vse o teku na smučeh - tehnika, treningi, proge, oprema, ...

Moderator: pryks666

Pozdravljeni!
Imam eno oziroma vec vprasanj. letos si z fantom nameravava kupit rabljeno tekaško opremo (smucke, palice, cevlje). obadva sva ze enkrat v zevljenju sicer tekla na smuceh ampak takrat je bilo tako:"Na tu mas cevlje, obuj se pa tu mas smucke in se vidimo pred koco" . No potem veste,da o vsej zadevi nimam totalno nic pojma. Vem samo, da obstajata dva stila. Mi lahko svetujete, kaj kupit, kateri stil je lazji za zacetek. Ta konec tedna je sejem v Celju, tak da bova tja sicer sla mao pogledat.
Najlepsa hvala za pomoc!
Uporabniški avatar
 tadejk
Lep pozdrav!

Kar se tiče lažjega stila je tako. Če si bila alpski smučar, potem imaš ravnotežje razvito do takšne meje, da ti drsalna tehnika ne bi smela biti problem. Če nimaš dobrega ravnotežja zna biti problem.

Pri klasiki pa je v takem primeru lažje, ker lahko začneš z hojo, počasnim tekom in kasneje z pravim hitrim tekom. Tudi pri spustih je drsalna tehnika manj primerna za začetnike, ker smuči bolj drsijo (od narebrenih klasičnih smuči).

Najbolj pomembno pa je kar si vidva najbolj želita, kaj vama je bolj všeč.
Meni osebno je najlepše s klasično tehniko, z dobro namazanimi smučmi drveti po zasneženi pokrajini. Mi pa tudi drsalna tehnika ni slaba- bolj za noret in tako prakticiram oboje (večinoma odvisno od razmer).

Vsekakor pa priporočam tidi kakšen tečaj, kjer na relativno enostaven način dobiš osnove tehnike. Potem pa vaja, vaja,...

Tadej
 klopotec
Jaz tudi mislim sedaj kupiti neko rabljeno opremo. Tekel bom po terenu, kjer ni narejenih prog. Najprej bi jo s tekaškimi smučni prehodil in si tako sam naredil progo. Verjetno bi moral imeti opremo za klasični tek.
Zdaj me pa zanima, kako dolge morajo biti smuči, glede na telesno višino in kako dolge palice. Pa na kaj je treba gledat ko kupuješ rabljeno opremo. Ja pa čevlji. A morajo biti glih prav, ali malo večji kot za tek?
Uporabniški avatar
 tadejk
Za tek po neurejenih terenih je nujna oprema za klasično tehniko. Z drsalno tehniko ne prideš daleč :wink:

Pomembno pri izbiri smuči je da ne kupuješ tekmovalnih smuči, ki so ožje, ker se potem bolj pogrezaš v smučimo.
Fischer ima mislim da XC linijo, ki je prava za to.
Dolžina je odvisna od telesne teže in telesne višine. Pri višini naj bi bile tekaške smuči za klasični tek 15-20 cm višje od telesne višine. Pomembna pa je trdota za optimalno drsenje in odriv.

Palice morajo segati nekako do pod ramena ali do vrha ramena, pazi pa na malo večje krpljice za neurejene proge. Male se preveč pogrezajo.

tadej
 klopotec
hvala tadej, dosti si mi pomagal.
kako se pa naredi, da je sneg? sem že zelo nestrpen.
 luzr
Kot sem videl lahko popolni začetniki tečejo po ravninski progi brez težav. Dve uri, vsaj 5 km. Problem je kadar jih zlobni "inštruktorji" zvlečejo na strmino...

Za klasično tehniko se za majhen denar dobijo čisto spodobni kompleti žirovske Alpine, ki so odlični za začetek.
Narebrenih(luskastih) smuči ni potrebno mazati. So počasnejše, vendar to ni bistveno za začetnike.
Vezi so že montirane in povsem solidne.
Taksto čevlji, le premajhni ne smejo biti. Eno številko večji in dvojne ali dovolj debele dobre nogavice.
Palice iz kompleta so ponavadi prekratke deset do dvajset centimetrov, vendar to začetnika ne bi smelo motiti. So bolj primerne za osebe od 1,50 do 1,65m.
Smuči klasika: Telesna višina plus 25 ali 30cm
Palice klasika: T.v. minus 30cm :roll: (teoretično :lol: )

Po pomrznjenem celcu je možno uporabljati drsalne smučke :D .
Nasploh z lahkimi "zobotrebci" še enkrat hitreje. Potrebno je znanje drsalega koraka in dovolj močne noge.
Drsalne smuči: T.v.+10 ali 20cm
Palice drsalna: T.v. minus 20cm(zame osebnno je to prekratko :twisted: )

(oboje velja za cenejše smuči, sicer po posebni tabeli, upoštevaje trdoto)

Obstajajo tudi namenska smučarska oprema za neobdelane terene (backcountry), neke vrste turno smučanje. Smuči so širše, vse je masivnejše od klasičnih. Zelo drago :cry: .

Zgoraj sem napisal teoretičen način določevanja dolžine.
V praksi je ponavadi drugače :) ,seveda se lahko motim...
Klasikčne smuči:Telesna višina +35cm
Klasične palice: T.v. -25cm
Drsalne smuči: T.v. +25cm
Drsalne palice: T.v. - 17.5cm
 007
Ni čisto res!
Smuči klasika t.v. plus 20 do 25cm
Smuči skating t.v plus 10 do 15cm
Palice klasika 85% telesne višine
Palice skating 90% t.v.
Seveda so potem nianse kakor komu bolj ustreza, a po teh podatkih veliko ne moreš faliti!
 mojcica54
Najlepsa hvala za vso pomoc Tadejk, luzr in 007. Ful ste mi pomagal. Kupla si bom smucke za klasicno stil teka na smuceh :D bom upostevala vse vase nasvete.Najlepsa hvala!!!!!!!!
Uporabniški avatar
 stari
mojčica ,če te karkoli zanima glede opreme si vse lahko ogledaš na www.ponca.si, lahko se mi oglasiš na 041 281 121 ,Matija,
Tudi ,če si začetnica je denarja za Alpinin komplet ,ki ga ponuja SPAR škoda .
Lahko pošlješ tudi ZS,
 007
Hm, ne vem, tole se mi pa ne zdi ravno korektno, procenti gor al pa dol............... :roll:
 svole
klopotec ! Najbolje je, da preden greš v stroške preizkusiš različne vrste smuči. Večkrat se zgodi, da kdo kupi nasekane smuči za klasiko potem pa po nekaj treningih ugotovi, da jih je z znanjem že prerasel in že razmišlja o nabavi novih, s katerimi bo zares užival na snegu. Zato ne hiti z nakupom.
Tekaške smuči lahko preizkusiš ob prvih ugodnih snežnih razmerah v Medvodah. http://www.drustvo-srcpreska.si/sd_test ... preme.html

Kar se pa tiče teka po neurejenih terenih so najboljše smuči NORDIC CRUISING, ki so namenjene prav teku po celcu oziroma slabih progah. So krajše, trše in se res odlično obnesejo. Tudi te smuči lahko stestiraš v Medvodah.
 janezek
007 napisal/-a:Ni čisto res!
Palice skating 90% t.v.
Seveda so potem nianse kakor komu bolj ustreza, a po teh podatkih veliko ne moreš faliti!

kaj pa če si 185cm in bi rad skating smuči. jaz večjih od 190 še nisem videl
 luzr
janezek napisal/-a:
Palice skating 90% t.v.

Teči je možno tudi s smučmi krajšimi od telesne višine. Sem malo zlorabljal vrhunski "ženski" model, torej relativno kratke. Na utrjeni progi nobrenih težav :D .
Palice so bile mnogo daljše, kot je predpis za drsalne
:wink: . :)
 007
janezek napisal/-a:
Palice skating 90% t.v.

No, no Janez, 192 cm ima večina tekmovalcev, sam ti to ne veš, ker si bl klasik......... :lol:
 Zoki K.
Palice skating 90% t.v.

Tudi jaz bi rad začel z tekom na smučeh (klasika ). V poplavi podatkov o višini smuč se mi že vrti. Visok sem 176 cm. Imam nagledane smuči Madshus Sirius Mg višine 195 cm. Ali bi ta višina kljub vsemu, da ni niti 20 cm večja od moje višine ustrezala ali predlagate kaj večjega ?
Lepa hvala za odgovor !

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA