prostor za dogovore in pogovore TFjevcev s totega konca
Men se zdi, da se je ta utrinke vlekel že iz srednje šole. Takrat ( v železnih èasih - še pomnite tovariši èase pred uvedbo depozitov za prehod meje :) ) je nam odrašèajoèim nadebudnežem Graz bil izhodišèe za pot v Evropo z inter-rail mladinskimi kartami. Nahrbtniki, spalne vreèe, spanje po parkih, Youth Hostlih pa preko leta po šoli ali pred šolo rintanje preko študentskega servisa :). Nièa kaj poseben projekt ...sem že veliko veèje razdalje , da ne govorim o višinski razliki ampak krasno se sliši povezati dve mesti :). Pa še trasa je zelo lepa. Priporoèam jo predvsem družinam za kolesarjenje . Tudi z otrokom bi se jaz spustil ( zadaj na sedežu ). Kaj šele èe je šolar. No ne celotno traso vsekakor pa najlepši del...tisti gozdnati tunel med Wildonom ( pod Lipnico ) in Spielfeldom.

Mimogrede èe bo kdo hotel teèi se kar javim da ga suportiram na kolesu s torbami z vsem kaj potrebuje. Jaz sem imel nahrbtnik z vso opremo ...voda , energetska hrana, rezervna majica , puli. Ampak niè nisem rabil. Poleg tega do konca septembra je pot polna kioskov ali gostilnic, penzionov pa tudi vodovodne pipe, fontane. Brez dvoma za kaksnegaa šolarja in družino s kolesi. Poniujajo se ideje...skoèiti na pizzo v Graz :) niso niè kaj dražje kot v Mariboru :). Pa potem z veèernim vlakom nazaj. Tja pa odteèi, kakšen družinski èlan pa spremlja na kolesu.
Mimogrede povratna karta za vlak je cenejša kot enosmerna za cela dva eura. Edino mislim da za kolo se bolj splaèa da se v AUT kupuje karta ker tam ni tarife za kolesa. Naši pa raèunajo mednarodno tarifo 5 EUR.

Torej zaèel sem ob 9h zgoraj iz Schlossberga nad GRazom. Spust v center in potem kar ob Muri ( :) Vreme press ). Pot je lepo oznaèena z R2 i nse le lepo drži Mure, vèasih zavije malo stran. Trasa je ravna kot Vojvodina. Ampak tudi to rabimo gorski ultra maratonci :) in gorski kolesarji. Graz itak veste da je tekaško mesto. V tem èasu ogromno simpatiènih tekaèic in tekaèev ( brez majic :) kaj te je tako vroèe bilo jaz pa z dolgimi rokavi in dolgimi tekaškimi hlaèami pa nahrbtnik kot tank ).

Iz Graza ven se malo vleèe potem kar naenkkrat Feldkirch bei Graz, Kalsdorf, Wildon, Wagna ( no sedaj vem s kom je Metlika pobratena :) ) Lipnica ( sami stari kafetarski kraji :) )...Potem ko se zaène gozdni tunel nekje med OberVogau dobim dva pozdrava ...Hallo Ivan, ...in neka opazka da sem spet sam na teku ...ja potem smo hitro se ujeli da se spomnimo iz teka 12ur v Vogau ( sodniška bina - štetje krogov :) ). Malo so mi šli kar mravljinci od veselja da se te kdo spomni na drugi strani meje:).

Potem Spielfeldt. Dve Cocacoli ...javim da sem pred SLO mejo... Potem pa zavijem v hrib na Sud Steiereische Veinland do Plaèkega vrha. Tukaj stopim v SLO...in se malo sprehodim po poti Fosilov in vinogradov do razglednega stolpa nad Sveèino...pa mi je le ratalo ...ko sem vèasih govoril ko sem gledal iz Urbana da bom od Urbana tekel do tja. Potem v Sveèino. Na gradu ugledal latinski zapis nekaj v zvezi s Sv. Lambertom ...ze imam zapisano da poskusim najti prevod...Potem na desno proti Juriju in potem vzpon na sedlo pod Gajem in od tam na Urban in spust proti Rošpohu. Želel sem osvojiti Maribbor iz Piramide ...pa že dolgo nisem bil gor. Sfalil smotko hrib tako, da sem konèal kar v Mestnem Parku.

Potem še sprehod po mestu mimo Prve Gimnazije ( kako dolgo že nisem bil tukaj :) ) pa na sladoled do Illya in potem v Europark po sadje. In to je to.

Èe bo kdo za akcijo rade volje s kolesom drzim support. Ideja je tudi da se dela tja in nazaj pa se tekaè in kolesar izmenjata. V eno smer eden tece v drugo pa drugi... Kot reèeno pa se mi zdi full cool sedaj v jeseni ko bodo zlate barve bo tukaj zelo lepo da se kolesari z otrokom ( lahko tudi prikolica - veliko družin jih je tako kolesarilo, pa nekaj družin iz Francije pa seveda Èehi :) ) po tej asfaltirani umirjeni poti lepo z družino. Pa Pizza v Grazu pa z veèernim vlakom domov :). Kaj èeš lepšega. Uživajte in se zabavajte.

Prijetno in ustvarjalno,
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Vencelj, Vreme

Hvala.
Še danes se sam èudim kako tako prijetna pot mestna, ravna, nekaj po vaseh pa dobro recimo da je tisti slovenski del, ki meji na kraje znane Vreme - višek adrenalinskosti....da te taka pot tako navduši.

Ko me je vèeraj poklical Zvone in sem mu z navdušenjem opisal pot...sva se oba nasmejala ko je Zvone vprašal : Kaj to pomeni?
Ja niè cca. 80 km ravnice z malo grièevja v zadnjih 20 do 25 km...Niè posebnega :)...Ob vsem tem kar si prizadevam ozadnje èase seæi po višincih, in dolgih kilometrih..Ampak mislim da je to posebno da povežeš dve mesti èez mejo ki sta dokaj veliki...

Pa še morda res ideja da zaènemo gnjaviit župane za eden ultra-maraton povezave dveh mest... Bo treba iti na Graški maraton da se malo spozna AUT štajerske Verein-e za tek pa malo polansirati idejo. Siguren sem da je veliko firm na obeh straneh ki bi si želele biti promovirane ...to bi lahko obila prilika...AUT firme pri nas , SLO pri njih...glede na to da gre za isti gospodarski bazen.

Mimogrede še ta opazka...Nekje pod Urbanom sredi vinskih goric sedaj sreèuješ tujce ki se kotajo po stranskih cestah da se igonejo vinjetam za tisti skromen odsek avtoceste od Pesnice do meje...:). Tako sem naletel na dva Madžara, ki res èlovek ne more verjeti kaj bi iskala v teh grièih...ampak sta se izgubila ko sta se vrtela v izogib avtocestam :).

Prijetno tudi vama v naslednjem tednu,...
Uporabniški avatar
 Vreme
Snežni ideja na mestu. sam pa bi bil bolj za Mursko varianto. Recimo tek ob Muri od Graza do recimo do Gornje Radgone, nekaj po naši nekaj po Avstrijski strani.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Vreme napisal/-a:Snežni ideja na mestu. sam pa bi bil bolj za Mursko varianto. Recimo tek ob Muri od Graza do recimo do Gornje Radgone, nekaj po naši nekaj po Avstrijski strani.

A ti bi pa ultra-maraton Graz-Mura-Murska Sobota.
To bi bil pa sanjski ...

Bi se dalo od Bad Radkesburga tudi tako sprošèeno teèi po neprometnih poteh? To namreè bistveno poceni celoten projekt ( èe ne rabiš zapreti prometa ). Pa tudi za nas tekaèe je ugodneje. Sam èe pomislim kako se muèimo v Logarski od Ljubnega dalje, ko ti zasmrdi avto ko pelje mimo.
Nekateri še ti zvoèno signalizirajo, da se umakneš kar zna biti ko si v kakem trenutku regeneracije :) zelo brutalno :).

Jaz bi se ob tej meditaciji Graz-Mura-Maribor predvsem razmišljal kako motivirati lokalne in regionalne oblastnike, da razmišljajo kako s tem EKO turistièno obogatiti z vsaj takim standardom kolesarske poti kot je do Spielfelda.
Ta cela dolina ( R2 pot )je prav simbolièno kolesarska...kolesarski simboli, muzej koles, tisti mali penzioni v lesenih hišicah... Pa da se SLO-R2 priklopi iz MBra priklopi na AUT-R2.

Aja ampak tvojo idejo pa bi z veseljem podprl, da se pridružim kakšni ekipi ki bi se individaulno dogovorila, da teèemo od Graz-a do Murske Sobote. Še kakšne Austrijce povabimo... Tako za noro idejo... Èe uprozarjamo te hece po hribih zakaj ne bi po ravnem...recimo nekaj v Muri na èast. Daj kakašno iniciativo. Namreè osebno sem jaz sedaj usmerjen v Dravo...in me vleèe proti izviru Drave...Ampak èe se najde ekipa...jaz bi z navdušenjem bil zraven. Tolko malo da pripravimo seme za idejo... :). Kar v enem dahu ...

Kdaj kasneje pa od izvira Mure pa do Murske... potem pa skupaj s Hrvati recimo od izivra do izliva Mure...kaj praviš...

Joj kolk idej, pa se sploh ne rabimo vzpenjati gor v hribe :):).
Uporabniški avatar
 Vreme
Ja Mura v takšni ali drugačni obliki me privlači že nekaj časa moja pripravljenost pač ni v takšni meri,da bi lahko razmišljal o tako dolgi poti kot ti, kakšno krajšo izi varianto že kaj daljšega pa definitivno ne. Je pa celo padla ideja o protestnem teku zaradi izlitja gnojnice ob Muri: http://forum.zevs.si/index.php?topic=1381.0 pa zaenkrat vsa zadeva stoji...
Uporabniški avatar
 zvone
Bravo Ivan!

Za idejo in realizacjo.

Očitno je "več kot dovolj izzivov kar okrog nas", le "opaziti" in "podati" na pot se je traba...

Lep dan še naprej! Zvone
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Bravo Ivan
poln si idej in dejanj
a mi je še vedno najbolj všeč tista
od hrvaške do avstrijske meje
preko Donačke, Boča in Pohorja.
Ti pa kar k Heiderju na sladoled :wink:
LP
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
ZdravkoC napisal/-a:Bravo Ivan
poln si idej in dejanj
a mi je še vedno najbolj všeè tista
od hrvaške do avstrijske meje
preko Donaèke, Boèa in Pohorja.
Ti pa kar k Heiderju na sladoled :wink:
LP

Še preden ti èestitam naj ti povem, da Grazu ne vlada Heider...

Graz je bil pred I. sv vojno naše glavno mesto :)...ne da sem Austro Nostalgik ampak tudi "Južni Štajerci" :) nismo kar tako...pravijo da pred zgodovinose ni za skrivatii :) ampak jo pogumno integrirati v današnjo igro :).
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
tek_v_snegu napisal/-a: ... naj ti povem, da ...

OK, nisi razumel šifriranega sporočila, ki se skriva v vrstici pred "Wink-ijem" :wink:
Malo heca ni narobe :roll:
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
ZdravkoC napisal/-a:
tek_v_snegu napisal/-a: ... naj ti povem, da ...

OK, nisi razumel šifriranega sporoèila, ki se skriva v vrstici pred "Wink-ijem" :wink:
Malo heca ni narobe :roll:

Ne vem èe imam pravšnji kljuè za dešifracijo ampak jaz sem tako dešifriral:

Išèe ali zbira se ekipa, ki bo se sooèila z izzivom Štajerska 24 ur - Hrvaška meja ( Rogatec ) - AUT meja ( Sv. Duh na Ostrem vrhu - opcija podaljška Maribor ), Z vmesnimi kontrolnimi toèkami:

-vrh Donaèke gore
- Rudijev dom pod Donaèko
- pl. dom pod Boèem
- opcija vrh Boèa
- preèkanje ceste Sl. Bistrica - Šmarje pri Jelšah
- samostan Žièa
- vrh Stolpnika
- Stranice pri Sl. Konjicah
- Rogla na Pohorju
- Dom na Pesku
- opcija Klopni vrh
- Lovrenc na Pohorju
- preèkanje Drave
- obèinska meja med Selnico in Podvelko ( menda
Štajersko - Koroška meja ..ne vem ne vem :) )
- dolina Šturmovega potoka
- Sv. Duh na Ostrem vrhu ( cilj )
- opcija podaljšek
Šelejeva graba
Žavcarjev vrh
Tojzlov Vrh
Kamnica
Urban nad Mariborom
Rošpoh
Mestni park v Mariboru kjer je štart Kozjaške poti

:)

Vidim da bi znala biti oktober in november zanimiva.
Tukaj sneg ne moti pa možnih je vseh pet variant:
- pohodniška v dveh dahih ( prespati )
- pohodniška v enem dahu
- trekking-marš-tek varianta v enem dahu
- trekking-marš-tek varianta v dveh dahih
- gorsko kolo-marš varianta v enem dahu

In na koncu smo osvojili AUT mejo ...hehe kaj pa polj, od Duha še èez Kozjak do Golice....:) ...To pa je že mitsko...:)
 IvanDrvaricMB
Start danes 28/02 v soboto zjutraj med 2h in 3h iz Maribora.
Nekje okoli 7 ure racunam da bi bil mimo Urban, Gaj , Kungota, Svecina in Plac. Potem pa spust in po ravnici do centra Graza. Trasa vredna kaksnega Biela morda pa za nianso dve zahtevnejša. Noč je jasna in topla. Jutro ob Muri pa pravšnjo za opazovanje dvigajočih meglic.
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Uff res bravo!! Tudi jaz držim pesti!!! :clap:

Mi je zanimiva ideja :idea: Graz - Murska Sobota... Vencelj kaj praviš proti koncu leta :?: ;)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA

Ta stran uporablja piškotke!

Spletni portal www.tekaskiforum.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja brezplačne spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi in forum ne bi deloval. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki.
Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.
Se strinjam
Se ne strinjam
Preberi več
Free cookie consent by cookie-script.com