polmaratoni, maratoni, gorski teki, kilometrine in kilometraže - lestvice take in drugačne ...

Moderatorji: AVI, lukkka, Dule

Ahilius
Tudi v letu 2024 je bilo zame precej intenzivno, brez popuščanja, kar pa v suhoparnih številkah izgleda tako:

število aktivnosti: 418
trail tek = 1.335 km = 219 ur
hoja = 170 km = 37 ur
tek = 3.245 km = 299 ur
hoja v hribe = 94 km = 33 ur
--------------------
SKUPAJ po dveh nogah:
4.864 km
106.260 m višincev
590 ur aktivnosti
340.000 kCal

V praksi pa te številke pomenijo že četrto zaporedno leto, ko pretečem vsak dan, brez izjeme, vsaj 3 km, to je 1.461 zaporednih dni, in peto zaporedno leto, to je 261 tednov, ko vsak teden pretečem vsaj 42 km, večinoma pa so teki daljši, torej vsaj higienskih 10 km po najrazličnejšem terenu, gozdovih, makadamskih poteh, hribih, gorah, redkeje cesti.

V letu 2024 sem imel dve poškodbi desne mečne mišice zaradi padca ob spustu iz Šmarne, ter poškodbe iste mišice zaradi preforsiranja na 12 ur Kranja. K sreči me nobena od teh poškodb ni ustavila in sem lahko nadaljeval s svojo dnevno rutino, komaj, ampak sem.
Ne vem za ostale, a zame velja, da je tek zdravilen in pomaga prav vedno in ob vseh zdravstvenih neprilikah. Da ne bom narobe razumljen, seveda ob hujši poškodbi ali bolezni tek ne preide v poštev in je lahko škodljiv. A v primeru blažjih bolezenskih stanj in poškodb, tek gotovo blagodejno vpliva na hitrejšo regeneracijo.

V spominu so mi ostale dirke, o katerih sem nekoliko podrobneje napisal tudi pod temo poročil s tekem tega foruma (Istria170, UTVV170, 12 ur Kranja, K24, Ljubljanski maraton).
Vse tekme sem uspešno zaključil, poseben uspeh se mi zdi, da sem se v maratonu približal trem uram, četudi za maraton nisem namensko treniral, vzpon na Triglav v dveh urah in dveh minutah, skoraj 124 km v 12 urah Kranja, ter solo 100 km to nedeljo.

V letu 2025 si želim nadaljevati serijo dnevne in tedenske aktivnosti, poleg nekaterih tradicionalnih udeležb na trailih pa si želim dobiti možnost za udeležbo na UTMB. Za leto 2024 zopet nisem bil izžreban, zato pa držim pesti, da bo več sreče in potrditev mesta v januarju za leto 2025.
Imam pa še eno žezlo v ognju. Na 12 ur Kranja sem naredil normo za Sparthatlon in se bom prijavil tudi na to dirko. Zaradi praktično sočasnega izvedbe dirk upam, da bom lahko nastopil vsaj na eni od njih.

Zaradi osebnih izzivov, s katerimi se borim zadnje mesece, plana za 2025 še nimam, razen ene izmed zgoraj navedenih častitljivih dirk v zadnjem delu leta se gotovo udeležim, če mi bo sreča pri žrebu naklonjena.

Vsem želim doživetij polno leto 2025.
Uporabniški avatar
 zz topka
Ahilius napisal/-a: A v primeru blažjih bolezenskih stanj in poškodb, tek gotovo blagodejno vpliva na hitrejšo regeneracijo.

Tega mnenja sem tudi jast. Jast tudi nisem (res da hodit) nehala, pa me je ah.tetiva bolela, da sem komaj hodila. Danes trdim, da sem se z bolečino rešila bolečine. Za tetivo sploh ne vem, da jo imam. Brez dohtarjev...
Bravo za vse in srečno naprej! :clap: :clap: :clap:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA