vse o teku na smučeh - tehnika, treningi, proge, oprema, ...

Moderator: pryks666

Tinac
Zjutraj sem prebral Venceljnov post in se odločil za Dražgoško goro.
Bilo je fino, snega je zelo veliko, proga je dolga in lepa, vendar je ponoči nanjo padlo kake 2 cm novega snega, tako da je zelo mehka in posledično teška, teška, včasih se kr vdira, včasih prideš s palico skozi podlago.

Ne dvomim, da bo kmalu spet vse trdo.

T.
Uporabniški avatar
 matej712
Jaz sem šel danes v Poden (Bodental - Avstrija). Lepe proge, za klasiko in skate - krogi 4km, 9km in 12km (podaljšek 9kilometrskega - zadnje 3km je samo klasična špura). Sneg idealen, mogoče malo mehak.

Na koncu sem uničil svojo prastaro tekaško opremo - razpadel mi je čevelj in dvomim, da ga bom lahko zalepil. :cry:
 Zal
Mene pa zanima, če so res kul proge na dražgoški gori, koliko so dolge (km) in koliko časa rabiš z avtom od škofje loke, da prideš do tja.

Hvala
Uporabniški avatar
 matej712
Proge se začnejo pri Bičkovi skali na V delu Dražgoš.
Menda so potegnjene do Rovtarice (15km v eno smer). Ta podatek ni preverjen. Jaz grem gor verjetno v petek.
Uporabniški avatar
 Matevz
matej712 napisal/-a:...Jaz grem gor verjetno v petek.

Potem pa hitro poročaj.

Jaz sem bil v nedeljo na Pokljuki. Zelo v redu, tudi 10km krog je narejen.
Uporabniški avatar
 matej712
Proge so sicer v redu, vendar je pomlad že naredila svoje. Začetek je cca 1km od Bičkove skale naprej. Proge so potegnjene do Dražgoške gore (tam, kjer je cilj gorskega teka). Na treh mestih se že vidi pesek, verjetno bo za silo zdržalo čez vikend.
 ivaigor
Sveže poročilo z Dražgoške gore za tiste, ki jo utegnejo preskušati jutri:
za spomladanske razmere prav dobra smučina, zlasti klasična. Tista tri peščena mesta pa se da obvoziti. Zdaj je tudi cesta kopna do konca asfalta oz turistične table, kjer je moč parkirati.
Uporabniški avatar
 lojzeP
včeraj Planiški krog do Tamarja - krasno vreme, snega v izobilju, proga malo mahka, ljudi ne dosti. Bil zelo zadovoljen, danes pa za primerjavo še na Pokljuko :D
Uporabniški avatar
 EVicA
Proge so na Pokljuki odlične, le pripravljen je treba biti, da ko posije sonce postane zelo hitro zelo mehko in brez prave maže ni humano.
Uporabniški avatar
 lojzeP
podpišem zgornjo mnenje :D

malo je treba paziti na prehodih med zmrznjenim snegom ( senca ) in južnim na posončenih področjih.
kljub današnjemu tekmovanju vseeno prijetna smuka, na nebu brez oblačka ( od včeraj pa brez mačka - ritem planet PRESS ), upam, da ni bil zadnji Madshus tekaški dan v tej sezoni :wink:
Uporabniški avatar
 AVI
...ali ima slučajno kdo kakšno informacijo kakšne so kaj razmere na soriški planini ali pa na rudnem polju, za skate.... :)
 herko
lep pozdrav

zanima me če je že kdo teku na kopah in kakšna je proga in kilometrina?

hvala
Uporabniški avatar
 raf
Jaz sem spomladi, ko sem bil v tistem domu pod smučiščem tekal tam po smučišču in naprej po planotah Pohorja proti Ribnišli koči.
Res, da je scalo, kot iz škafa, ampak sama proga je v lepem vremenu sigurno lažja za tečti. :lol:
Malo gor, malo dol v bistvu se pa lahko zgubiš če nimaš Garminia oziroma dobre mape, da naštudiraš vse tiste gozne potke, ki te kar vabijo, da zaviješ levo, desno........
 IZY 11
herko napisal/-a:lep pozdrav

zanima me če je že kdo teku na kopah in kakšna je proga in kilometrina?

hvala

Jest sem domač :D Kope so zakon. Najprej štartaš na desni strani po bejbi progi in tečeš do njenega vrha, na kar je kakšnih 100 metrov naprej urejen krog. Ta je dolg okoli 1km, sicer ni kaj posebnega. No na koncu kroga pa se nadaljuje vse skušaj proti črnemu vrhu. Najprej moraš preteči kar pošten klanec, ki je dolg kakšnih 300m. No to se splača, posebej če je lepo vreme, ker prideš na vrh od koder je nor razgled, pokrajna pa ravno tako. No tu na vrhu so lani imeli kar nekaj časa urejen še en krog, ki je prava poživitev in moram reči da mi je eden od boljših krogov za teč. Sicer imajo proge ponekod stranski nagib, ampak kaj bi jamrali, tudi to je treba znat. No od tu lahko greste naprej na črni vrh, ki je direktna povezava iz tega zgornjega kroga, hkrati pa tudi najvišja točka pohorja. Je pa ta krog načeloma mišljen kot proga za ribniški tek in se nadaljuje v gozd. Tu je najprej samo ena špura, ki pa se kmalu spet razdeli in gre spet skupaj. No ko se spustimo iz črnega vrha proti ribniški koči je v primeru urejenih prog spet urejen en krog, ki pa gre do ribniške, po cesti mimo smučišč, pod hribom na katerem stoji spomenik pa zavije desno dol in se vrača proti črnemu vrhu.

Če je snega dovolj in se potreudijo da proge uredijo je noro. Od kroga na planoti in do ribniške koče, kjer poteka tudi tekma meri krog prib 7 km, klanci so pa kr orng :)

No če pa imamo srečo in je veliko snega se enkrat letno vsaj približno uredi tudi proga za pohorsko smučino. To pomeni da je možno od ribniške koče nadaljevat tek vse do Rogle in od tam do mariborskega pohorja. Je pa res da je to totalni reli in moraš obvladat tek, torej orng izziv za slabše tekače. No od Kop do Mariborskega pohorja pa je lepih 50 km :).

Lani pa so ratrakirali tudi eno gozdno cesto na tem malem prvem krogu. Na koncu kroge levo v gozd gre špura, na kateri se skozi spuščaš. Zadeva gre v en kraj, ne vem točno imena (sem iz druge strani :) ) in mislim da je kar kakšnih 10 km če ne še več. Nazaj gor pa je verjetno kar muka, ker je to navadna cesta in se nenehno dviga.

Majo pa kope eno veliko težavo, to je ignoranskost žičničarjev. Proge navadno potegnejo v petek zvečer ali v soboto zjutraj in mogoče v nedeljo zjutraj (ravno tako slabo kot večino alpskih smučarskih prog). Za povrh pa nekdo veselo renta motorne sanke in ni redko da srečaš norce na progi ki drvijo v najbolj nepreglednih delih proge in vse skupaj zrijejo (da bi jih ... :evil: :evil: :evil: ). No večino časa je tekaška proga pač slaba zaradi njih in mogoče še koga kdaj kakšen pohodnik razjezi ampak te niso ravno nek problem.

Skratka, prvi krogec 1 km, sledi prib 300m orng klanca, na to pa je mogoče tečt prib 7km krog (če ni narejen krog in je potegnjena samo ena špura pol je verjetno okoli 4-5 km).

A že kdo ve če je na Kopah in Rogli že kaj snega in ali že kje vlečejo proge?
 pryks666
Lp,

:) ... tale opis je pa točno takšen kot mora biti. :) Vse kar si povedu o konfiguraciji proge je točno(da proga visi, klanci...). Res je tudi da čeprav imam do Kop 20 minut grem raje na Roglo(50min), ker so proge na Kopah malokdaj dobro urejene(progo uničijo z motornimi sankami). Tukaj so krivi predvsem "GTC Kope" ker dopuščajo to in sploh ne znajo tržit tega. Sploh ne vedo, da bi ubistvu s takšnim turizmom lahko dobili zelo veliko. Kot zgleda jim je prej do glasnih smrdljivih motornih sank, kot pa do neokrnjene narave.

ORGANIZACIJA + MARKETING + NOVE IDEJE <> GTC KOPE :)

In sedaj iz izkušenj in količine zapadlega snega sklepam, ter odgovarjam na tvoje vprašanje :) na Kopah bodo proge urejene, ko bo najmanj 30 cm snega, Rogla je pa že čisto druga pesem :) sam mislim, da je še vseeno premalo naravnega snega.

:) danes mogoče skočim na Kope in preverim situacijo ... bom poročal

T
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA