vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 oven
Oj,
zdaj zadenj mesec sem začel bolj intenzivno tečt v klanc, v upanju da naberem dovolj kondicije da grem na Grintovec.
Problem je sledeč, da me vedno po kakšnem 7km začne zbadat v križu??
Ko tečem po ravnini 1x daljšo razdaljo me pa nič ne boli..
Prav tako bolečina preneha takoj ko preneham tečt...
Zdaj ne vem, ali imam držo za tek v klanec preveč pokončno al kaj?
Kolikor gledam je večina tekačev v klanec kar upogjena (:
Ali pomagajo kakšne vaje za hrbtne mišice itd??
Ker je prav nadležno...enkrat sem prav moral počivat vmes, da sem naredil neki hitrih razgibalnih vaj ter sem malo posedel...potem je blo vredu za kak kilometer...
lp
 koki
A ve kdo, kakšne so dobre vaje za križ?
mogoče kje so opisane prave, ker jih veliko različnih.
lp k
Uporabniški avatar
 ZHAK
Citiram iz nekega drugega foruma:

Veliko delam z ljudmi, ki imajo težave s hrbtenico in menim (brez zamere), da se te zadeve ne rešuje z vajami pridobljenimi na način gledanja posnetkov na you tubu ali branjem na forumu. Vaje vam mora strokovnjak s tega področja pokazati in vas jih naučiti, pri tem pa ugotoviti kaj je za vas primerno in kaj ne. To pa ne gre drugače kot pri vadbi 1:1. En od načinov in začetek je, da se obrnete na fizioterapijo v ZD-ju.

Glede na to, da imam trenutno tudi sam velike težave s hrbtenico, zaradi discus hernie sem bil teden dni v bolnišnici, trenutno sem na zdravljenju v zdravilišču, lahko zgornjo tezo potrdim. Fizioterapevt bo glede na tvojo fizično moč predpisal prave vaje, te spremljal, da jih delaš PRAVILNO! Kasneje jih boš lahko ponavljal doma. Bistvo pri teh vajah je, da najprej napneš trebušne in hrbtne mišice. Ne smeš delati sunkovitih gibov, vstajaš iz boka, dviguj težkih bremen, plavaš lahko hrbtno in kravl in ne žabice, spiš na hrbtu ali boku, ...
Uporabniški avatar
 teka-teka
Da pristavim piskrček :)
Od letošnje zime (kidanje snega je bil moj nujen in najljubši zimski šport :evil: ) me bolijo zadnje stegenske mišice ob vsakem teku. Če so daljši, se mi pojavijo krči. Na začetku me je bolela tudi notranjost kolka. Ker sem se zanesla na osnovno zdravstvo, sem potrpežljivo čakala na nervologinjo in dočakala diagnozo (ne bi o tem kako je bila podana in da sem od dohtarce prišla s 3 škatlami Naklofena in napotkom počivajte).Imam preščipnjen živec med 4. in 5. ledvenim vretencem. In šele zadnjih 14 dni čutim olajšanje in občutek, da gre na bolje. Oseba, ki mi je dala napotke v svojem prostem času je fizioterapevtka, pokazala mi je vaje in me popravila kar sem naredila narobe :clap: . Če je ne bi osebno poznala, do tega koraka najbrž ne bi prišlo. Vse življenje ji bom hvaležna. Žal mi je za 3 izgubljene mesece, ko nisem vedela kaj dejansko je, slutila sem, da je nekaj v zvezi s hrbtenico, guglala, tuhtala :roll:
Vsakodnevne vaje (3x dnevno in visenje na najnižji veji češnje) so postale nujen del mojega življenja. Mal patetično ampak druge ni...
Oven oprosti, ker ti malo smetim temo ampak zdi se mi, da imaš tudi ti podobno težavo, saj je mene začelo bolet, ko sem tekla v klanec.
Ima kdo izkušnje z išijasom (sklepam, da lahko po domače imenujem to poškodbo), kaj ste počeli, da vam je odleglo?
 stari bor
Oven,jaz ne bi kar na pamet "obsodil" križ za bolečine pri teku v klanec.Je lahko še kaj drugega,posebeno,če bolečin pri teku po ravnini nimaš.Jaz sem imel pri težjih in daljših gorskih tekih težave z želodcem,kar pa se je kazalo z bolečinami v predelu križa.Tudi pri daljših in strmejših klancih s kolesom pride do bolečin v hrbtu,ki so posledica stalno obremenjenih mišic hrbta in dela,kjer ta izgubi svoje pošteno ime.ITD
Uporabniški avatar
 oven
Verjetno nimam išijasa...Ker me ne boli ko hodim po stopnicah, tečem po ravnem itd...
Včeraj sem odtekel 13km z cca 500m višincev in sem se v klanec držalo malo bolj naprej in malo sem spustil boke...Ker prej sem tekel raven kot sveča, kot po ravnem....No v glavnem, bolečin je bilo manj, čeprav sem začel čutit križ in bi verjetno po kakšnem 15km postajala bolečina intenzivnejša...
Kje si imela krće Tekateka?? V stegnih al križu?? Pa malo bolj če lahko to visenje na češnji opišeš...tečem redno po trim steci in mogoče bi bilo kaj za ponucat :twisted:
Sam nekih bolečin v stegnih nimam, edino rit me je kakšen mesec nazaj bolela....
http://www.sportsinjuryclinic.net/sport ... s-syndrome
Z temi vajami sem to odpravil...
Bom še malo trmoglavil in poskušal z kakšnimi vajami....če nebo bolje pač k zdravniku....
Uporabniški avatar
 teka-teka
Oven tudi jaz sem sprva mislila, da imam piriformis s.. No,ga ne izključujem, nisem pa strokovnjak, ki bi lahko sodila ali je poleg premika medvretenčnih ploščic pri meni še vpletena hurškasta mišica. Če si imel PS pred težavami v križu, bi lahko res na tvojem mestu krivila hrbtenico in nepravilni tek v klanec.
Z veje češnje sisim na iztegnjenih rokah in se z nogami ne dotikam tal, ali pa se zataknem n kolenskem pregibu in sproščeno visim navzdol. Tako poravnam "glide" v hrbtenici.
krče pa sem imela v zadnji stegenski mišici, v bistvu zaradi vnetja živca. Po 20. kilometru sem že močno čutila, da postajajo noge otrple in neodzivne.
 fizio-trgovina.si
Ko gre za bolečine v hrbtenici - križu, ni heca, zato je dobro zadevo preveriti pri fizioterapevtu. Vzrokov za bolečino je lahko ogromno - od vnetja, mišičnega nesorazmerja, drže, ...

Želimo vam čimprejšnje izboljšanje stanja!

lp!
 Laura
Pozdravljeni,
Moje ime je Laura in delam diplomsko nalogo na temo nordijska hoja. S klikom na spodnjo povezavo, lahko rešite spletno anketo in pomagate pri ustvarjanju diplome. :D

Povezava do strani:
https://www.1ka.si/a/26633
Uporabniški avatar
 Maša
Sem na sveže spečena iz operacije, hernija, pa bo mogoče moja izkušnja komu prišla prav. Nekaj mesecev se mi je namreč že nekaj pacalo... Začelo z bolečino v ritnici po vsakem vstajanju, kot nekakšen ornk krč, ki se je razlezel navzdol po celi nogi. Potem se je z aktivnostjo stvar izboljšala, celo tako daleč je šlo, da me je brez rednega teka noga bolela. Zato sem seveda z radostjo redno (končno) spet začela teč :) . Veselje je trajalo kakšna dva meseca, občasno sem jemala tudi homeopatska zdravila proti bolečini, ki so mi lepo pomagala. Potem pa en teden nisem tekla in noga me je spet začela vedno bolj bolet. Bolečina je bila ostra, začela se je v ritnici in šla po zunanji strani stegna čisto do pete. Imela sem tudi mravljinčenje. Takrat sem šla do osebne zdravnice, ki je menila, da si moram samo raztegovat zadnje mišice, pa sem si jih. Malo mi je celo pasalo, preveč pa ne, ker sem potem fasala vedno hujše bolečine, seveda sem jih neuspešno gasila s predpisanim naklofenom. Zadeva je slabo kazala, potem so na ortopediji prišli do zaključka, da gre za vkleščen živec in naj počakam, da se v šestih tednih umiri. Domov sem šla s tramalom pa še čim, končalo pa se je prejšnji teden z nujnim MR, ki je pokazal veliko hernijo (L5-S1) in takojšnjo operacijo. Že med bolečinami mi je zelo pomagalo stiskat popek, torej mišice-mišice-mišice (pa mislim, da bi to pomagalo že prej!). V bolnici sem zaenkrat dobila list z vajami za globoke trebušne mišice, mišice medeničnega dna in hrbta, čakam pa na odločitev glede zdraviliškega zdravljenja. Imam težave z nogo, pol podplata ne čutim najbolje zato moram posebno paziti še na to, da nogo postavljam naravnost. Do takrat, če dobim slučajno zdravilišče, pa stiskam, stiskam in stiskam :mrgreen: Če ne, pa grem tudi do fizioterapevta, da se naučim kaj pa kako in potem se tega držim.

Če komu kaj pomaga. :oops:

LP, Maša
 koki
Mene je danes zjutri stisnal krč malo pod vratom na hrtni strani, nekje med lopatco in vratom, pa še vedno boli kot madona ko se premikam z desno roko in pa glavo. :evil:
Vsi mi pravijo, da ni ''heksn šus'' kot ponavadi pravimo, ampak nekaj drugega, ker baje lahko premikom glavo v obe smeri.
Kaj pravite? Grem raje zdravniku, da to pogleda al kaj domače teratije tut pomaga?
Hvala
Uporabniški avatar
 dexi27
Dohtar ti bo dal kake tablete... :cry:

Ti pa rabiš enga fizioterapevta, da ti sprosti vretence v tistem delu hrbtenice in krč ter bolečina bo popustila skor takoj. Je pa res, da se bo zadeva umirila tud sama, ampak zna pa trajat nekaj časa. Najbrž tud več kot en tedn.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA