Ljubljana, četrta nedelja v oktobru<br>področje za pogovore o vsem, kar se dotika največje slovenske tekaške rekreativne prireditve

Moderator: Snezinka

Uporabniški avatar
 tae
K potencialnim rešitvam vabljeni vsi matematiki, fiziki, analitiki, logiki in misleci.

Predpostavimo, da je bila dolžina najkrajše proge na ljubljanskem maratonu res dolga 10.500 metrov. Omenjeno razdaljo sem pretekel z neto časom 40:45 (to pomeni povprečni tempo 3:53 min./km).

Na 10. km sem pogledal na uro, katera je pokazala čas 39:30. Vendar mi je dal pa kasneje Tini na analizi za mislit. To bi namreč pomenilo, da sem zadnjih 500m pretekel v 1 minuti in 15-ih sekundah, kar pa je seveda nemogoče. Ob tem se mi postavlja vprašanje, če je bila oznaka za 10 km postavljena na pravem mestu in pa, če je bila celotna proga res dolga 10,5 km. To drugo sta sicer 2 že potrdila (eden z foot podom in drugi z elektronsko meritvijo prek TIS-a).

Bistveno vprašanje: KAKŠEN JE BIL MOJ DEJANSKI ČAS NA 10 KM (IN NE V CILJU)?
Moji možni odgovori:
1. 39:30 (pogled na uro)
2. 38:50 (izračun iz povprečnega tempa 3:53 na km) :arrow: vendar je to nemogoče
3. vseeno na koncu razdalja ni bila točno 10,5 km, ampak malo manj

Verjetno vedno sprašujem iste stvari in se za marsikoga ubadam z brezveznimi sekundami. Vsi smo se že naučili, da čisto točno ni nikjer zmerjeno. To me zanima zaradi natančnega "apdejtanja" lestvice kratkašev.
 wind
Hmm, ne vem, kaj kompliciraš. Uporabi NVAtlas (http://kremen.arso.gov.si/NVatlas/) in izmeri točne razdalje. Saj veš, kjer si pogledal na uro (za vmesni čas na 10km). Zadevo preveriš še z GoogleEarth.
Že res, da ti bo tole vzelo nekaj minut klikanja, ampak potem bo jasno, a je bila tabla na pravem mestu in kakšen čas imaš na 10km.
Uporabniški avatar
 tae
wind, žal čisto točno ne morem vedeti, kje sem pogledal na uro, še posebno ne na zemljevidu. Morda bi se bolj spomnil, če bi bil spet tam na licu mesta. Moraš se zavedati, da sem "šponal" proti cilju.

Vseeno hvala za nasvet.
 wind
No, na to pa sploh nisem pomislil (da nimaš točne lokacije v glavi). :D Nisem mislil zemljevida, ampak zračni posnetek na NVA, tam se lažje znajdeš, ko prepoznaš stavbe in ceste.

Če se spomniš proge, ti predlagam, da še sam izmeriš celo pot (natančnost na 50m in foto plast na NVA, zemljevidi namreč včasih krepko odstopajo od realnega stanja) in iz povprečne hitrosti izračunaš čas na 10km.

Torej, če je res 10500m, potem pač tabla ni bila na pravem mestu (kar pomeni osebni rekord na 10km, če te prav razumem).

Škoda, da se organizator ni toliko potrudil, da bi naredili točno 10000m dolgo progo (ker najbrž nisi edini, ki se zdajle sprašuje, kakšen čas je imel na 10km).
Uporabniški avatar
 tae
wind napisal/-a:

(kar pomeni osebni rekord na 10km, če te prav razumem).

Svoj rekord na 10-ki sem v vsakem primeru postavil, tudi če bi bila celotna proga dolga 10km.
Uporabniški avatar
 lukkka
tae, ti kar zabeleži čas na 10km - ki si ga preračunal s povprečnega tempa.
Če ti pa res ne da miru ta razdalja ti pa predlagam, da greš en dan s kolesom al'pa z avtom po progi, pa jo odmeriš - samo potem povej še tukaj, da bojo tudi drugi vedeli koliko so dejansko pretekli

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA