vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Pozdravljeni,

zanima me, koliko vpliva povečana TT na tek? Zadnje mesece sem se malo poredila in opažam, da veliko težje tečem.
Poredila sem se pred LM, nekaj mesecev prej sem začela malo več teči (postopoma sem uvedla daljše teke, tekla sem 21-ko malo pod dvema urama), danes imam 4 kg več. Zadnje čase opažam, da zmorem manj, po teku pa se ne morem nasititi, prej teh težav nisem imela.
Ima še kdo podobne izkušnje? Kakšno idejo ....
Želim si, da bi ponovno lahko z lahkoto tekla, ...mika me MKM, ampak s tem tempom izgubljam motivacijo, namesto da bi napredovala nazadujem.

Hvala, lp
Nič nenavadnega...čez zimo se marsikateri rekreativec malo zredi in zima je čas za daljše počasne teke-bazna priprava za spomlad. Moj nasvet ...čim več gibanja na prostem (Sprehodi, počasni teki, pohodi v hribe, smučanje...itd) in čim manj posedanja v zaprtih prostorih, kjer je največja možnost virusnih okužb - prehladi, viroze, gripe... sicer je pa rezultat za 21km pod 2h spoštovanja vreden...
:laola
Povečana teža je največji sovražnik tekačev. Je kot rak, ki te počasi polaga na fotelj in v posteljo, dokler te ne poje :-) se hecam.

4 kg več je kar lepa porcija. Gremo malo primerjat ...
:arrow: predpostavimo, da je tekaški korak dolg 1 m
:arrow: pri enem koraku prestavimo odvečne 4 kg za 1 m.
:arrow: pri 1 km prestavimo odvečne 4 kg 1000 krat po 1 m ali kot da bi za 1 m prestavili 1000 x 4 kg = 4 tone
:arrow: pri 21 km tako prestavimo po nepotrebnem kar 84 ton za 1 m.

Ah te kile :-)

Če upoštevamo še dejstvo, da je stik s podlago pri teku odvisen od mase telesa in da so pritiski veliko večji kot zgolj sila mase ...

Več razlogov je, da se kilogramov čim prej znebimo :-) tudi lažje se potem prepognemo :--
Vse moje prijateljice,vključno z mojo prvo ženo,lepotice v cvetu( druge)mladosti,vključno z mojo prvo ženo :heart ,pravijo,da so moški tekači večinoma grdi suhci z izpitimi obrazi :!: Nedavno sem v nekem resnem :wink: časniku tipa Zdravje.si zasledil tudi znanstveno potrditev gornjega neomajnega stališča:moški smo najlepši, kadar imamo količnik teže nekaj čez 25.
:--
Zdaj si pa preračunajte in se odločite.
MIROSAN napisal/-a:Nič nenavadnega...čez zimo se marsikateri rekreativec malo zredi in zima je čas za daljše počasne teke-bazna priprava za spomlad. Moj nasvet ...čim več gibanja na prostem (Sprehodi, počasni teki, pohodi v hribe, smučanje...itd) in čim manj posedanja v zaprtih prostorih, kjer je največja možnost virusnih okužb - prehladi, viroze, gripe... sicer je pa rezultat za 21km pod 2h spoštovanja vreden...
:laola

Hvala, + hvala za tolažbo :) , a vseeno moram narediti nekaj na tem, sem prebrala post za tvojim.

lp
ZdravkoC napisal/-a:Povečana teža je največji sovražnik tekačev. Je kot rak, ki te počasi polaga na fotelj in v posteljo, dokler te ne poje :-) se hecam.

4 kg več je kar lepa porcija. Gremo malo primerjat ...
:arrow: pri 1 km prestavimo odvečne 4 kg 1000 krat po 1 m ali kot da bi za 1 m prestavili 1000 x 4 kg = 4 tone

Ah te kile :-)

Če upoštevamo še dejstvo, da je stik s podlago pri teku odvisen od mase telesa in da so pritiski veliko večji kot zgolj sila mase ...

Več razlogov je, da se kilogramov čim prej znebimo :-) tudi lažje se potem prepognemo :--

Številke so krute, a realne, mi je prav malo nerodno :oops: , manjka mi discipline, hitro se vdam skušnjavam :( , nekako sem računala ...

če se res potrudim, mi bo uspelo do aprila ...

4 kg špeha .....36 000 kCal ....to je cca. 500 km, naredim jih v 3 do 4 mesecih, tako da ...

p.s. : Prepognem se še vedno brez težav :D , tako hudo še ni ..., čeprav me je čudilo na LM, da niso vsi tekači "suhci", sem vedno imela v glavi, da človek, ki giba ne more biti debel.
stari bor napisal/-a:Vse moje prijateljice,vključno z mojo prvo ženo,lepotice v cvetu( druge)mladosti,vključno z mojo prvo ženo :heart ,pravijo,da so moški tekači večinoma grdi suhci z izpitimi obrazi :!: Nedavno sem v nekem resnem :wink: časniku tipa Zdravje.si zasledil tudi znanstveno potrditev gornjega neomajnega stališča:moški smo najlepši, kadar imamo količnik teže nekaj čez 25.
:--
Zdaj si pa preračunajte in se odločite.

Moški lahko, ženske malo manj :( , gre bolj za to, da imam konstantno težo že leta, trenutna pa ...nekako ugotavljam, da se v njej ne počutim dobro :(
Pri večji teži smo poleg že naštetega počasnejši tudi zaradi tega, ker se nam s povečanjem teže zmanjšuje VO2max.
VO2max je max količina kisika, ki jo porabimo na kilogram teže v eni minuti .
Če je količina kisika enaka in teža raste, VO2max pada in posredno tudi hitrost.
ZdravkoC napisal/-a:4 kg več je kar lepa porcija. Gremo malo primerjat ...

Logika nam potrdi, še matematični račun jo podpre....pa se mi vendar poraja misel....če bi nekdo premaknil 84 ton (recimo premoga) za en meter, ali ne bi 1 kilogram mase (v obliki teže sicer) nekam izginil? Se porabil? Evaporiral? Karkoli že....po moje ga ne bi bilo več na moji riti. Po teku se pa še kar drži. Jeb...ti logiko.
Ko bi te 4kg viška bile v oblikimišične mase bi blo čist fajn. No vsaj za mojo kilažo in postavo :D
Po mojih izkušnjah, je kombinacija teka in visokintenzivne vadbe vsaj 3x tedensko dober način za topit maščobe. Meni osebno je Jillian Michaels všeč. V 20 minutah se skuriš. Ali pa crossfit, kaj podobnega. To poletje, sem namreč pridno nabrala ene 3 kile gor in se čudila na jesen, zakaj mi kavbojke tako tesno grejo čez rit in boke. Prva misel mi je bila, da sem sigurno pozabila mehčalec dodat ali pa prala na previsoki temperaturi. :roll: Pozabila na ves tisti sladoled, sorbet in ležanja v senci, in v kleti. (bemusunce ta vroča poletja!)

Sicer pa...Če uporabljaš šampon za volumen, bi to znalo bit krivo. Kak detergent, ki odstranjuje maščobo zna delo dobro opraviti. :D
majcka napisal/-a:
ZdravkoC napisal/-a:Logika nam potrdi, še matematični račun jo podpre....pa se mi vendar poraja misel....če bi nekdo premaknil 84 ton (recimo premoga) za en meter, ali ne bi 1 kilogram mase (v obliki teže sicer) nekam izginil? Se porabil? Evaporiral? Karkoli že....po moje ga ne bi bilo več na moji riti. Po teku se pa še kar drži. Jeb...ti logiko.

Če dvignemo 84 tonski predmet za en meter, mu dodamo 840 kilojoule-ov potencialne energije (iz osnovne šole Wp = m * g * h) oz. 200 kalorij. Sicer človek "dodaja" energijo (beri dviguje) z ogromnimi izgubami, ampak tam čez 600 kalorij pa verjetno ne prideš.

200 kalorij je približno 2 kosa kruha ali 3 večje pomaranče, po drugi strani pa samo 3 dag špehka na trebščku.
Ja, ti kilogrami! Tudi jaz se vsako zimo borim z njimi. Pardon! S svojo požrešnostjo, ker sem bolj lačna a moja volja šibkejša. Hladilnik imam opremljen z napisi: prepovedano odpirati po 19.00 uri ; BAJSA!!; NE ŽRI! ipd. Pa kar ne deluje. TUdi razni napisi: STRAN S CUKROM, NE JEJ SLADKARIJ! nekako ne delujejo.
Ker imam omajano voljo. Šibka volja! V tem zimskem času, ko je bolj hladno in so krajši dnevi, je čisto vse narobe. Kavbojke me tiščijo!!! Rit je že večja in jaz bolj tečna! Ampak: ne se dat! po 21. bodo spet postajali dnevi daljši!

Aja, sem sicer slab matematik tako, da tale računica prihaja zgolj in samo iz mojih izkušenj:

1 kg več = 5 minut slabši čas na maratonu (42.195 mt) ! In drži !!!

No, mogoče se mi bo pa le uspelo spraviti k sebi.

Lahko pa prebereš še tole, če kaj pomaga:
http://www.preberite.si/motivacija-je-tek/
in konkretno o prenažiranju:
http://www.preberite.si/tekaska-prehrana-in-pozresnost/

hja, saj človek vse ve - ampak :--( :--( :--( :--( :--( :--(

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA