vse o teku na smučeh - tehnika, treningi, proge, oprema, ...

Moderator: pryks666

Torej - tudi jaz se letos želim lotit teka na smučeh. Že nekaj sezon odlagam nakup opreme, še vedno pa ne vem, ali se odločiti za klasiko ali skejt. Spremljal vse debate na tem forumu, veliko je bilo pisanega tudi v Poletu, toda...

Pri sebi imam neke kriterije, pa ne vem, če ravno prav razmišljam:
- na smučkah bi rad tekal - dejstvo! To mi ne bi bil edini šport, pač pa kvečjemu dopolnilo suhemu teku, kot popestritev. Tako kot je enim poleti kolo.
- ne bi se rad vozil ne vem kako daleč, da bi prišel do urejene proge za skejt (npr. Rogla, ali Areh), prevelika izguba časa... To verjetno potemtakem pomeni, da skejt avtomsatko odpade. Po drugi strani pa mi je skejtanje kar všeč, letos začel z rolanjem in ... uživam. Ne vem sicer, če je to dvoje primerljivo...
- klasika torej: menda malo bolj komplicirano, vsaj kar se izbire maž tiče, pa voskanja, pa za klister sem že vsaj slišal...
- a si prav predsatvljam, da ko v nižini pade sneg, in potem upaš, da se nekaj časa obdrži... da si na nekem polju pač narediš krog, ga parkrat "utečeš", da prideš do špurc... in potem pač šibaš klasiko? A je to preveč mukotrpno?
- kakšno opremo za začetnika? A štartat z neko brezvezno robo, ki jo potem v nekaj mesecih prerasteš in te zgolj ovira v napredku? Si predstavljam, da je podobno pri kolesu, teku, rolanju... Če že na začetku ne kupiš dobre opreme, ti kvečjemu vzame veselje.
- zaradi prejšnje alineje se mi zdi, da kombinirana smučka z ribju lusko ni dobra odločitev... Ne tič ne miš... Se motim?
- a kdo ve, kje na Štajerskem je kaka trgovina, kjer znajo ponuditi prave stvari in predvsem dobro svetovati?

Sem še kaj pozabil? Predlagajte.
Evo, ni lahka odločitev. Hvala za pomoč...
Damijan napisal/-a:- kakšno opremo za začetnika? A štartat z neko brezvezno robo, ki jo potem v nekaj mesecih prerasteš in te zgolj ovira v napredku? Si predstavljam, da je podobno pri kolesu, teku, rolanju... Če že na začetku ne kupiš dobre opreme, ti kvečjemu vzame veselje.
- zaradi prejšnje alineje se mi zdi, da kombinirana smučka z ribju lusko ni dobra odločitev... Ne tič ne miš... Se motim?
- a kdo ve, kje na Štajerskem je kaka trgovina, kjer znajo ponuditi prave stvari in predvsem dobro svetovati?

Tudi jaz sem pred podobno investicijo za dopolnilni zimski trening in sem že mal vrtal v tej smeri - jaz bom šel na skejt (če so ugodne snežne razmere mi proge naredijo skoraj od praga domače hiše, potem je blizu Preska, pa tut Pokljuka in Tamar nista daleč
Glede opreme - iz lokalnega smučarsko tekaškega kluba so mi predlagali smuči Peltonen - zelo dobro razmerje cena/kvaliteta, čevelje pa ciljam na Alpino (performace ali racing)

http://www.alpina.si/si/trgovina/kazala ... r11_podg20

Ko sem iskal več podatkov pa sem naletel na to stran, ki je na tvojo srečo v tvojem koncu

http://www.den.si//index.php?option=com ... &Itemid=35
brankos napisal/-a:...in sem že mal vrtal v tej smeri - jaz bom šel na skejt (če so ugodne snežne razmere mi proge naredijo skoraj od praga domače hiše

U, imaš srečo. Skoraj zavidam!
brankos napisal/-a:Glede opreme - iz lokalnega smučarsko tekaškega kluba so mi predlagali smuči Peltonen - zelo dobro razmerje cena/kvaliteta, čevelje pa ciljam na Alpino (performace ali racing)
http://www.alpina.si/si/trgovina/kazala ... r11_podg20
Ko sem iskal več podatkov pa sem naletel na to stran, ki je na tvojo srečo v tvojem koncu
http://www.den.si//index.php?option=com ... &Itemid=35

Za tole pa sem ti zelo hvaležen!
 MarkoH
Pozdravljeni,

Glede na debato bi jaz tudi imel eno vprašanje. Letos bi se rad začel ukvarjati s skating tehniko teka na smučeh in me zanima katere smuči (gledal sem znamko Peltonen) so primerne, kateri čevlji (Alipna, samo kateri), katere vezi in katere palice.

Če ima morda kdo kakšne izkušnje in povezave, kje lahko to kupim.
Sem iz Maribora.

Hvala in lp,
Marko
Uporabniški avatar
 Kokiii
Jaz sem pa vso opremo za tek na smučeh kupil lani(fischer,rotaffela,alpina...). Parkrat sem šou na Areh pa na Roglo, in moram rečt da se mi full dopade, tak da sem letos skoraj vsak vikend gori, če bo sneg pa čas.
No,zanima pa me, če so kdaj organizirani kaki začetni tečaji drsalne tehnike. Lani sem se nekaj sam mučo, pa mi je proti koncu sezone že kar dobro šlo (na riti sem bil samo kakih 50-krat :) ), ampak kak nasvet bi mi zlo prav prišo...

Glede na to, da bo pa letos očitno tolko novincev iz štajeskega konca, bi se pa lahko kdaj za kako skupno "turo" zmenli...
Pozdravljeni ljudje.
Predlani sem kupil prve tekaške skije, pa sem lani moral kupiti nove (Fišerce). Razloge ste že itak navedli.
V začetku sem imel veliko dilemo, kakšne skije naj nabavim ...
Damijan napisal/-a:... še vedno pa ne vem, ali se odločiti za klasiko ali skejt...

Odločil sem se za drsalno tehniko in ne klasiko pa mi ni žal. Predznanje rolanja precej pomaga. Znanje alpskega smučanja pride prav, ker se tako bolj pogumno spustiš po klancu navzdol - zaradi silne korajže pa sem bil tudi že v bolniški, kar se mi pri alpskem smučanju ni nikdar zgodilo. :?: :?: :?:
Ja, problem je - kje najbližje najti progo. V okolici Maribora je res na Betnavi tol'ko tekačev, da se da poleg klasike tudi z drsalno tehniko. Seveda, Areh na Pohorju pa je zakon, tudi kadar proga ni čisto porihtana.
Veseli me, da se množimo.
 laufar
Ja, bo kar držalo! Drsalna tehnika je bolj enostavna, že zaradi mazanja, pa tudi klasično tehniko je težje osvojiti, čeprav so gibi bolj naravni.
V testiranju imam eno zadevo, ki bo olajšala mazanje za klasični tek, oziroma mazanje sploh ne bo potrebno. Več bom lahko napisal, ko bom stvar preizkusil na snegu. Če je pol od napisanega res, je več kot odlično!
Hoj, dileme se torej krčijo, vse manj alinej je odprtih. Mislim, da bom šaltal na drsanje.

ZdravkoC napisal/-a:Predlani sem kupil prve tekaške skije, pa sem lani moral kupiti nove (Fišerce). Razloge ste že itak navedli.

Zdravko, katere skije si imel najprej in katere Fišerce si potem nabavil?
Eee, in katere razloge točno misliš? A tistega o "neki brezvezni začetniški robi"?

ZdravkoC napisal/-a:Ja, problem je - kje najbližje najti progo. V okolici Maribora je res na Betnavi tol'ko tekačev, da se da poleg klasike tudi z drsalno tehniko. Seveda, Areh na Pohorju pa je zakon, tudi kadar proga ni čisto porihtana.

Hmm, tole o Arehu zanimivo. Spomnim se namreč debate iz tegale foruma: http://www.sportosplet.net/viewtopic.php?t=4521
Obetaven je predvsem drugi del, ko naj bi se stvari uredile. Upam, da niso pozabil štamfat od marca.
Uporabniški avatar
 želva
Osnovna dilema : klasika ali skejt ?
Kasneje boš to razrešil kot: oboje. :P Vendar to NIKAKOR ne pomeni kombiniranih smuči, ki pa so dobre za neka tretjega.
Pri odločanju za klasiko ali skejt ti lahko pomaga naslednja anketa:
1: Od vseh maratonov mi je najbolj všeč:
A:Sam ali 4občine
B:Ljubljanski
2:Pri teku uživam v:
A:Samotnem premagovanju daljav v hitrem ali počasnem tempu
B: Hitri aktivnosti v družbi somišljenikov
3: Na smučeh želim predvsem:
A:Uživati in hkrati vzdrževati kondicijo
B: trenirati in tekmovati
4:Doma imam:
A Gorsko kolo
B Specialko

Torej, če si na večino vprašanj odgovoril z A, razmisli o klasiki, drugače pa je skate edina izbira zate.
Sicer sem si anketo sam izmislil in jo ne jemlji preveč resno, lahko pa jo tudi dopolniš v tem smislu. :wink:
Mogoče pa lahko počakaš na sneg, si opremo sposodiš in se odločiš šele potem?
LP
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
želva napisal/-a:... Torej, če si na večino vprašanj odgovoril z A, razmisli o klasiki, drugače pa je skate edina izbira zate.
Sicer sem si anketo sam izmislil in ...

Ha, ha, ha… Uživam, ko vidim, da je kdo izviren. Res dobra anketa. Rezultat pa seveda obratno sorazmeren. Bolj ko mi gre vse na A, bolj ne bi nikdar izbral Klasike. Je pa dobra.

Damjan napisal/-a:Zdravko, katere skije si imel najprej in katere Fišerce si potem nabavil?
Eee, in katere razloge točno misliš? A tistega o "neki brezvezni začetniški robi"?

Ja, Damjan, ne kupuj poceni, ker boš večkrat kupoval. Najprej sem imel Tecno PRO CTC spectrum Wax. Nabavil sem jih zgolj zato, da naučim hčero, kako se veseliti ob gibanju na snegu. Ni se preveč prijelo, sam sem pa spoznal, da sem prej neupravičeno postrani gledal na tek na smučeh (alpski smučarji pač).
Ko sem enkrat laufal od stolpa proti Arehu, mi je vez iztrgalo iz skije. Dal sem jih popravljat, nabavil pa sem nove. Veliko tekačev sem videl, da so imeli nove rumene fišerce, zato sem se z lahkoto odločil. Malo težje pa je bilo to, da v Mariboru izbire ni bilo. Slučajno sem naletel na Fischer MX Skating. Trgovci so me poučili, da pri drsalni tehniki skije ne rabijo biti tako dolge, zato sem po testu s papirjem (elastičnost v srednjem loku pod obremenitvijo) pristal na dolžini 182 cm, kar ocenjujem, da je malce (pre)malo. Prej sem imel dolžino 197 cm in sem želel malce krajše. Tako, sedaj pa imam ... kar sem iskal. Mogoče to, verjetno pa naslednjo sezono, bom moral ponovno po nove skije. Pa saj so cenejše kot letna vozovnica za alpsko skijanje.

Ne pozabi, ti si boš itak kupil obojne skije - klasiko za domačo njivo in skejt za urejene tekaške proge. Problem je le to, da rabiš tudi različna obuvala.

Na Areh pa je najlepše iti ob vikendih toliko zgodaj, ko še ne kasirajo parkirnine, proga je pa trda. Oddrsaš tri kroge (3 x 7 km), pol pa na okrepčilo in v dolino – pa je še ves dan pred teboj.

Se kaj vidimo, čujte.
Uporabniški avatar
 Damijan
Hvala Želva in Zdravko,
fajn je take poste prebirat, dobro analogijo si navedel, Želva. Se "bojim", da bo realnost res takšna, da bom želel oboje. Tako kot je fajn SAM in tudi Ljubljanski maraton. Tudi tista ideja o testiranju ni slaba.

Potem pa - tržno raziskavo nardit, pa nekaj solidnega kupit, pol pa... juhu na sneg.
Uporabniški avatar
 miro
Zdravko ,Čuj mislim , da imaš lahko za obe tehniki isto obuvalo, samo, ko se enkrat navadiš na drsalni korak, bolj malo zaideš na klasiko, čeprav je klasika zakon in večji užitek. Seveda , če si bolj malo na dilcah.
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 želva
ZdravkoC napisal/-a: Rezultat pa seveda obratno sorazmeren. Bolj ko mi gre vse na A, bolj ne bi nikdar izbral Klasike. Je pa dobra.

To samo pomeni da moraš enkrat res probat klasiko. Recimo od Peska do Areha in nazaj, po celcu ko pade nekaj pršiča, seveda če ga tudi pri vas takoj ne uničijo motornosankači. :evil: Al se pa enkrat dobimo na Črnivciu in gremo skupaj na Kašno planino al pa na Velko.

Help ! Kako se citira dva posta v enem sporočilu ?

Miro je napisal da se lahko ima iste čevlje za obe tehniki. Lahko se ima kombinirane čevlje, ki se sedaj uporabljajo tudi v svetovnem pokalu, vendar, ko sem enkrat šel na daljšo klasiko s kombiniranimi čevlji, me je plastika na peti toliko pritiskala, da sem dobil vnetje kite in ne grem več s kombinirani na klasiko.

LP[/quote]
 laufar
Želva, zanimiva anketa, ki po mojem celo (vsaj delno) drži!
Moje mnenje: čez klasiko ga ni!
Prednosti: ne rabiš širine, lepo se da teči tudi izven urejenih prog, naravni gibi, ko te "zmanjka"lahko tudi hodiš, itd. itd....
Slaba stran: mazanje, čiščenje smuči.

Dobra stran drsalne tehnike je, da se jo da (vsaj za silo) naučiti v kratkem času, mazanje je enostavno.
Če pa te "zmanjka" pri skejtingu, se pa lahko samo zjokaš....... :P
Uporabniški avatar
 miro
Želva ,napisal sem tudi , če si bolj malo na dilcah. Jaz običajno v Mojstrani dnevno pretečem kakšnih devet km , pa ni frke, zame so pomembne samo palice , za klasiko uporabljam malo krajše.
Drugače pa je resnično klasika zakon, samo bolj malo ga uporabljam, ravno zaradi mazanja in komoditete- ne ljubi se mi in ne znam dobro zrihtati smuči.
Lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA