vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Pozdravljeni!

Saj ne vem, ali potrebujem nasvet ali samo pozornost, ampak ne vem kaj še naj naredim, da bodo kilogrami izginili.
Malo ozadja. Po naravi zelo tekmovalen, v mladosti (pod 20) imel dobre rezultate za rekreativca, zaradi migrene nisem nikoli ničesar zares treniral. Postavo bi rekel da imam športno, celo malo neproporcionalno z nogami precej debelejšimi kot zgornjim delom.

Nonstop slišim da sem debel, indeks blizu 28 (višina 182 cm, 100 kg). Sanje so da bom pretekel maraton. Spravljam se k temu že par let pa nikoli mi ni uspelo. Ali poškodbe ali bolezen, potem pa lenoba prestavi v višjo prestavo in par let odleti samo z dodajanjem kilogramov.

Lani sem v oktobru začel pri 106 kilogramih z dieto 2 dni post (do 600 kCal), ostale dni jem normalno. To sem delal do nekje marca. V tem času sem izgubil nekje 8 kilogramov (prišel do nekje 98 kg). Občasno sem čez zimo delal tae bo insane abs enkrat do dvakrat na 14 dni. Tudi kakšne vaje za moč mišic v nogah sem naredil. V aprilu sem pričel s tekom po navdihu bloga od Wege. Ker sem seveda še pametnejši (in ker sem športnik in oh in sploh), sem štartal kar 3 x na teden po 4-11 km. Ponedeljek 10 km pa potem 4 km pa potem v petek spet 10 km. V drugem tednu sem prešaltal na interval v hrib v ponedeljek, petek sem pustil dolgo traso. Od maja naprej sedaj v dnevih med teki tudi kolesarim in pa še vedno delam insane abs program, prav tako delam vaje za moč. S postom sem od aprila naprej prenehal.
Stanje na tehtnici? 100kg. 2 meseca švicarije, in grem gor 2 kilograma. Wtf?? No saj vem da gredo kilogrami malce gor, pač grajenje mišične mase itd. In tudi vem, da traja preden začnejo kilogrami iti dol. Ampak 2 meseca? Če grem teč je obvezno dlje od 45 min. Rekreacija manj kot 45 minut zame ni rekreacija.

Problem nastane, ker me je pri teku začelo boleti desno koleno. Boli me na pogačici spodnji rob na notranji strani in pa tisto mehko direktno pod njenim robom. Verjetno preobremenitev a? Pa 100 kilogramov tudi ne pomaga, ko poskakuje po tem sklepu?

Da gredo kilogrami dol, je potrebno migat, najraje tečem in če tečem boli koleno. Boli pa najverjetneje zaradi preobremenitve. Tek 2 uri skupaj po enem mesecu mi ni ravno v ponos, prav tako tekma kjer sem sicer dosegel boljši rezultat kot 13 let nazaj, po vsega enem mesecu teka, ne. Kako naj se znebim teh kilogramov, da ne bom izgubil na kondiciji in mišični masi. Saj odgovor je lahko enostaven. Pejt nazaj na post. Ampak jaz bi rad mišice obdržal, in pa stopnjeval kondicijo. Nagledan imam LJ maraton oktobra, ampak če kilogrami ne bodo začeli iti dol...

Kaj še naj naredim, da bi šli kilogrami dol oz. začeli iti dol? Kaj naj naredit s tem tečnim kolenom?

Aha prehrana. Zdi se mi da jem "normalno", je pa res, da obvezno jem po rekreaciji, pač regeneracija. Včasih celo poskušam jesti manj, pa ni kaj dosti učinka.

Mimogrede, meni je tek >>>> kolesarjenje, plavanje in ostalo kvazi razgibavanje.
Koleno je ločen problem. Mogoče bo nehalo boleti, ko boš lažji, mogoče ne. Mogoče boli zaradi napačne tehnike teka. Mogoče imaš napačne superge. Mogoče imaš uničen hrustanec ali vezi ali kaj tretjega in je tekaške kariere zate konec ... :( Pojdi k zdravniku ali pa vsaj odpri novo temo o tem, da boš dobil nasvete, ker je vprašanje prav zakopano v ostal tekst o borbi s kilogrami.

Tole tvoje "postenje s presledki" očitno deluje, ker si z njim trajno shujšal za 6 kg. Je pa res, da si za teh 6 kg porabil kar veliko časa, sploh glede na tvoj BMI.

Če nimaš volje za ponovno "postenje" oz. če bi rad hitreje hujšal, sprobaj kakšen drugačen režim. Jaz sem lanskega novembra dal dol v dveh mesecih 6 kg (84->78 kg pri 178 cm) s čisto navadnim štetjem kalorij. Je enostavno, če imaš smartphone ali tablico, ki ga nosiš okoli, in če imaš malo "računovodskega" karakterja.

Meni je pri motivaciji pomagala ena raziskava, ki pravi, da tekači za vsako izgubljen kg tečejo 30 sekund hitreje na 10 km.

Aja, regeneracija za najino stanje treniranja ne pomeni tega, da dodatno ješ, ampak da poznejši obrok premakneš bližje koncu treninga oz. ga razdeliš na dva dela. ;)
Skorpijon ne bom se delal pametnega,niti solil brez veze okoli sebe. Črtaj samo kvas,belo moko in sladkor.Dobesedno! Pa boš videl rezultate. Samo ne začni, da tega ne moreš. Vse je v glavi. Pa jej normalne obroke ne kake velike porcije. Sporoči kako ti kaj uspeva. Manj kg manj težav.
Zdravo Skorpijon,

predno zapišem karkoli, ti svetujem NE OBUPAJ :D . Kilogram so trdovratna reč, še posebej, če jih je morda malce več. Ne skrbi. Maščoba v telesu se prične topiti z daljšimi teki, to gotovo veš. Veliko je odvisno po kakšnem programu tečeš oz. treniraš. Kakšna je podlaga tal. Kolena in asfalt se nista nikoli marala, :( zato če je mogoče za tek uporabljaj mehkejši teren. Bolečine v kolenih so pogosto znak pomanjkanje magnezija in kalcija v telesu. Poskusi z povečanjem vnosa teh mineralov. Za regeneracijsko do mišic ponavadi omenjena minerala potrebujeta 8 do 10 ur. Po teku za regeneracijo poskusi tudi sirotko. Ne v velikih količinah, :drink , ker lahko deluje, kot odvajalo. Prav tako velja to za magnezij.
Obroke hrane poskusi razpoloviti, jej večkrat a z manjšinami obroki.
Če bolečine v kolenu po kakšnem tednu ne popustijo, pa le obišči zdravnika,
pa SREČNO, :laola
Damjan
Hja, problem je, da mi je večinoma vse to že znano. Star bom 35 let in verjetno malo že emšo in zaspanost telesa prineseta težave sabo.
Kar se kolena tiče, sem najverjetneje premalo opisal v začetnem postu. Kot otrok (v 3 razredu osnovne šole) sem prelaufal načrtno več kot 6 km, poleg vsega lovljenja in skrivanja, treniral atletiko, pobiral medalje v naši dolini. Koliko sem gledal tehniko teka jo imam "by the book". Kar se obutve tiče ne vem, imam bolj "oblazinjene" zaradi mojih kil. Priporočeni gleda na vse žive teste mojega stopala in korak (res pap da ne prav svetovanje v kakšni trgovini). Copati so Mizuno enigma ta novi, mel sem pa nekaj podobnega izpred 2-3 let. Ker bolečina v kolenu traja že skoraj 3 tedne (od tiste tekme 8 min 32 s na 2,1 km) sumim, da sem nekaj "pokvaril" tam dol. Zato bom vzel tvoj nasvet in skočil do zdravnika. Škodit ne more.
Kar se hrane tiče je pa tako. Post funkcionira, ampak to samo do nekje konec januarja. Cel februar in marec sem bil na platoju 98 kg in ni in ni šlo več dol. Ne vem ali se je telo prilagodilo in začelo hitreje črpati in dovajati maščobe ali kaj. Zato sem prešaltal na rekreacijo. Iz izkušenj prejšnih let rekreacija konstantno kuri (dokler delaš). Malo sem razočaran, ker po 2 mesecih še vedno nikamor ne gre :S
Nebi rad kombiniral posta z rekreacijo ker ne vem kakšen šok bo to za telo, pol pa prehladi, angine pa bogvekaj, da ne omenjam, da sem kot cota naslednji dan. Da bi se pa cukra odpovedal. Uf, seveda gre, če sem delal post 6 mesecev, bom še pa cuker pustil, ampak to bi pa res rad da bi bilo tazadnje kar je treba spremeniti, ker če ni cukra, kaj sladkega pa potem še ostane v življenju?
Ali kakav po teku za regeneracijo še lahko ostane? Če črtam kakav in vzamem sirotko, je kje za dobit sirotko ki ima "znosen" okus?
Po več kot 23 letnem premoru, sem se vrnil k teku, verjemi ni bilo lahko, pavza je med tem naredila svoje, sedaj teče že drugo leto.
Probal sem veliko stavni in trenutno se dopolnila k teku in športni prehrani najbolj obnesejo na tej povezavi, no vsaj zame...
http://www.maxximum-shop.com/?m=23&idk=24#

morda najdeš kaj zase...

lp,
Damjan
Skorpijon napisal/-a:Aha prehrana. Zdi se mi da jem "normalno", je pa res, da obvezno jem po rekreaciji, pač regeneracija. Včasih celo poskušam jesti manj, pa ni kaj dosti učinka.

Najbolj pomembnemu delu pri hujšanju, si dal najmanjši povdarek ...

Povej kaj ješ, koliko ješ ... Kako izgleda tvoj dan na področju prehrane in siguren sem, da nam bo marsikaj jasno in ti bomo veliko lažje svetovali. ;) In ja, ne laži, ko boš pisal kaj ješ, ker če boš lagal, boš lagal samemu sebi. ;)
bobsaap napisal/-a:
Skorpijon napisal/-a:Aha prehrana. Zdi se mi da jem "normalno", je pa res, da obvezno jem po rekreaciji, pač regeneracija. Včasih celo poskušam jesti manj, pa ni kaj dosti učinka.

Najbolj pomembnemu delu pri hujšanju, si dal najmanjši povdarek ...

Povej kaj ješ, koliko ješ ... Kako izgleda tvoj dan na področju prehrane in siguren sem, da nam bo marsikaj jasno in ti bomo veliko lažje svetovali. ;) In ja, ne laži, ko boš pisal kaj ješ, ker če boš lagal, boš lagal samemu sebi. ;)

Moj pokojni stric z veliko preveč kg mi je vedno dejal: Prazna vreča ne stoji pokonci. Drži. On vsaj ni govoril, da čisto malo poje čez dan. Tako kot sem ti napisal, da kaj črtaj bo v redu. V dobri 6 mesecih sem na višino 1.80cm prišel pod 70 kg. 67 je najbolje pokazala vaga. Samo na ta račun. Verjemi, da sem lahko hitreje začel z tekom.10 kg manj se pač pozna. Priznam.
Tudi sam sem med tistimi s trojo cifro na tehtnici. No pred kakšnim letom ko sem še intenzivno tekel, tudi maratone in ultramaratone sem jih imel "samo" pet kil manj. Hočem ti povedati, da samo s tekom ne boš izgubil odvečne kilograme, kakšen kilogram že, kaj konkretnega pa žal ne. Bo definitivno potreba narediti tudi kaj na prehranski strani. Baje obstaja enostaven izračun. Večja poraba kot je vnos=manj kil. Baje učinkuje. :D

Bela moka, kvas in sladkor verjamem. Zaenkrat sem pri rjavem sladkorju pa ni učinka :mrgreen:
Ja verjamem, da je na prehrani ogromno maneverskega prostora. Ampak kaj, ko sem pa kar naprej lačen :)

Dejstvo je, da je hrana kriva za kilograme. Me pa čudi, ker še 5 let nazaj sem jedel kot sedaj pa sem tekel pa je šlo dol blizu 90tim. Zdaj pa kar ne gre in ne gre :S

Jedilnik? Me je kar malo strah/sram povedat :P
Zajtrk običajno čokolino ali pa musli (sadni). Nikoli si ne mažem ali režem ali karkoli kar zahteva malo več truda kot pa pisker v mikrovalovko postavit in potem skup zamešat.
Malica sadje - banana ali pa jabolko dve.
Kosilo je pravzaprav ali delavska malica ali kaj podobnega. Nisem izbirčen, so me pa učili, da pojem vse na krožniku. Itaq če ni dobro pustim, ampak kaj ko si vedno vzamem tisto kar je dober. Zelo rad imam piščanca ali kaj podobnega na solatnem krožniku.
Popoldanska malica je navadno ni, če pa je pa potem kakšno jabolko.
Večerja je pa navadno obrok ki je zaužit po teku/kolesarjenju/insane abs. Običajno si naredim pol litra kakava potem pa ali tuno ali pa mogoče kakšen piščanec v solati ali pa kar pač otroci pustijo (hrenovka, mehko kuhane jajce, ...)

Kar mene tepe je najverjetneje tisto zamolčano vmes. Saj veste... z otroci na sladoled, seveda bo ati tudi. Kar dve kepici lepo prosim. Uh, mamo sladoled doma? Kaj so to za eni keksi?

Ampak kot pravim, 5 let nazaj ob isti hrani z manjšim obsegom rekreacije pa je dol šlo :S

Kaj naj potem jem, da ne bo nonstop krulilo. Si mislim da sem nosntop lačen zaradi enostavnih sladkojev. Smiselno. Kaj pa recimo dlje zdrži, pa da bo dobro???
Moje mnenje je, da ti manjkajo osnove zdrave prehrane. ;) Predlagam, da najprej narediš čim več na tem področju in sem prepričan, da bodo tudi kilogrami šli dol.

Jaz bi ti predvsem predlagal, da prenehaš z raznimi "šok dietami", ko v mesecu, dveh, šestih izgubiš X kilogramov in potem se vrneš stare tire nezdrave prehrane (vprašanje je tudi, če je tista šok dieta bila zdrava). Nauči se živeti (jesti) zdravo, naj ti to postane način življena in siguren sem, da bodo rezultati vidni ... Mogoče ne že čez en mesec, ampa bodo pa sigurno dolgoročni. ;)

Skratka, kot je nekdo pred menoj napisal, recept je sila preprost, vase je potrebno dati manj, kot potrebuješ in zadeva bo "laufala" navzdol. :)

To je bilo sedaj povedano "po domače", sigurno se bo pa našel še kdo, ki bo znal povedati kaj več na strokoven način. ;)
:D

trenutno imam 96kg in 189cm. Kilogrami se mi že več let gibljejo nad 90. Tečem redno, na tekme hodim predvsem ultre in dolge trekinge, poškodb nimam. Brez večjih problemov sem naredil 100milj Istre.

Zakaj? Ker sem že v začetnih kilometrih teka dal telesu dovolj počitka in časa da se je telo prilagodilo.

Ne vem kam hitiš. Ničkoliko let si nabiral kilograme in zanemarjal telo, sedaj pa na vrat na nos maraton. Zakaj?
Če boš nadaljeval kot si začel, dvomim da ga boš kdaj odtekel. Ali se boš poškodoval ali pa skuril.
Kar v začetnih tekih intervali v hrib? Bravo! Nameni telesu več časa. Ne zaposluj lačno dušo z izčrpavanjem telesa. Najdi še nekaj da nahraniš dušo in tudi s telesom boš lepše ravnal.
Drugače pa ti svetujem da izpustiš večerni obrok po teku in nasploh večerje.Pomagaj si z vodo in hidracija bo sigurno boljša za regeneracijo od hrane. Pa brez zamere :D
Mo
Skorpijon napisal/-a:Ja verjamem, da je na prehrani ogromno maneverskega prostora. Ampak kaj, ko sem pa kar naprej lačen :)

Mogoče si pa lačen zato, ker ne ješ pravilno. :?:
Jaz sem npr. do sedaj tekla 4 maratone. Po prvih treh sem se v tednu po maratonu vsakič zredila (in to tako, da potem kile niso šle dol :oops: ). Stalno sem bila lačna in sem ves čas nekaj jedla. Ko sem pojedla, kar sem pač pojedla, sem bila še vedno lačna - ali pa kmalu spet. Očitno je telesu nečesa primanjkovalo, tega pa v tisti hrani ni bilo v zadostni meri.
Tako da se zdaj poslužujem tudi dodatkov v obliki železovih tablet, magnezija in B-kompleksa (ne stalno, pač pa takrat, ko več treniram ali se zaradi kakšnih razlogov počutim slabše). Tako da mi tudi po zadnjem maratonu v Radencih ali po kakšnih drugih težjih treningih telo ni sporočalo, da hoče več hrane.
Eno so želje, ki te potem postavijo na realna tla. Moja želja je bila ( ni več!) prav tako, da 1x probam iti na 42 km. Sem ugotovil, da pač to ni za mene. Na mojo žalost. Sedaj se počutim veliko bolje. Če misliš, da moraš po teku pojesti vola in pol se motiš. Ne vem ali sem spregledal kaj si napisal glede pitja pijače čez dan? Voda in pijače brez sladkorja? Koliko litrov? Zapomni si nekaj kar smo ti že napisali pa še ti bomo: pretiravaš kar se tiče samega teka ( sedaj si še brez omembe vrednih poškodb) nimaš dovolj počitka papica pa saj sam veš kako gre pri tebi. Poješ svoje in kar ostane od otrok. Lepo, da se ne meče stran v kanto. Samo se potem nekam prime a ne? Veš vsi smo šli čez tvoje faze treninga. Večina nas je z glavo rinila skozi zid. Nasveti nam niso koristili. Prišle so poškodbe, ki jih še vedno nismo hoteli priznati. Važno je bilo, da smo čim več tekli in se družili. Potem pa vidiš, da tako dalje ne gre več. Saj se glava ohladi pa potem lažje razmišljaš. Aja čez zimo si počival ali si kaj nabiral kilometre? Ne zameri kar ti napišemo... Ne pravijo zastonj, da vsaka šola nekaj stane. Ena več druga manj!
Če grem od spodaj gor. Čez zimo nisem tekel, prazaprav načrtno nisem tekel od leta 2011 septembra. Sem sicer kolesaril v 2012 ampak tja do septembra. Stvar je, da ne vem kako čez zimo tečt, brez da bi zbolel. Ker imam zlomljen nos, imam rahlo zarastel hrustanec, posledično diham bolj skozi usta, in imam zato hitreje vneto grlo. Pozimi me je groza malo globje zadihati. V 2012 sem prebolel dve angini v razmaku 1 tedna (ta mali iz vrtca prinesel streptokoke). Po drugi strani se izredno veliko potim. Migrene, ki jih dobim ponavadi občutim po žarečih ušesih, in če pravočasno ohladim glavo, potem do migrene sploh ne pride (v vojski 10 min pod mrzlo vodo pa nazaj na pisto).

Kar se tiče vode, spijem jo dosti. Mogoče preveč, kaj pa vem. Ko začnem hodit na wc na 15 min naredim malo pavze. Stvar je, da popijem nekje 3 litre na dan. Od tega večinoma čiste vode, gaziranih pijač ne pijem ker me napenja, sokov pa ne pijem ker mi okusi niso všeč. Edino kar je problematično je kakav. Običajno spijem najmanj 0,5 l kakava dnevno.

Zdravnik mi je svetoval kuro z b kompleksom zaradi migren, tako da občasno pojem kakšno tabletko. Kar se ostalega tiče imam železo in magnezij ter c vitamin s kalcijem. Te napitke si navadno naredim po daljši turi s kolesom ali pa tekom. Tako da 2x na teden recimo popijem magnezij železo c vitami (ne vse naenkrat, 1x magnezij + železo, drug dan pa c vitamin + ca). Kaj je prava prehrana. Gledal sem vse mogoče dokumentarce in povsod pravijo da določena živila pašejo določenim ljudem. Kdo pa lahko pove kaj meni ustreza in koliko potrebujem? Bioenergetiki, homeopati... sumljivo mi je to kljub temu, da sem videl in poznam ljudi, ki po več letih hude alergije, le te nimajo več zaradi teh "kvazi" dohterjev. Pozna kdo nekoga, ki te pogleda, in potem na podlagi pregleda, pogovora svetuje, kaj naj bi človek jedel? Ker če bom sam odkrival, že vem kam bo peljala pot...

Hvala za komentarje in nasvete. Saj to da je hrana težava sem verjetno že vedel, samo priznati si ne upam, zato pa sem prosim za nasvet, da mi drugi v "fris" povejo. Pajo nasvete, ki jih sam iščem in odgovore na vprašanja, ki jih sam postavljam ne morem zamerit :) Se pa zna zgodit, da bi se kdaj na kakšnem teku rad "pomeril" :)

Lep dan še naprej,
Iztok

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA