vse o teku na smučeh - tehnika, treningi, proge, oprema, ...

Moderator: pryks666

kvibo
Mene pa nekaj zanima glede skate tehnike.
In sicer mi leva smučka vedno spodrsava vstran, z desno pa teh problemov nimam. Zdaj me pa zanima kaj bi bil lahko vzrok. Ves sicer da je tezko kr tkole napisat brez da bi videli problem ampak vseeno probajte:-)
Uporabniški avatar
 bojanu
Zamenjaj levo in desno smučko, če sta mogoče različni, okovje drugače pritrjeno, ...
Če ni to, mogoče vprašanje tehnike teka, ali pa nisi povsem simetričen :lol:
 Joe
Desničarji imamo ponavadi boljšo ravnotežje in odriv na desni nogi ali pa si se na začetku učenja teka vse "koncentriral" na desno nogo, sedaj, ko si že izkušenj, pa opaziš težave. Ne vem, morda se motim...
Uporabniški avatar
 tomaz ny
Joe, imaš prav-tudi meni se to dogaja. Pač treba je biti čimveč na smučeh in napake odpravljati, ker ko jih enkrat avtomatiziraš je problem. :D
Uporabniški avatar
 Matevz
Pri V2 (1 odriv s palicami na dva odriva z nogami) koraku začni več teči tako, da bo leva vodilna, pa nauči se V1 (odriv s palicami vsakič, ko odrineš z nogo - biatlonci ga veliko uporabljajo), ker si s tem korakom precej izboljšaš občutek za drsenje in kontrolo smuči.

Lahko pa je težava povezana s tem, da pri drsenju premalo preneseš težo nad smučko in ostaneš s težiščem nekje na sredi med obema. Kolk mora tako na desni kot levi priti nad smučko, da lepo drsiš po njej in se ne prestopaš z ene na drugo nogo.

Največ pa ti bo lahko pomagal, kdo ki zna in te bo pogledal, kaj zares delaš.
 laufar
Bi mogu vidt, pa vendar največkrat opazim:

1. Prenos teže (v tem primeru najbolj verjeten, na eno stran gre na drugo težje)
2. Sedenje na repih
3. smuči preveč pod kotom, ta me najbolj jezi, ker potem se gre ponavadi s smučko čez smučino za klasiko :evil:
 kvibo
hm mislm da bo prenos teže največji problem :shock:
sem čisti desničar - v smuslu da z levo stranjo telesa nisem kaj preveč uporaben :D raj ne pomislim kako je bilo ko sem imel desno roko zlomljeno. Leva je bila čist neuporabna.
Jah nč, vadt bo treba....
 kvibo
No danes sem probal isti model smučk kot jih imam jaz s to razliko da so bile precej daljše (moja višina + 15; moje smučke pa so višina + 8). In glej ga zlomka leve noge ni več odnašalo v stran.:FO: Čisto drugačen občutek. Sedaj pa ne vem točno ali je poanta v trdoti ali samo v dolžini (trdote tako ali tako ne moreš izbirat pri tem modelu). Ali ima dolžina resnično tako velik vpliv.
Moje mnenje je da če je tehnika vredu dolžina ne bi smela imeti tako velikekga vpliva, ali pa se pošteno motim??
Vaša mnenja in izkušnje dobrodošla.
 zabig
Daljša smučka ima daljši lok, kar pomeni, da ob isti konstrukciji daljša smučka deluje trše, tako da dolžina tudi igra pri tem pomembno vlogo.
Uporabniški avatar
 vasko
A ma kdo povezavo do kake strani kjer bi bla lepo razložena tehnika prostega sloga (po možnosti v slovenščini), al pa kak videoposnetek, da bi se iz napisanga-videnga lahko sam nauču.?
 up
Živijo,

na spodnji povezavah je nekaj zanimivih video posnetkov, ki nazorno prikazujejo osnove drsalne tehnike in vaje za odpravo pogostih napak.

Ta je z youtuba:
http://www.youtube.com/watch?v=brGZlZkC ... re=related

Tukaj pa jih je še nekaj od istega avtorja:
http://www2.swgc.mun.ca/%7Eknicol/ (izberi Nordic Ski Tips, Skating)

Razlage so v angleščini, ker je demonstrator Kanadčan. Je pa zato toliko bolj zanimivo videti, da uporablja alpinine čevlje :D
Uporabniški avatar
 AVI
Vem, da je bilo že veliko napisanega o dolžini smuči in podobnem, vendar me res zanima ali igra tistih 5 cm dolžine razlike (med 187 in 192-kar je najdaljša dolžina kar se dobi za skate), res tako bistveno razliko.
Problem je v tem, da imam možnost ugodnega nakupa 187cm dolgih smuči, vendar, bi na svojo konstitucijo potreboval 192.
LP
 007
Bolj kot dolžina je pomembna trdota :lol: tle sem mislil na smučko, 192cm dolga ("moška") je ponavadi precej trša od 187cm (običajno bolj ženska tekmovalna), pri Madshusu pa je dolžina 195cm, to pa zaradi malo drugačne oblike krivine,medtem ko je drsna površina cca enako dolga. Tam nekje do max. 70kg bi 187 še šla......, drugače pa rajši 192.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA