vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

RcaGendale
Pozdravljeni, mene pa zanima če je tartan prijazen za kolena..Zadnje dve leti sem tekel izključno po betonu (3x na teden tek, 2xmin na teden nogomet), in sem si poškodoval kolena, zaradi bolečin sem moral en mesec mirovati potem je bolečina ponehala in, ko sem po mesecu dni spet zaigral na betonu se je bolečina zopet pojavila.Nato pa sem parkrat nogomet igral na mehki podlagi (umetni travi), in bolečine ni bilo in je izginila. Zato me samo zanima mnenje, če je tartan v mojem primeru dobra podlaga za tek. Hvala za vaš čas, in lp.
Uporabniški avatar
 vencelj
Absolutno!
Beton je res trda podlaga, še veliko bolj kot asfalt, tartan pa je nekakšna zrnata gumjasta prevleka in kot taka bistveno bolj mehka in bolj prijazna za uporabnika.
Zadnje čase tartan uporabljajo celo za otroška igrišča. Morda je mehki sloj še nekoliko debelejši kot na atletskih stezah, zagotavlja pa veliko večjo varnost pri padcih.

Si že tekel po tartanu :?:
Ja, z betonom sem v bistvu mislil na asfalt. Živim v Ljubljani, ne maram pa gozdnih poti, zato sprašujem če je tartan ok. Glede na to, da ga uporabljajo za tekaške steze mislim da bi skoraj moral biti bolj udoben za kosti nasploh.Po tartanu še nisem tekel, bi pa resno rad začel, ker nisem tekel že več kot dva meseca (izvzemam nogomet), in me prov zanima kje sem...
Uporabniški avatar
 vencelj
RcaGendale napisal/-a:Ja, z betonom sem v bistvu mislil na asfalt. Živim v Ljubljani, ne maram pa gozdnih poti, zato sprašujem če je tartan ok. Glede na to, da ga uporabljajo za tekaške steze mislim da bi skoraj moral biti bolj udoben za kosti nasploh.Po tartanu še nisem tekel, bi pa resno rad začel, ker nisem tekel že več kot dva meseca (izvzemam nogomet), in me prov zanima kje sem...

Ko boš na tartanu, ti bo hitro jasno. Razlika je očitna. Upam, da tudi za tvoja kolena.

Zakaj ne maraš gozdnih poti? Tam se pravi užitek šele začne :!:
Gozdnih poti ne maram iz enega samega razloga (ki se mu boste najbrž zelo nasmejali)..to so medvedi.Bojim se medvedov in ko sem nekje v gozdu vedno samo razmišljam kako si res nebi želel, da mi pot prekriža medved :D ...
Če si iz LJ, imaš mestne gozdove (Mostec, Rožnik, Golovec...), kjer medveda ne boš srečal. Druga varianta je, da tečeš po pesku (Tivoli, PST...). Za začetek, če te je vseeno strah, se lahko pridružiš kakšni skupini, ki redno teče po teh predelih, da se malo navadiš na okolje.
 spela*
jorgamesh napisal/-a:Če si iz LJ, imaš mestne gozdove (Mostec, Rožnik, Golovec...), kjer medveda ne boš srečal.

To ni nujno res. :D

Sicer pa asfalt ni trda podlaga za tek - če ti tek po asfaltu uničuje kolena, počneš nekaj narobe ali imaš napačno obutev. (Nogomet je nekaj drugega zaradi nenadnih gibov, ki se tam dogajajo - lahko da si si kolena poškodoval zaradi tega, ne zaradi teka.)
Tartan je vse prej kot primerna podlaga za veliko kilometražo. Mogoče malo bolj ublaži udarec ob tla, vendar zaradi svoje elastičnosti deluje tudi s protisilo. Za intervale OK, za razdalje odsvetujem.

Če si želiš teči po mehki stezi v 'civilizaciji', uporabi Holmerjevo stezo pri stadionu ŽAK.
 trac
Meni so pa rekli, da tartan ni ravno najboljša podlaga za dolge teke. V Ljubljani je veliko boljša možnost tek po PST-ju ali ob Savi, kjer je makadam. Zraven stadiona v Šiški pa je tudi Holmerjeva steza, posuta z žagovino.
Uporabniški avatar
 vencelj
Dolgih tekov itaq nihče ne izvaja na atletski stezi, če odštejemo vsakoletno dobrodelno kroženje NGU in nekatere posameznike, ki so za trening odtekli maratonsko razdaljo na stezi, ampak so to naredili le enkrat in nikoli več, čeprav je verjetno večji problem v psihi (duhomornost kroženja) in pa v stalnem teku skozi oval v eno smer, zato je priporočljivo občasno menjati smer.

Tole s Holmerjem in makadamskimi potmi ni slab predlog.

Medveda pa jaz v vseh letih tekanja "po divjini" še nisem srečal. Zadnjič ga je sicer kolega sledil nekaj km stran in ker je bil s kolesom, se je raje odločil za drugo varianto (slaba mobilnost v snegu in s kolesom :!: ), ampak tudi medved se raje umakne, če si le dovolj hrupen, da ga ne presenetiš.
 ogi
spela* napisal/-a:
jorgamesh napisal/-a:Če si iz LJ, imaš mestne gozdove (Mostec, Rožnik, Golovec...), kjer medveda ne boš srečal.

Saj se strinjam, teoreticno medveda lahko srecas tudi med tekom po Slovenski sredi Ljubljane, ampak verjetnost za to je pa hudo majhna ;) Verjetnost za medveda v Mostecu, Rozniku, Golovcu je pa zgolj malce vecja kot tista za srecanje z medvedom pred parlamentom. Ampak ja, definitivno pa moznost za to obstaja :)
 spela*
ogi napisal/-a:
spela* napisal/-a:

Saj se strinjam, teoreticno medveda lahko srecas tudi med tekom po Slovenski sredi Ljubljane, ampak verjetnost za to je pa hudo majhna ;) Verjetnost za medveda v Mostecu, Rozniku, Golovcu je pa zgolj malce vecja kot tista za srecanje z medvedom pred parlamentom. Ampak ja, definitivno pa moznost za to obstaja :)

Pod Rožnikom so medvedi celo naseljeni. :)

Ampam čisto zares pa: na Golovcu in Urhu obstaja ne tako majhna verjetnost, da vsaj pozimi srečaš divje prašiče.
Verjetnost za medveda v Mostecu, Rozniku, Golovcu je pa zgolj malce vecja kot tista za srecanje z medvedom pred parlamentom.
Niti ne.Medved(ka B.)je tudi v parlamentu,pa še zelo hitro teče.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA