vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 SpEkTr
#362624
Če je bolečina močna, kak dan dva maži z voltarenom. Potem pa po pameti naprej. Ko malce popusti, vaje in malce zmanjšat aktivnost.
Pa prečna oz. frikcijska masaža je meni pomagala tudi precej. Sam sem si vsak večer gnetel tetivo kar precej časa, ampak se je splačalo.
Potem, razbremenit meča, valjčki so zelo učinkoviti, če si pa lahko privoščiš manualno terapijo, pa tudi to dela čudeže.
Uporabniški avatar
 SpEkTr
#362627
Google it. Načeloma to kar sem jaz počel doma, je pač s prsti masiranje tetive, vzdolžno in prečno. Seveda, do neke zmerne bolečine. Če to počneš redno, ma ni hudič, da se ne bi obrestovalo.
Uporabniški avatar
 SpEkTr
#362629
Mazilo po potrebi. Malce sem mešal z eteričnimi olji. Sicer sem pa takrat ko sem imel težave s tetivo (ne z narastiščem) počel kaj vem 5-10 minut zvečer. Pa potem še na hitro na valček, ampak z valčkom sem se nekje 3x tedensko poigral.

Več stvari potem da na koncu nek rezultat. Pika na i je bila potem še IR lučka, ampak tudi teh manualnih tehnik ne gre prezreti.
Uporabniški avatar
 svizec
#362630
Evo, vse možnosti imam, da to naredim - imam IR lučko, imam na desetine eteričnih olj, imam valj.

Sinoči, recimo, sem si tetivo masiral le nekaj sekund s SMREKOVIT 365 kremo.

Nisem niti pomislil, da bi med počivanjem oz. gledanjem televizije tetivo masiral daljši čas. Od danes bo to pri meni stalnica.

Hvala, @SpEkTr!
Uporabniški avatar
 SpEkTr
#362632
Malenkost. Pri meni je to pomagalo, vključno z manualno terapijo 1x mesečno pri kolegu maserju. Je pa res, da je kar trajalo, no odvisno od stopnje poškodbe.
Uporabniški avatar
 svizec
#362633
Jaz sem opravil Tecar terapijo, spravili so me sicer na noge, ampak težave še vedno imam in zelo moram paziti, kako tečem. Nikakor ne smem pristajati na sprednji del stopala, ampak izključno na celo stopalo. Izogibam se pristajanju na peto.

Delal sem tudi ekscentrične vaje (dvig z obema nogama na prste, zdravo nogo dvigneš, s poškodovano pa kontroliraš spust nazaj na peto oz. pod nivo pete).

Tetiva je trenutno otečena, tkivo zabrazgotinjeno, na stisk in pritisk boleče (ne prehudo) in zaenkrat lahko odtečem desetko enkrat tedensko, ne da bi tetivo še dodatno poškodoval.

Zanimivo pa je to, da pri kolesarjenju nimam prav nobenih težav.

Ko je bila tetiva najbolj poškodovana in mi je onemogočala hojo, sem lahko kolesaril. Najtežje je bilo zlesti na kolo, ko pa sem enkrat že bil na kolesu, sem lahko vozil tudi v položnejše klance. Edino stopit nisem mogel s kolesa tako, da bi se pri tem ujel na levo nogo, kjer je tetiva poškodovana.

Zato mi tudi ni jasno, kako je lahko @Cemmac pridelal poškodbo tetive ravno s kolesarjenjem.
 Cemmac
#362634
Sam...po prebranem gradivu, sumim, da je morda pri meni soleus mečna misica...

Kako leto(lanskega maja) sem na klancu pridelal nateg mečne misice, kar je trajalo 2meseca takrat....lahko da se je kaj ponovilo.

Mi je pa manualni terapevt ze takrat..se spomnim omenil, da imam zelo zelo trde mečne, in jih mora sprostit..
 Blazz09
#362647
Tudi jaz sem po 5 mesecih vnetja in bolečin kupil staro specialko, ker mi je ortoped in osebni zdravnik rekel, da to ne obremenjuje ahilove tetive. Kljub temu, da nisem tekel niti km,ampak samo kolesaril, hodil k fizioterapevtom sem tetivo strgal.
Zdaj, ko imam čas, berem različne forume in velikokrat sem zasledil, da je zdravnik komu svetoval naj za en mesec popolnoma prekine z vsemi telesnimi aktivnostmi.
Ko zdaj razmišljam kaj sem storil narobe, da se vnetje ni umirilo ne poznam odgovora. Vsekakor pa vsem, ki se trenutno borijo z bolečinami in vnetjem svetujem, da popolnoma prenehajo z vsemi aktivnostmi vsaj en mesec in da si kupijo silikonske vložke, ki dvignejo peto za nekaj mm in razbremenijo ahilovo tetivo. Kakšen obisk fizioterapevta ali maserja tudi ne škodi predvsem pa je najboljše zdravilo proti vnetju tetive počitek......
 lecko
#364887
Imam malce drugačne simptome pa me zanima če je kdo kaj podobnega imel.
Dosedaj nisem imel teh težav, zadnjič pa me je že pred štartom na 21k na starem dobrem copatu nekaj rahlo žulilo v petnem delu a potem med tekmo seveda nisem opazil. Tudi teden po tem je bolečina še pristona. Ampak povsod ko berem o raznih vnetjih tetive omenjajo "oteklino. bolečina in togost tetive v jutranjem času, Stvar se s hojo ponavadi izboljša". JAz pa nimam nič od tega. Bolj ko hodim v copatih bolj me boli, saj se mi tetiva drgne ob notranjost copata ali čevlja. Če pa hodim bos ali v crocsih,brez pritiska, je brez problema. Skratka obnaša se kot nek "žulj " na ahilovi, le da žulja niti ni videti. Če pritisnem samo na določeno točko je malo boleče.
Preventivno tako raje mirujem nobenega športa le nujna hoja.
No je pa šele 8 dni minilo . Bo treba še malo z ledom in kako žavbico najbrž.
 lecko
#364906
Mogoče, ampak kak milimeter izbočeno alpa še manj.
in zelo nenavadno, boli malo n apristisk ampak na različnih delih, enkrat nižje enkrat višje.

A to se gre fizioterapevtu pokazat ali prej prek splošnega zdravnika ? verjento znana zgodba s plaćilom in vrstami.
Uporabniški avatar
 SpEkTr
#364908
Lahko greš pokazat, če to ni prvič. Če se ti to ponavlja pol je spet druga zgodba. Čisto možno pa da ni nobene bulice, pri meni na nobeni peti nisem imel nikakršnih bulic, pa se je zadeva odvila kot se je...no in se še odvija :)
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA