vabila, najave, poročila, ... vse o vedno bolj priljubljenih 'avanturističnih' prireditvah

Moderator: haupi

 marjan
#119586
Končno smo dočakali razpis treking lige na Hrvaškem (in po novem tudi ena tekmo v Sloveniji).

:arrow: Počinje uskoro i 4. sezona Treking lige. Puno je vode već pod mostom prošlo, a još više i Vaših kilometara!
Ove godine liga je malo skraćena, jer smatramo da je jedna utrka mjesečno "too much". Ove godine utrka je skraćena za Medvednicu, Bjelolasicu i Žumberak, a povećana za novu treking utrku i to u Sloveniji, u organizaciji Bojana Javševara, pobjednika Treking lige 2007!

U nastavku jest kalendar i raspored, te kontakt osobe:

8. 03 - Pašman Škrapping, Planinarska kategorija (Josip Tomić (Perdurabo))
26. 04 - Mosor Grebening, Planinarska kategorija (Jagoda Malbaša)
7. 06. - Risnjak Mountain Trek, Planinarska + Ultra (Adnatura)
21. 06 - Velebit Ultra Trail, Planinarska + Ultra (Šimun Cimerman)
02. 08. - Posavski treking - Slovenija, Planinarska + Ultra (Bojan Jevševar)
18. 10. - Učka Mountain Trek, Planinarska + Ultra (Adnatura)
29. 11. - Rab trekking, Dan republike, Planinarska kategorija (Šimun Cimerman)

Vidimo se na prvom kolu Treking lige 2008. na Pašmanu!:arrow:

Še več pa na:
http://www.adventure-sport.net/index.php?option=com_sport&task=article&id=4593&sectionid=60&rid=11

Kaj je treking liga :?:

Liga poteka po petih najlepših planinah Hrvaške, treh nacionalnih parkih in treh naravnih parkih. Popestritev je liga doživela z uvrstitvijo dveh tekem na otok in sicer so udeleženci dodobra spoznali Pašman in Rab.
Liga je razdeljena na dva dela, v dve kategoriji težavnosti. Prva lažja varianta se imenuje planinska kategorija, druga težja pa ultra kategorija. Liga je v prvi vrsti namenjena zahtevnim rekreativcem, športnikom amaterjem, vrhunskim športnikom, turistom in zaljubljencem v planine. Udeležujejo se je maratonci, ultramaratonci, triatlonci, alpinisti, gorski, pustolovni in orientacijski tekači, kolesarji, plavalci, pripadniki policije in vojske... Zanimivost te vrste tekmovanj je, da morajo udeleženci v času tekmovanja s seboj nositi vso predpisano opremo, se znati orientirati po neznanih različnih terenih, planirati potrebno količine hrane, imeti strategijo napredovanja, planirati odmor in spanje v primeru dvodnevne dirke, kot je npr. Velebit. Temovalci se morajo obenem držati vseh pravil, ki jih zahteva organizator. Tekme trajajo različno, tja od 8 do 16 ur. Velebit kot kraljevska tekma pa traja 2 dni in 2 noči.

:arrow: V primerjavi s tekom lahko rečemo, da je pri trekingu potrebno priti od štarta do cilja čez vse kontrolne točke po predpisanem vrstnem redu, pa naj bo to po gozdnih poteh, makadamu, obali, skalah, škrapah, markiranih in nemarkiranih poteh (tudi po potočku). Kontrolne točke so lahko kjer koli, pravila ni. Tekmovalec s seboj nosi nahrbtnik s potrebno količino vode, hrane in nujnih stvari. Na trekingu tudi ni potrebno stalno teči. Ko tekmovalec zagrize v strm hrib, prav nič ne izgubi, če hodi. Na planinskem maratonu je proga dobro označena, na okrepčevalnicah so priboljški in pijača. Na treking tekmi tega ni.

:arrow: V primerjavi s planinarjenjem lahko rečemo, da so na treking ligi na nogi lahki copati, namesto robustnega nahrbtnika tekmovalci nosijo oprijet nahrbtniček z mehom v katerem je tekočina. Pije se lahko med premikanjem preko cevke. Res je pa tudi to, da na treking tekmovanju nimaš toliko časa za ogled vseh lepot v naravi kot so vode, lepe stene, cvetje... Planinske poti so markirane in planinec točno ve, koliko časa bo porabil za določeno turo. Na treking tekmi pa nihče ne ve koliko časa bo rabil zmagovalec za predpisano traso.

Poseben izziv na trekingih predstavlja orientacija. Tako skoraj vsak udeleženec v eni roki drži zemljevid in ga zelo velikokrat pogleda in si dopoveduje “Saj se nisem izgubil”. Se zgodi, da posameznik zapravi tudi pol ure, ker naredi orientacijsko napako.

Treking liga je najboljša priložnost za spoznavanje planin Hrvaške, še posebej če človek ni izkušen planinec,ki nikoli ni obiskal omenjenih planin. Za varnost namreč običajno skrbijo tako organizator kot tudi gorska reševalna služba.
Obvezno opremo sestavljajo:
-kompas
-naglavna svetilka z rezervnimi baterijami
-zemljevid
-mobitel
-piščalka
-astro folija
-komplet prve pomoči

lp
Marjan
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#119589
Lansko leto Pašman,
letos morda Mosor :?: Kaj pa vem, datum imam še prost :D
Uporabniški avatar
 tini
#119595
Vidimo se "vsaj" na Risnjaku in Ucki.. :)
 večno mlad
#119614
Marjan, prav lepo si tole predstavil. Naj dodam še, da je vsaka tekma toliko dolga, da velikokrat pride do izraza tudi medsebojna kolegionalnost in pomoč. To je iz lastnih izkušenj. Že lansko leto sem Pašman izkoristil kot pripravo za 12 ur Kališča, pa bom to storil tudi letos. Če se že doma bolj posvečam ostalim družinskim članom in ne toliko treningom, kot bi si sam želel, pa tukaj boljšo polovico vzamem s sabo, prijavim na tekmo in imam precej ur maneverskega prostora za trening. Se vidimo, kdorkoli že gre.
 večno mlad
#120084
Sigurno že obstaja, v veliki meri že mogoče določena, predvsem v glavi organizatorjev, tekmovalcem dana pa bo verjetno kakšne pol ure pred štartom. Lahko pa skupaj ugibamo.
 janezu
#120280
sem gledal vreme zadar-petek je sneg,sobota dež.če bo res tako ,ne mislimo iti dol.žurko pa bo firbec na kališ naredu :D lp ju
Uporabniški avatar
 žine
#120285
Ja, slab kaže :( ....upajmo na podoben razplet kot lansko leto!
lpŽ
Uporabniški avatar
 želva
#185040
20.6 je Velebit treking, trasa je tudi po delu kjer še nisem hodil, več na http://www.adventurerace.hr/hr/vat.html, 8.8. pa šteje za hrvaško treking ligo Durmitor treking. Je pa tko, da je ponavadi treking za Hrvaško ligo malo daljši kot pri nas, tako da je planinska kategorija nekje med planinsko in ultro pri nas. Nekaj sem študiral variante da če se nas zbere več rafting firma pelje s kombijem čez Sarajevo in po trekingu še 2 dni rafting. A so kkšni kandidati za Velebit ali Durmitor.
LPM
Uporabniški avatar
 želva
#226738
V soboto 19.6.2010 je Velebit treking. Prijave so uradno že zaključene. Jest grem na planinarsko v soboto zjutraj ob cca. 5h in predvidoma zvečer nazaj, če bom približno v enem kosu. Če kdo rabi prevoz naj me nekako kontaktira. Več na http://www.treking-liga.com/

LP Martin

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA