vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Živjo, sem še čisto svež na tem forumu.

Žal imam manjšo (upam) težavo. Namreč, po zadnjih tekih me zelo boli predel takoj za prsti (v bistvu sem ravnokar probal stisnit in me na obeh nogah boli samo kazalec v sklepu kjer se prst stika s podplatom.

Imam 90 kg, visok sem 178 cm, za tek koristim copate Asics Gel Volt 33 (T229N). Tečem precej na prste (peta se ne dotika tal), večinoma afalt ali zelo zvožen gramoz.

Pri normalni obutvi imam praviloma na obeh straneh enakomerno precej obrabljene zunanje dele pet.

Povezava na tek pri katerem se mi je to prvič pojavilo...

https://www.polarpersonaltrainer.com/sh ... 49940263d7

V kolikor ima kdo podobne težave oziroma simptome prosim za nasvet.
Sem imela podoben problem - ostra bolečina v prvem sklepu, kjer se prsti stikajo v podplat, točno tam, kjer se tudi največ pregiba pri hoji/teku. Če te močno boli, svetujem obisk pri zdravniku, sama sem imela namreč (sicer minimalno) stresno frakturo od napačne obutve (novi poletni sandali in par dni intenzivne hoje). Če te boli le na pritisk in ne moti navadne hoje, je problem lahko v copatih ali tehniki teka. Poskusiš lahko teči z drugimi copati, tako boš hitro ugotovil, ali je problem v njih.
Na peto ne bi rad tekel, ker sem dokaj težak in me hitro začne peči piščal spredaj. Ob trenutni tehniki teka težav z bolečino nimam (razen opisanih težav s prsti).

Sicer pa sem ugotovil, da tudi "čudno" hodim zadnjih nekaj mesecev. Kot da bi med hojo (v športni ali obutvi za prosti čas) s prsti ob izkoraku (upam da je pravi izraz) zagrabil v tla in se s prsti še dodatno odrinil.

Ne vem, če je problem v tehniki ali pa sem enostavno pretiraval. Bom pa jutri poizkusil z drugimi copati.
Verjetno gre za vprašanje tehnike teka (obutev?), pa tudi upoštevanja trajanja in intenzivnosti obremenitev pri tvoji konstituciji. Če se bodo težave nadaljevale, ti priporočam obisk pri tekaškem trenerju, da naredita podrobno analizo in dobiš usmeritve za naprej.
Ja, je možno. Določeni copati se takorekoč uničijo c to centrifugo in še posebno s praškom ter mehčalcem. Postanejo prepustni na vodo, nimajo več prave teksture. Jaz copatov ne perem (sem ene Salamonke, pa so bile potem kmalu za koš). Jih pa zračim, pa posprejam, če je nujno jih pokrtačim.
Jaz jih pa perem, ker si ne predstavljam, da bi jih kar naprej sprejala, saj samo zračenje ne more odtehtati pranja, /to je isto, kot da si nebi umival nog in pral nogavic, da bi vse samo zračil/. No, to je pač moje mišljenje. S pranjem še nisem nobenih copat uničila in poškodovala, pa smo doma trije navdušenci tekači....pranje je pač potrebno prilagoditi vrsti copat, mislim pa, da centrifuga ni nobeni obutvi prijazna !

Pa še moje mišljenje o bolečini v kazalcih....to je problem v tehniki teka, pravzaprav v samem odrivu pri teku ! Obilo uspeha in LP
Nobenih čevljev ne perem pa nimam gljivic, niti mi noge ne smrdijo. Sprejam pa zelo redko. :)

Ne moreš enačit ne-umivanje opreme, s pomanjkljivo osebno higieno. Edino kar umivam v stroju so iz blaga hišni copati + na roke umijem crocse.
Kaj pa porečeš na tole, da dežno jakno in dežne hlače NIKOLI v 3 letih nisem umila in tudi ne nameravam, prav zaradi poslabšanja materiala ob pranju. So sicer namenjene za blatne deževne sprehode s psico. :lol:

Ne rabim superg, da so lepe-samo funkcionalne morajo biti, pa četudi so blatne. Se pač zunaj obuvam in sezuvam, pa jih pospravljam na eno krpo.

Jaz ne vem kake stroje imate vi, pri nas centrifuge izklopit ne moreš, najmanjša možnost je 700 obratov. Je pa stroj ene 10 let star, pa če bo tako naprej jih ima še ravno toliko pred sabo.
Kakor kdo....
Jaz sem pač rada v opranem in čistem in vsak material ima navodila prišita ali pa na listku za čiščenje oz.pranje, nisem še slišala, da bi se material poslabšal, če ga pravilno pereš...teniske perem na roke...

SE OPROŠČAM - TO NE SPADA VAČ V TO TEMO !
grekom napisal/-a:Živjo, sem še čisto svež na tem forumu.

Žal imam manjšo (upam) težavo. Namreč, po zadnjih tekih me zelo boli predel takoj za prsti (v bistvu sem ravnokar probal stisnit in me na obeh nogah boli samo kazalec v sklepu kjer se prst stika s podplatom.

Imam 90 kg, visok sem 178 cm, za tek koristim copate Asics Gel Volt 33 (T229N). Tečem precej na prste (peta se ne dotika tal), večinoma afalt ali zelo zvožen gramoz.

Pri normalni obutvi imam praviloma na obeh straneh enakomerno precej obrabljene zunanje dele pet.

Povezava na tek pri katerem se mi je to prvič pojavilo...

https://www.polarpersonaltrainer.com/sh ... 49940263d7

V kolikor ima kdo podobne težave oziroma simptome prosim za nasvet.

Mene bi bolj skrbela višina utripa pri tako počasnem tempu na ravnini, kot boleč prst :). Po moje še nisi "zrel" za tek. Kombiniraj hojo in tek, naizmenično. Ubil boš dve, oziroma tri muhe na en mah, previsok srčni utrip, boleči prst in začel boš porabljati maščobo za energijo, ker pri tako visokem utripu jo ne moreš.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA