vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

aljazm
Pozdravljeni,

Zadnje čase se mi zelo pogosto dogaja, da med tekom dobim občutek, kot da sem zaspan. Začnem zehati, celotno telo pa postane nekako otopelo in se moram močno truditi, da grem naprej. Ponavadi me stvar prisli, da 2-5 minut hodim, potem pa lahko spet nadaljujem. Sicer je bolje, vendar še vedno ne tako kot bi moralo biti. Dihanje je normalno, kot na začetku teka, bolečine v mišicah ni, ampak celo telo je nekako otopelo in nima energije. Sumim, da je problem v obroku (manjšem kosilu), ki je npr. ne več kot 1 - 1.5 ure pred treningom. Ima kdo kakšne podobne izkušnje ali informacije?

Lp in hvala, Aljaz
Uporabniški avatar
 žure
Počivaš dovolj?
Meni se vedno zeha. če sem utrujen, ampak s to razliko, da zeham pred tekom in nikoli med.
Uporabniški avatar
 katka
žure napisal/-a:Počivaš dovolj?

ja, res.
opisal si tek, ne pa količine spanja oz. dnevni / tedenski ritem, količine treningov, kaj o prehrani...
Uporabniški avatar
 bigk
Jaz bi rekel, da premalo spiš. Tudi sam opazim enake simptome, ko premalo spim (manj kot 6 ur na noč) in to več dni zapored...
 aljazm
Pozdravljeni,

Prehrano imam po mojem mnenju urejeno. Spijem dovolj vode, število kalorij je tempirano na cca. 10% definicita dnevno. Recimo, da se definiram. Trudim se dosegati ustrezno količino beljakovin (1.5g / kg) in pa dovolj majhno količno OH in M, da mi kalorije ne poletijo previsoko. Spim po standardih dovolj (cca. 8 ur dnevno), čeprav bi jaz spal več. Če sem preveč utrujen tako ali tako nimam volje do treninga. Trening cca. 3x tedensko po 1 uro teka. Sedaj bom to stvar podaljševal tam nekje do 1.5 - 1.75 ure, seveda če ne bom preveč zaspan :))

Lp in hvala, Aljaz
Uporabniški avatar
 katka
če si na definiciji in imaš nizke OH, potem zna bit od tega.
a si probal s kakim zelenim čajem pred tekom? mene to zna fajn dvignit, sploh v kombinaciji z bcaa.
Uporabniški avatar
 žure
katka napisal/-a:a si probal s kakim zelenim čajem pred tekom? mene to zna fajn dvignit, sploh v kombinaciji z bcaa.

Nekaterim pomaga tudi prava kava - za poživitev eno urco pred tekom.
Zasledil pa sem, da so, ne tako dolgo nazaj, predvsem bilderji, pa tudi ostali športniki, kombinirali kavo in aspirin, kar naj bi povečalo izgorevanje maščob v energijske namene.
Uporabniški avatar
 dowla
kaj pa če bi prej pojedel kosilo (npr. najkasneje 2 uri pred treningom... odkar to počnem jaz med treningi nisem tako utrujen kot sem bil prej ko sem počel podobno kot delaš sedaj ti, se pravi jedel le uro pred tekom), mogoče pa je problem v zaspanostim,če praviš, da bi rad spal dlje potem pojdi mogoče prej spat.... :wink:

P.S.
upam te bo kmal minil

lp
Uporabniški avatar
 žure
katka napisal/-a:jaz kave raje ne, ker je same ne morem spit, mleko pa jo nekako "obteži".

Katka, tudi jaz nisem kofetar.
Včasih popijem kvečjemu belo kavo, tako da se nasvet dotika ostale kofetarje...
Učinek pa se zmanjša z rednim uživanjem kave, ker se organizem nanjo navadi.
 diler
ja, zaspanost je kar lepo posledica manjšega vnosa ogljikovih hidratov v telo...sam imam podobne izkušnje, saj med polno sezono fitnesa jem malo manj OH, kar se pozna na sami definiciji, pa tudi na večji zaspanosti, neenergičnosti ter manjši sposobnosti koncentracije... probej mogoče mal s teinom, kofeinom, tavrinom...prosport ima en preparat k ma vse tole zmiksan, pa še v akciji je... 8)
Uporabniški avatar
 vencelj
bike007 napisal/-a:Še zdele se mi zeha, pa sem ziher ene dve urci odležal...

Sploh ni slabo, če kdo potegne na dan kako 5 let staro temo.
Zadnje čase imam tudi jaz občutek, da se sploh ne morm naspat. Čez dan je kar OK., dokler migam. Problem je, ko se umirim (pavza, malica...), takrat bi pa kar zaspal, običajno se potem komaj spet spravim "v promet".

LP, vencelj

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA