vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Gregi
Lep pozdrav... šele letos, pri 38ih, sem začel teči... Pretekel sem že 120+ km, na kar sem kar ponosen, hehe...

A imam problem... zadnje dva tedna imam kar hude bolečine stopala. Boli me zunanja stran, bolečina se pojavi, ko hodim. Bolečino ublažim z Hansaplast povojem za gleženj, a problem nimam v gležnju, ampak nekje sredi stopala, na zunanji, zgornji strani. Kar precej me zaboli, če stopalo pimem počez in rahlo stisnem...

Sem malo pobrskal, a ne najdem podobne zadeve... Je problem v obutvi? Boli me zgolj desna noga... Vezanje vezalk? Ali pač tehnika?

Hvala za nasvete...
 Urša*
Tudi jaz sem imela bolečine v stopalu oz. hrbtišču stopala. Bolečine so se pojavljale ob hoji in pa ob pritisku, po enem tednu pa so te bile vse manjše... in sem spet šla veselo na tek. Po nekaj kilometrih pa se je bolečina zopet pojavila in v trenutku nisem niti na nogo mogla več stopit. No uglavnem rentgenska slika je pokazala stresno frakturo (zlom).

Lahko pa je pri tebi res le problem v obutvi ali sami tehniki teka.

Če pa bolečine ne bodo prenehale pa predlagam počitek, da se ne zgodi kaj podobnega kot se je na žalost meni :(
 golf3
Tudi sam sem pred kratkim imel podobne probleme.Razne kreme in pocitki so samo zacasna resitev.Probleme je najbolje odpraviti z obiskom kaksnega fiziatra,ki vam naredi primerne vlozke za stopalo katere mirno vstavite v tekaski copat.Z vlozkom lahko dobro pripomorete k izbolsavi tehnike teka hkrati pa vam zmanjsa moznost nadaljnih poskodb katere scasoma sledijo (kolena,kolki nazadnje kriz). Cene vlozkov so nekje 60e..Z počitki in kremami problem samo zacasno omilimo..scasoma se zopet pojavijo..lp
 Gregi
Hvala na sicer poznih, a zlata vrednih odgovorih...
Se mi dogajajo rahlo čudne zadeve... Kupil sem si Hansaplast povoj za stopalo, ki mi stopalo fiksira in bolečine pri teku ni... A zanimivo... bolečina je popuščala do te mere, da sem spet tekel brez povoja, nekaj časa je bilo v redu, zdaj spet čutim rahlo bolečino.... Mah... ne vem... :roll:
Uporabniški avatar
 bor©
Pozdravljeni,

že kakšen mesec imam bolečine v sprednjem delu stopala desne noge (podobno, kot kolega zgoraj). Če sem bolj natančen v predelu sredinca in prstanca stopalne kosti. V mirovanju ne boli, le ob obremenitvi (tudi normalni hoji). Če stopalo in boleči del premikam in "gnetem" z roko, bolečine ne čutim. Le kadar stopim z vso težo na nogo. Po prebiranju forumov sumim na stresno frakturo. Zaradi skolioze imam eno nogo krajšo za 1cm in bi naj bil zaradi tega izpostavljen tovrstni poškodbi. Zadnje čase precej stopnjujem z intenzivnostjo treningov in pa po tekaškem trečaju sem začel sem uvajati pravilno tehniko teka. Nekajdnevni počitek brez teka bolečine ni omilil. Je imel kdo podobne izkušnje? Zelo bi me zanimala tudi izkušnja nekoga, ki je imel stresno frakturo stopalnih kosti in kako se je ta bolečina kazala preden je bila postavljena dejanska diagnoza.

Hvala za morebitne odgovore!

Boris
 alesn
na žalost imam zelo podoben problem kot Boris. pri tempo teku sem na 10 km začutil ostro bolečino v sprednjem delu stopala, komaj sem pritekel do doma. mislim sem, da bo v dnevu ali dveh izzvenela, a se to žal ni zgodilo. vzrok za poškodbo je skoraj gotovo hitro povečan obseg in intenzivnost treninga, morda tudi sorazmerno minimalistični copati z nekoliko manj blaženja. ker je bilo v dnevih, ki so sledili še slabše, sem šel na RTG slikanje, ki pa ni pokazalo stresne frakture. tudi fizioterapevtka ni mogla točno locirati mesta poškodbe, možno se ji zdi, da gre za (manjšo) rupturo ligamenta, travmatolog pa meni, da je to morda natrganje narastišča tetive.sedaj bo počasi teden dni od poškodbe in je zadeva prej slabša kot boljša. boli me pri normalni hoji, z različno intenziteto. v prihodnjih dnevih sem dogovorjen z ortopedom za ultrazvočno preiskavo, ker želim ugotoviti za kakšno poškodbo gre - predvsem zaradi vprašanja treninga v prihodnje. ni potrebno posebej povdarjati, da sem slabe volje zaradi jesenskih maratonov, ki sem se jih nameraval (prvič) udeležiti.
Uporabniški avatar
 Xrock
Zelo na kratko:
Bolečina v stopalu se pojavlja zaradi zategnjenih mišic - v mečih, sprednji stegenski mišici in še kje.
V stopalu se le narašča - vname, ob veliki preobremenitvi tudi zakalcinira - in seveda boli!

Preventiva in kurativa ki je meni rešila ta dolgoleten problem so produkti trigger point.

Enostavno sprostimo mišice - in pritisk na narastišče (v tem primeru v peti) popusti. Vnetje pa tudi gre v par dneh.

Na voljo tudi pri nas:
http://www.sportmed.si/triggerpoint.html

Obširne informacije pa na:
http://www.tptherapy.com/
Uporabniški avatar
 MančaPomaranča
Tudi meni se je včeraj med tekom zgodilo, da me je zagrabilo na zunanji strani stopala v predelu stopalnega loka. Je imel še kdo podobne izkušnje in kako je rešil težavo? Danes s težavo hodim, bolečina ni ponehala. Kakšen nasvet?
Uporabniški avatar
 Scooby
Mene je 2x do sedaj bolelo na zunanjem stopalu. Obakrat na levem.

Prvič me je zabolelo med tekom. Bolelo je malo bolj proti prstom (skoraj na sredini loka) glede na rdečico na spodnji sliki in je bilo brez rdečice. Lahko sem hodil po peti. Po treh dneh počitka, hlajenja z ledom 3x na dan in mazanja z voltarenom, sem lahko že pretekel par km. Po dobrem tednu je pa bolečina čisto izginila.

Drugič me je pa začelo boleti šele 10h po teku. Bolečina je pa v 15 min narasla do te mere, da tudi na nogo nisem mogel stopit. Pojavila se je tudi rdečica. Po enem tednu počitka,haljenju z ledom in mazanju z voltarenom, sem lahko nekako odtekel par km. Naslednji dan je bilo 12h Šmarne in sem moral po 4 vzponih odnehat. Spet se je pojavila bolečina in rdečica. Po slabih 14 dneh sem šel na ultra zvok, kje je bilo ugotovljeno vnetje (vnetje je že skoraj izginilo) tetive, ki gre skoraj od mezinca čez lok in pod gležnjem do mečne mišice. V tem trenutku sem lahko že tekel po par km ene 3x na teden. Dobil sem fizioterapijo v obliki izvajanja vaj za stabilizacijo gležnja in kolen (na stabilizacijski ploskvi), delal sem vaje še doma in pred tekom namazal s perskindolom, po teku pa masiral z ledom. Po dobrem mesecu sem lahko že normalno tekel.

Če nimaš rdečice in če lahko stopiš na nogo, potem sigurno ni tako hudo kot sem imel jaz nazadnje. Če te po parih dneh ne bo nehal bolet, ti predlagam da greš čim prej na ultrazvok. Drugače pa perskindol in led ter počitek in masaža bolečega dela.

Upam, da bolečina čim hitreje mine.

Lp, Miha
Uporabniški avatar
 MančaPomaranča
Scooby, hvala ti za izcrpen odgovor. V bistvu je tako, da lahko hodim po prstih ali pa sepam in tezo prenasam na notranji del stopala. Ugotovila sem, da imam rahlo oteceno, na otip cutim bolecino na oznacenem mestu na sliki. V mirovanju ne boli, ob kakrsnem koli gibanju pa cel stopalni lok grozno boli.

Zdaj sem kupila Voltaren in z masazo upam na najboljse.

Sporocim, ko bo kako drugace. :)
Priponke
20130913_194114_20130913194816450.jpg
20130913_194114_20130913194816450.jpg (233.09 KiB) Pogledano 38696 krat
Uporabniški avatar
 Scooby
Zgleda točno isto mesto, kot pri meni. Samo da nimaš nič rdeče. Tako, voltaren pa led. Če čez par dni ne bo bolje pa ultrazvok. Vsaj jaz bi šel.

LP, miha

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA