vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Pozdravljeni!

cca 4 mesece redno tečem, 6x na teden, 5 km. Do nedelje nisem imela nobenih problemov, v ponedeljek zjutraj pa me je začela boleti desna peta. Do danes nisem tekla in je noga danes že ok. Še par dni bom počakala, potem grem spet poskusit teč. Zanima me samo kaj je povzročilo poškodbo. Mislite, da slabi copati? Imam adidaske za tek (ne vem modela), prav za gozdne poti in makedam. Bi si morala mogoče omisliti kakšne, ki bolj blažijo v predelu pet? Katere priporočate?
Pozdravljena,
iz lastnih izkušeni, ti priporočam, da bolečine ne prezreš.
Lahko imaš trn, plantarni fasciitis, lahko pa se ti nakazujejo težave z Ahilovo tetivo. To so najslabše variante. Vseeno pa ne škodujejo vaje za stopala, Ahilovo tetivo.
Lahko pa da moraš res samo copate zamenjat. To bi bilo še najboljš in najlažje.
Tek ti bo pokazal, kako se bo stvar razvijala.

LP, A
Tekacica1977 napisal/-a:Pozdravljeni!

cca 4 mesece redno tečem, 6x na teden, 5 km.
Zanima me samo kaj je povzročilo poškodbo.

V večini primerov pride do poškodb, ker se dogaja ali prehitro ali predaleč, največkrat pa oboje.
Recimo, leta nismo tekli ali pa sploh nikoli, potem se pa lotimo teka, včasih kar vplačamo eno tekmo, najdemo trening plan in akcija - recept za poškodbo :bum:.

To govorim tudi iz lastne izkušnje, ker ko saniramo poškodbo, lahko naredimo isto neumnost. Trajna preventiva je rešitev :drink.
Pozdrav!

Tekacica1977 napisal/-a:... Zanima me samo kaj je povzročilo poškodbo. Mislite, da slabi copati? Imam adidaske za tek (ne vem modela), prav za gozdne poti in makedam. Bi si morala mogoče omisliti kakšne, ki bolj blažijo v predelu pet? Katere priporočate?

Morda je vzrok tehnika teka?

Lp, oranzni slon
thinkblue napisal/-a:Teči bosa po travnatem nogometnem igrišču ;)

..jako zalivanem s herbicidi.Pa še v naravi jih ne manjka.
Sicer pa je moj copat za podobne težave že nekaj časa ON.Poleg dobrih izkušenj si na njihovi spletni strani lahko ogledaš,kako pri teh copatih delujejo sile na/mimo pete.
Menjava copat, še prej pa UZ slika in saniranje poškodbe.
Pri nakupu novih se osredotoči na tiste, ki forsirajo prvi stik s podlago na celo stopalo ali na prednji del.
Newton fate, altra torin, saucony zealot iso...
Pa saj nisem rekla, da prej nisem tekla, začela sem redno teči, ker sem čutila, da zmorem. Nimam nobenih problemov z utripom, koleni, nimam prekomerne teže... Zakaj torej ne? Peta je danes povsem v redu. preventivno počakam do ponedeljka, vmes si grem nabavit nove superge.

Hvala vsem za odgovore.
Tudi, če si prej tekla naprimer 3x na teden, je tvoja sedanja frekvenca tekov večja za 100%! Telo rabi čas...srčno-žilni sistem se hitro adaptira, medtem ko mišice in predvsem vezivno tkivo rabijo precej več časa. Ko boš spet stekla, začni 3x na teden z vmesnimi pavzami, da zmanjšaš možnost obnovitve poškodbe. Pa 6x na teden boš kasnej tekla, ko se boš pripravljala na maraton pod tremi urami :wink:
@Tekacica1977, da boš se lažje odločila katere copate, si preberi opise in ocene na tej strani, ki je z informacijami in komentarji uporabnikov res podrobna: http://www.solereview.com/
Če je tvoj copat primerno visok, si pa lahko omisliš podpetni vložek, ki ponavadi dela čudeže.
To je ena rešitev, druga pa je da narediš koraka nazaj, torej počitek in potem postopoma stopnjuješ kilometrino treningov iz tedna v teden za nekje +10%/teden, vmes (recimo vsak 3. ali 4. teden) pa spet kakšen teden z manjšo kilometrino, da se telo regenerira.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA