Lep pozdrav vsem pohorskim tekačem!
Veseli me, da je ta "naš hrib" tako priljubljen tudi v tem zimskem času in se strinjam, da je narava gori na Pohorju res čudovita.
Res pa je, da tudi jaz ne razumem, čemu morajo pohodniki gaziti ravno po tekaški progi. Upravitelj prog (vsaj na Rogli je tako) je postavil table, naj se peš ne hodi po urejenih progah, seveda pa se odloči vsak sam in je to pač stvar njegove kulture.
Povsem nekaj drugega stvar pa so primitivci s snežnimi sanmi. Slovenski zakoni (Uredba o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju) zelo natančno določajo, oziroma prepovedujejo vožnjo z motornimi vozili, tako tudi motornimi sanmi. Zato je prav nepojmljivo, kao se ti predpisi pri nas kršijo. Tudi jaz se strinjam, da bi bilo potrebno s peticijo zbrati podpise in pristojnim dobesedno s prstom pokazati na ta pojav.
Da zaključim bolj optimistično, naj povem, da imam zadnja leta silno veselje s turnim tekom (zunaj rečejo temu "backcountry"). Smučke so malenkost širše od klasičnih tekaških, spodaj imajo smrekico (lahko se uporabijo tudi psi), oblika je rahlo carving, ob straneh so robniki. Na tekaških progah sem s klasično tehniko seveda nekoliko počasnejši od "skaterjev", seveda pa lahko tečem po celem snegu in celo za silo privigujam navzdol po kakšnem smučišču. Osebno verjamem, da je to optimalna izbira za naše Pohorje.
Tako ponavadi zašibam od Rogle do Ribniške ali celo proti Kopam (in seveda nazaj). Užitek je zagotovljen!

Pred letom dni je bilo takole:
http://www.ro.feri.uni-mb.si/~marijan/R ... bniska.htm
Pa lep pozdrav:
Marijan