prostor za dogovore in pogovore TFjevcev s totega konca
Uporabniški avatar
 Vreme
#219921
Múra je reka, ki izvira v Visokih turah v Avstriji v zvezni deželi Salzburški. Njen tok poteka od izvira do Brucka v smeri zahod-vzhod, na severu jo omejujejo Nizke Ture. Nato zavije proti jugu skozi glavno mesto avstrijske Štajerske Gradec vse do Ceršaka, kjer se obrne v jugo-vzhodno smer in postane do Petanjc mejna reka med Slovenijo in Avstrijo. Potem je od Petanjec do Gibine v dolžini 27 km samo Slovenska. V nadaljevanju teče po slovensko-hrvaški meji in na koncu še po hrvaško-madžarski meji in se pri Legradu kot levi pritok izlije v Dravo.

Dolžina Mure znaša 465 km, od tega je v Avstriji 295 km, 94 km pa v Sloveniji. Odločitev, da opravim s temi 94 km je zorela v moji glavi že kar nekaj časa, zaenkrat seveda ne v enem kosu, etapni pristop mi je seveda bolj pri srcu ;)

Če rečemo, da je prva etapa tista, ki jo prehodimo po Šentiljski poti ob Muri od Ceršaka, da Sladkega Vrha mi preostaneta torej še samo dve.

Da bi šla v Radence na sladoled sem moji dragi predlagal že prejšnjo soboto, seveda peš, a me ni preveč kaj resno jemala, ko pa se je sredi tedna pokazalo, da bo vreme v soboto , lepo, sončno je odločitev padla. Greva!

Zjutraj ob deveti uri sva krenila od doma. Najprej po delu Šentiljske poti do jase pred Tratami, ki je bil mimogrede najbolj “hribovit” del poti, do “bivšega” mejnega prehoda Trate, Po dobri uri hoje sva prišla, do poti očeta starega hrasta, ki naju je vodila naprej, do mosta v Črncih in naprej vse do mosta v Gornji Radgoni. Tam je za trenutek zmanjkalo sicer zelo lepe uhojene sprehajalne poti, a že po nekaj sto metrih se je pot spet nadaljevala in tako vse do Radenc.

Slika

Zanimivost poti je tudi, sva opravila z -66 višinci, to pa tudi ni kar tako :mrgreen:

Slika


V slaščičarni Tamara, kjer imajo daleč naokoli najboljši sladoled se je končala najina pot po slabih sedmih urah in 29,5 km, moje misli pa so že begale naprej…

Kako naprej mi ni najbolj jasno. Vem samo, da je potrebno mimo zdravilišča Radenci, od tukaj naprej mi je svet popolnoma tuj, neznan. Sploh v spodnjem toku reke je veliko pritokov in mrtvic, ki znajo zakomplicirati pot do Razkrižja ki sem si ga zadal kot končni del poti, tako bo znalo biti v nadaljevanju malo bolj zanimivo :wink:

GPS sled poti:
http://www.mapmyrun.com/run/slovenia/%C ... 8167942582
Nazadnje spremenil Vreme, dne 05 Apr 2010, 16:18, skupaj popravljeno 1 krat.
 kontrero
#220058
Hm jaz bi na tvojem mestu zbral rajši levi breg mure, ker je manj rokavov! Predvsem del od dokležovja do bistrice! Če pa greš potem prek na desni breg boš moral itak tečt po hrvaški strani! Tako, da boš moral ostati na levem bregu! Je pa res, da je od tam naprej lepša pot na desni strani. Vsaj do Petišovcev! LP KK

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA