Uradni forum za domačo in mednarodno podporo Slovenskemu alpskemu maratonu, ki se dogaja vsako drugo soboto v septembru - official forum support for SAM which is year held on every second Saturday in September

Moderatorji: SAM, milan

Uporabniški avatar
 milan
#74947
Določili smo že datum naslednjega SAMa.
To bo kot ponavadi druga sobota v septembru.
Torej 8.9.2007.

Začnite trenirat :D
Uporabniški avatar
 matej712
#74980
1. To je v redu, da ste že določili datum :!:
2. a je kdo sploh nehal trenirati :?:
 iomejc
#92361
Nekoga, ki je že pretekel SAM (50 km), bi vprašal kakšna pripravljenost je potrebna, da uspeš?
Maraton pretečem cca. 3:45, veliko hodim in plezam v gorah, tako da sem navajen klancev, vendar kljub temu se mi zdi SAM kar velik zalogaj.
Kaj mislite?
Kakšen trening se vam zdi najbolj primeren za takšne podvige (tek v klanec, intervalni tek,...)?

Iztok
Uporabniški avatar
 matej712
#92364
če ti kaj pomaga - lani sem pretekel SAM 35km. Pred tem sem pretekel približno 250km (v mesecu in pol pred tekmo). Sem pa veliko kolesaril. Kombiniral sem dolge treninge s tekom v hrib. Brez večjih naporov sem 35km pretekel prej kot v 4 urah. Torej, če imaš dovolj bazične kondicije, in če se preizkušnje pametno lotiš, večjih problemov ne bi smelo biti :wink:
 iomejc
#92368
Pa si kdaj pred tem pretekel maraton? Je velika razlika? Tudi jaz mislim, da je zelo pomembno, da se teka lotiš tudi premišljeno - z možgani in ne samo z mišicami. Sicer se mi ne gre za kakšne hude rezultate, bi bil pa zadovoljen, če bi ga pretekel nekje okoli 6 ur :roll:
Uporabniški avatar
 matej712
#92372
po tistem sem pretekel tri polmaratone, Lj-1:32, Palmanova-1:27, Beograd-1:27. Več o mojem doživetju na SAM-u sem napisal tudi tu na forumu.

Če je vreme lepo (kot lani), je SAM pravi užitek!

Preberi si še TOLE DEBATO
Uporabniški avatar
 vanja
#92379
iomejc napisal/-a:Nekoga, ki je že pretekel SAM (50 km), bi vprašal kakšna pripravljenost je potrebna, da uspeš?
Maraton pretečem cca. 3:45, veliko hodim in plezam v gorah, tako da sem navajen klancev, vendar kljub temu se mi zdi SAM kar velik zalogaj.
Kaj mislite?
Kakšen trening se vam zdi najbolj primeren za takšne podvige (tek v klanec, intervalni tek,...)?

Iztok


Očitno sva podobna glede na dejavnosti, čase in želje. Tudi jaz pretečem maraton v okrog 3:45, plezam in se podim po hribih. SAM-a (50km) sem se udeležila že dvakrat, obakrat brez problemov. Se mi pa zdi ključna (zame) zmernost in ne pretirana ambicioznost na progi (da se ne skurim). Torej: do Tržiča na izi, da prideš v klanec spočit, na Kofcah si že na polovici poti, tako da naprej po svojih močeh. Še najtežji je dolg spust, takrat si že nekoliko utrujen... Če je še tako lepo vreme kot v zadnjih dveh letih, pa je itak poezija! No, obakrat sem tekla tam okrog 6 ur (malo več).
Jaz v primerjavi z večino tekačev pretečem kar malo km mesečno (do 100), sigurno se mi pa pozna vzdržljivost iz hribov (v hribe greš za cel dan, maratoni pa "trajajo" manj kot 4 ure :D ). Sicer rada tečem v hrib (je čisto drugače, pa še nekam prideš) , intervalov ne maram.

Iztok, mislim, da ne bi smel imeti problemov. Upam, da tudi meni rata letos še tretjič priti na eno najlepših tekaških prireditev pri nas!
Uporabniški avatar
 brankos
#92390
Lanskega 35km SAM-a sem se lotil, brez predhodih daljših treningov (max. 20km) ter premajhno zimsko bazo, kar se mi je poznalo skozi celotno sezono gorskih tekov, predvsem pri tekih ki so trajali več kot 45 minut (Grintovec, Ratitovec, Šmarna gora). Zato sem začel tudi bolj rezervirano do Kofc, kar je bila na koncu kar modra odločitev, da sem lahko z enkomernim tempom prišel do cilja pod 3 urami in pol.
Predlogi za trening: več daljših tekov (1 x na teden), vključi klance (okoli 1 ure) ter kak daljši trening udari po hribčkih gor in dol. Primerni v okolici LJ so: Polhograjci ( krog Trnovec Govjek, Gontarska planina, Tošč, Grmada, Jakob), Menina planina iz Črnivca, Velika planina iz Kranjskega raka, trasa SAMa 35km, itd., pa tudi v tvoji bližini je kar nekaj primernih planin (recimo trasa Bohinjsko jezero - Savica - Komna - Črno jezero - planina Viševnik --planina Jezero - Vogar - Bohinjsko jezero je zelo dobra varianta) Menim, da intervali za SAM nimajo bistvenega vpliva, saj gre tu za vzdržljivost v večji meri kot za hitrost. Pa ne pozabi na pripravo zalog glikogena (OH) ter hidracije že v tednu pred tekmo in seveda med tekmo.

Le pogumno v akcijo in se vidimo 8.9. na cilju na Jezerskem
 iomejc
#92399
Sigurno se vidimo!!! Če sem bil zjutraj še malo skeptičen..... sem zdaj 100 % pripravljen :lol:
Vanja, kapo dol! Malo punc (žensk) poznam; no skoraj nobene, ki bi si upala na tak tek! Problem je edino ta, da se bo treba odpovedat kakšni dobri plezariji.....Bova pozimi nadoknadila!
Branko, hvala za nasvet. res je, tudi na našem koncu so zelo lepe trase; pokljuški konec je sploh zelo lep, velikokrat tečem Bohinjsko jezero-Bled, in sicer malo po glavni cesti, ki ni najbolj varna, malo pa po gozdnih poteh.
Seveda, brez hidracije kakšnih 7 dni pred tekom ne gre, kot tudi ne brez makaronov in mesa (njam) haha.

Ali sta tekla v navadnih copatih ali v kakšnih bolj ''gorskih''?
Uporabniški avatar
 vanja
#92404
Ja, včasih se je treba odpovedat kakšni plezariji... :( Je pa res, da moramo tudi ob deževnih vikendih nekaj početi :D In med tednom je tudi dovolj časa za tek...

Obakrat sem na SAM-u tekla v navadnih tekaških copatih, trail varianti (nike pegasus trail, pa nekaj podobnega od asics). Seveda, vsaj številko prevelikih - še tako sem vsakič pridelala po en črn noht :? Za pot do Tržiča je vsekakor tekaški copat nujen (večinoma asfalt), za ostali del pa so tudi tekaški copati čisto v redu (so zelo lepe poti ali ceste).
Uporabniški avatar
 INOT
#92409
Pa ne pozabit na kakšen magnezij, sploh, če bo vroče,da ne bo kakšnih nepotrebnih krčev.
Uporabniški avatar
 BO-JAN
#92437
:D Izmed številnih ciljev ki sem si jih zadal letos je tudi 35 km SAM-a :!: mogoče malo preveč korajžno pa vendar cilji morajo biti jasno začrtani. Po svojih močeh, in znanju treniram in nabiram tekmovalne izkušnje po tekih (Primož, Jošt, Osolnik, Zali log, ... Ratitovec..) čeprav nisem več rosno mlad EMšO je pač tak, da sem pač na prvi tekmi v živlenju pač tekel v kategoriji ml. veterani :lol:

LP Bojan
Uporabniški avatar
 iverson
#92450
Koliko treninga priporočate da bo dovolj za 35km traso, zdaj pretečem na mesec 240km, do takrat je še nekaj mesecev. Bi mi uspelo še dovolj pridobit kondicije. Tko predvidevam da do ene 30km bi kar šlo trenutno seveda v ne hitrem tempu.
Uporabniški avatar
 matej712
#92466
iverson, s tako količino treninga te res nima kaj skrbeti! 1x na teden pojdi na daljši trening (npr. 25km), nekaj treningov opravi po razgibanem terenu, pa bo! :wink:
 iomejc
#92504
Najboljši trening bo čim daljše razdalje ter čim bolj razgiban teren. Mislim pa, da bo treba natrenirat tudi tek s klanca navzdol - tu najbolj trpijo mišice in kolena, pa še do poškodbe hitro pride, sploh po 35km. Mislim, da se šele nato začne teren spuščati - če tečeš 50km?!
Sicer je pa še dovolj časa. Na teden približno 60km od tega vsaj en daljši tek od 20 km. Mesec prej pa daljši teki (20 do 40) pa čim boljši apetit.
Na tekmi pa seveda poslušati telo, kaj mu ugaja in kaj ne! :oops: Brez pretiravanja!
Tukaj je pa res zmagovalec vsak, ki preteče traso, pa naj bo 35km ali 50km!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA