vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

petra556
Pozdravljeni,

nisem našla nikjer podobne teme, mogoče pa sem jo spregledala...

Pred nekaj več kot mesecem sem začela teči. Najprej 20 do 30 minut, sedaj pa nekje okrog 40 minut. Tečem nekje 4x na teden. Začela sem zaradi boljšega počutja in s tem ciljem tudi nadaljujem (tudi kakšne mišice več se ne bi branila :oops: ). Pri prehrani je edina sprememba ta, da k glavnemu obroku dodam še zelenjavo, kar prej nisem. Hujšala ne bi, ker se mi zdi, da imam kilogramov dovolj (168cm/56kg).

Problem se nanaša na to, da odkar tečem, sem precej bolj "zmrzav" človek. Če razložim, prej sem bila v stanovanju oblečena v dolgo majico, sedaj potrebujem kratko + dolgo + jutranjka (temperatura v stanovanju je konstantna). Mraz mi je ves dan, roke in noge imam hladne ter težko se ogrejem. Prej takšnih težav nisem imela.
Mogoče delam kakšno napako?

Se zahvaljujem za vaš čas,
Lp, Petra
Uporabniški avatar
 danijel.hajdinjak
Mene navadno zebe takrat ko ima deficit pri kalorijskem vnosu. Torej takrat ko premalo pojem :)
Takrat imam mrzle roke in vedno me zebe ali strese sem ter tja :D
Ni pa nujno, da je pri vas enak problem ...

LP
Danijel
Uporabniški avatar
 pajo
danijel.hajdinjak napisal/-a:Mene navadno zebe takrat ko ima deficit pri kalorijskem vnosu. Torej takrat ko premalo pojem :)
Takrat imam mrzle roke in vedno me zebe ali strese sem ter tja :D
Ni pa nujno, da je pri vas enak problem ...

LP
Danijel

Ja bo kar držalo. Bolj si rejen :evil: manj te zebe. Če imaš malo zaloge in dovolj vnosa ne bi znal biti problem. Mene poleti pri recimo 36 plusa ko neham z tekom v roku 5 min zebe. Ko imajo ostali problem kako se shladiti.
Uporabniški avatar
 boatjan
Še dobro, da kdo od ultramaratoncev ne zmrzne v stanovanju.

Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
 matej712
Pri meni je ravno obratno. Kadar pridem s teka, sem doma še nekaj ur brez nogavic. In odkar redno tečem, me manj zebe - pa sem tudi bolj pri ta suhih.
Mogoče je to, da te zebe, povezano z utrujenostjo?
Uporabniški avatar
 jernej555
Spanje je definitivno faktor. Kadar sem imel veliko dela za faks in spal po nekaj urc na noč me je drug dan pošteno zeblo ne glede na to kako sem se oblekel. Res pa je tudi, da se telo sčasoma tudi mraza navadi :D Mogoče prvi kilometer zebe, potem se pa "mašina" zagreje :lol:
Uporabniški avatar
 pajo
Medicius napisal/-a:Kaj je to mraz? :)

Ma to je tisto potem ko se ustavim. :D Ni važno ali poleti na morju ali pa pozimi. Po koncu teka. Nič dober občutek. :--(
 petra556
matej712 napisal/-a:Mogoče je to, da te zebe, povezano z utrujenostjo?

Tudi to bi bilo mogoče. Do sedaj se mi je dvakrat zgodilo, da sem takoj po teku občutila dokaj močno slabost. Takrat sem se mogla uleči, ker bi drugače letela proti tlom...Med tekom pa s kakšno utrujenostjo nimam problemov, nekako "padem not" in me potem ura "zbudi" in opozori, da je 40 minut mimo. Če sem pretiravala, to ponavadi zvem šele, ko se ustavim. :roll:

jernej555 napisal/-a:Spanje je definitivno faktor.

Tega se zavedam in poskrbim, da ga je dovolj. :D

Včeraj sem šla hodit namesto tekat, naredila nekaj vajic za moč, zvečer poleg glavnega obroka pojedla še doma skuhan puding in danes me prav nič ne zebe. :wink: Če je to vzrok za to mrzlično tresenje, ga ne bo težko popraviti. :wink: Vseeno pa sem malce skeptična, ker če bi bila ves mesec v kalorijskem deficitu, bi se verjetno že poznalo kaj na teži. Se pa številke niso premaknile. :)
Uporabniški avatar
 danijel.hajdinjak
Mogoče bi bile lahko razlog tudi izpraznejne glikogenske rezerve - premalo OH in je tudi zato pudig pomagal, sploh če je bil sladek :D

Lp
 petra556
danijel.hajdinjak napisal/-a:Mogoče bi bile lahko razlog tudi izpraznejne glikogenske rezerve - premalo OH

Težko...pri hrani ne izbiram, jem kar mi zapaše. Včeraj sem od OH pojedla pol rezine kruha, vsaj 5 piškotov ob čaju in na koncu še puding (na 500g pudinga 30g sladkorja. Pojedla sem ga pol, ostalo je mož pospravil :D ). Po teku pa si vedno naredim mešanico čokoladnega mleka in beljakovinskega praška, 250ml vse skupaj. Ne vem, tako na očke se mi zdi OHjev dovolj. :?:
Uporabniški avatar
 Medicius
petra556 napisal/-a:Po teku pa si vedno naredim mešanico čokoladnega mleka in beljakovinskega praška, 250ml vse skupaj. Ne vem, tako na očke se mi zdi OHjev dovolj. :?:

:D
Tudi jaz po vsakem treningu, 2dcl čokoladnega mleka, 2dcl vode in 2 merici sirotke. Temu še seveda sledi reden obrok, če tečem dopoldne kosilo, če popoldne pa večerja. :)

Občutek mraza po treningu je pa normalen pojav, ki se zgodi zaradi potenja ki vztraja tudi po koncu vadbe in s tem odvaja precej telesne toplote medtem ko telo več z treningom ne dogrevamo. Ko potenje preneha, praviloma preneha tudi občutek mraza.
 spela*
Medicius napisal/-a:Občutek mraza po treningu je pa normalen pojav, ki se zgodi zaradi potenja ki vztraja tudi po koncu vadbe in s tem odvaja precej telesne toplote medtem ko telo več z treningom ne dogrevamo. Ko potenje preneha, praviloma preneha tudi občutek mraza.

To že, ampak njo zebe ves dan.
Jaz sem imela enak problem lansko zimo. Po ljubljanskem maratonu, ki je potekal v res hladnih razmerah, se nikakor nisem mogla več segreti. In sem se celo zimo zelo zelo težko spravila teč. Mene je ves čas zeblo, še preden sem stopila iz stanovanja. Da ne govorim o tem, kako težko mi je bilo iti na plavanje (in skočiti v bazen).
Rešitev je prinesla šele pomlad. :)

Letos teh težav nimam. Tako da sem prav vesela, da je letošnja zima bolj mila.
 petra556
Upam, da bo pri meni šlo na bolje kaj prej, kot šele s pomladjo...ni ravno prijetno, da mi je ves čas mraz in da sem ves čas ledena. :( Se počutim kot tiste shirane manekenke, ki so na otip bolj mrliči kot živi ljudje...
Uporabniški avatar
 pinkfloyd
No, še moje skromno mnenje.

Tečem zelo zgodaj zjutraj in v začetku teka me zebe, potem me počasi neha, po teku me pa po navadi še večji del dneva zebe. Enostavno se zjutraj premrazim (sem tudi zelo malo oblečem - le majica in tanka jakna - ker ne maram preveč oblačil) in konec koncev to niti ni tako zdravju škodljivo (prej obratno).

Sem pa problem rešil tako, da sem se odločil, da to ni več problem. Tako enostavno in hitro deluje :wink:

Se pa potem do sredine avgusta dokončno odtajam in že komaj čakam zimo :D. Tek ponoči enostavno ima svoj čar!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA