vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 MišaMiš
Pozdravljeni,

ne vem več, kam se obrnit. Tečem že sedmo leto, ampak še nikoli nisem imela podobne težave, kot jo imam zadnje leto. In sicer: ne glede na to, kdaj tečem (Zima-Poletje), vedno se mi dela izcedek v nosu, po domače smrkelj, kar me zelo, zelo moti pri dihanju.

Ne vem, več kaj narediti, in ne vem, zakaj se mi to dela. Če je 30°C plusa zdaj poleti, se mi to dela v nosu, ali pozimi na 0°C - zgodba je ista. Dihat probam nos vzdih in usta izdih, potem že preidem na usta - usta, ker imam nos tako zapacan z izcedkom, da ne morem več dihat skozi nos. No, potem se useknem v robec in je ok in po parih minutah se mi ponovi! Zelo me ovira pri višjem tempu, ker potem lovim sapo.

Mi lahko kdo kaj priporoča?

LP, MM
Uporabniški avatar
 Wega
Morda je čas da se spomnimo...

runner napisal/-a:Kodeks, bonton, pravila (da bi nas udavila, ili kičmu savila)...

Po "ta novem" bontonu so vsi zvoki, ki jih telo proizvaja normalen pojav in se ignorirajo. Torej, če nekdo kihne - niti "na zdravje" ni potrebno reči (ni pa prepovedano).

So pa tudi izjeme…

Recimo pilotom je prepovedano zadrževati prdec (pardon my French). Na višini je pritisk nižji in nakopičeni plini v trebuhu se morajo izenačiti. Posledico "izenačevanja" ne rabim podrobno opisovati, verjamem, da si lahko predstavljate kako to "diši" v majhnem letalu ali v kokpitu. Celo več, učili so nas da "prijavimo" izenačevanje. To ima korenine v električni odpovedi, katere posledica je lahko smrad. Tako da pilot, ki "izenači" glasno pove: "prijavljujem" da kopilot ve, da ne gori kakšna inštalacija (kot da bi se elektrod najedel). Hecno kaj?

IZENAČEVANJE PRITISKOV – PRVI DEL

Menim, da izenačevanje pritiskov na odprtem, kjer je posledica predvsem zvok, sploh ni potrebno "prijaviti" … sam samo rečem "pardon" bolj zase kot za druge in nadaljujem, kot da se nič ni zgodilo. Včasih se obrnem, kot da bi na kaj stopil, in rečem :"Žaba!" No ta trik ne pride prav pri izenačevanju pritiskov "per partes" (zelo dobro opisano v enem od prejšnjih postov). Takrat bi sotekač lahko podvomil v verodostojnost da sem stopil na tako veliko količino žab.

IZENAČEVANJE PRITISKOV – DRUGI (ZGRONJI) DEL

Izenačevanje pritiska na "ta gornji strani" je lahko tudi umetnost. Samo "trained professionals" vedo kako pravilno "podreti kupčka", da se to sliši kot muzika. Kot eden od njih, vam zagotavljam, da se da tudi čisto potiho podreti kupčka. To izenačevanje se veliko lažje kontrolira kot "ta spodnje".

No najbolj smrdljivo temo sem končal… Sedaj pa se skoncentrirajmo na kaj bolj sočnega.

EXTRAKCIJA ODVEČNE SLINE

Pljunek. Torej na športnih igriščih je dovoljeno pljuvati. Spomnite se kakšne baseball tekme, kjer je to nekaj čisto normalnega. V zaprtih prostorih, na parketu recimo, pa ne. Ko pa igramo hockey na rolerjih "patka" spustim preko "bande".
Ko tečem poskusim nanišaniti kakega pol metra pred sabo. (pazite ne veter)

Prihajamo na naslednjo temo, ki je tudi sočna, samo da prihaja iz nosa.
Začnimo to resno temo s šalo, humoresko ali poskočnico.
Mujo je šel v Ameriko, pa je izpihal nos na način, ki ga bom v nadaljevanju bolj podrobno opisal. Nekdo ga je nagovoril: "Đe si ba zemo!". Ko ga je Mujo vprašal, kako ga je spoznal, je odgovoril: "Pa po maramici, bolan" (o.a. prevod lahko dobite po ZS)

TEHNIKA EKSTRAKCIJE ODVEČNE SLUZI

Pravilna tehnika izpihovanja nosu zahteva dolgoleten trening, torej prosim ne obupajte takoj na začetku. Začnimo z osnovami.
Pravilen položaj.
Pravilen položaj je "bruhalni" položaj. Torej "život" (he, he to mi je ena od najbolj hecnih slovenskih besed) je postavljen pod pravim kotom glede na noge, glava je rahlo dvignjena in pogled usmerjen v daljavo. Za bolj "umjetnički dojam" predlagam "zamišljeni" pogled v daljavo. Z LEVO roko (to je tista roka katere palec je obrnjen na notranjo stran) se primemo za nos. POZOR, komolec dvignemo do višine glave! Začetniki to ne naredijo in kot posledico imajo poslinjene dlani. Torej, dovolite mi da še enkrat ponovim, komolec dvignite v višino glave. Posledično bo spodnja stran dlani LEVE roke sledila komolcu in vaša dlan bo ostala suha, kar ni rečeno za vaša oblačila če niste v, že prej omenjenem, "bruhalnem" položaju.

Tehnika izpihovanja.
Pravilno izpihovanje nosu se vrši izključno skozi eno nosnico. Nikoli istočasno skozi obe. Predlagam, samo zaradi enotnosti in uniformnosti, da se zmenimo in kot člani TF-a izpihujemo prvo DESNO nosnico. (khm, mogoče bi to moral dati na glasovanje?). Globoko vdihnemo skozi usta (nos nam je itak zabasan) in s palcem LEVE roke (preverite položaj komolca) pritisnemo na LEVO nosnico. Eksplozivno izpihnemo skozi DESNO nosnico. (Po potrebi to ponovimo še enkrat). Sedaj s kazalcem LEVE roke pritisnemo DESNO nosnico in energično pihnemo. (po potrebi ponovimo).
S hkratnim stiskom palca in kazalca LEVE roke (za razlago katera je leva roka poglej gor v tekstu) nežno, da ne poškodujemo delikatno nosno sluznico potegnite proti dol. Ta gib proti ustnicam služi za odvajanje odvečne sline, ki je še v nosnici (nosnica, nosnice, dvojina je … nosnici). Torej s tem prijemom obe nosnici (kako rasturam dvojinu) dodatno in dokončno očistimo.
Na koncu ostane le poteza s LEVO roko, ki ima za cilj odstraniti morebitno slino zalepljeno na kazalcu in palcu. Čeprav ne toliko pomembno, ta končna poteza pokaže, do katere mere izpihovalec obvlada tehniko izpihovanja. Torej, ko kazalec in palec LEVE roke (za razlago katera je leva roka poglej gor v tekstu) pridejo do konca nosu (približno par milimetrov nad zgornjo ustnico) je pravi trenutek za izvedbo tega končnega giba. Roka se odmakne od obraza (kot da bi vlekel čigumi) in rahlo v elegantnem loku malo privzdigne. Ko pride v zgornjo mrtvo točko sledi še energičen stresljaj. To zadnjo kretnjo najlažje opisujemo skozi primerjavo s dirigentom ki želi naznaniti cressendo. Palec in kazalec lahko potem obrišete ob sotekačev dres ali jih poližete.

Zavedam se da zgornji opis ne zadostuje, tako da bomo s dpop-om (če bo imel čas) naredili še fotografije, ki bodo ponazarjale posamezne položaje v upanju, da boste ob njih lažje pridobili potrebno teoretsko znanje. No, seveda, brez rednih vaj ne boste napredovali. Trenutno sem v pogovorih s :polet-ovim strokovnjakom (prof. dr. Šmrkelj), ki bo pripravil par vaj in treningov na Kodeljevem.

Obstaja še par nepomembnih tem, kot recimo: pozdravljanje, vljudnost, pomaganje, fairplay …etc. o katerih bom govoril ob kaki drugi priložnosti.

LP runner
Uporabniški avatar
 primus
legendarno...
(lepo si tole našel Wega)
 Gionni
MišaMiš, podobno težavo sem imel tudi jaz. Mene je motilo tudi pri spanju, ker sem imel nos vedno tako zamašen, da sem lahko dihal samo skozi usta. Problemi z dihanjem so se mi prestavili tudi na pljuča, tako da sem imel večkrat težave, da sploh nisem mogel globoko vdihniti. Pri kakšnih intervalnih treningih je bila to mora. Bil sem tudi pri zdravnikih na testih in so mi pripisali blago astmo. Dali so mi neke tablete, ki so mi sicer zmanjšale izcedek v nosu, a ko mi jih je zmanjkalo si nisem šel kupit novih.
Že pred obiskom dohtarjev sem nekje prebral, da izcedek v nosu povzroča mleko. Oziroma da te mleko zelo zasluzi. Jaz sem takrat popil vsaj 0,5 litra mleka vsak dan. Naredil sem test in sem prenehal piti mleko za 3 dni. Pomagalo je! Nos več nisem imel tako zadelan. Zdaj ne pijem mleka že več let, izogibam se tudi drugim mlečnim izdelkom (jogurt, skuta, sir, sladoled), saj mi tudi ti povzročajo sluz v nosu in sinusih. Zdaj mi je bolje. Spet lahko diham skozi nos.
Poleti me večkrat premami sladoled in imam potem naslednji dan hitro spet težave. Tudi štrudlem s skuto in sirovemu bureku se ne morem vedno izognit :wink:
A pred kakšno pomembno tekmo se toliko zresnim, da par dni ne jem jedi iz mleka, in mi je bolje! :clap:

Namesto mleka zdaj pijem sojino "mleko" oz. sojin napitek, ki ima podobno hranilno sestavo kot mleko, ampak me malo skrbi, ker ta predelana soja naj ne bi bila zdrava. Sicer je na voljo tudi rižev napitek ali ovsen, ampak je precej dražji pa tudi beljakovin nimata (samo ogljikove hidrate). Nekaj pa rabim za k čokolešniku in kosmičem :wink:
Uporabniški avatar
 MišaMiš
Ja, ok, že poznam vse te fore z izpihovanjem ipd. Ampak mene moti to, da se mi kar naprej ponavlja vse skupaj. Uporaba robčov na vsake 5 min ali izpihovanje je nepotrebna raba energije med že tako zahtevno telesno vadbo.

Ne znam si razložit od česa se mi dela izcedek, vendar le ko tečem. Sicer nimam problemov s tem. Hvala Gionni za tole o mleku...sicer pijem le čok. mleko po teku in mogoče kdaj pa kdaj kakšen jogurt zjutraj, vendar ne vsak dan, in pa kdaj pa kdaj kakav spijem. To je vse. Bom pa probala prenehal z mlečnimi izdelki za par dni in bom videla kakšen bo rezultat.

Ima še kdo kakšen uporaben nasvet?

LP,MM
 abcd
Pri meni je bolj obratno. Ker ne jem več mesa pojem več soje in mlečnih izdelkov kot prej, vendar pa nimam več zamašenega nosu. Res je trajalo dolgo, da se je očistilo je pa sedaj čisto v redu. Ne jem več tudi ostale slabe hrane, da ne bom trdil, da je zaradi mesa. Kar se da pojem surovo, sladice pa tudi samo zdrave. Kdaj se tudi pregrešim z shit sladoledom ali tortico pa vidim, da to ni to.
 fat_boy
MišaMiš napisal/-a:V redu. Se zahvaljujem za nasvete. Bom probala, potem bom pa videla, kako in kaj naprej.
Hvala. MM

Nisem doktor, tako laično bi ti svetoval, da pri doktorjih preveri, če si na kaj alergična. Zase vem, da sem alergičen na pršice in imam dostikrat po spanju poln nos.
Uporabniški avatar
 MišaMiš
Od takrat sem probala dieto brez laktoze - ni nič pomagalo. Šele aprila so mi dali pregled na ORL. Joj, kako se to vleče. Imam tudi ponovno testiranje pri pulmulogu marca. Upam, da mi na ORL res kaj najdejo pa magar če grem na operacijo, samo da se to konča. Še kar imam poln nos non stop, ponoči se umiri. Najhuje je med tekom. :x
 skorc
Podobno opažam tudi pri sebi. Flance o mleku, mesu pa ne vem čem so oslarija. IMHO. Zgleda, da imamo določeni fizikalijo dihanja v ponesrečenem razmerju napram nosu.

V zimskem času vdihnem čez nos in izdihnem na usta. Hladen zrak se čez nos ogreje in ko ga ponovno izdihneš čez usta, se skladno s termodinamiko začne dvigat - proti nebu. Del ga zaide tudi v nos, kjer v kombinaciji s hladnim zrakom kondenzira. In ti pač izpira nos. Glede na "vsebino" nosa pa potem tisto kar izpira zgleda včasih bolj gosto drugič bolj redko.

Poleti pa je po moje probem švic. Spet, ga nehote del potegneš v nos in ista scena.
Uporabniški avatar
 MišaMiš
Ja, jaz upam, da je res nos kriv. Je pa res, da nimam "normalnega" nosu ampak imam kot temu jaz rečem "grbo". Mi je že zdravnica rekla, da sluznico mogoče to ovira pri normalnem delovanju. Ker dejstvo je, da mi nosna sluznica deluje prekomerno. To ni normalno stanje. Pa tudi že zaradi tega sem se naveličala it laufat. Včasih sem šla vsak dan po 10-15 km, zdaj le še trikrat na teden. Ker se moram non stop - na vsake 5 min - izpihovat iz nosu in grem že sama sebi na živce.

Poročam, ko bo kaj novega.
 skorc
No vidiš, tudi moj nos ima grbo, ker mi ga je sparing partner zlomil, pa so mi ga ponesrečeno nastavljali nazaj. :)

V kombinacijo s sluznico pa je potem to, to...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA