vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

gemini
Hi!

Namreč kot sem že zgoraj napisal, mi v desnem kolenu "škrta" in to namreč ko je koleno obremenjeno (hoja po stopnica, tek, kolesarjenje) in to v položajo kakšnih 15 stopinj predno je popolnoma iztegnjeno. S tekom sem takoj prenehal (počivam že 1 teden) koleno ni boleče ali zatečeno. Kaj svetujete? Ali je že čas za obisk zdravnika ali priporočate kakšno drugačno zdravljenje iz lastinih izkušenj?

LP, Gregor
Uporabniški avatar
 tasa11
Bo potrebno začeti podmazovati. Poskusi s kremo Artrostop. Meni je pomagala. Tudi Naklofen gel je O.K. Lp
 brzinca
Je to boleče?Potem so lahko vnete sklepne ovojnice.Najboljše da greš do svojega dr.,potem pa h ortopedu.
Uporabniški avatar
 milkec
Jaz bi sklepal (zelo nestrokovno!), da je težava v hrustancu in v nevemkateriže tekočini ki je med sklepi. Sem imel sam te težave!

Rešitev: sulfati => glukozamin, ki na nek način podmazuje sklepe (zelo amatersko povedano) in rešuje škrtanje!
 matejata
Mene pa zanima v kakšni obliki ste jemali glukozamin? Kerma ali tableti? In po kolikšnem času je nehalo?

Tudi jaz sem namreč 26.4. šla teči in potem se raztegovala. Ko sem šla domov in stopila na prvo stopnico, mi je počilo v desnem kolenu (ne v globini in nič me ni bolelo). Še sedaj me ne boli, vendar pa me je strah, da ne bom kaj poslabšala. Ko stopim na stopnico, poči.
Uporabniški avatar
 roman77
Jaz uporabljam tablete artrosamin proizvajalca Nutripharm. V škatli je 30 tablet in v kombinaciji z 1 tedenskim počitkom zmanjšuje škrtanje v kolenu - preverjeno na meni.

Zadeva deluje nakako tako, da obnavlja hrustanec ali nekaj podobnega.
 matejata
Mene pa zanima ali se tablete od Nutripharm - Artrosamin kupijo v naših lekarnah?
Uporabniški avatar
 zdejan
Pozdravljeni!

To je moje prvo sporočilo na forumu, žal mi je, da zaradi skrbi za moje zdravje, ne pa zaradi česa bolj vzpodbudnega. Nekaj časa že spremljam forum, pa sem videl, da si tekači s podobnimi problemi ali interesi izmenjujete mnenja. Tečem že eno leto, tek me zelo veseli, tudi tekmovati sem začel na raznih rekreativnih tekih ip. Začel sem prebirati tudi literaturo o tekih in naletel na poglavje o poškodbah, kar me je opomnilo na moj problem. Namreč v desnem kolenu mi že škrta kar nekaj let, pa se mi zdi, da je letos začelo bolj glasno škrtati, odkar sem pričel teči. Boli pa nič. Zanima me, ali imate ostali, ki ste si pisali na tem področju foruma, pozitivne izkušnje z odstranjevanjem škrtanja z raznimi mazili, ali ste šli zdravniku, ali je postalo slabše in kako se je končalo?

Pa zanimivo je, da imamo vsi težave z desnim kolenom, ne z levim?!
 matejata
Ja, meni se je pokanje utišali. In prav zanimivo kako! Ker mi je počilo vsakič, ko sem stopila na stopnico (bolelo me ni nikoli), sem to čutila tudi, č enisem slišala! Saj se je od poka vibracija prenesla po telesu in sem zaznavala, da nekja se dogaja. Potem sem seveda začela jemati glukozamin tablete in kremo in si zadala rok 1 mesec. Tako sem pazila na koleno, da sem na stopnico stopala s celo nogo in posledica tega je bila, da me je čez tri tedne začel boleti kolk. Takoj sem vzpostavila vse veze, da sem takoj prišla na pregled k ortopedu. Ta mi je zagotovil, da s kolenom ni nič narobe, ampak, da se je premaknil hrustanec in da moram normalno stopati na stopnico in bodo težave izginile. In res, prav s strahom sem začela stopati na stopnice in kar mižala sem, tako je pokalo. In tretji dan zjutraj - čudež! Šla sem v trgovino in, ko sem stopala po stopnišču, nobenega pokanja več! In tako je tudi danes (1 mesec po tem). Ortoped mi je tudi rekel, da naj bom še naprej športno aktivna (tek, palavanje, aerobika).
Upam, da boste vsi, ki vam poka v kolenih enkai srečneži kot jaz!

Srečno!
Mateja
Uporabniški avatar
 zdejan
Hvala Mateja za vzpodbuno sporočilo!

Kolikor sem razumel, je pokanje izginilo samo od sebe, nisi potrebovala nobenih tablet in mazil?

Lp, Dejan
 matejata
Ja, jemala sem glukozamin kapsule (1 paket) in uporabljala glukozamin kremo. Ali je to kaj pomagalo, ne znam povedati. Morda je! To so namreč stvari, pri katerih se učinek pokaže v daljšem obdobju, če ima človek res težave.

Lp!
 mihi
a te tablete se kupi v lekarnah??? Ali moraš imeti kak recept.
Meni že kak mesec v levem kolenu škriplje, kot če bi s prstom podrgnil po mogri šipi, kod da bi se zatikalo. Sem šel do osebnega zdravnika, pa mi je samo rekel da je to ker je nekaj narobe z tisto tekočino, ki je med hrustancem ter da to ni nič hudega.
Ker pa sem bil kot osnovnošolec precej pretežak, mi od kar pomnim poka v kolenih in sicer v levem bolj močno kot desnem, pa nimam želje da si še kaj močneje poškodujem. Visok sem 180 cm težak okoli 90kg, tečem pa zaenkrat na nekih reebok supergah, ki so mi bile ušeč :oops: pa sem jih kupil. Tako da grem ta teden kupit tekaške superge, pa še z kako kremo bi poizkusil, da ne poslabšam stanja.
Uporabniški avatar
 zdejan
Zdravo!

Jaz sem zaradi škrtanja, ki je vedno močnejše, bil pri ortopedu, kjer me je za hip pogledal in mi dal termin za detaljni pregled, ko si bom uredil napotnico. Gre za hrustanec pod pogačico, kjer pogačica ne drsi več po hrustancu tekoče (nekako tako). Sedaj me bo dal pod RTG slikanje, da bo natančno ugotovil, kje se zadeva riba. Tablete na pamet si ne upam jesti, bom raje počakal, kaj bo rekel ortoped. Je pa rekel, da ni hudega, da se naj izogibam neravnih tal. ( :?: :? Jaz pa tečem skoraj vsak dan...)

Lp
 matejata
Ja, tableti se dobijo v vsaki lekarni. Te substance so naravni elementi, zato se jih kupi brez recepta. Najboljši pa so (vendar se dobijo samo na Hrvaškem) KONDROIN FORTE od proizvajalca Phidifarm, ki vsebujejo še Q10 in hrustance morskega psa, vendar pa so bolj priporočljivi za starejše ljudi (ali resnejše okvare), ker vsebujejo snovi, ki jih telo s staranjem ne more več tako obnavljati. So res dobre - preizkušeno na moji mami, ki je imela hue težave s koleni. Po 4-mesečnem jemanju so ji težave skoraj izginile.
Uporabniški avatar
 rainbow
Pred dobrim mesecem in pol so se tudi pri meni pojavile težave z desnim kolenom, in sicer sem po cca 5-10 minutah teka začela čutiti bolečino na zunanji strani pod pogačico. Kolena pa mi že dlje časa pošteno škrtajo.

Diagnoza je bila nekako ta, da je bolečina posledica nesorazmerja moči sprednje in zadnje stegenske mišice - sprednja precej močnejša od zadnje, zaradi česar vezi pogačico nepravilno zategujejo. Ta ne potuje pravilno ob krčenju kolena (sili preveč navzven) in zato neenakomerno pritiska na hrustanec. zato se je na tistem delu začela pojavljat bolečina.

Potrebno okrepiti zadnjo mišico in prednjo na notranji strani (tole nisem preveč strokovno povedala :) ), priporočili pa so mi tudi jemanje glukozamina. Baje so tablete bolj priporočljive, da imajo boljši učinek.

Verjetno pa je vzrokov za škrtanje v kolenih več, tako da....tole je samo moja še popolnoma sveža izkušnja :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA