vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 strucm
Zivjo!

Skoraj vsakic, ko si merim pulz s pulzmetrom imam pri izdihu nekoliko hitrejsi utrip. Slisi se tako kot da srce ne bije enakomirno in ga razmetava. Drugace sem dobro kondicijsko pripravljen in imam pritisk v povprecju 120 - 70, pulz pa 55. Se da aritmijo pozdraviti s tekom (kaksnim) ali se jo da pozdraviti s kaksnim cajem? Ce kdo kaj kako se to pozdravi na naraven nacin se mu za odgovor ze vnaprej zahvaljujem. Drugace grem pa itak k zdravniku, ki mi bo veselo predpisal tablete (osebno imam raje kaksne naravne recepte)

Lp :D
Uporabniški avatar
 Darja
Strucm, po moje se nimaš česa bat. Jaz sem bila lansko leto pri kardiologu zaradi podobne težave, aritmije so bile tako močne, da me je od nenadnih hitrih udarcev srca posililo na kašelj. Moram priznati, da mi ni bilo preveč lahko pri duši, ko se mi je to dogajalo, saj sem se kar videla, kako ležim v kakšnem jarku in hropem. Vsekakor pa takšno razmišljanje zadevo le še poslabša. No, kakorkoli že, pregled pri kardiologu (pod obremenitvijo) ni pokazal nobenih okvar, zdravnica je ugotovila le to, da imam nekoliko daljše oz. raztegnjene niti, ki uravnavajo delovanje zaklopk (če se prav spomnim). Njena izjava je bila nekako v tem smislu, da gre bolj za lepotno napako, kot kaj drugega in da je to dokaj pogosto pri športnikih. Ko do aritmije pride, se ne smeš predati paniki in začeti dihati globoko (oz. globlje kot zahteva sam trening), da ne pride do omotice.
Vseeno pa ti svetujem pregled pri karidologu, pravzaprav vsem.
LP, Darja
Uporabniški avatar
 pegaz
Aritmije so pogosto odziv telesa na stres, kar tek gotovo je. Vpliva tudi dedna pogojenost.

Okrog tega je ze bila diskusija na forumu, eden nasih clanov se mora npr. med triatlonom zaradi obcasne aritmije uleci na tla in pocakati, da napad mine.

Sam sem opazil aritmije kot pojav kratkotrajnega zelo hitrega bitja srca (npr iz 60 na 120+ udarcev v mirovanju, trajanje kakih 10 sekund, ponavljajoce 2-3x v vecminutnih razmakih). Razlikovati ga moras od dviga pulza ob vdihu in padcu pulza ob izdihu za 1-5 udarcev/minuto, kar je cisto fizioloski pojav.

Kako kontrolirati aritmijo? Sam se tega lotim tako, da cutim, kdaj se v meni nabere trenutna napetost, za katero vem, da se iztece v aritmijo. Takrat z globokim vdihom in izdihom sprostim to napetost, in joi s tem preprecim. Osebna zdravnica je po pregledu rekla, da je to pogost pojav, in da je moja metoda povsem OK.

Vsekakor priporocam pregled pri zdravniku.

Lep let, Pegaz :)
Uporabniški avatar
 INOT
strucm napisal/-a:Zivjo!

Skoraj vsakic, ko si merim pulz s pulzmetrom imam pri izdihu nekoliko hitrejsi utrip.

Lp :D

Samo na kratko... Ne verjamem,da imaš pri IZDIHU hitrejši utrip.Pri vdihu že mogoče,kar je pa popolnima normalno,ker ima vsak človek pri vdihu nekoliko hitrejši utrip kot pri izdihu.Če pa imaš res aritmijo tako kot domnevaš ti jo bodo zaznali eventuelno na EKG-ju pod obremenitvijo (tekoči trak ali kolo).
Uporabniški avatar
 Matevz
Obstaja tahikardija, ki je mnogo pogostrjša kot aritmija, čeprav veliko ljudi meni, da gre za slednjo. Simptom je tak, kot je opisal Pegaz. Meni se v povprečju enkrat mesečno ali malenkost pogosteje pojavlja. Običajno med treningom, vendar ne prav intenzivnim. Običajno, ko bolj "trdo" pogoltnem slino, ali se pogovarjam. Pulz mi takrat skoči na cca 220, počutim se kot bi imel bolj malo kisika. Če se ustavim je OK, ampak vsaka fizična aktivnost je skoraj nemogoča. Traja od 2-20 minut, najhitreje mine, če se uležem na tla.

Razlogi niso poznani in večinoma zadeva ni škodljiva, niti ni znak kakšne napake ali bolezni. Sem bil 2x na ultrazvoku srca, ap je vse normalno.

Več o tem je zelo lahko najti na netu search: tachycardia

Pri aritmiji pa gre bolj za neritmično bitje in ne samo povečano frekvenco.
Uporabniški avatar
 Pet5ra
strucm napisal/-a:...ali se jo da pozdraviti s kaksnim cajem?

Glog je eno izmed najbolj dragocenih zdravil za srce. Krepi in uravnava delovanje srca. Učinkovito uravnava krvni tlak, visokega znižuje pa tudi nizkega zvišuje, če je srce slabotno...Glog je popolnoma brez škodljivih stranskih učinkov, četudi ga pijemo več mesecev nepretrgoma. Čaj pripravimo iz cvetja in listja ali plodov.

Poskusi, mogoče ti bo pomagalo!

Lp
Uporabniški avatar
 strucm
Zivjo!

Najlepsa hvala za odgovore. Glok bom res probal, pa tudi k zdravniku bom sel na pregled. Drugace pa vidim, da jaz nimam kaj resnega, ker vidim da imate ostali veliko hujse napade (pa se te naj nebi bili nevarni). Upajmo da bo vse uredu.

P.S. Da nebi kdo mislil, da sem hipohonder 8)

Lp
Uporabniški avatar
 Matevz
Lahko, da si malo potolažen, ampak če se ti zdi, da kaj ne dela v redu je ultrazvok srca definitivno prava stvar. Se pa kar dolgo čaka nanj, če nočeš sam plačati. Pojdi k svojemu zdravniku po napotnico.
Uporabniški avatar
 strucm
Zivjo!

Res je. Ampak bom zbral tistih par tisocakov in sel na pregled k privatniku, ker mislim, da zaradi par tisocakov, ceprav jih ne zberem lahko ni vredno skodovati svojemu zdravju (ce je pac kaj narobe)

Lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA