vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

#362642
Vprašanje 1:
Zanima me, ali je smiselna in posledično varna, uporaba POWERBREATHE pripomočka za povečanje pljučne moči in kapacitete pri bolniku, ki je bil 2-krat zdravljen zaradi metastatskega germinalnega tumorja, s sistemsko kemoterapijo, v kombinaciji cisplatina, etopozi, da in bleomicina.
Imam diagnosticiranega raka na pljučih, sistemsko zdravljenje pa je bilo zaključeno v mesecu februarju 2018 s kompletno remisijo. Prav tako sem fizično aktiven (3-4x na teden preteče od 5-10km). Ravno zaradi te aktivnosti, pa bi si rad povečal pljučno kapaciteto in moč.

Vprašanje 2:
V zadnjih 14 dneh mi je pričelo "hrustati" v kolenu. Po teku. Med tekom je vse ok. Kaj to pomeni? S čim to odpraviti?

Hvala za odgovore!
#362957
Pozdravljen,

z vprašanjem glede povečanja pljučne kapacitete in moči je najbolje povprašati specialista pulmologa ali katerega drugega zdravnika, ki bo takšno specifiko obvladal.

Kar pa se kolena tiče ti pa lahko pomagam. Krepitacije (hrustanje) v kolenu so posledica obrabe sklepnega hrustanca. Je praktično normalen pojav pri aktivnih športnikih, ki prestajajo večje telesne obremenitve. Dokler koleno ne boli, ni težave, krepitacije pa žal ostanejo. Sklepni hrustanec ni oživčena struktura, zato ne boli.
Nekateri preventivno jemljejo glukozamin ali druge prehranske dodatke, ki stanje le ohranjajo in ne izboljšajo. Alternativa so še aplikacija hialurona v kolenski sklep ali terapija z mat. celicami. Več o tem pri ortopedu.
Upam, da sem pomagala. Lep dan še naprej,
Ajda

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA