedaj merim večkrat (vsaj na začetku, kot nova igračka :P ), pa vidim, da precej niha...meritve čez 140 so redke, pod 125 pa tudi.
Se spominjate tiste zelo enostavne formule leta + 100 :?:
Kaj pa "sindrom belih halj" :?:

LP
Uporabniški avatar
 Vreme
#276657
Tablete za pritisk jemljem kakšni dve leti. Sem imel najprej pol leta podobno mnenje kot Vencelj, a se je pokazalo, da ne bo šlo brez njih. Še po začetnem jemanju tablet sem imel probleme, ker mi pritisk nikakor ni hotel pasti pod 150/95, počutil pa sem se občasno tudi zelo slabo. Takrat sem tablete jemal zjutraj. Nato mi je zdravnica svetovala, naj poskusim jih jemati zvečer. In ne moreš verjeti, čez noč se je vse spremenilo in težav ni bilo več. Pritisk pa je tudi padel na sedaj ustaljenih 135/80, kašen dan malce več, kakšen malce manj.

Je pa zanimivo, kako tek vpliva na padec pritiska. Sam predvsem to opažam pri dolgih teki, kot je maraton ali ultramaratoni. Dan pred maratonom nikoli ne vzamem tablete, tudi na dan maratona ne, naslednji dan pa je že treba. Sem pa en majhen test letos naredil na Balaton Supermartonu.
Petek, dan pred tekom 138/90... prvi dan brez tablete
Sobota zvečer po pretečenih 43 km 128/80
Nedelja zvečer po pretečnih 52 km 113/72
Ponedeljek zvečer 125/77
Torek zvečer 137/81
V sredo pa je že bilo treba vzeti tableto :(

Iz vsega navedenega očitno sledi, da bi za uravnavanje pritiska bilo najbolje vsaki dan preteči maraton :mrgreen:

Aja pa še nasvet, ki mi ga je dal zdravnik specialist, pred dvema letoma. Tečete lahko, a raje tečite v počasnem tempu brez skrbi tudi daljše razdalje, odpovejte pa se hitrim tekom oz. šprintom. In to definitivno drži, nikoli se ne počutim tako dobro kot po dolgih tekih :wink:
#276765
Vreme napisal/-a:
spela* napisal/-a:Vreme, katere tablete pa jemlješ? (lahko na ZS)
Hvala.Prenessa 8mgHvala. A tudi pri teh sicer piše, da jih je najbolj priporočljivo vzeti zjutraj pred obrokom?
#276783
spela* napisal/-a:
Vreme napisal/-a:
spela* napisal/-a:Vreme, katere tablete pa jemlješ? (lahko na ZS)
Hvala.Prenessa 8mgHvala. A tudi pri teh sicer piše, da jih je najbolj priporočljivo vzeti zjutraj pred obrokom?


Prenesso lahko mirno jemlješ zvečer. Pogosto tudi je takšen terapetvtski režim. Hrana ne vpliva. Za prenesso. Ne za kaj drugega.

Kot je nedvomno Vreme že pogruntal oz. ima dobre izkušnje na tak način.

lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA