vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

cookie
Najprej živjo vsem forumašem!

Poznam vas že kar dolgo, ampak aktivno pa nisem sodelovala do sedaj. Tečem že kaki dve leti, tudi pozimi, tako da kakšne večje pavze letos nisem imela. No, gremo k problemu. Že kakšen mesec ali celo dlje se mi pojavljajo bolečine na notranji strani leve noge, nad gležnjem nekje do meč. Na žalost pojma nimam kako se imenuje ta del telesa :oops:. Mogoče kakšne kite? Ta bolečina se je pojavila kar naenkrat po nekem treningu, vendar ni bilo prehudo in nisem ukrepala in s tekom normalno nadaljevala. Vendar pa je sedaj bolečina med tekom vedno hujša in me včasih boli tudi med hojo, kar je včasih zoprno, saj tudi kar dosti hodim v hribe. Nekajkrat sem namenoma počivala po nekaj dni, vendar je očitno premalo. Če bi opisala bolečino, je občutiti, kot da je nekaj nategnjeno, ne vem.

Hvala, za odgovore, upam, da mi bo kdo znal svetovati, če ne pa kar direkt do dohtarja :cry: !
Uporabniški avatar
 flikca
A se ti zdi da so mogoče superge odslužile svoje? Lahko da te boli pokostnica zaradi nepravilnih obremenitev :?:
 cookie
Mislim da to ni pokostnica. Pokostnica je kakor vem na prednji strani noge, to je zadaj, nad peto. Mogoče so res superge, samo boli me tudi pri drugih čevljih, ko grem hodit, najhuje pa je med tekom.
Uporabniški avatar
 flikca
Aja, sem mislila, da te boli prav na notranji strani. Zadaj bi lahko bila ahilova tetiva. Upam da ti bo znal kdo bolj pomagat.
 glumac
Zna biti vnetje ahilove tetive, precej zoprna stvar.
Pobrskaj malo po forumu, je kar nekaj napisanega na to temo.
 PATRUSA
lep pozdrav cookie
glede na opis tvojih tezav ,to naj bi trajalo ze 2 meseca,bolecina se ti pojavlja na zadji strani v visini gleznja,,glede na sam potek poskodbe sklepam da je pred cerka 2 mesecemi prislo do vnetja tetive,ker v tem casu nisi naredila nic ,da bi poskodbo sanirala se ti sedaj ,kot opisujes bolecina pojavlja tudi v mecni misici bi po tem takem slo za natrganje tetive,ce se stoje ne mores dvignit na prste potem je diagnoza potrjena.Kaj ti svetujem v kolikor to res traja ze 2 meseca si delas skodo ,potrebno je ugotoviti kaj je narobe,v kolikor bos nadaljevala se vsekakor ne bo koncalo dobro .
Lp Patrusa
 cookie
Hvala za pojasnilo. Sam zdaj bo pa res kriza, če tole drži :cry: . Bo kar treba ukrepat.
A mogoče kdo ve, kako poteka zdravljenje? A je nujen popoln počitek ali lahko zamenjam za kolesarjenje, hojo ali kaj drugega?
 PATRUSA
Najprvo moras dobiti pravo diagnozo
pri vnetju pa sledi
fizioterapija
protivnetna nesteroidna zravila
hlajenje z ledom
dvig pete z vloski, koliko casa traja vnetje tudi od tebe odvisno koliko bos vlozila v to, da se ti nastala situacija pozravi ,lahko traja tudi za znoreti dolgo tetiva je le tetiva.
Natrgana tetiva
enako kot pri vnetju
natrganina se zal zdravi od 6 do 8 tednov
z zdravnikom se bosta dogovorila kako glede nadomestnega treninga oziroma ostalih sportov ,pri natrgani tetivi vsaj za 4 mesece pozabi na tek.
Srecno !
Uporabniški avatar
 natasa
Pozdravljena!

Sama sem imela lani enake težave.
Če je mesto bolečine približno štiri prste nad gležnjem potem je to vnetje tetive. :oops: :oops: Sama sem šla zdravniku , da me je dal na slikanje in sma lahko izključila poškodbe skeleta, potem sem obiskala svojega fizioterapevta, ki mi je z pomočjo terapije z UZ, ter "neko" globinsko terapijo z elektro šoki ter s svojimi zlatimi rokami in seveda popolnim počitkom nogo spravil v red.

Torej obišči zdravnika ali terapevta pa boš vedela kako in kaj.

Pa srečno!! :wink: :wink:
Uporabniški avatar
 natasa
ŠE TOLE SEM POZABILA. VSE SKUPAJ JE TRAJALO 2 MESECA!!!!!! :cry: :cry: :cry:

SREČNO!
 edo-brko
Lp COOKIE!

Patrusa in Natasa sta zadeli bistvo tvojega problema in ti nakazali njegovo rešitev.

Večina nas je že to doživela in tudi na podoben način reševala opisan problem. Ker zadeve sprva ne vzameš dovolj resno in to rešuješ po domače zadevo "zašuštraš" in potem je problem tu. Namesto, dabi bila zadeva v nekaj tednih sanirana se to vleče tedne in mesece, večkrat se poškodba obnovi in postane lahko tudi kronična.
Najprej je potrebna diagnoza (zdravnik) in potem terapija. Ozdravitev je veliko odvisna od tvoje volje po kvalitetni sanaciji poškodbe. Bistvo je tekaški počitek (brez teka, počasna in postopna vrnitev v tek in brez pretiravanja ob vrnitvi). Res lahko traja nekaj časa, vendar si je treba vzeti čas bo pa zato kasneje bolj prijetno.
 cookie
Hvala še enkrat za odgovore. Ja, če bo diagnoza potrjena, potem ni debate. Upam, da mi rata it v kratkem do zdravnika (še kakšen teden ne bo možn, sm v tujini). Kar se zdravljenja tiče, sm 100%. Samo nehat migat bo pa zame nočna mora....:cry:. Trenutno sem že nehala s tekom, se bojim, da ne bo slabše. Zanimivo je, da me sedaj ko kakšen teden ne tečem, noga ne boli več toliko, razen ko grem gor ali dol po stopnicah. In verjamem, da zna bit to tud varljivo. Enkrat sem se že opekla in se je bolečina ponovila, zdaj bomo pa bolj previdni!
 luzr
Namesto teka, ki je bolj škodljiv, kot smo si pripravljeni priznati, lahko rolaš, tečeš na smučeh, plavaš in kolesariš, pa še kaj se najde.
Nekatere poškodbe se celijo tudi več let.
 PATRUSA
Tek kot dopolnilo zdravega nacina zivljenja ni skodljiv,ce potecemo 2do 4 krat na teden ni bojazni, da si dolgorocno delamo skodo,vsekakor pa lahko pride do poskodb,tako kot tudi pri hoji lahko.Problam pa je ko te enkrat car teka osvoji,strmimo vedno visje,visje in visje kar pripelje do tega, da se iz rekreativnega teka prelevimo v bolj resnega tekaca ki ze cilja na visje in boljse rezultate,posledica le tega pa sega potem po vedno visjih ciljih in stem posledicno ,ker brez tega pac ne gre,treniranja teka-ja dokazano je, da se pri sportnikih degenerativne spremembe pokazejo lahko ze zelo zgodaj,polek tega se poskodbam le stezka izognemo.
Zato kot prvo pravilo velja preventiva pred kurativo,to je najvec kar laho ponudimo sebi ,plus vse ostalo.Ko pa enkrat res pride do poskodbe je hudo,mogoce ne toliko sama poskodba ,kot nasa psiha,potreba po teku nas sili v to, da se ne moremo upreti .Kljub prepovedi tekanja,nas premami nam je tezko,zasvojeni smo s tekom.Skoda je pac ta da se vso podkovano medicinsko osebje in ostali ukvarjajo zgolj z travmami poskodovanega dela-nihce pa niti ne pomisli ,kaj se pravzaprav dogaja v nasih glavah ko smo prisiljeni v to, da mirujemo.razume te laho le nekdo ,ki je dozivljal enako ,res je tesko vendar pa ne velja pozabiti da za vsakim dezjem posije soncece.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA