vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 maratonac42
Pozdrav.

Zanima me če je že imel, kdo vneto koleno in kako dolgo je tole vnetje trajalo in kako vnetje pozdraviti čimprej..??

Saj moje vnetje traja že več kot 3 tedne in sedaj sem 2 tedna miroval ter hladil vsaki dan, ter jedel naklofen in ni kaj preveč bolje :( :(

LP.
 TONEK
Predvsem čim prej opusti naklofen, da ne boš potem zdravil še želodca.
 spela*
maratonac42 napisal/-a:Pozdrav.

Zanima me če je že imel, kdo vneto koleno in kako dolgo je tole vnetje trajalo in kako vnetje pozdraviti čimprej..??

Saj moje vnetje traja že več kot 3 tedne in sedaj sem 2 tedna miroval ter hladil vsaki dan, ter jedel naklofen in ni kaj preveč bolje :( :(

LP.

Kaj pa, ko bi ti opisal, kaj je s kolenom, namesto da si postavljaš diagnoze?
Uporabniški avatar
 maratonac42
Koleno je vneto.. bil sem pri zdravniku in fizioterapevto..

Boli pa me na zogrnji strani "šalčke"in sicer ko naredim polčep in ko želim svoj korak raztegniti in teči hitreje .. .
 spela*
maratonac42 napisal/-a:Koleno je vneto.. bil sem pri zdravniku in fizioterapevto..

Boli pa me na zogrnji strani "šalčke"in sicer ko naredim polčep in ko želim svoj korak raztegniti in teči hitreje .. .

Če si bila pri zdravniku in fizioterapevtu, potem ti predlagam, da upoštevaš njune nasvete.
In tudi jaz bi ti svetovala, da prekineš z naklofenom.
Uporabniški avatar
 maratonac42
Zdravnikov nasvet je le počivanje, hajenje in naklofen... in gledena to da sem to delal 14 dni bi lahko bilo veliko bolje, kot pa da je šlo malenkost na bolje ..

Ps: če ima kdo še kakšen odličen nasvet oz izkušnjo z vnetjem se priporočam..
Nazadnje spremenil maratonac42, dne 19 Feb 2013, 21:59, skupaj popravljeno 1 krat.
 spela*
maratonac42 napisal/-a:Zdravnikov nasvet je le počivanje, hajenje in naklofen... in gledena to da sem to delal 14 dni bi lahko bilo veliko bolje, kot pa da je šlo malenkost na bolje ..

Ps: če ima kdo še kakšen odličen nasvet oz izkupnjo z vnetjem se priporočam..

Dokler boli, je počitek nujen. Hlajenje pa je že precej bolj vprašljiva zadeva.
A ker nisem iz zdravstvenih vod, si nasvetov javno ne upam dajati.
Uporabniški avatar
 Misho76
Pozdravljen,
1. Opusti Naklofen in si raje omisli kako mazilo na naravni bazi - verjemi za vsako bolezen na svetu rožca raste http://www.herbana.si/19-nega-misic-sklepov-in-hrbta :wink: Sigurno je boljše kot kemija, ki samo laže tvojim možganom in ti uničuje kaj drugega v telesu.
2. Hlajenje je ok, vendar ne pretiravaj (max 10 min). Po hlajenju si koleno blago zdrgni (oz. zmasiraj) z rokami, da ga malo ogreješ nazaj in namaži z eno od zdravilnih žavb, ki ti ga bo prekrvavila nazaj.
3. Praviš, da si bil pri fizioterapevtu (pa pustimo večino doktorjev ob strani, saj znajo pisati samo recepte) => čudi me, da ti ni našel izvora tvoje poškodbe, ti ni opravil fizioterapije in ti ni svetoval kaj moraš delati, da poškodbo saniraš. Ne vem, jaz osebno k takemu fizioterapevtu sigurno več ne bi šel :roll: Glavni izvor poškodb kolena v 90% tiči nekje drugje in sicer v nesorazmerju mišic noge. Npr. če je ena mišica v nogi močnejša in ostala slabša, ti pri teku nesorazmerno premika pogačica, ki se lahko drgne ob hrustanec in se po določenem času stvar pač vname. V tvojem primeru ne morem reči katera je ta mišica, ker ne vem. Praviš, da te boli v zgornjem delu, kar je redkost. Glavno je, da izveš katera mišica/e v tvoji nogi je izvor tvojih težav (ali je to gluteus, biceps, kvadriceps ...) in jo začneš krepiti z vajami za moč in stabilizacijo (poišči na internetu, jih je cel kup - priporočam pa vaje s Theraband elastiko). Pomemben dejavnik je tudi način teka oz. ali tečeš pravilno. Meni osebno je pomagal tudi kineziotaping. Glede na priporočila in zadovoljstvo forumašev, priporočam obisk pri Pii http://fiziopia.si/.
4. Počivaj oz. počivaj aktivno => izvajaj vaje za moč in stabilizacijo. Dokler je bolečina prisotna, tek odsvetujem. Ko je več ne bo, se teka loti postopoma in ga kombiniraj s hojo => npr. najprej 1 km in če bolečine ne bo, naslednjič podaljšaj. Pomembno je, da v kolikor se bolečina pojavi spet, s tekom prenehaš tsp. da poškodba še ni sanirana. Verjemi, če boš tekel naprej, boš naredil po domače povedano še večje sranje. Ne vem kake so tvoje tekaške navade, jaz osebno ne tečem vsak dan in pustim telesu in mišicam vsaj en dan počitka vmes. Tudi počitek je del treninga :wink:
5. Zelo pomebna je tudi psihološka plat. Ko boš zadevo saniral, bo v podzavesti strah pred ponovno poškodbo nekaj časa še obstajal. Bodi optimističen, bodi pozitiven, ne boš verjel, tudi psiha močno vpliva na sam napredek. Naj te to, da nekaj časa ne boš tekel, ne spravi na tla. Ravno nasprotno, ko se boš vrnil na stezo, se boš vrnil močnejši in samozavestnejši, saj bolečine, ki te bi ovirala, več ne bo. Verjemi, skoraj vsi tukaj gor, smo bili v isti situaciji.
6. Pomagaj si sam in bodi iznajdljiv. Govorim o tem, da je bilo o tem na TF in drugje, ogromno napisanega. Vzemi si čas (evo tudi jaz sem si ga vzel) in beri. Pa ne samo o poškodbah, ampak tudi o pravilni tehniki teka, poišči vzroke, odpravi napake itn. Najlažja je linija najmanjšega odpora (napiši vprašanje in naj ti bo odgovorjeno), vendar, to ni to. To nas ne dela močnejše in tudi ne pametnejše :wink:

Želim ti, da poškodbo saniraš in še naprej uživaš v teku. Vendar nič ne pride samo od sebe, bo treba za to tudi nekaj narediti :wink: lp, Mišo
Uporabniški avatar
 Miroslav
K zdravniku in na fizioterapije.
:wink:
Meni lani ni drugega pomagalo in to dvakrat.
:(
Uporabniški avatar
 maratonac42
Mišo- Svaka čast dorbo si napisal.. in vem, da se bom držal, kar nekaj tvojih nasvetov in predvsem miroval, ter delal razne krepilne vaje.. Kar se tiče kinezio trakov sem že vse začel uporabljati prav tako, razne kreme ( konjska krema, polar frost,f23 ter smrekavo mazilo).
Čudi me predvsem to, ker teče že 4 teden in ni nič boljše.
Časa za zdravljenje pa imam še slab teden saj potem sem načrtoval 10dnevne priprave v toplejših krajih.. Zato upam, da mi uspe in pozdravim koleno v teh dneh..

Upam tudi, da se me bo držal pregovor- Slab začetek sezone in odličen konec!!

Hvala ti..
Uporabniški avatar
 Miroslav
Če imaš vnete tetive v /na kolenu, se ne bodo pozdravile same od sebe. To se zna vleči mesece, pa ne bo nič boljše. Slikanje RTG to že pokaže, vsaj meni je. Po nekaj fizioterapijah z elektrostimulacijo in ultrazvokom je bilo konkretno bolje. Lahko sem tekel in hodil na fizioterapije istočasno. Po 10-tih pa je čisto spustilo. Isto se je ponovilo malo pozneje, ko so se mi vnele tetive na nartu zaradi bosonogega teka - pretiravanja. Spet so problem rešile fizioterapije, tokrat pa sem bil na ultrazvoku, ki je pokazal vnetje.
Sedaj vem, da ne gre z glao čez zid!
:wink:
Uporabniški avatar
 andrejl
Še nikjer nisi napisal, od kod sploh vneto koleno.

Kar naenkrat, si pretiraval na treningu, pretiraval s treningi, kaj drugega...
Uporabniški avatar
 Miroslav
andrejl napisal/-a:Še nikjer nisi napisal, od kod sploh vneto koleno.

Kar naenkrat, si pretiraval na treningu, pretiraval s treningi, kaj drugega...

:?
Bereš forum, ta podira en rekord, drugi drugega. Dobiš navdih. Tudi jaz sem tega zmožen! :roll:
Zamislil sem si 100 dni teka brez pavze, kar je bilo tisti trenutek aktualno. Dobro mi je šlo do skoraj polovice. Pozabil pa sem na zlato pravilo, da ne smeš kar tako močno povečat treningov ali kilometrine. Jaz sem kilometrino povečal za enkrat. :bum:
Telo se je uprlo. Bilo je pametnejše od mene. Kar naenkrat zvečer me je začelo boleti koleno, ko sem ga premikal. Drugo jutro še hujše. Ampak bolelo me je samo med miganjem, krčenjem in stegovanjem. Bolelo pa je tako, da nisem mogel prehoditi 200 metrov. Še med vožnjo avta je bolelo, ko sem moral stisniti sklopko.
Pa sem počival. Teden dni, pa sem probal teči. Ni šlo. Niti na spinning. Še pri plavanju me je bolelo, tako, da sem moral levo nogo vleči za seboj. Novi teden počivanja... Pa mesec, ni in ni minilo. Po približno dveh mesecih, v katerih sem pretekel na silo mogoče 20 km, sem šel k zdravniku. Slikanje RTG, diagnoza tendinitis tetive, ki gre čez koleno in drži pogačico. Fizioterapije 10 x. Po par fizioterapijah izboljšanje. Lahko sem spet tekel in kolesaril - in hodil normalno.
Po koncu fizioterapij se je stanje čisto popravilo. Spet sem si lahko privoščil marsikaj...
:ignore:
Malo zatem pa nova poškodba. Vnetje tetiv desnega narta zaradi moderne ideje bosonogega teka. Saj je bosonogi tek prav fajn, samo začeti je treba počasi, zares počasi.
Še enkrat zdravnik, sedaj je šlo hitreje, ker sem vedel, za kaj gre. Fizioterapije in izboljšanje. Poleti sem že lahko normalno tekmoval.
:D
Dobra šola za naprej. Sedaj sem na realnih tleh in grem lepo počasi naprej.
:lauf:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA