vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

novinka
Pozdravljeni sem nova na tem forumu!! Pred dvema mesecema sem si poškodovala mišico na levem stegnu. Tekla sem od 3 do 4krat na teden po 10km. Do sedaj sem mirovala da se mi je poškodba zacelila. Zanima me zakaj prihaja do teh poškodb in koliko lahko na začetku tečem po zaceljeni poškodbi.
 luzr
Vsak ti bo svetoval po svoje. ;)
Lahko pregledaš tudi rubriko poškodbe...

Kilometraža, ki jo navajaš je lahko zaradi prepogostega teka vzrok te poškodbe.
Poskušaj kombinirati lahkoten tek s hitro hojo in kolesarjenjem, če moraš migati štirikrat tedensko.
 spelca
Lahko bi bil vzrok v neogretosti, utrujenosti mišice, slaba hidracija z Mg, neuravnoteženost nasproti delujoèih mišic.....
 novinka
spelca napisal/-a:Lahko bi bil vzrok v neogretosti, utrujenosti mišice, slaba hidracija z Mg, neuravnoteženost nasproti delujočih mišic.....
Kako lahko pride do neuravnoteženosti nasproti delujočih mišic? :?: (O tem pa nimam pojma)
Uporabniški avatar
 vigor
@ novinka

Pri neuravteženosti mišic gre za to, da pri vsakem gibu (fleksija, ekstenzija, rotacija...) sodeluje več mišic, ki načeloma (dobro je) morajo biti v nekem medsebojnm razmerju kar se tiče jakosti in aktivacije... Če mišice (agonisti - antagonisti) niso usklajene potem lahko pride do tega, da pri nekem gibu začne opravljati delo ena mišica še preden je nasprotna mišica končala z delom. Npr: pri nogometu, ko gre noga nazaj v zamah (deluje zadnja stegenska mišica), pred koncem giba pa se že odzove sprednja stegenska mišica ki želi izvesti gib naprej. Ker zadnja stegenska še ni končala svojega dela se lahko v tem primeru poškoduje. Mišica je takrat ko opravlja svojo nalogo (se krči) najbolj občutljiva na nasprotna gibanja (raztezanja). Podobno je pri teku.

Katero stegensko mišico pa si si poškodovala? Sprednjo ali zadnjo? Razmerje sprednja : zadnja je 3:2. Če to razmerje ni primerno lahko pride do poškodbe. To razmerje se zmeri v kakšnih športnih laboratorijih na izokinetičnih napravah. Če razmerje ni pravo, potem krepiš tiste mišice, ki so šibkejše dokler razmerje ni pravo.
 novinka
vigor napisal/-a:@ novinka

Pri neuravteženosti mišic gre za to, da pri vsakem gibu (fleksija, ekstenzija, rotacija...) sodeluje več mišic, ki načeloma (dobro je) morajo biti v nekem medsebojnm razmerju kar se tiče jakosti in aktivacije... Če mišice (agonisti - antagonisti) niso usklajene potem lahko pride do tega, da pri nekem gibu začne opravljati delo ena mišica še preden je nasprotna mišica končala z delom. Npr: pri nogometu, ko gre noga nazaj v zamah (deluje zadnja stegenska mišica), pred koncem giba pa se že odzove sprednja stegenska mišica ki želi izvesti gib naprej. Ker zadnja stegenska še ni končala svojega dela se lahko v tem primeru poškoduje. Mišica je takrat ko opravlja svojo nalogo (se krči) najbolj občutljiva na nasprotna gibanja (raztezanja). Podobno je pri teku.

Katero stegensko mišico pa si si poškodovala? Sprednjo ali zadnjo? Razmerje sprednja : zadnja je 3:2. Če to razmerje ni primerno lahko pride do poškodbe. To razmerje se zmeri v kakšnih športnih laboratorijih na izokinetičnih napravah. Če razmerje ni pravo, potem krepiš tiste mišice, ki so šibkejše dokler razmerje ni pravo.
Poškodovala sem si zadnjo stegensko mišico
Uporabniški avatar
 lukkka
verjetno ogrevanju nisi posvetila niti minutke, in po teku je tudi fajn narediti nekakšen iztek, predvsem pa kvaliteten streching ( kjer si tudi lahko nategneš kaj, če je premočan ). To dvoje - treningi so lepi in normalni 4x na teden po 10km, ti ne more trgat mišice...

kaj pa kaj beljakovin, aminokislin po treningu? Ali kakšen regeneracijski napitek? To prakticiraš kaj?
 novinka
lukkka napisal/-a:verjetno ogrevanju nisi posvetila niti minutke, in po teku je tudi fajn narediti nekakšen iztek, predvsem pa kvaliteten streching ( kjer si tudi lahko nategneš kaj, če je premočan ). To dvoje - treningi so lepi in normalni 4x na teden po 10km, ti ne more trgat mišice...

kaj pa kaj beljakovin, aminokislin po treningu? Ali kakšen regeneracijski napitek? To prakticiraš kaj?
Vse to je čisto RES na žalost. Opažam da sem letala z prazno glavo!!
 novinka
Evo pa gremo lepo od začetka :
1.Kakšno naj bo ogrevanje?
2.Kakšen je kvaliteten streching?
3.Kakšno naj bo uživanje beljakovin, aminokislin ali pa kakšen regeneracijski napitek po treningu?

Pri tem pa opozarja da sem nova v tem in ne vem nič!! :(
 wind
novinka napisal/-a:Evo pa gremo lepo od začetka :
1.Kakšno naj bo ogrevanje?
2.Kakšen je kvaliteten streching?
3.Kakšno naj bo uživanje beljakovin, aminokislin ali pa kakšen regeneracijski napitek po treningu?
Pri tem pa opozarja da sem nova v tem in ne vem nič!! :(

Ogrevanje:
http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.php?p=101951

Obrok po teku:
http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.php?t=5383

Stretching: :twisted:
http://www.jukie.net/~bart/pic/bart_google.gif
Uporabniški avatar
 FITINSIT
Nekaj o optimalni prehrani za aktivno telo

Sama sem eno leto trenirala nogomet in tudi pri največjih naporih preizkusila kako pomembna je prehrana... pri sebi sem opazila veliko moči, vzdržlivosti in hitro regeneracijo, soigralke, ki ne dajo nič na to kaj in kdaj pojedo in to koliko tekočine popijejo pa imajo zelo veliko poškodb, ki se ves čas ponavljajo, da ne govorim o moči in vzdržljivosti.

Ja, prehrana in tekočina sta ključnega pomena saj dajeta telesu energijo in hranila, da normalno deluje (tako kot avto potrebuje bencin, olje, zavorno olje,...) in se dobro obnavlja.
Med treningom (lažjem ali težjem) nastajano poškodbe (manjše - mikropoškodbe ali večje poškodbe tkiva) in zaradi tega je tako pomembno kaj damo vase pred, med in takoj po treningu ter v času ko se začne regeneracija...

Imam stranke in kolege, zelo uspešne športnike, ki so šele pred časom spoznali kako pomembna je prehrana - kvalitetna prehrana. Če želiš vedeti več o tem me lahko kontaktiraš tudi preko ZS.

En lep pozdrav in čim manj poškodb :)
Uporabniški avatar
 lukkka
1. za ogrevanje lahko malo tekaš, poskakuješ, narediš kakšen počep, razgibaš sklepe ( kolena, gležnji, boki, komolci, vrat ), malo raztegneš mišice ( stegna, meča ) in greš trenirat - ne bo ti vzelo več kot 10min

2. stretching - raztegneš mišice, upam da za vaje veš katere so, dobro je da mišico raztegneš do točke, ko začutiš, da jo zateguje in tam zadržiš nekje 15+sek. Če fajn razteguješ in vse mišice, je čisto možno, da se boš raztezala tudi več kot 15min. Pred stretchingom je fajn naredit še kakšen iztek - cca 1-2km po treningu res lahkega teka s prehodom v hojo.

3. po treningu - regeneracijski napitki imajo ponavadi mešanico 70-80 OH / 30-20 B, vsebujejo tudi vitamine in minerale. Nekateri imajo tudi l-glutamin in bcaa že v sebi, lahko pa tudi to spiješ, kar skupaj s tem napitkom. Spiješ jih v prve pol ure po treningu... takrat telo najbolj srka, kar vneseš vanj
 novinka
Hvala vsem za pomoč!! :D
En lep tekaški pozdravček vsem :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA