splošno, vabila, poročila, ...

Moderator: bubi

Uporabniški avatar
 vencelj
#104228
Kofols, tvoj pristop je vsekakor bistveno drugačen, kot ga ima jeb. Z nadaljevanjem v tem stilu lahko orijentacijo približaš širšemu krogu in obstaja velika verjetnost, da se bodo nekateri potem, ko bodo orijentacijo pobliže spoznali, našli prav v tej dejavnosti.
Leta 2002, v času moje tekaške krize, so taborniki iz Železnikov (Rod zelene sreče) organizirali orijentacijsko tekmovanje, na katero se je lahko prijavil kdorkoli (5- članske ekipe). Ideja mi je bila takoj všeč, pridobil pa sem še J. Habjan (član foruma) iz Zalega loga, njegovega brata Andreja, ST iz Prtovča ter B. Kavčič iz Dražgoš. Bili smo enkratna, homogena ekipa, časovno smo bili daleč pred ostalimi ekipami, vendar je čas pomenil le 1/10 končnega rezultata in končni rezultat seveda ni bil tako briljanten, kar pa navsezadnje sploh ni bilo pomembno.
Kasneje sem izplaval iz tekaške krize, dobil službo, ki jo zaradi dohodka (šolanje otrok itd.) trenutno še kako rabim, vzame pa mi veliko časa in energije...Zaenkrat sem pač usmerjen v tek, pa Koroški izziv me še čaka...
Ko sem praznoval 40 let, sem imel navado reči, da so plani sicer veliki, da pa je pred mano še enkrat toliko časa, kot ga je že za mano in s tem so tudi možnosti za uresničevanje velike. A se vam tudi zdi, da čas teče vedno hitreje?
LP,vencelj
 kofols
#104259
Vidim, da redno spremljaš OT in da si zainteresiran:)
Tema ni ravno namenjena temu pa vseeno malo obširneje, da se ve zakaj gre, če bo kdo gledal.

Orientacijski tek kot športna panoga je individualni šport, razen štefetnih tekmovanj. Ker gre za čisti šport je na koncu uvrstitev odvisna zgolj od časa. Orientacijskih tekmovanj je veliko, športna o-tekmovanja pa so tista, ki jih organizirajo klubi-člani Orientacijske zveze Slovenije. Ponavadi se navdušijo nad tem športom tekači v naravi, pustolovci, taborniki, itd, ki so radi kdaj pa kdaj tud malo blatni in se radi navigirajo po neznanem terenu oz. jim je tehnični izziv kako premagati progo, enako pomembno kot biti hiter. To je vse. Tehnično pa to pomeni, da ima tekmovalec mentalno sposobnost "hitrega" branja karte ob visokem tempu teka in zna vse informacije, ki jih lahko absorbira iz karte čimhitreje uporabiti za pravilno odločanje o različnih možnostih izbora smeri teka in tako poiskati najhitrejšo pot med dvema kontrolama. To delajo vrhunski tekmovalci vse med tekom, da pridobijo sekunde. V bistvu je treba to veščino s treningom in tekmami non-stop trenirati, da jo lahko izboljšaš ravno tako kot fizično pripravljenost in kdor to dvoje združi v perfektnost je car.

Še glede današnje šprint tekme (sami carji)
Danes na šprintu bo to lepo vidno, ker bo več akcije, več kamer in se bo vidlo kako tekmovalci tečejo in hkrati berejo karto in bodo mogoče pokazali tudi več izborov poti različnih tekmovalcev ali pa bodo sami kaj pokomentirali zakaj je nekdo kje izgubil ali pridobil kakšno sekundo. Časi med najboljšimi so pa vsaj na šprintu zelo tesni, tako da, glejte pa boste videli.
Nazadnje spremenil kofols, dne 07 Okt 2007, 13:43, skupaj popravljeno 2 krat.
 kofols
#104271
Če ti stvar paše veš šele, ko daš enkrat en par tekem skoz. Tako, da čar orientacije ni sam v dolžini proge. So pa proge od šprintov, srednjih, dolgih do ultra dolgih prog, kar pomeni tam od 2,5 km do 20 km zračne lnije in varira na tip terena in discipline. Pri nas je večina tekem od 5-10km zračne linije, kar pomeni cca. 40-1.30h tekme v hosti za zmagovalca. Za ostale pač več.

Glede razvitosti je tako, da same tekme potekajo tako kot drugod po Evropi vsaj kar se tiče karte, vodenja tekme, trasiranja prog več ali manj po standardih. Kart je v Sloveniji tud vedno več oz. že kar ogromno, je pa šport res bolj malo v medijih. No parkat na leto se objavi kaj tud na TV ali v kakšnem časopisu. Število navdušencev pa zaenkrat krepko zaostaja za tujino tako, da v SLO je cca. 250 tekmovalcev in ko organizatorji rihtajo kakšno večjo tekmo dostikrat pride nanjo več tujcev kot domačinov. Na največjem tekmovanju letos v SLO je bilo 1.600 ljudi. Glede na to, da je tekov po gozdu vedno več bo verjetno par tekačev našlo tud orientacijo.

Evo, sem se razpisal, tako da veš kaj lahko pričakuješ, če se boš udeležil kakšne tekme.

Za samoizobraževanje priporočam http://www.worldofo.com/
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
#104328
Že od mladosti, ko sem bil tabornik, so mi orientacijske tekme eden od najlepših spominov 8) . Zdaj je stvar bistveno bolj razvita, včasih se je npr. karte dobilo izredno težko pa še zelo netočno so bile (namenoma, zaradi sovražnikov, ki so non stop prežali na SFRJ :? ). Upam, da bo kdaj priložnost in se bom temu lahko posvetil, tako kot veclja me zdaj še močno drži tekaška in težko najdem čas še za kaj drugega.

Praviš, kofols, da je tekem veliko, ali obstaja tudi kak forum ali stran na to temo v slovenščini z rezultati, opisi prog, razpisi tekem ipd.?
Uporabniški avatar
 vencelj
#104329
Jaz sem malo pogledal po straneh OZS in nekaj stvari dobil, med drugim sem dobil povezavo na meni najbližji klub v Škofji Loki (čisto tako- informativno), pa sem tam našel zelo malo slovenskega (kva, :cenz: , pa je to za ena špraha). :shock: :?
Za več informacij bi bil forum lahko u redu zadeva, večina ostalega, npr. koledar v taki obliki, razni pravilniki itd. je za nepoznavalce (začetnike) kaj malo uporabno.
 kofols
#104339
Prvo glede teme. Karta kot najbolj omiljeni relikt v orientacijskem teku.

Ponavadi dajo organizatorji ali kakšen od tekmovalcev kmalu po tekmi na ogled karto z vrisanimi potmi najboljših, da se vidi kje je kdo tekel. Predvsem primerjava z zmagovalcem. Vsi po malem tako študirajo karto s svojo varianto in zakaj so izbrali levo stran hriba in ne desne, kolk je druga izbira bila res hitrejša in zakaj niso vidl tiste potke, itd + še check z vmesnimi časi po kontrolah. Skor preveč detaljno za nekoga izven ampak tako nekako zgleda debata po tekmi in iskanje malih uspehov in napak. Če je to za nekoga nezanimivo potem je možnost, da postane orientacist bore mala:)

Na linkih spodaj sta vidni karti; standardizirana za orientacijski tek in takih je v SLO ene 177.

WC KARTA, 6.10.07 - srednja razdalja
http://folk.ntnu.no/oysteios/kart/2007/ ... erland.htm

WC KARTA, 7.10.07 - šprint
1. del
http://folk.ntnu.no/oysteios/kart/2007/ ... erland.htm
2. del
http://folk.ntnu.no/oysteios/kart/2007/ ... erland.htm
 kofols
#104340
DuleKTKV napisal/-a:Praviš, kofols, da je tekem veliko, ali obstaja tudi kak forum ali stran na to temo v slovenščini z rezultati, opisi prog, razpisi tekem ipd.?

Mogoče ni tako pregledno kot bi hotel ampak koledar tekem za 2007 je na strani od Zveze in to je koledar SLO orientacije-klikni na tekmovanja. Ni tako mal. Se lahko skor vsak mesec podiš po hosti. Pod novicami pa so potem objavljeni razpisi za tekoče tekme in tudi rezultati preteklih tekem. Verjetno si tud sam že našel :wink:
Foruma pa ni oz. je to ta forum :lol: , ker poznavalci pač rabjo vedet samo kdaj in kje bo tekma. Ima pa nekaj klubov lastne strani, kjer se tud objavljajo zanimivosti iz OT. Glej pod naslovi-par linkov pa res ne dela, ne vem zakaj.

http://www.oktrzin-klub.si/
http://www.azimut.cerkno-cup.com/
http://www.okb.si/okb/index.htm

še za Vencelja
Zgleda, da prenavljajo stran......boo? Kaj pa pogrešaš pri koledarju, da ni razumljiv? Spodaj je za silo legenda, da veš kakšen rang tekme bo kdaj, ko pa je tekma pa je objavljen tud razpis v katerem so navedene še ostale informacije glede kategorij, kam se prijavit itd.

Evo, večino ostalih stvari pa sem se tud sam naučil iz tekme v tekmo. Teorija je itak pol manj zanimiva kot realnost, tako, da mi počas zmanjkuje informacij.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA